Ухвала
від 14.03.2024 по справі 760/5386/24
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/5386/24 2-о/760/275/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2024 року суддя Солом`янського районного суду міста Києва Жовноватюк В.С., перевіривши матеріали заяви ОСОБА_1 , зацікавлена особа Набутівська сільська рада Черкаського району Черкаської області, про встановлення факту родинних відносин,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до Солом`янського районного суду міста Києва із вищезазначеною заявою, у якій просить встановити факт, що ОСОБА_1 є рідним онуком ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Перевіривши матеріали заяви, суддя дійшов висновку про відмову у відкритті провадження з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Як роз`яснено у п.1 постанови Пленуму Верховного суду України №5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», розгляд в порядку окремого провадження справи про встановлення факту можливий, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встанволення, заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не повязується з наступним вирішенням спору про право.

У п.2 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Відповідно до ч.4 ст.315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Так, із заяви вбачається, що іншою спадкоємицею є онука померлого - ОСОБА_3 .

Оскільки з матеріалів заяви вбачається спір про право на спадкування майна після смерті ОСОБА_2 , суддя дійшов висновку про відмову у відкритті провадження з підстав, передбачених ч.4 ст.315 ЦПК України. Відтак заявнику слід звернутися до належного суду в порядку позовного провадження, згідно з нормами ЦПК України.

Керуючись ст.ст.293, 294, 315 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

У відкритті окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , зацікавлена особа Набутівська сільська рада Черкаського району Черкаської області, про встановлення факту родинних відносин - відмовити.

Роз`яснити заявнику право на звернення до суду у порядку позовного провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя В.С. Жовноватюк

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117641663
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —760/5386/24

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Жовноватюк В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні