Рішення
від 14.03.2024 по справі 724/736/24
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/736/24 Провадження № 2-о/724/70/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 березня 2024 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Єфтеньєва О.Г.

за участі секретаря судового засідання: Банарюк К.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в залі суду в місті Хотин Чернівецької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Управління праці та соціального захисту населення Дністровського РВА Чернівецької області (м. Хотин) про встановлення факту, що має юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В:

До Хотинського районного суду Чернівецької області надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Управління праці та соціального захисту населення Дністровського РВА Чернівецької області (м. Хотин) про встановлення факту, що має юридичне значення.

В обґрунтування своєї заяви заявник зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у нього з відповідачкою народився син ОСОБА_3 . Відповідно до рішення Шевченківського районного суду м. Чернівці від 23.08.2022, шлюб між ним та ОСОБА_2 розірвано. Неповнолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , після розірвання шлюбу залишено проживати разом із батьком, ОСОБА_1 , на його вихованні та утриманні. З моменту розірвання шлюбу і по сьогоднішній день син ОСОБА_3 проживає разом із ним, він самостійно займається його вихованням , утримує та робить все необхідне для належного його розвитку

Щодо місця проживання (перебування) матері ОСОБА_2 , то вказаною інформацією заявник на даний час не володіє.

На протязі всього часу після розлучення, ОСОБА_2 жодним чином не піклувалась про сина, не проявляла заінтересованості в його подальшій долі, не цікавиться успіхами сина, станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток, його вихованням та навчанням, підготовкою до самостійного життя, зокрема - не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування, що звичайно негативно впливає на його фізичний розвиток як складову виховання; зовсім не спілкувалася та не спілкується з ним для нормального самоусвідомлення дитини сімейних цінностей, які повинні прививати батьки; не надає сину доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню ними загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до його внутрішнього світу; не створює умов для отримання ним необхідної освіти. Щодо невиконання ОСОБА_2 своїх батьківських обов`язків ним повідомлялось до правоохоронних органів.

Після розірвання шлюбу та наданий час, він є працевлаштований має постійний матеріальний дохід, веде здоровий спосіб життя і всіляко сприяє тому, щоб його дитина виросла здоровою, сумлінним та відповідальним членом суспільства. Разом з тим, він проживає за адресою: АДРЕСА_1 разом із сином.

Враховуючи те, що син знаходиться зараз на одноособовому утриманні у батька і останній самостійно його виховує, на даний час постало питання щодо юридичної фіксації зазначеного факту, оскільки в подальшому виникають обставини необхідності оформлення документів щодо соціальної допомоги на дитину, яка виховується тільки одним із батьків, а також на даний момент виникають питання щодо переміщення батька і дитини без документального оформлення згоди від матері, яка не проживає разом із дитиною. Окрім того, він звертався до соціальних органів, щодо призначення йому допомоги як одинокому батьку, однак йому відмовлено у призначенні допомоги одинокому батьку.

На підставі вище наведеного заявник просить суд встановити факт, що він самостійно виховує та утримує неповнолітню дитину сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Хотинського районного суду Чернівецької області від 07.03.2024 відкрито провадження у справі та справу вирішено розглядати у порядку окремого провадження.

Заявник в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву в якій просить суд розглядати справу у його відсутності, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі, просить . встановити факт, що він самостійно виховує та утримує неповнолітню дитину сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , без участі матері ОСОБА_2

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву в якій зазначає, що не заперечує щодо встановлення факту, що має юридичне значення, а саме те, що заявник самостійно виховує, утримує неповнолітню доньку. Справу просить слухати у її відсутності. Підтверджує обставини викладені в заяві.

Представник заінтересованої особи Управління праці та соціального захисту населення Дністровського РВА Чернівецької області (м. Хотин) в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлений про дату час та місце розгляду справи.

Згідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Так, судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , та його батьками є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Відповідно до рішення Шевченківського районного суду м. Чернівці від 23.08.2022, шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано, неповнолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , після розірвання шлюбу залишено проживати разом із батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на його вихованні та утриманні.

Як вбачається із відповіді Управління соціального захисту населення Дністровської районної військової адміністрації від 12.02.2024 ОСОБА_1 звертався щодо призначення допомоги одинокому батьку.

Також судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 01.02.2024 року, звертався у ВП № 2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області з приводу того, що його колишня дружина ОСОБА_2 не займається вихованням спільного сина ОСОБА_3 .

Згідно до довідки виданої виконавчим комітетом Клішковецької сільської ради Малинецького старостинського округу Дністровського району Чернівецької області від 13.02.2024 року № 176, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , зі своїм сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов проживання № 177 від 13.02.2024 року встановлено, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 проживає в орендованому житлі по АДРЕСА_1 , з малолітнім сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який фактично перебуває на самостійному вихованні та утриманні свого батька.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно до ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

У відповідності до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Як вбачається з п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Частиною 2 ст. 315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; як розподілити між сторонами судові витрати; чи є підстави допустити негайне виконання судового рішення; чи є підстави для скасування заходів забезпечення позову. При ухваленні рішення суд не може виходити за межі позовних вимог.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Частиною 1 ст. 80 ЦПК України передбачено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Згідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Отже, як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_1 та ОСОБА_2 разом не проживають, їх неповнолітній син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 проживає разом з батьком та знаходиться на його самостійному утримані та вихованні, що підтверджується доказами у матеріалах справи.

Враховуючи вищевикладене, суд, взявши до уваги заяву заінтересованої сторони, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів вважає, що оскільки учасники справи дійшли спільної згоди щодо визначення місця проживання, виховання та утримання дітей, крім того в разі задоволення заяви не виникає спору про право, а тому в такому випадку, суд вважає, що заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Управління праці та соціального захисту населення Дністровського РВА Чернівецької області (м. Хотин) про встановлення факту, що має юридичне значення слід задовольнити в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст. 2, 4, 76- 89, 247, 264, 293, 294, 315 ЦПК України суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Управління праці та соціального захисту населення Дністровського РВА Чернівецької області (м. Хотин) про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що громадянин України ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) самостійно виховує та утримує неповнолітню дитину - сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , без участі матері ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 14.03.2024 року.

Суддя: Олександр Георгійович ЄФТЕНЬЄВ

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117646854
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —724/736/24

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні