Ухвала
від 14.03.2024 по справі 635/2647/24
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/2647/24

Провадження №2-0/635/86/2024

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

14 березня 2024 року смт. Покотилівка

Суддя Харківського районного суду Харківської області Даниленко Т.П., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

При вирішенні питання про відкриття провадження суддя виходить із наступного.

Відповідно до п. 2 ч. 3ст. 175 ЦПК Українипозовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батьковідля фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осібгромадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Заявнику слід вірно вказати адресу заінтересованої особи, оскільки Державний орган не може розташовуватись за адресою: АДРЕСА_1 , а саме в житловому будинку, в квартирі, а також номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Згідно з п.5 ч.3 ст.175 ЦПК Українипозовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Заявник у викладі обставин, якими він обґрунтовує свої вимоги, вказує, що постійно проживає разом з ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_2 , однак в анкетних даних ОСОБА_1 зазначає свою адресу: АДРЕСА_3 .

Крім того, заявником у заяві не вказано відомості про наявність або відсутність в учасників справи електронного кабінету (п. 3 ч. 3ст. 175 ЦПК України).

В порушення вимог п. 8 ч. 1ст. 175 ЦПК Українизаявником у заяві не зазначено про наявність оригіналів письмових або електронних доказів та в кого вони знаходяться.

Також в порушення п. 9 ч. 3ст. 175 ЦПК Українизаява не містить попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які заявник поніс, і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Згідно п. 10 ч. 3ст. 175 ЦПК Українизаявнику необхідно надати підтвердження про те, що ними не подано іншої заяви з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до ч. 5ст. 177 ЦПК Українипозивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно ч. 1ст. 60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Разом з тим, до заяви не додано подання органу опіки та піклування щодо доцільності призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 .

Європейський суд з прав людини у своїй практиці неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у статті6розділу1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання. Держави-учасниці користуються у цьому питанні певною свободою розсуду.

Відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, реалізуючи п. 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободщодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони й обмеження, зміст якихне допустити судовий процес у безладний рух.

Додержання процесуальної форми і змісту позовної заяви є однією з обов`язкових вимог національного законодавства, що забезпечує право на звернення до суду та порушення судом провадження у справі.

З урахуванням викладеного, суддя дійшов висновку, що заявниками не виконано вимоги ст. ст.175,177 ЦПК України, що відповідно до ч. 1ст. 185 цього Кодексує підставою для залишення заяви без руху з наданням заявникам строку для усунення вказаних недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.175,177,185,261,293,353 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - десять днів з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити, що у разі неусунення недоліків, зазначених в ухвалі суду у встановлений судом строк, позов буде вважатися не поданим та буде повернутий позивачеві.

Копію ухвали надіслати заявнику.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Т.П.Даниленко

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117643341
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —635/2647/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Даниленко Т. П.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Даниленко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні