Ухвала
від 14.03.2024 по справі 525/310/24
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/310/24

Номер провадження 2/525/168/2024

УХВАЛА

14 березня 2024 року с. Велика Багачка

Суддя Великобагачанського районного суду Полтавської області Ячало Ю.І., розглянувши позовну заяву ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ, місцезнаходження юридичноїособи: вулиця Гоголя, будинок 34, місто Полтава Полтавської області, 36014, ідентифікаційний код юридичної особи 13967927, до ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , про відшкодуваннянадмірно виплаченоїпенсії всумі 10040,80грн.,-

встановив:

Зазначена позовна заява, після її розподілу автоматизованою системою документообігу суду, відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи передана на розгляд судді 13березня 2024 року.

Разом з позовною заявою позивачем подано клопотання про відстрочення сплати судового збору.

Відповідно до ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку встановленому ЦПК України, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Дослідження змісту позовної заяви, клопотання про відстрочення сплати судового збору та доданих матеріалів дає підстави для такого висновку.

Позовна заява не відповідає вимогам ст. 177 ЦПК України.

Відповідно до ч. 4ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Статтею 129 Конституції Українипередбачено, що однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, у тому числі й органів державної влади.

Відповідно до частини 1ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Отже, законодавством чітко регламентовано право суду на звільнення сторони від сплати судового збору, зменшення його розміру, розстрочення або відстрочення його сплати, а єдиною підставою для відстрочення, розстрочення або звільнення сторони від сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони.

Відповідно до ст.5, 8 Закону України ''Про судовий збір''враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Визначення майнового стану сторони є оціночним та залежить від доказів, якими обґрунтовується рівень майнового стану сторони. Якщо залежно від рівня майнового стану сторона позбавлена можливості сплатити судовий збір, то такі обставини є підставою на відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення сторони від сплати.

Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, відповідно до ст. 10 ЦПК, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Позивачем у позовній заяві заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору посилаючись на майновий стан, у зв`язку з відсутністю коштів.

Позивач звертаючись з даним клопотанням, відповідно до норм ч. 3ст. 12 ЦПК Україниповинен навести доводи і подати докази на підтвердження того, що його майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті ним судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

З урахуванням вищевикладеного, суд не вбачає підстав для задоволення клопотання про відстрочення сплати судового збору за подачу позовної заяви, оскільки скаржником не надано належних та допустимих доказів щодо неможливості сплатити судового збору та приходить до висновку про відмову у задоволення клопотання.

Так, подана позовна заява не відповідає вимогам п. 3 ч. 4ст. 356 ЦПК України, оскільки позивачем не надано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно підпункту 1 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України ''Про судовий збір'' за подання юридичною особою позовної заяви майнового характеру, розмір судового збору складає 1,5% ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімумі для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 3028,00 грн., на наступними реквізитами: Найменування коду класифікації доходів бюджету:22030101 ''Судовий збір(Державна судова адміністрація України, 050)''; Отримувач:ГУК у Полт. обл/тг смт.ВБагач/22030101; Код отримувача (ЄДРПОУ):37959255; Рахунок отримувача:UA158999980313191206000016612; Банк отримувача:Казначейство України (ел.адм.подат.); Відомча ознака: Великобагачанський районний суд Полтавської області. В призначенні платежу необхідно обов`язково вказувати: ''Судовий збір, за позовом


(ПІБ чи назва установи, організації позивача),Великобагачанський районний суд Полтавської області(назва суду, де розглядається справа).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених відповідно до ст. 175 цього кодексу, постановляє ухвалу, у якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача та надає йому строк для усунення недоліків.

За таких обставин, відповідно до ст. 185 ЦПК України, заяву необхідно залишити без руху.

Для належного усунення недоліків позовної заяви, залишеної без руху, заявнику необхідно у строк 10 днів з моменту отримання копії даної ухвали, на ім`я головуючого судді у справі надати до суду заяву про усунення недоліків, до якої долучити оригінал платіжного документу про сплату судового збору чи документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.177, 185, 258-261, 353 ЦПК України, -

ухвалив:

КлопотанняГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ, про відстрочення сплати судового збору, залишити без задоволення.

Позовну заяву ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ, яка надійшла на адресу суду 13.03.2024року залишити без руху, наддавши позивачу строк для усунення виявлених недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

Про викладене повідомити позивача, направивши йому для відому копію цієї ухвали та роз`яснити, що в разі не усунення виявлених недоліків у зазначений строк, його заява буде вважатися неподаною і підлягатиме поверненню разом з усіма додатками.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.І. Ячало

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117653052
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —525/310/24

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні