Рішення
від 05.03.2024 по справі 146/175/24
ТОМАШПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 146/175/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" березня 2024 р. Томашпільський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Скаковської І.В.,

за участю секретаря судового засідання Іванової Ю.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Томашпіль цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до Вапнярської селищної ради про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, -

ВСТАНОВИВ:

В лютому 2024 року ОСОБА_1 , звернулася до суду з цією заявою, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданим 20 березня 2023 року виконавчим комітетом Вапнярської селищної ради Тульчинського району Вінницької області.

Після її смерті залишилась спадщина, яка складається із житлового будинку АДРЕСА_1 .

Заявниця вказує, що покійна ОСОБА_2 є її матір`ю. Вона є спадкоємцем першої черги після її смерті, однак у свідоцтві про народження заявниці її прізвище вказано " ОСОБА_3 ", прізвище матері " ОСОБА_4 ", у повторному виданому їй свідоцтві про народження від 22 грудня 2023 року її прізвище вказано " ОСОБА_3 " , прізвище матері записано " ОСОБА_3 ", ім`я матері записано " ОСОБА_5 ", а не " ОСОБА_6 " ОСОБА_5 " її мати ніхто не називав, у зв`язку з чим заявниця з цією заявою про встановлення факту родинних відносин змушена звернутись до суду.

Ухвалою суду від 05 лютого 2024 року відкрито провадження у даній справі.

В судове засідання заявниця не з`явилась, однак надала на адресу суду заяву, в якій просить розглядати справу у її відсутність, заяву підтримує та просить їх задовольнити.

Представник Вапнярської селищної ради Тульчинського району Вінницької області в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений.

Від свідка ОСОБА_7 до суду надійшла заява, в якій він підтверджує той факт, що покійна дружина ОСОБА_8 є рідною матір`ю ОСОБА_1 .

Від свідка ОСОБА_9 до суду надійшла заява, в якій він підтверджує той факт, що покійна ОСОБА_2 є рідною матір`ю ОСОБА_1 , оскільки тривалий час знає дану сім`ю.

Оскільки учасники процесу в судове засідання не з`явились, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч. 2 ст.247ЦПКУкраїни не здійснювалося.

Суд,розглянувшизаяву заявниці, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, прийшов до наступного висновку.

Згідно ст.2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до принципу диспозитивності цивільного судочинства (ст.13 ЦПК України) суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показання свідків.

Згідно ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно з вимогами Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995р.№5"Просудовупрактикувсправахпровстановленняфактів,щомають юридичне значення" суд може встановлювати факти, що породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або виникнення особистих чи майнових прав громадян.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Вінниця померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.10).

З копії свідоцтва про народження заявниці ОСОБА_10 серії НОМЕР_2 видно, що матір`ю заявниці є ОСОБА_2 (а.с.7).

Заявниця ОСОБА_1 12 липня 1992 року уклала шлюб з ОСОБА_11 , взявши прізвище чоловіка - ОСОБА_12 (а.с.8).

З довідки № 206 від 31 січня 2024 року видно, що ОСОБА_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що проживала в смт. Вапнярка Тульчинського району Вінницької області та померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , була однією і тією ж особою та була рідною матір`ю ОСОБА_13 (а.с. 17).

Як вбачається з копії домової книги ім`я матері заявниці вказано " ОСОБА_14 " (а.с.11-16).

Отже, викладені у заяві твердження ОСОБА_1 знайшли своє підтвердження у судовому засіданні, зокрема, підтверджені належними та допустимими доказами.

Оскільки судом встановлено та доведено, що ОСОБА_1 є рідною донькою покійної ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , даний факт підтверджується показами свідків та матеріалами справи, тому заява ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Отже, судові витрати суд залишає за заявником.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 76-81, 95, 259, 263-265, 293, 294, 315,319 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_1 до Вапнярської селищної ради про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_15 є рідною донькою покійної ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Вінниця.

Судові витрати залишити за заявником ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду через Томашпільський районний суд Вінницької області.

Суддя: І. В. Скаковська

Повний текст рішення виготовлено 11 березня 2024 року.

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117646188
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин між фізичними особами

Судовий реєстр по справі —146/175/24

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні