Рішення
від 13.03.2024 по справі 185/15550/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/15550/23

Провадження № 2/185/1211/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 березня 2024 року м. Павлоград

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді: Бондаренко В.М.,

за участю секретаря: Данильченко Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Павлограді Дніпропетровської області у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Межиріцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В

У грудні 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Межиріцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області про визнання права власності на спадкове майно, в якому просить суд визнати за нею право власності на земельну ділянку, розташовану на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, загальною площею 4,464 га, кадастровий номер: 1223583800:01:003:0683, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову позивач посилалася на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після його смерті залишилось спадкове майно, а саме, земельна ділянка, розташована на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, загальною площею 4,464 га, кадастровий номер: 1223583800:01:003:0683, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Позивач є спадкоємицею першої черги за законом на вищевказане майно, інші спадкоємці відсутні. У встановлений законом строк позивач звернулась до Другої павлоградської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із заявою про прийняття спадщини за законом після померлого батька. Проте, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно після смерті батька їй було відмовлено, так як остання не змогла пред`явити оригінал правовстановлюючого документа на земельну ділянку, який був втрачений. У зв`язку з тим, що вона не може отримати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку, яка належала батьку, вона змушена звернутися до суду за захистом своїх прав.

Ухвалою Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 14 грудня 2023 року було відкрито провадження у цивільній справі в порядку загального позовного провадження, а також витребувано з Другої павлоградської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області копію спадкової справи № 28/2018, заведеної до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , яка була надана державним нотаріусом на виконання вказаної ухвали суду.

У порядку ст. 178 ЦПК України, відповідач не скористався своїм правом щодо подачі відзиву на позовну заяву.

Ухвалою Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 08 лютого 2024 року було закрито підготовче провадження та справа призначена до судового розгляду.

У судове засідання позивач не з`явилась, відповідно до поданої заяви, просила розгляд справи проводити за її відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить суд їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явилась, відповідно до поданої заяви просила розгляд справи проводити за відсутності представника Межиріцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, не заперечувала проти задоволення позову.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає за можливе задовольнити позов за наступних підстав.

Матеріалами справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 22 квітня 2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Павлограду реєстраційної служби Павлоградського міськрайонного управління юстиції у Дніпропетровській області.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки, розташованої на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, загальною площею 4,464 га, кадастровий номер: 1223583800:01:003:0683, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Як вбачається з копії спадкової справи Другої павлоградської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області № 28/2018, заведеної до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , із заявою про прийняття спадщини звернулась ОСОБА_3 (яка у подальшому змінила своє прізвище, у зв`язку з одруженням, на ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Інших спадкоємців за законом, заповітом або за правом представлення державним нотаріусом не встановлено.

Проте, постановою державного нотаріуса Другої павлоградської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Дутчак Ю.С. було відмовлено ОСОБА_4 у вчиненні нотаріальної дії видачі на її ім`я свідоцтва про право на спадщину за законом на вищезазначену земельну ділянку, так як заявником не було надано оригіналу правовстановлюючого документа, який необхідний для видачі спадщини.

Як вбачається з позову, за життя спадкоємця, було втрачений оригінал Державного акту про право приватної власності на землю, серії І-ДП, № 093580, виданого 13.11.2001 року Карабинівською сільською радою народних депутатів, на ім`я ОСОБА_2 про передачу йому у приватну власність земельної ділянки, розташованої на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, загальною площею 4,464 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Проте, нині померлий ОСОБА_2 , не скористався свої правом, за життя, щодо звернення до суду, у разі втрати правовстановлюючого документа на земельну ділянку, що позбавляє права позивача отримати, у належному порядку, свідоцтво про право на спадщину вищезазначеної земельної ділянки.

Відомості про земельну ділянку, яка належить ОСОБА_2 , розташовану на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, загальною площею 4,464 га, кадастровий номер: 1223583800:01:003:0683, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва були внесені та значаться у Державному земельному кадастрі про право власності та речові права на земельну ділянку.

Відповідно до вимог статті 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів; право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), як зазначено у статті 1216 ЦК України.

Стаття 1217ЦК України встановлює, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Відповідно до статті 1256ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Стаття 1261ЦК України передбачає, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до статті 1273ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Стаття 1297 ЦК України встановлює обов`язок спадкоємця звернутися за свідоцтвом про право на спадщину на нерухоме майно.

Згідно п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», свідоцтво про право власності на спадок видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадок в порядку встановленим цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформлені права на спадок особа може звернутись в суд за правилами позовного провадження.

Враховуючи те, що позивач є єдиною спадкоємицею після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , якому належала на праві приватної власності земельна ділянка, розташована на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, загальною площею 4,464 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, тому суд вважає, що позовні вимоги позивача доведені матеріалами справи, обґрунтовані та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 89, 141, 259, 263, 264, 265, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Межиріцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , право власності на земельну ділянку, розташовану на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, загальною площею 4,464 га, кадастровий номер: 1223583800:01:003:0683, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення, а учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду з дня вручення йому повного рішення суду.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 .

Відповідач Межиріцька сільська рада Павлоградського району Дніпропетровської області, місцезнаходження: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Межиріч, пров. Виконкомівський, буд. 1, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 41800745.

Суддя В.М. Бондаренко

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117642433
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —185/15550/23

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко В. М.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко В. М.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні