Ухвала
від 13.03.2024 по справі 758/2947/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/2947/24

У Х В А Л А

13 березня 2024 року м. Київ

Слідчий суддя Подільського районногосуду м.Києва ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув містіКиєві клопотанняпро арештмайна укримінальному провадженні№42020101070000195від 15.07.2020року,

ВСТАНОВИВ:

прокурор Подільськоїокружної прокуратурим.Києва ОСОБА_3 звернувся доПодільського районногосуду м.Києва зклопотаннямпро арешт майна в межах кримінального провадження №42020101070000195 від 15.07.2020 року.

В обґрунтування клопотання його автор зазначив, що вказане кримінальне провадження розслідується слідчими ВП в річковому порту Київ ГУНП у м. Києві за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч.2, ч.4 ст. 197-1 КК України, за фактом незаконного використання гідротехнічних споруд (далі ГТС) у місті Києві рядом суб`єктів господарювання для облаштування розважальних закладів.

З вказаної заяви вбачається, що Постановою Верховної Ради України «Про Державну програму приватизації майна державних підприємств» від 07.07.1992 до об`єктів, які не підлягають приватизації було віднесено портові споруди.

Законом України «Про приватизацію державного майна» від 04.03.1992 №2163 ХІІ в редакції з 19.02.1997 до об`єктів, що мають загальнодержавне значення та не підлягали приватизації було віднесено акваторії портів, причали всіх категорій і призначень, причальні у портах і гідрографічні споруди, набережні причалів, захисні споруди та системи сигналізації, портові системи інженерної інфраструктури та споруди зв`язку, енерговодопостачання та водовідведення, автомобільні дороги та залізничні колії (до першого розгалуження за межами території порту), навчальний та гідрографічний флот, майнові комплекси судноплавних інспекцій.

Таким чином суб`єкти господарювання недержавної форми власності не можуть мати у власності гідротехнічні споруди, які побудовані до приватизаційних процесів в державі.

Однак, на даний час значна кількість гідротехнічних споруд, побудованих за радянських часів, та відповідно є державною власністю, використовується недержавними суб`єктами господарювання у власній діяльності. Для підтвердження вказаних фактів достатньо ознайомитись із відкритою та базою даних гідротехнічних споруд, що ведеться Регістром судноплавства України. Згідно інформації, викладеної у вказаній базі даних, суб`єктам господарювання недержавної форми власності належать гідротехнічні споруди, які створені до 1992 року.

Окрім завдання прямих збитків державі у зв`язку з їх безоплатним використанням неуповноваженими суб`єктами, така ситуація несе ризик безповоротного привласнення об`єктів такими суб`єктами. Значна частина таких гідротехнічних споруд, використовується суб`єктами відкрито, з внесенням інформації про таких суб`єктів як експлуатуючих організацій до бази даних гідротехнічних споруд, що ведеться Регістром судноплавства України, що з урахуванням вимог статті 344 ЦК України, може призвести до вибуття об`єктів з Державної власності, шляхом визнання такими суб`єктами права власності за набувальною давністю.

Так, значна кількість гідротехнічних споруд використовується незаконно суб`єктами господарювання для облаштування розважальних закладів. Таке незаконне використання відбувається шляхом самозахвату гідротехнічних споруд, а подекуди земельних ділянок біля таких споруд. Такими об`єктами зокрема є заклади харчування « ІНФОРМАЦІЯ_1 », « ІНФОРМАЦІЯ_2 », «Маргаритка», « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Досудовим розслідування встановлено, що заклади харчування ресторани « ІНФОРМАЦІЯ_1 », « ІНФОРМАЦІЯ_2 », «Гавана» відносяться до однієї мережі під назвою Tarantino Family. До розпорядження вказаної мережі також належить заклад харчування « ІНФОРМАЦІЯ_4 », який розташований за адресою м. Київ, вул. Дніпровська Набережна, 14-Д та який перебуває у власності ТОВ «ФРЕЙМ ПРОДЖЕКТ» (код ЄДРПОУ 42186841).

Вказаний заклад харчування знаходиться в прибережній захисній смузі р. Дніпро в заливі Берковщина, який зі сторони річки укріплений гідротехнічною спорудою яка створена до 1992 року та огорожами з обмеженням вільного доступу громадян до водного об`єкту.

Статею 88 Водного кодексу України передбачено, що з метою охорони поверхневих водних об`єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною: для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.

Землі прибережних захисних смуг перебувають у державній та комунальній власності та можуть надаватися в користування лише для цілей, визначених цим Кодексом.

Обмеження доступу громадян у будь-який спосіб (у тому числі шляхом влаштування огорож або інших конструкцій) до узбережжя водних об`єктів на земельних ділянках прибережних захисних смуг, що перебувають у користуванні юридичних або фізичних осіб, а також справляння за нього плати є підставою для припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг за рішенням суду.

Статею 85 Водного кодексу України передбачено: У користування на умовах оренди земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення та берегових смуг водних шляхів можуть надаватися підприємствам, установам, організаціям, об`єднанням громадян, релігійним організаціям, громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам для сінокосіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, а також для проведення науково-дослідних робіт.

15.03.2019 року згідно договору оренди земельна ділянка під закладом харчування «Villa Riviera», який розташований за адресою м. Київ, вул. Дніпровська Набережна, 14-Д передана в оренду ТОВ «ФРЕЙМ ПРОДЖЕКТ» для експлуатації та обслуговування закладу громадського харчування у складі житлово-офісного та культурно-оздоровчого комплексу з об`єктами інфраструктури.

Згідно до вказаного договору дану земельну ділянку необхідно використовувати з обмеженнями, встановленими статтею 61 ЗК України.

Статтею 61 ЗК України передбачено: У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється: будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій, майданчиків для занять спортом на відкритому повітрі, об`єктів фізичної культури і спорту, які не є об`єктами нерухомості), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.

У прибережних захисних смугах забороняється влаштування огорож або інших конструкцій, що перешкоджають доступу громадян до берегів річок, водойм та островів, крім випадків, передбачених законом.

Вищевказаним договором оренди також передбачено, що право на оренду земельної ділянки не може бути відчужено орендарем іншим особам, внесено до статутного капіталу, передано у заставу.

На даний час слідством встановлено, що ТОВ «ФРЕЙМ ПРОДЖЕКТ» використовує вказану земельну ділянку виключно для експлуатації та обслуговування закладу громадського харчування без культурно-оздоровчих цілей як це передбачено ст. 85 Водного кодексу.

Крім того з засобів масової інформації встановлено, що «На Дніпровській набережній, 14 в Києві захопили частину прибережної зони на ділянці між ЖК RiverStone і рестораном Villa Riviera.» шляхом будівництва паркану під виглядом нібито берегоукріплення.

Також слідством встановлено, що в офіційному релізі компанії TARANTINO family включає 75 ресторанів, 57 з яких знаходяться в Києві, 17 в Москві та 1 у Лондоні. Після початку збройної агресії рф на сході України у 2014 році власник компанії зберіг контроль над мережею ресторанів ФМ-груп, розташованих у москві, перейменувавши їх з «Tarantino family» на «Rest family».

Крім того, за наявною інформацією, керуючою компанією «Rest Family» в РФ є російське підприємство ТОВ «Рестхолдинг», власником якого також є «Shemerdo investments». ТОВ «Рестхолдинг» знаходиться у м. москва по вул. Народна, 11, будова 1, прим. LXXXVI офіс 5Д, за однією адресою з компанією «Мір», яку контролює один з російських рестораторів. За отриманою інформацією, 100% частки у капіталі компанії «Мір» перебуває у заставі концерну «Росіум», власником якого є російський мільярдер, власник Московського кредитного банку, який має досвід вкладень у девелоперський сектор. У свою чергу «Росіум» контролює інвестиційно-девелоперський холдинг «Інград», що працює на ринку житлової та комерційної нерухомості московського регіону.

На даний час у зв`язку з встановленими під час слідства порушеннями ТОВ «ФРЕЙМ ПРОДЖЕКТ» земельного та водного законодавства України, а також можливого відношення його засновників та беніфіціарів до російського бізнесу виникає необхідність у накладенні арешту на корпоративні права ТОВ «ФРЕЙМ ПРОДЖЕКТ» з метою недопущення внесення права орендованої земельної ділянки комунальної власності до статутного капіталу ТОВ «ФРЕЙМ ПРОДЖЕКТ» та продажу корпоративних прав іншим особам з метою уникнення засновниками та службовими особами ТОВ «ФРЕЙМ ПРОДЖЕКТ» від кримінальної відповідальності, в тому числі за порушення земельного та водного законодавства.

З метою забезпечення повного, об`єктивного та неупередженого проведення досудового розслідування, встановлення всіх об`єктивних обставин у кримінальному провадженні, необхідним для слідства є провести та дослідити дії, пов`язані з походженням майна, яке визнано речовим доказом необхідним заходом забезпечення кримінального провадження є накладення арешту та заборону вчинення реєстраційних дій на майно, а саме статутний капітал ТОВ «ФРЕЙМ ПРОДЖЕКТ» (код ЄДРПОУ 42186841) в розмірі 13908 426,93 грн. який розподілений наступними частками: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "РК РІВЕР", Код ЄДРПОУ:41997045, резидентство: Україна, Місцезнаходження: Україна, 01032, місто Київ, ВУЛИЦЯ САКСАГАНСЬКОГО, будинок 133А, офіс 10, Розмір частки засновника (учасника): 3920 785,55 грн. ОСОБА_4 , громадянство: Україна, Місцезнаходження: АДРЕСА_1 , Розмір частки засновника (учасника): 1306 001,29 грн. ОСОБА_5 , громадянство: Україна, Місцезнаходження: АДРЕСА_2 , Розмір частки засновника (учасника): 8681 640,09 грн.

Постановою прокурора від 11.03.2024 даний статутний капітал у порядку ст. 98 КПК України визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

Просить розглядати клопотання без виклику володільця майна.

Прокурор у судовому засіданні подане клопотання підтримав та просив клопотання задовольнити.

Слідчий суддя вважає актуальними ризики відчуження майна, а тому розгляд клопотання проводиться без виклику його власника.

Дослідивши доводи та матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Арешт майна є одним заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується на підставі ухвали слідчого судді або суду (ч. 2 ст. 131, ч. 1 ст. 132 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК).

За приписами ч. 3 ст. 132 КПК застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна (ч. 1 ст. 170 КПК).

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження (ч. 2 ст. 170 КПК).

Метою арешту, згідно з положеннями ч. 2 ст. 170 КПК, є забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна (ч. 10 ст. 170 КПК).

Відповідно до положень ч. 3 ст. 170 КПК з метою забезпечення збереження речових доказів арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу, тобто є речовими доказами, зокрема: матеріальними об`єктами, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно положень ч. 1 ст. 116 Цивільного кодексу України учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства тазаконом: 1) брати участь в управлінні товариством у порядку, визначеному в установчому документі, крім випадків, встановлених законом; 2) брати участь у розподілі прибутку товариства і одержувати його частину (дивіденди); 3) вийти у встановленому порядку з товариства; 4) здійснити відчуження частки (її частини) у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві, у порядку, встановленому законом.

Оскільки корпоративні права дають право на управління вказаним товариством, яке може використовуватись в злочинних цілях, тобто можуть відповідати ознакам, наведеним в ст. 98 КПК, на них слід накласти арешт із забороною розпоряджатися ними будь-яким чином, у тому числі здійснювати їх відчуження у будь-який спосіб та вчиняти з ним будь-які правочини.

Такий арешт майна не обмежує права користуватися майном. З урахуванням цих обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що арешт майна у цьому випадку є пропорційним втручанням у права власника майна, та не матиме надмірних наслідків для нього.

Керуючись ст. ст. 98, 170-173, 309 КПК, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про накладенняарешту намайно укримінальному провадженні№42020101070000195від 15.07.2020року задовольнити.

Накласти арешт на корпоративні права ТОВ «ФРЕЙМ ПРОДЖЕКТ» (код ЄДРПОУ 42186841), в розмірі статутного капіталу 13908 426,93 грн., щоналежать: Товариству з обмеженою відповідальністю «РК РІВЕР» Код ЄДРПОУ:41997045, резидентство: Україна, Місцезнаходження: Україна, 01032, місто Київ, ВУЛИЦЯ САКСАГАНСЬКОГО, будинок 133А, офіс 10, у вигляді частки засновника (учасника) розміром 3920 785,55 грн; ОСОБА_6 , громадянство: Україна, місцезнаходження: АДРЕСА_1 , у вигляді частки засновника (учасника) розміром 1306 001,29 грн; ОСОБА_7 , громадянство: Україна, місцезнаходження: АДРЕСА_2 , у вигляді частки засновника (учасника) розміром 8681 640,09 грн, із забороною розпоряджатися ними будь-яким чином, у тому числі здійснювати їх відчуження у будь-який спосіб та вчиняти з ним будь-які правочини.

Заборонити державним реєстраторам, нотаріусам, акредитованим суб`єктам здійснення будь-якихреєстраційних дій щодостатутного капіталу (корпоративних прав) ТОВ «ФРЕЙМ ПРОДЖЕКТ» (код ЄДРПОУ 42186841), вт.ч.державну реєстрацію змін довідомостей проюридичну особу, зазначених вЄдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців тагромадських формувань, якіпов`язані зізміною розміру статутного капіталу його перетворення та відчуження.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням власника або володільця майна у порядку, передбаченому частиною 1 статті 174 КПК.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117641415
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —758/2947/24

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Якимець О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні