Рішення
від 07.03.2024 по справі 463/10487/23
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 463/10487/23

Провадження № 2-о/463/32/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024 року Личаківський районний суд м. Львова

в складі:

головуючого судді - Леньо С. І.

з участю секретаря - Станько Р.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Зборівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення факту родинних відносин -

в с т а н о в и в:

Заявник звернувсядо судуіз заявою,просить ухвалитирішення,яким встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 ) є його двоюрідною тіткою.

В обґрунтуваннязаяви покликаєтьсяна те,що ІНФОРМАЦІЯ_1 померлайого двоюріднатітка ОСОБА_2 ,після їїсмерті відкриласьспадщина. Вказує,що померлабула двоюрідноюсестрою йогобатька,однак удокументах,які підтверджуютьїх спорідненістьдопущено помилки,які полягаютьу помилковомутрактуванні імені « ОСОБА_3 »: ОСОБА_4 .Зокрема,у документахматері ОСОБА_2 ОСОБА_5 ,вказано їїпо батькові « ОСОБА_6 »,а удокументах бабизаявника (рідноїсестри ОСОБА_5 ) ОСОБА_7 , зазначено побатькові « ОСОБА_8 ». Такі розбіжності є перешкодою для реалізації спадкових прав заявника після смерті його тітки, тому просить встановити факт родинних відносин в судовому порядку.

Заявник до судового засідання подав заяву про проведення судового розгляду справи в його відсутності, зазначені в заяві вимоги підтримує, просить такі задовольнити.

Представник заінтересованої особи Зборівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився, про день та час судового засідання був повідомлений належним чином, про причини неявки не повідомив, його неявка, відповідно до ч.1 ст.223 ЦПК України не перешкоджає розгляду справи.

Суд дослідивши матеріали даної справи, приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Відповідно до п.7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

За правилами п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

З наявної в матеріалах справи копії свідоцтва про смерть, виданого 19 липня 2022 року (а.с.10) вбачається, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10), після її смерті зареєстровано спадкову справу № 69832583 (а.с.9).

З свідоцтва про народження заявника ОСОБА_1 , вбачається, що останній народився ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.16), він є сином ОСОБА_9 .

В свою чергу ОСОБА_9 був сином ОСОБА_10 (а.с.15), який був одружений з ОСОБА_11 , яка відповідно була бабою заявника, її батьками були ОСОБА_12 та ОСОБА_13 (а.с.13).

В свою чергу ОСОБА_14 , (мати померлої ОСОБА_2 ), народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.6), її батьками були ОСОБА_12 та ОСОБА_13 .

Отже, суд приходить до висновку про те, що ОСОБА_15 та ОСОБА_16 були рідними сестрами, дійсно в написанні їх по батькові з невідомих причин (відповідні свідоцтва виготовлялись та видавались в першій половині ХХ століття, відповідно пройшло понад 100 років від розгляду даної справи) є розбіжності.

Відповідно ОСОБА_2 була двоюрідною сестрою батька заявника, отже і двоюрідною тіткою заявника.

Вказані вище обставини дають достатні підстави для висновку про те, що помилки в написанні по батькові померлої ОСОБА_2 та її двоюрідної сестри створюють перешкоди в реалізації заявником своїх прав, отже заяву про встановлення факту родинних відносин слід задовольнити.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 10, 13, 76, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Заяву задовольнити.

Встановити юридичнийфакт того,що ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є двоюрідною тіткою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в порядку та строки передбачені ст. ст. 354,355, пп. 15.5 п. 15 Розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Леньо С. І.

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117649550
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —463/10487/23

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Леньо С. І.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Леньо С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні