Ухвала
від 14.03.2024 по справі 494/234/24
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

14.03.2024

Справа № 494/234/24

Провадження № 2-о/494/36/24

УХВАЛА

про залишення без руху

14 березня 2024 року м. Березівка

Суддя Березівського районного суду Одеської області Панчишин А.Ю., ознайомившись з матеріалами цивільної справи №494/234/24 за заявою представника заявника Бикова Дмитра Юрійовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, за участю заінтересованої особи Раухівської територіальної громади Березівського району Одеської області, -

в с т а н о в и в:

12.02.2024 року, згідно протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями, до провадження судді Березівського районного суду Одеської області Панчишина А.Ю. надійшла цивільна справа №494/234/24 за заявою представника заявника Бикова Дмитра Юрійовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, за участю заінтересованої особи Раухівської територіальної громади Березівського району Одеської області.

ОСОБА_1 , звернувшись до суду з цією заявою просив призначити по справі судово-психіатричну експертизу у відношенні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та встановити над ОСОБА_2 опіку та призначити опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Перевіривши матеріали заяви, суддя доходить висновку про залишення її без руху з наступних підстав.

Вимоги до форми та змісту заяви та документів, що додаються до неї встановлені ст.ст.175, 177 ЦПК України.

Згідно ч.4 ст.177 ЦПК України, до поданої до суду заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Заявник у поданій заяві посилається на звільнення від сплати судового збору. При цьому, суд роз`яснює наступне.

До 01.09.2015 року редакція Закону України«Про судовийзбір» (зокрема, п. 9 ч. 2 ст. 3) передбачала, що судовий збір не справляється за подання заяви про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

01.09.2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» № 484-VIII від 22.05.2015, яким із Закону України«Про судовийзбір» було виключено пункт 9 частини другої статті 3. Відтак, чинна редакція Закону України«Про судовийзбір» передбачає, що судовий збір за подання заяви про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи сплачується на загальних підставах.

Частина 2 ст.299ЦПК України передбачає, що судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави. Водночас, стаття 133ЦПК України передбачає, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відтак, системний аналіз положень статі 299 та статті 133ЦПК України свідчить, що на рахунок держави у справах про визнання фізичної особи недієздатною відносяться саме витрати пов`язані із розглядом справи. Розмір судового збору та порядок його сплати визначається виключно Законом України «Про судовий збір», чинна редакція якого не передбачає звільнення від сплати судового збору за подання до суду заяви про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки.

Відповідну правову позицію висловив Верховний суд в ухвалі від 28 грудня 2019 року у справі № 755/12409/15-ц.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік»встановлено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року складає 3028 гривень.

Згідно доЗакону України «Про судовий збір», за подання до суду заяви у справах окремого провадження фізичною особою встановлено ставку судового збору, що складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та становить 605,20 грн. (0,2 х 3028 грн. = 605,20 грн).

Також, відповідно до ч.1ст.60 ЦК України,суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно із ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд вирішує питання щодо призначення над недієздатною особою піклувальника або опікуна не інакше, як за поданням органу опіки та піклування. Тобто, нормами законодавства передбачено чіткий порядок призначення над недієздатними особами опіки, а саме - за поданням відповідного органу, а не за заявою фізичної особи.

Отже, призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду за умови наявності відповідного подання органу опіки та піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства, захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в цьому конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Всупереч вищезазначеному, заявником ОСОБА_1 не додано подання органу опіки та піклування про можливість призначення його опікуном над недієздатною фізичною особою, а також доказів того, що він звертався з приводу цього питання до органу опіки та піклування.

Крім того, виходячи з положень ст. 4 Закону України «Про судовий збір», заявнику необхідно сплатити судовий збір у розмірі 605,20 грн. та надати до суду оригінал квитанції на підтвердження його сплати.

Аналізуючи викладене, заяву ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення над нею опікуна, слід залишити без руху та надати заявнику строк для усунення виявлених судом недоліків.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України, заява, подана без додержання вимог, викладених у ст.ст.175 і 177 ЦПК України, підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати 10-ти денний строк з дня вручення ухвали суду.

Також, слід роз`яснити заявнику, що у разі невиконання вимог по усуненню недоліків поданої заяви, що були підставою для залишення такої без руху, остання буде вважатись неподаною та повернута йому.

Керуючись ст.ст. 175, 185, 260-261 ЦПК України, суддя -

п о с т а н о в и в:

Заяву ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, за участю заінтересованої особи Раухівської територіальної громади Березівського району Одеської області, - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення викладених в мотивувальній частині ухвалі недоліків, який не може перевищувати 10-ти днів з дня вручення ухвали суду.

Роз`яснити заявнику, що у разі не виконання ухвали суду в зазначений строк заява буде вважатись неподаною та повернутою йому.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Панчишин А.Ю.

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117648403
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною,

Судовий реєстр по справі —494/234/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні