Рішення
від 15.02.2024 по справі 516/720/23
ТЕПЛОДАРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ТЕПЛОДАРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=====================================================================

Справа № 516/720/23

Провадження № 2-о/516/13/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2024 року

Теплодарський міський суд Одеської області у складі:

головуючої, судді - Мисливої Л.М.,

присяжних - Власюк Л.М., Юван С.В.,

при секретарі - Мосейчук М.А.,

за участю заявника - ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи - ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи - ОСОБА_14,

розглянувши в закритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в м. Теплодарі Одеської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Виконавчий комітет Теплодарської міської ради Одеського району Одеської області в особі органу опіки та піклування, про усиновлення,

ВСТАНОВИВ:

Заявник, ОСОБА_1 , звернувся до суду з вказаною заявою, в якій просить оголосити його усиновлювачем неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , внести зміни до актових записів про їхнє народження, зазначивши його їхнім батьком, змінити прізвище та по батькові дітей. Свою заяву мотивує тим, що він 09.11.2022р. уклав шлюб з ОСОБА_2 , яка є матір`ю зазначених дітей, вони проживають разом з дітьми однією сім*єю, він вважає їх за своїх рідних дітей, а тому просить задовольнити заяву.

Заявник ОСОБА_1 та його представник - адвокат Кравцова Н.М. в судовому засіданні вимоги за заявою підтвердили та просив її задовольнити, також ОСОБА_1 зазначив, що з дружиною ОСОБА_2 познайомився у 2020 році, у них є спільна дитина, у ОСОБА_2 - двоє дітей, з якими у нього склалися дружні, батьківські відносини, він сприймає їх як рідних дітей, піклується про них та приймає участь у їхньому вихованні та утриманні, є військовослужбовцем та має задовільний стан здоров*я; обоє дівчат також добре до нього відносяться та хочуть щоб він вважався їхнім батьком. Також зазначив, що на теперішній час вони проживають в орендованому житлі, однак, придбали землю, на якій хочуть побудувати будинок, в якому буде жити їхня сім*я.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні виразила про свою згоду із заявою ОСОБА_1 щодо усиновлення останнім її доньок ОСОБА_3 та ОСОБА_4; крім того, повністю підтвердила обставини, зазначені її чоловіком та вказала, що дівчата хочуть мати повноцінну сім*ю.

Представник Виконавчого комітету Теплодарської міської ради Одеського району Одеської області в особі органу опіки та піклування Грищук Н.М. в судовому засіданні заяву ОСОБА_1 та висновок органу опіки підтримала та просила заяву задовольнити.

Заслухавши пояснення ОСОБА_1 та його представника - адвоката Кавцову Н.М., ОСОБА_2, ОСОБА_14, вислухавши думки неповнолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню за таких підстав.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Миколаївка Донецької області, її батьками зазначені: ОСОБА_2 та ОСОБА_9 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим Виконкомом Миколаївської міської ради Донецької області Україна 20.01.2010р., актовий запис №9. Згідно заочного рішення Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 02.08.2023р., яке набрало законної сили 04.09.2023р., у цивільній справі №202/7810/22 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_9 , третя особа - орган опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської області, про позбавлення батьківських прав, ОСОБА_9 позбавлено батьківських прав відносно його малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в м. Слов*янську Донецької області, її батьками зазначені: ОСОБА_2 та ОСОБА_10 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим Виконкомом Миколаївської міської ради Донецької області Україна 18.01.2012р., актовий запис №8, а також вбачається з Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України №00016969191 від 09.08.2016р., де зазначено, що відомості про батька записані відповідно до ч.1 ст. 135 СК України.

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 , виданого 09.11.2022р. Приморським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), вбачається реєстрація вказаним відділом 09.11.2022р. шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , актовий запис №2567.

Зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого 24.02.2022р. Виконавчим комітетом Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області, вбачається, що ОСОБА_12 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , його батьками зазначені: ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Відповідно до чотирьох довідок від 31.07.2023р. про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виданих Центром надання адміністративних послуг Виконавчого комітету Теплодарської міської ради Одеського району Одеської області, фактичне місце проживання: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_12 зазначено: АДРЕСА_1 .

З акту обстеження умов проживання №147 від 27.10.2023р. вбачається про його проведення за адресою: АДРЕСА_1 , з метою підготовки висновку про доцільність усиновлення та згідно якого, житло розміщено на 2 поверхах двоповерхового будинку, умови проживання задовільні, але ще частково триває ремонт загальних приміщень; в наявності необхідна побутова техніка та меблі, є водо-, електро-, теплопостачання; для виховання та розвитку дітей створені такі умови: окремі кімнати, окремі ліжка, місце для навчання, для гри, для зберігання особистих речей, іграшки та книжки відповідно віку; за цією адресою проживають: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_12 ; стосунки в сім*ї доброзичливі; діти виховуються з повагою до дорослих, вільний час родина проводить разом; падчерки воліють бути усиновленими, бо вважають ОСОБА_1 справжнім батьком.

Як вбачається з нотаріально посвідченого Договору дарування земельної ділянки від 31.10.2023р. та з Витягу з Державного реєстру речових прав від 31.10.2023р., ОСОБА_13 передає у власність, а ОСОБА_2 безоплатно приймає у власність земельну ділянку площею 0,0584 га, в тому числі за земельними угіддями: багаторічні насадження - 0,0584 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер земельної ділянки - 5111500000:01:001:0655; земельна ділянка передана відчужувачу для індивідуального садівництва.

Згідно Відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору станом на 03.10.2023р. щодо заявника ОСОБА_1 , за період 1-11 кварталів 2023р. заявник отримував виплати як військовослужбовець.

Відповідно до нотаріально посвідченої заяви ОСОБА_2 від 11.10.2023р. остання дає згоду на усиновлення (удочеріння) ОСОБА_1 її неповнолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Згідно витягу з Інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» вбачається, що ОСОБА_1 на території України станом на 05.10.2023р. до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

З висновку про стан здоров*я ОСОБА_1 від 18.10.2023р. вбачається, що він придатний бути опікуном.

З двох висновків про стан здоров*я, фізичний і розумовий розвиток дитини ОСОБА_3 та ОСОБА_4 від 18.10.2023р., вбачається, що діти здорові.

Як вбачається з висновку органу опіки та піклування Виконавчого комітету Теплодарської міської ради Одеської області від 30.10.2023р. №17-59/03, вказаний орган опіки та піклування вважає за доцільне усиновлення ОСОБА_1 неповнолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , доньок своєї дружини ОСОБА_2 ; дане усиновлення повністю відповідає інтересам дитини.

В судовому засіданні неповнолітня ОСОБА_3 підтвердила, що хоче щоб її усиновив ОСОБА_1 , з яким у неї склалися добрі відносини, він приймає участь у її вихованні та вона хоче взяти його прізвище аби у них була повноцінна сім*я.

В судовому засіданні неповнолітня ОСОБА_4 підтвердила, що хоче щоб її усиновив ОСОБА_1 , з яким у неї склалися добрі відносини, він приймає участь у її вихованні та вона хоче взяти його прізвище.

У відповідності до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

За ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом.

Для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити (ч.1 ст. 218 СК України).

Відповідно до ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

За ст. 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

На підставі викладеного, та, враховуючи думку неповнолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , згоду їхньої матері на усиновлення дочок, суд вважає можливим задовольнити заяву ОСОБА_1 , оголосити його усиновлювачем дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та внести зміни до актового запису №9, складеного 20.01.2010р. Виконкомом Миколаївської міської ради Донецької області Україна, про народження ОСОБА_3 , та її батьком записати громадянина України ОСОБА_1 , змінивши прізвище дитини « ОСОБА_3 » - на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », по батькові дитини « ОСОБА_3 » - на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », в іншій частині актовий запис - залишити без змін та видати нове свідоцтво про народження. Також оголосити ОСОБА_1 усиновлювачем дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та внести зміни до актового запису №8, складеного 18.01.2012р. Виконкомом Миколаївської міської ради Донецької області Україна, про народження ОСОБА_4 , та її батьком записати громадянина України ОСОБА_1 , змінивши прізвище дитини « ОСОБА_4 » - на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », по батькові дитини « ОСОБА_3 » - на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », в іншій частині актовий запис - залишити без змін та видати нове свідоцтво про народження. Суд виходить з того, що вимоги заявника є обґрунтованими та підтверджуються вищенаведеними доказами, дослідженими в судовому засіданні. Крім того, при задоволенні вказаної заяви, судом були враховані стан здоров`я та матеріальне становище заявника, його сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дітей, мотиви, на підставі яких він бажає їх усиновити, а також стан здоров`я дітей, їхнє ставлення до заявника, в зв`язку з чим, прийшов до висновку про дотримання всіх необхідних умов, встановлених сімейним законодавством, здатності заявника забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дітей, тому постановляє рішення, яким оголошує ОСОБА_1 їхнім усиновлювачем.

Керуючись ст.ст. 207, 208, 211, 217, 218, 219, 224, 225, 229, 231, 233 СК України, ст.ст. 10, 13, 18, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 293, 294, 312, 313, 314, 354 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Виконавчий комітет Теплодарської міської ради Одеського району Одеської області в особі органу опіки та піклування, про усиновлення, задовольнити.

Оголосити громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця с. Ясенове 1 Любашівського району Одеської області (місце проживання: АДРЕСА_1 , зареєстроване місце проживання: с. Ясенове Перше Любашівського району Одеської області, РНОКПП НОМЕР_5 ), усиновлювачем дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Миколаївка Донецької області.

Внести зміни до актового запису №9, складеного 20.01.2010р. Виконкомом Миколаївської міської ради Донецької області Україна, про народження ОСОБА_3 , та її батьком записати громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця с. Ясенове 1 Любашівського району Одеської області (місце проживання: АДРЕСА_1 , зареєстроване місце проживання: с. Ясенове Перше Любашівського району Одеської області, РНОКПП НОМЕР_5 ), змінивши прізвище дитини « ОСОБА_3 » - на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », по батькові дитини « ОСОБА_3 » - на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », в іншій частині актовий запис - залишити без змін та видати нове свідоцтво про народження.

Оголосити громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця с. Ясенове 1 Любашівського району Одеської області (місце проживання: АДРЕСА_1 , зареєстроване місце проживання: с. Ясенове Перше Любашівського району Одеської області, РНОКПП НОМЕР_5 ), усиновлювачем дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Миколаївка Донецької області.

Внести зміни до актового запису №8, складеного 18.01.2012р. Виконкомом Миколаївської міської ради Донецької області Україна, про народження ОСОБА_4 , та її батьком записати громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця с. Ясенове 1 Любашівського району Одеської області (місце проживання: АДРЕСА_1 , зареєстроване місце проживання: с. Ясенове Перше Любашівського району Одеської області, РНОКПП НОМЕР_5 ), змінивши прізвище дитини « ОСОБА_4 » - на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », по батькові дитини « ОСОБА_3 » - на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », в іншій частині актовий запис - залишити без змін та видати нове свідоцтво про народження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Одеського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Інформація про дане судове рішення розміщена в Єдиному державному реєстрі судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua/) за номером справи 516/720/23.

Повне рішення складено 26.02.2024р.

Головуюча, суддя:

Присяжні: 1. 2.

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117649345
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —516/720/23

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні