Ухвала
від 14.03.2024 по справі 183/12200/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/12200/23

№ 2-о/183/62/24

У Х В А Л А

14 березня 2024 року

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Городецького Д.І.

присяжних Сергєєвої Н.А., Ліщук Т.М.

з секретарем судового засідання Пономаренко О.О.

розглянувши у закритому судовому засіданні у порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Служба у справах дітей Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області про усиновлення,

в с т а н о в и в :

В провадженні суду перебуває цивільна справа за за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Служба у справах дітей Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області про усиновлення.

Учасники справи в судове засідання не з`явилися, заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про залучення до участі у справі належної третьої особи - Перещепинську міську раду Новомосковського району Дніпропетровської області.

Розглянувши клопотання, суд приходить до нижченаведеного.

У відповідності до статті 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частиною 3 статті 294 ЦПК України передбачено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Згідно до вимог ч. 4 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Як зазначалося вище, у заяві ОСОБА_1 зазначив однією з заінтересованих осіб - Службу у справах дітей Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області.

Відповідно до п. 3 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866, органами опіки та піклування є районні, районні у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад, у тому числі об`єднаних територіальних громад (далі - органи опіки та піклування), які провадять діяльність із соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі забезпечення їх права на виховання у сім`ї, надання статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, встановлення опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, із захисту особистих, майнових і житлових прав дітей, запобігання та протидії домашньому насильству стосовно дітей та за участю дітей.

Відповідності до п. 91 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 № 905, усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя здійснюється без перебування дитини на обліку.

Усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя здійснюється за місцем проживання дитини.

Для усиновлення дитини те з подружжя, хто бажає її усиновити, звертається з відповідною заявою до служби у справах дітей за місцем проживання дитини.

Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви та документів складає акт обстеження житлово-побутових умов дитини, з`ясовує чи згодна дитина на усиновлення відповідно до пункту 72 цього Порядку, розглядає питання про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини і готує проект відповідного висновку.

Висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини оформляється на бланку районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, підписується головою (заступником голови), скріплюється печаткою та видається заявнику під розписку.

Таким чином, висновок про доцільність усиновлення підписується органом опіки та піклування головою відповідної ради.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку про те, що заявником помилково залучено у якості заінтересованої особи Службу у справах дітей Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області та необхідність залучення до участі у справі у якості однієї з заінтересованих осіб Перещепинської міської ради, як відповідного органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Виходячи з вищезазначеного, керуючись ст.294 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в :

Залучити до участі в справі в якості належної заінтересованої особи

- Перещепинську міську раду Новомосковського району Дніпропетровської області, ЄДРПОУ 04338463, місцезнаходження за адресою: 51220, Дніпропетровська область, Новомосковський район, місто Перещепине, вулиця Шевченка, будинок 43.

Заінтересовані особі направити копію ухвали суду, копію заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання судом.

Ухвалу складено та підписано 14 березня 2024 року

Присяжні Н.А. Сергєєва

Т.М. Ліщук

Суддя Д.І. Городецький

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117644764
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення

Судовий реєстр по справі —183/12200/23

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні