Рішення
від 14.03.2024 по справі 373/418/24
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/418/24

Номер провадження 2-о/373/26/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2024 року м. Переяслав

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Реви О. І.

за участю:

секретаря судових засідань Хоменко Н. І.

заявника ОСОБА_1

заінтересованих осіб ОСОБА_2

ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , виконавчий комітет Переяславської міської ради Бориспільського району Київської області, як орган опіки та піклування, Переяславський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бориспільському районі Київської області про надання права на шлюб,

встановив:

Заявник ОСОБА_1 26.02.2024 звернулася до суду із заявою про надання їй права на шлюб із ОСОБА_2 .

В обґрунтування заяви зазначила, що вона народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Стовп`яги Переяслав-Хмельницького району Київської області. Навесні 2023 року вона познайомилась із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Із цього часу вони почали спілкуватись у соціальних мережах. З травня 2023 року вони почали зустрічатись, у них з`явилися спільні інтереси та сформувалися спільні погляди на життя, створення сім`ї, народження та виховання дітей. З часом, за згодою її матері та батьків ОСОБА_2 , вони почали спільно проживати в будинку її матері як подружжя.

У січні 2024 року вона дізналась, що завагітніла і з метою народження дитини в зареєстрованому шлюбі вона та ОСОБА_2 звернулися до Переяславського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Бориспільському районі Київської області з метою реєстрації шлюбу. Однак, їй було роз`яснено, що вона не досягла шлюбного віку та не може зареєструвати шлюб, оскільки їй виповниться вісімнадцять років лише 11.12.2024. Реєстрація шлюбу буде відповідати її інтересам та інтересам ОСОБА_2 , оскільки вони бажають мати справжню сім`ю і узаконити свої відносини.

В судовому засіданні заявниця свої вимоги підтримала і просить дану заяву задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 подану заяву підтримав та зазначив, що він бажає укласти шлюб із ОСОБА_1 , оскільки кохає її. Окрім того, вони чекають на народження дитини і бажають аби вона народилася в зареєстрованому шлюбі. В даний час, у період дії воєнного стану, вони мають бажання створити сім`ю, скориставшись таким правом, оскільки подальший розвиток подій та їх доля є примарними.

Заінтересована особа ОСОБА_3 у судовому засіданні подану заяву підтримала, зазначивши, що вона як матір заявниці надає згоду на шлюб доньки із ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Переяславської міської ради Бориспільського району Київської області в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його присутності та про відсутність заперечень по суті заяви.

Представник Переяславського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Бориспільському районі Київської області в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи за наявними у справі доказами без його присутності.

Заінтересована особа ОСОБА_4 подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та про ухвалення рішення про задоволення заяви його доньки.

Заслухавши пояснення сторін та дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Заявниця ОСОБА_1 на моментзвернення досуду іззаявою пронадання їйправа нашлюб із ОСОБА_2 досягласімнадцятирічного віку,про щосвідчить свідоцтво про її народження серії НОМЕР_1 , видане 25.12.2006 виконавчим комітетом Стовп`язької сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області та паспорт громадянина України № НОМЕР_2 , виданий 16.02.2023 органом 3240. Відповідно до положень ст.23Сімейного кодексуУкраїни вона має право на звернення до суду із заявою про надання права на шлюб.

Особа, з якою заявниця просить надати право на шлюб ОСОБА_2 , на момент подання заяви до суду, досяг шлюбного віку та має право на шлюб, що підтверджується паспортом громадянина України № НОМЕР_3 , виданий 20.10.2022 органом 3240..

Судом встановлено, що між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 фактично склалися відносини направлені на створення сім`ї. Вони проживають разом у будинку матері заявниці ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 . Вони ведуть спільне господарство та мають спільні витрати. ОСОБА_1 знаходиться на обліку в жіночій консультації КНП «Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» з діагнозом «вагітність 15 тижнів», що підтверджується довідкою зазначеного закладу від 23.02.2024. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 виявили волю на укладення шлюбу у встановленому законом порядку, однак недосягнення заявницею шлюбного віку позбавляє їх такої можливості.

Заінтересовані особи ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , як батьки заявниці, не заперечують проти шлюбу їх неповнолітньої доньки ОСОБА_1 з ОСОБА_2 , оскільки шлюб відповідає її інтересам.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Переяславської міської ради Бориспільського району Київської області, як органу опіки та піклування, також не заперечує проти шлюбу неповнолітньої ОСОБА_1 з ОСОБА_2 .

Таким чином, судом не встановлено будь-яких обставин, які б вказували, що шлюб може зашкодити інтересам заявниці.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 293 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються справи про надання права на шлюб.

За правилами ч. 2 ст. 22 СК України, особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Статтею 23СК України врегульовано, що право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Відповідно до ч. 1 ст.27СК України державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства.

На підставі вищевикладеного, встановивши, що надання права на шлюб ОСОБА_1 відповідає її інтересам; враховуючи той факт, що вона має намір укласти шлюб для створення повноцінної сім`ї; батьки заявниці не заперечують та дали згоду на укладення їх донькою шлюбу суд вважає, що надання права на шлюб відповідає правам та законним інтересам заявниці.

Керуючись ст. 13, 19, 265, 268, 293, 294 ЦПК України, ст. 22, 23, 27 Сімейного Кодексу України, суд,

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , виконавчий комітет Переяславської міської ради Бориспільського району Київської області, як орган опіки та піклування, Переяславський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бориспільському районі Київської області про надання права на шлюб, задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка народилась в с. Стовп`яги Переяслав-Хмельницького району Київської області, право на шлюб із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який народився в м. Києві.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 ;

заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_3 ; адреса фактичного місця проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 ;

заінтересована особа: виконавчий комітет Переяславської міської ради як орган опіки та піклування, адреса місцезнаходження: вул. Хмельницького Богдана, 27/25, м. Переяслав, Київська область, 08400, код ЄДРПОУ 33201806;

заінтересована особа: Переяславський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бориспільському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), адреса місцезнаходження вул. Сікорського Михайла, 8, м. Переяслав, Київська область, 08400, код ЄДРПОУ 33377602;

заінтересована особа: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_6 ;

заінтересована особа: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_7 .

Суддя: О. І. Рева

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117652825
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —373/418/24

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Рева О. І.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Рева О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні