Ухвала
від 11.03.2024 по справі 707/3420/23
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/3420/23

2-о/707/2/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2024 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Смоляра О.А.

при секретарі Зарубі Н.М.

за участю представника заявника ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Виконавчий комітет Руськополянської сільської ради Черкаської області, Черкаський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про встановлення факту, що має юридичне значення, -

встановив:

Заявник звернувся до Черкаського районного суду Черкаської області із заявою про встановлення факту, що він є єдиною особою, яка здійснює постійний сторонній нагляд за бабою ОСОБА_2 , яка є інвалідом І групи та потребує постійного стороннього догляду, у зв`язку із відсутністю інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Заявник вказує, що встановлення вказаного факту необхідно йому для захисту та реалізації прав ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 07.11.2023 заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження за правилами ст.294 ЦПК України.

Ухвалою суду від 26.12.2023 залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи Черкаський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Представник заінтересованої особи Черкаського районного територіальний центр комплектування та соціальної підтримки в судове засідання не з`явився, до суду подав заяву про закриття провадження у справі, оскільки в предметі спору вбачає спір про право на відстрочку заявника від призову на військову службу під час мобілізації. Розгляд справи просов проводити без його участі.

Представник заінтересованої особи Виконавчого комітету Руськополянської сільської ради Черкаської області в судове засідання не з`явися, до суду подав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник заявника в судовому засіданні щодо задоволення заяви про закриття провадження у справі заперечувала.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 5 ч.2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно із ч. ч. 1, 2 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Цивільне процесуальне законодавство відносить до юрисдикції суду справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення суб`єктивних прав громадян.

Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов:

- факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них має залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, при цьому має бути з`ясована мета його встановлення;

- встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право.

- заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. Для цього заявник разом із заявою про встановлення факту подає докази на підтвердження того, що до її пред`явлення він звертався до відповідних організацій за одержанням документа, який посвідчував би такий факт, але йому в цьому було відмовлено із зазначенням причин відмови.

Велика Палата Верховного Суду 18 січня 2024 року у справі №560/17953/21 зазначила, що справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються у позасудовому та судовому порядку. Рішення стосовно фактів, що мають юридичне значення, прийняті у позасудовому порядку, можуть бути оскаржені до судів адміністративної юрисдикції. Юридичні факти, які належать встановлювати в судовому порядку, вирішуються судами цивільної юрисдикції за правилами Цивільного процесуального кодексу України.

Оскільки заявник є чоловіком придатного для військової служби віку та має добрий стан здоров`я, а тому існують підстави вважати, що задоволення заяви вплине на реалізацію його прав та обов`язків, визначених Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Згідно зі ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані: опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Відповідно до ч. 6 ст. 294 ЦПК України - якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Згідно із ч. 4 ст. 315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Оскільки між заявником та відповідним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки може існувати спір, пов`язаний з доведенням наявності підстав для підтвердження за ним певного соціально-правового статусу - звільнення від призову на військову службу, а тому суд приходить до висновку, що заяву необхідно залишити без розгляду та роз`яснити заявнику право на звернення до суду в порядку позовного провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 294, 315 ЦПК України, суддя,

ухвалив:

Заяву - залишити без розгляду та роз`яснити заявнику право на звернення до суду в порядку позовного провадження.

Учасники справи можуть ознайомитись текстом судового рішенням, в електронній формі, на офіційному веб-порталі Єдиного державного реєстру судових рішень в мережі Інтернет - http://reyestr.court.gov.ua.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: Олександр СМОЛЯР

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117641028
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —707/3420/23

Постанова від 02.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні