Ухвала
від 08.03.2024 по справі 173/741/24
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/741/24

Провадження №2/173/499/2024

У Х В А Л А

іменем України

08 березня 2024 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючого судді Петрюк Т.М.

при секретареві Рудовій Т.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Верхньодніпровську клопотання ОСОБА_1 про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , представник позивача, адвокат Амельченко Артем Сергійович, до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, приватний нотаріус Малашова Галина Вікторівна про перерозподіл спадщини та внесення змін до свідоцтв про право на спадщину за законом,-

ВСТАНОВИВ:

В провадження Верхньодніпровського районного суду надійшла цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , представник позивача, адвокат Амельченко Артем Сергійович, до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, приватний нотаріус Малашова Галина Вікторівна про перерозподіл спадщини та внесення змін до свідоцтв про право на спадщину за законом.

Разом з позовним матеріалом до суду надійшло клопотання позивача, про забезпечення позову, згідно якого заявник просить заборонити ОСОБА_2 вчиняти будь-які дії, спрямовані на відчуження спадкового майна у вигляді земельних ділянок.

В обґрунтування заявленого клопотання заявник посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилася спадщина на набуте ним за життя нерухоме та рухоме майно, гроші (грошові кошти) та частку в статутному (складеному) капіталі Фермерського господарства «ЯВІР» (ЄДРГІОУ 21946906).

В межах спадкової справи № 67057319 (номер у нотаріуса: 7/2021), яка знаходиться у провадженні приватного нотаріуса Малашової Г.В., дружині померлого спадкодавця ОСОБА_2 як спадкоємиці першої черги, було видано 35 (тридцять п`ять) свідоцтв про право па спадщину за законом.

Він ОСОБА_4 , прийняв спадщину після спливу строку для її прийняття, скориставшись визначеним йому постановою Дніпровського апеляційного суду від 10.01.2024 р. по справі № 173/903/22 додатковим строком для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3

02.02.2024 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В. отримано заяву ОСОБА_2 з проханням не видавати ОСОБА_1 свідоцтв про право на спадщину, у зв`язку з оскарженням нею в касаційному порядку постанови Дніпровського апеляційного суду від 10.01.2024 р., про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Спадщина підлягає перерозподілу між спадкоємцями першої черги ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , відповідно до рівності часток у спадщині, а тому при вирішенні спору підлягає застосування ч. 2 ст. 1300 ЦК України, яка визначає, що такі зміни можуть бути внесені, коли між спадкоємцями відсутня взаємна згода щодо внесення змін до свідоцтва про право на спадщину.

Таким чином, предметом позовної заяви є перерозподіл спадщини, а саме внесення змін до свідоцтв про право па спадщину за законом, виданих ОСОБА_2 приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зазначивши, що спадкоємцями указаного у цих свідоцтвах майна громадянина ОСОБА_3 , 1949 р.п., який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його дружина - ОСОБА_2 1/2 частка та його син ОСОБА_1 1/2 частка.

Так як між ним та ОСОБА_2 дійсно виник спір щодо спадкового майна ОСОБА_3 , 1949 р.н., який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 „ з огляду на відмову саме Відповідача надати згоду на внесення змін до спірних свідоцтв про право на спадщину, то метою забезпечення позову є вжиття заходів щодо охорони його матеріально-правових інтересів від можливих недобросовісних дій із боку Відповідача з тим, щоб забезпечити реальне та ефективне виконання судового рішення, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Відтак, невжиття заходу забезпечення позову може ускладнити або зробити неможливим виконання рішення суду у разі відчуження Відповідачем зазначеного майна на користь інших осіб.

Вважає, що заявлений спосіб забезпечення позову прямо передбачений чинним законодавством та є співмірним із заявленими позовними вимогами.

Вирішуючи заявлені у клопотанні вимоги, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст.153 ЦПК України - Заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду), крім випадків, передбачених частиною п`ятою цієї статті.

Суд, з`ясувавши доводи заявленого клопотання приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1.2 ст.149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має вжити передбачених ст. 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутись до суду

Пунктом 2ч.1 ст.150ЦПК Українивстановлено види забезпечення позову: втому числі, заборона вчиняти певні дії.

Відповідно до п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» - Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Згідно змісту позовної заяви позивач ставить вимоги про перерозподіл спадщини та внесення змін до свідоцтв про право на спадщину за законом.

Оскільки на час подання позовної заяви свідоцтва про право на спадщину за законом вказане в клопотанні майно видані відповідачеві і відповідач має безперешкодне право розпоряджатись даним спадковим майном, відповідно у випадку задоволення позовних вимог, існує реальна загроза того, що виконання судового рішення за даною справою може бути утрудненим або неможливим, що призведе до порушення прав позивача.

В свою чергу заходи забезпечення позову, які просить застосувати позивач, суттєво не обмежать право власності позивача на вказане в клопотанні майно до вирішення спору, оскільки дане майно не вийде з володіння та користування відповідача, не перешкоджатимуть господарській діяльності відповідача, не призведе до позбавлення відповідача використовувати спадкове майно за призначенням, а саме не завадить обробляти земельні ділянки, вирощувати сільськогосподарську продукцію, отримувати урожай, та прибуток. Зазначені в клопотанні заходи забезпечення позову є співмірними з предметом позову.

На підставі чого суд вважає, що існують підстави для застосування заходів забезпечення позову, які заявник просить вжити у поданому клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст. 157 ЦПК України ухвала про забезпечення позову підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 10 ст. 153 ЦПК України - Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Керуючись ст. 149, 150, 153, 157 ЦПК України,суд

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , представник позивача, адвокат Амельченко Артем Сергійович, до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, приватний нотаріус Малашова Галина Вікторівна про перерозподіл спадщини та внесення змін до свідоцтв про право на спадщину за законом - задовольнити.

В порядку забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , представник позивача, адвокат Амельченко Артем Сергійович, до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, приватний нотаріус Малашова Галина Вікторівна про перерозподіл спадщини та внесення змін до свідоцтв про право на спадщину за законом застосувати заходи забезпечення позову шляхом заборони ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) вчиняти будь-які дії, спрямовані на відчуження:

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0049, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 850;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0033, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності па підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за №851;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0063, площею 1.4 га. яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 852;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0043, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 853;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0006, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 854;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0070, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 855;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0069, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 856;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0075, площею 1.3997 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності па підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 857;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0019, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 858;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0068, площею 1.4 та, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 859;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0021, площею 1.4 та, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 860;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0022, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 861;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0074, площею 1.4 та, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва ттро право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 862;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0016, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 863;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0012, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право па спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою І.В., зареєстровано в реєстрі за № 864;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0014, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 865;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0039, площею 1.4 та, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 866;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0013, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 867;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0004, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності па підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 868;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0078, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 869;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0057, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності па підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за№ 870;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0071, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою І .В., зареєстровано в реєстрі за № 871:

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0020, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право па спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою І .В., зареєстровано в реєстрі за № 872;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0007, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 873;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0005, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 874;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0082, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 875;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0077, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право па спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 876;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0036, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 03.07.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 877;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:083:0076, площею 1.4 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 11.08.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 1125;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:068:0002, площею 6.3444 га, яка належить ОСОБА_2 па праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 11.08.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 1126;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:070:0006, площею 2 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності па підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 11.08.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 1127;

- земельної ділянки з кадастровим номером 1221087500:01:055:0605, площею 6.3 га, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право па спадщину, виданого 11.08.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 1128;

- транспортного засобу - марки КАМАЗ, моделі 5511, типу: спеціальний вантажний самоскид-С, VIN- НОМЕР_2 , колір - жовтий, рік випуску 1985, реєстраційний номер НОМЕР_3 , який належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 11.08.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 1129;

- частки в статутному (складеному) капіталі Фермерського господарства «ЯВІР», ідентифікаційний код юридичної особи: 21946906, в розмірі 135000 (сто тридцять п`ять тисяч) гривень 00 копійок, яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 08.10.2021 р. приватним нотаріусом Малашовою Г.В., зареєстровано в реєстрі за № 1409.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасники справи, яким ухвала не була вручена у день її проголошення або складання, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення їм відповідної копії ухвали.

Ухвала підлягає негайному виконанню. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Повний текст ухвали складений 08.03.2024 року.

Суддя Петрюк Т.М.

Направлена до ЄДРСР: 14.03.2024 року

Дата набрання законної сили: 26.03.2024 року

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117644131
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —173/741/24

Ухвала від 15.07.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 10.07.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні