Рішення
від 14.03.2024 по справі 527/2359/23
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/2359/23

провадження 2/527/63/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 березня 2024 року м.Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Свістєльнік Ю.М.,

за участю секретаря - Тюлюбаєвої К.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Глобине цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Градизької селищної ради як орган опіки та піклування (служба у справах дітей) до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав,-

В С Т А Н О В И В:

20 вересня 2023 року представник позивача звернувся до суду з позовом до відповідача про позбавлення батьківських прав.

У своїй заяві позивач зазначив, що відповідачка має неповнолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідно до витягу діагностичного засідання №14 від 23 березня 2018 року на дитину ОСОБА_2 рекомендовано батькам системне корекційне навчання за програмою для дітей із затримкою психічного розвитку та супровід соціального педагога. В зв`язку із неналежним виконанням батьківських обов`язків матір`ю, хлопця було влаштовано 26 березня 2018 року на неповне державне забезпечення до Градизької спецшколи - інтернату Глобинського району та взято 28 серпня 2020 року на облік дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, на той час служби у справа дітей Глобинської райдержадміністрації. В зв`язку з реорганізацією служб у справах дітей дитина передана на облік Градизької селищної ради 23 червня 2021 року по даний час. У 2023 році неповнолітній закінчив 10 клас Пронозівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Градизької селищної ради. Відповідно до характеристики на учня від 26 січня 2023 року ОСОБА_2 має занижену самооцінку, веде себе пасивно, навчається не в повну міру своїх сил, до уроків готується не систематично. Мати не цікавиться успіхами дитини, не відвідує батьківські збори, не реагує на зауваження класного керівника, не має контролю за успішністю дитини у школі та за виконанням домашнього завдання. Матір неодноразово бачили у стані алкогольного сп`яніння, тому ОСОБА_2 не має бажання після уроків поспішати додому. Відповідно до характеристики на сім`ю дитина проживає разом із матір`ю ОСОБА_1 та співмешканцем матері ОСОБА_4 . Мати із співмешканцем не працевлаштовані, отримують разовий дохід від роботи по найму у жителів села, кошти здебільшого витрачають на продукти та придбання алкоголю, тому в сім`ї часті сварки та бійки, неповнолітній часто тікає до сусідів, де знаходить розуміння та прихисток на ніч. Систематичність невиконання батьківських обов`язків підтверджена повідомленням Пронозівського сільського голови Глобинського району від 06 березня 2015 року №81/02-38 про зловживання алкогольними напоями матір`ю та копією адміністративного протоколу. А також тим, що ОСОБА_1 має старших дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7. на яких мати позбавлена батьківських прав рішенням Глобинського районного суду Полтавської області від 23 січня 2006 року. Сім`я перебувала на постійному контролі служби у справах дітей.

У період 2022-2023 навчального року сім`я перебувала під постійним соціальним наглядом, надавалася продуктова та гігієнічна допомога, але позитивної динаміки не досягнуто, мати із вітчимом регулярно вживають алкоголь, в результаті чого вчиняють сварки та бійки, виганяють дитину з дому, тому неповнолітній часто ночував у сусідів. Проведено роз`яснювально-виховну роботу із матір`ю та її співмешканцем позитивних результатів не досягнуто, неповнолітній вимушений найматися на підсобну роботу у жителів села щоб заробити собі на одяг, поповнення телефону та продукти харчування. Куплений одяг та речі він залишав у будинку знайомих щоб мати із співмешканцем не обміняли їх на алкоголь. Неповнолітній має вади здоров`я, перебуває на диспансерному обліку у сімейного лікаря та лікаря - онколога, тому потребує постійного лікування та періодичного медичного обстеження. На планові огляди та за медичною допомогою хлопець приходить самостійно, мати станом здоров`я останні декілька років не цікавиться. З метою підтримки сім`ї на засіданні виконавчого комітету Градизької селищної ради виділено одну тисячу гривень для лікування дитини, але вказані кошти матір`ю витрачено на придбання алкоголю. Вказані факти вказують на невиконання матір`ю батьківських обов`язків.

07 червня 2023 року надійшло повідомлення від жительки села ОСОБА_8 , що вночі вона забрала до себе начувати ОСОБА_2 та викликала працівників поліції через те, що вітчим побив його. Службою у справах дітей складено акт проведення оцінки рівня безпеки дитини та акт обстеження житлово-побутових умов сім`ї. Встановлено, що у чужій сім`ї хлопець почуває себе в безпеці, дитина взята на облік як така, що постраждала від жорстокого поводження, зокрема фізичного домашнього насильства та надано психологічну допомогу. Кривдника притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства над дитиною. Проведена виховна робота із кривдником та матір`ю позитивних результатів не дала, тому неповнолітній вимушений був звернутися до служби у справах дітей із заявою про позбавлення матері батьківських прав. Дитина мала намір із 01 вересня 2023 року вступити до професійно-технічного закладу, поїхати з дому та проживати окремо від матері та вітчима. Зараз ОСОБА_2 навчається у 11 класі Пронозівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, бо мати сховала всі документи, необхідні для вступу та вчинила сварку.

На засіданні виконавчого комітету Градизької селищної ради матір ОСОБА_1 останній раз попереджено про наслідки неналежного виконання батьківських обов`язків та надано термін для виправлення. Але мати позитивних висновків не зробила, в результаті сварки дорослі вкотре вигнали хлопця з дому і він ночував у ОСОБА_8 . На засіданні виконкому Градизької селищної ради 28 червня 2023 року розглянуто питання про стан неналежного виконання батьківських обов`язків відповідачкою, вказано на недоліки та надано термін для виправлення до 01 серпня 2023 року, але позитивних змін не відбулося.

Виходячи з вищевикладеного, служба у справах дітей виконавчого комітету Градизької селищної ради вважає, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків стосовно виховання та утримання неповнолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не має спільної мови із сином та впливу на нього, не цікавиться його життям та здоров`ям, вживає алкоголь, через що в сім`ї сварки та бійки, тому дитина йде з дому. Протягом тривалого часу не піклується про життя та здоров`я дитини, вона не бажає змінювати свій спосіб життя, утримувати та виховувати дитину. Всі ці факти вказують на винну поведінку матері щодо ухилення від виконання батьківських обов`язків, тому вона заслуговує на позбавлення батьківських прав. Суб`єктами із соціальної роботи вжито вичерпних заходів щодо залишення дитини у сім`ї, але позитивний результат відсутній, тому ОСОБА_1 заслуговує на позбавлення батьківських прав стосовно сина ОСОБА_2 . В даному випадку вказані заходи будуть доцільними та такими, що відповідають інтересам неповнолітнього.

У судове засідання представник позивача не з`явилася, направила до суду заяву, в якій просила проводити розгляд справи за її відсутності, позов підтримує.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідачка повторно в судове засідання не з`явилася, про час і місце розгляду справи повідомлялася належним чином, відзив на позов, заяви про розгляд справи за її відсутності або відкладення розгляду справи до суду не надходили.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника), без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Суд, у відповідності до ст. 280 ЦПК України, може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Приймаючи до уваги викладене, враховуючи наявність зазначених умов проведення заочного розгляду справи, суд розглянув справу заочно, на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, всебічно, повно, об`єктивно оцінивши надані докази та давши їм належну оцінку, суд встановив наступне.

Як вбачається із свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 07 вересня 2006 року Градизькою селищною радою Глобинського району Полтавської області, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , його батьками є ОСОБА_9 та ОСОБА_1 (а.с.14).

Згідно довідки про реєстрацію місця проживання особи за відомостями Пронозівського старостинського округу Градизької селищної ради, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.16).

Згідно рішення №18 Виконавчого комітету Градизької селищної ради Кременчуцького району Полтавської області затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 стосовно сина ОСОБА_2 , з якого вбачається, що ОСОБА_1 ухиляється від виконання свої батьківських обов`язків стосовно виховання та утримання неповнолітнього сина ОСОБА_2 та заслуговує на позбавлення батьківських прав (17-20).

Як вбачається з витягу з протоколу діагностичного засідання №14 від 23 березня 2018 року Глобинської районної державної адміністрації відділу освіти, сім`ї та молоді Глобинська районна психолого-медико-педагогічна консультація, ОСОБА_1 рекомендовано стосовно сина ОСОБА_2 системне корекційне навчання за програмою для дітей з затримкою психічного розвитку. Супровід соціального педагога (а.с.21).

Згідно довідки №374/01-27 від 11.12.2020 Градизької спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернат Глобинського району Полтавської обласної ради, ОСОБА_2 навчається в Градизькій спеціалізованій загальноосвітній школі-інтернат Глобинського району Полтавської області та перебуває на неповному державному утриманні (а.с.22).

Відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації №158 від 02 вересня 2020 року, дитину ОСОБА_2 влаштовано на цілодобове перебування до Градизької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Полтавської обласної ради на 2020/21 навчальний рік (а.с.23).

Згідно з наказом №41 від 23 червня 2021 року Виконавчого комітету Градизької селищної ради Кременчуцького району Полтавської області Служби у справах дітей, ОСОБА_2 взято на облік, як дитину, яка перебуває у складних життєвих обставинах (а.с.24).

Відповідно до характеристики наданої Пронозівською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів Градизької селищної ради Кременчуцького району Полтавської області від 26 січня 2023 року, ОСОБА_2 навчається в 10 класі Пронозівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, систематично відвідує школу, занять без поважної причини не пропускає. Дитина одягається скромно, має охайний зовнішній вигляд. Шкільним приладдям забезпечений достатньо. Має середній рівень знань. На уроках ОСОБА_2 веде себе пасивно. До уроків готується не систематично. Батьки не цікавляться успіхами дитини, не відвідують батьківські збори, слабо реагують на зауваження класного керівника. Немає постійного контролю за успішністю дитини в школі, за виконанням домашнього завдання. Маму, неодноразово, бачили у нетверезому стані. Батьки, також, не проявляють інтересу до успіхів і невдач дитини. Тому ОСОБА_2 не має бажання після уроків поспішати додому (а.с.26).

Згідно з інформацією Пронозівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Градизької селищної ради Кременчуцького району Полтавської області від 21 серпня 2023 року ОСОБА_2 в 2022-2023 н.р. закінчив 10 клас і був переведений до наступного класу Пронозівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Мати шкільним життям дитини не цікавиться, батьківські збори не відвідує. За потреби спілкується лише з класним керівником. Дитина має хворобливий вигляд і часто хворіє. Зі слів ОСОБА_2 , мати рекомендації лікарів не виконує (а.с.27).

Як вбачається з довідки-характеристики Виконавчого комітету Градизької селищної ради Пронозівського старостинського округу №116 від 17 лютого 2022 року ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та проживає в такому складі сім`ї: мати - ОСОБА_1 та співмешканець матері - ОСОБА_4 . Члени сім`ї не працюють, доходів не мають, пільгами не користуються, іноді зловживають спиртними напоями (а.с.28).

Згідно з інформацією наданою Виконавчим комітетом Пронозівської сільської ради Глобинського району Полтавської області №81/02-38 від 06 березня 2015 рок, дільничним інспектором Глобинського РВУМВС Борщ В.Г. був складений протокол про адміністративне правопорушення ОСОБА_1 за ч.1 ст.178 КУпАП, яка 04 березня 2015 року знаходилась вдома в нетверезому стані. Згідно акту обстеження житлово-побутових умов проживання ОСОБА_1 та її співмешканець ОСОБА_4 знаходились в нетверезому стані. В будинку кімната, яка відведена для дитини відремонтована, в кімнаті чисто, є ліжко та стіл для приготування уроків, шафа. В іншій кімнаті було тепло, але брудно. Сніданок для сина ОСОБА_1 не приготувала. Продукти для харчування сім`я заробляє тим, що працюють по найму в людей. Підсобне господарство не утримують (а.с.29-31).

Рішенням Глобинського районного суду Полтавської області від 23 січня 2006 року ОСОБА_1 було позбавлено батьківських прав щодо її дітей: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та стягнуто аліменти на користь опікуна ОСОБА_11 (а.с.32-33).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов №34 від 17 лютого 2022 року, ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , санітарно-гігієнічні умови задовільні, батьки попереджені про наслідки вживання алкоголю. Дитина перебуває на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах (а.с.34).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов №48 від 03 березня 2022 року, ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , було встановлено, що у житлових кімнатах частково задовільно, на кухні безлад, брудний посуд, речі в занедбаному стані. Продукти харчування в обмеженій кількості. З батьками проведено бесіду про належне виховання дитини та створення умов проживання для неповнолітнього (а.с.35).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов №128 від 12 серпня 2022 року, ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , в будинку частково задовільно, але постіль брудна, одягом забезпечені, на зиму консервують овочі та фрукти, обробляється огород. Неповнолітній має своє ліжко, одяг, робоче місце, телефон для онлайн навчання відсутній. Мати та вітчим мають ознаки вживання алкоголю (а.с.36).

Згідно акту обстеження житлово-комунальних умов №163 від 09 вересня 2022 року, ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , санітарно-гігієнічні умови незадовільні, безлад, постільна білизна брудна, продуктами харчування забезпечені частково, є заготовки на зиму. Для дитини є окреме ліжко, одяг, телефон, все в занедбаному стані (а.с.37).

Відповідно до інформації наданої Відділом поліції №1 Кременчуцького РУП ГУ НП в Полтавській області №01-19/149 від 09 вересня 2022 року, встановлено, що умови проживання сім`ї незадовільні, безлад, санітарний стан помешкання не дотримується, мати із співмешканцем вживають алкогольні напої та вчиняють сварки, в зв`язку з чим син ночує у сусідів. На неодноразові зауваження, бесіди, поради служби у справах дітей щодо належного виконання своїх батьківських обов`язків ОСОБА_1 не реагує та не прислухається (а.с.38).

Згідно з постановою Глобинського районного суду Полтавської області від 27 вересня 2022 року ОСОБА_1 притягувалась до адміністративної відповідальності за ч.1 ст184 КУпАП за ухиляння від виконання передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя та виховання неповнолітнього сина ОСОБА_2 , до неї було застосовано адміністративне стягнення у вигляді попередження (а.с.41).

Згідно з постановою по справі про адміністративне правопорушення серії ГАБІ №157556 від 09 вересня 2022 року ОСОБА_1 притягувалась до адміністративної відповідальності за ч.2 ст.178 КУпАП (а.с.40).

Відповідно до заяви від 07 червня 2023 року ОСОБА_8 повідомляє, що 06 червня 2023 року вночі забрала до себе ночувати ОСОБА_2 , бо його вітчим ОСОБА_4 , перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, в результаті сварки вдарив хлопця по обличчю. Дитина перебуває у задовільному стані, йти додому відмовляється. Про даний факт було повідомлено поліцію (а.с.42).

Як вбачається з пояснення ОСОБА_8 від 22 серпня 2023 року, вона фактично піклується про неповнолітнього ОСОБА_2 протягом останнього року, він товаришує із її дітьми, часто ночує, купається та їсть у неї, бо мати з вітчимом, вживаючи алкоголь та вчиняючи сварки, виганяють хлопця з дому. Мати не піклується про сина, постійно звинувачує у всіх негараздах, тому ОСОБА_2 не бажає надалі з нею проживати (а.с.43).

Згідно з актом обстеження житлово-побутових умов №113 від 07 червня 2023 року, ОСОБА_12 за адресою: АДРЕСА_2 , санітарно-гігієнічні умови задовільні, в будинку чисто, тепло, будинок забезпечений необхідними меблями, забезпечені продуктами харчування повністю, огород посаджено. Для дитини є окреме ліжко, вистачає постільної білизни, забезпечений одягом, телефоном, інтернетом (а.с.45).

Згідно з актом проведення оцінки рівня безпеки дитини від 07 червня 2023 року, ОСОБА_2 виявляє бажання тимчасово проживати у сім`ї ОСОБА_8 , де створені належні умови та комфортно. До налагодження стосунків між матір`ю та її співмешканцем. ОСОБА_8 не заперечує проти перебування ОСОБА_2 в її родині (а.с.46-49).

Згідно із заявою ОСОБА_2 від 28 червня 2023 року, в якій він зазначає, що 06 червня викликав поліцію та повідомив що його побив вітчим ОСОБА_4 , вдарив рукою по обличчю, в результаті чого був синець (а.с.50).

Згідно із заявою ОСОБА_2 від 28 червня 2023 року, в якій він просить позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , тому що вона та вітчим вживають алкоголь, виганяють його з дому, через що він постійно ночує у ОСОБА_8 , яка забезпечує його всім необхідним. Хлопець працює по найму із друзями щоб забезпечити себе необхідними речами та продуктами харчування (а.с.51).

Згідно рішення виконавчого комітету Градизької селищної ради Кременчуцького району Полтавської області №13 від 28 червня 2023 року про стан виконання батьківських обов`язків ОСОБА_1 стосовно ОСОБА_2 . Визнали матір ОСОБА_1 такою, що ухиляється від виконання батьківських обов`язків стосовно неповнолітнього сина ОСОБА_2 . Попередили ОСОБА_1 про наслідки неналежного виконання своїх батьківських обов`язків, а саме: про позбавлення батьківських прав та відібрання дитини (а.с.53).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов №158 від 28 липня 2023 року ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_2 , санітарно-гігієнічні умови задовільні, є необхідні меблі, речі, одяг, засоби гігієни наявні, продуктами забезпечені (а.с.54).

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення №968246 від 28 липня 2023 року ОСОБА_4 було притягнено до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.173-2 КУпАП (а.с.55-56).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов №154 від 25 липня 2023 року, ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , санітарно-гігієнічні умови незадовільні, безлад, бруд, постільна білизна брудна. Наявні окремі ліжка, але постіль брудна, одяг звалений у купу. Посуд та кухонне приладдя немиті. Вікна забиті плівкою, покриті грибком, в будинку темно, задушливо, запас продуктів мінімальний (а.с.57).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов №160 від 28 липня 2023 року, ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , санітарно-гігієнічні умови не задовільні, безлад, нічого не змінилося. Дитину вигнали з дому (а.с.58).

Згідно з постановою Глобинського районного суду Полтавської області від 27 липня 2023 року ОСОБА_4 було притягнено до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.173-2 КУпАП (а.с.59).

Як вбачається з повідомлення Державної установи «Центру пробації» в Полтавській області Кременчуцького районного сектору №1 від 02 серпня 2023 року №25/4/1309-23 щодо перебування на обліку осіб, відносно яких вирішуються питання щодо підготовки позовів про позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_8 в період з 2015 року по обліках не проходила. ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_9 перебував на обліку відповідно до: вироку Глобинського районного суду від 14.04.2023 року засуджений за ч.3 ст.185 КК України на 3 роки позбавлення волі, ст.75 КК України на 2 роки. Знятий з обліку 11.05.2016 року по закінченню іспитового строку - ухвала Глобинського районного суду від 22.04.2016 року; вироку Глобинського районного суду від 26.01.2022 року засуджений за ч.3 ст.185 КК України на 3 роки позбавлення волі, ст.75 КК України на 1 рік. Знятий з обліку 14.02.2023 року по закінченню іспитового строку - ухвала Глобинського районного суду від 01.02.2023 року (а.с.60).

Згідно довідки-характеристики Виконавчого комітету Градизької селищної ради Пронозівського старостинського округу №216 від 02 серпня 2023 року неповнолітній ОСОБА_2 проживає разом із матір`ю ОСОБА_1 та співмешканцем ОСОБА_4 . Мати із співмешканцем не працевлаштовані, отримують разовий дохід від роботи по найму у жителів села, кошти здебільшого витрачають на продукти придбання алкоголю, тому в сім`ї часті сварки та бійки, неповнолітній часто тікає до сусідів, де знаходить розуміння та прихисток на ніч. Вказані громадяни часто перебувають із видимими ознаками алкогольного сп`яніння. Мати неодноразово була попереджена старостою Пронозівського старостинського округу про наслідки вживання алкоголю та неналежного виконання батьківських обов`язків, але позитивні результати відсутні. Дитина не може повноцінно проживати та виховуватись у цій сім`ї (а.с.61).

Як вбачається з витягу з протоколу Виконавчого комітету Градизької селищної ради Кременчуцького району Полтавської області №08 від 28 липня 2023 року визнали матір ОСОБА_1 такою, що ухиляється від виконання батьківських обов`язків стосовно неповнолітнього сина ОСОБА_2 . Затвердили висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 стосовно ОСОБА_2 (а.с.62).

Згідно з інформації наданої Комунальним закладом «Центр надання соціальних послуг» Градизької селищної ради №87 від 28 липня 2023 року вбачається, що з 16 березня 2022 року сім`ї ОСОБА_1 надавалась послуга інформування, консультування, соціальна профілактика та з 10 липня 2023 року було переведено на іншу соціальну послугу - соціальний супровід сім`ї, яка опинилася у складних життєвих обставинах. В результаті проведених робіт з вищевказаною родиною не було досягнуто бажаного позитивного результату, ситуація залишилась незмінна та подолання складних життєвих обставин не відбулося (а.с.63).

Відповідно до даних з Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Градизької селищної ради №03/431 від 21 серпня 2023 року ОСОБА_2 знаходиться на «Д» обліку у сімейного лікаря АЗПСМ с. Пронозівка та лікаря онколога. За станом здоров`я дитина потребує постійного лікування та періодичного медичного обстеження. На планові огляди до сімейного лікаря та за медичною допомогою дитина приходить самостійно, мати за стан здоров`я дитини останні декілька років зверталася вкрай рідко (а.с.64).

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст.ст. 2, 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (ч. 1 ст. 77 ЦПК).

Згідно зі ст. 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до ст.263 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі мають рівні права щодо надання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд сприяє всебічному і повному з`ясуванню обставин справи.

Відповідно до ч.1 ст.150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно із ч.1 ст.152 СК України, право дитини на належне батьківське виховання, забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Частиною 4 ст.155 СК України передбачено, що ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до ч.1 ст. 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до п. 15 постанови Пленуму Верховного Суду України від 20 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» (далі - Постанова) позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Згідно з абз. 2 п. 18 вищезгаданої постанови Пленуму Верховного Суду України, зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи відмовити в задоволенні позову про позбавлення цих прав, попередивши відповідача про необхідність змінити ставлення до виховання дитини (дітей) і поклавши на органи опіки та піклування контроль за виконанням ним батьківських обов`язків.

Позбавлення батьківський прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини (ст. 166 СК України). Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків.

Отже, позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які ухиляються від виконання своїх обов`язків з виховання дітей або зловживають своїми батьківськими правами, жорстоко поводяться з дітьми, шкідливо впливають на них своєю аморальною, антигромадською поведінкою.

При вирішенні питання щодо позбавлення батьківських прав необхідно впевнитися не лише в невиконанні батьками обов`язків по вихованню, а також встановити, що батьки ухиляються від їх виконання свідомо, тобто, що систематично, незважаючи на всі інші заходи попередження та впливу, продовжують не виконувати свої батьківські обов`язки, і, такі засоби впливу виявилися безрезультатними.

Разом з цим, позбавлення батьківських прав відноситься до крайньої міри відповідальності, а це означає, що застосовується ця міра судом тоді, коли всі інші засоби впливу виявилися безрезультатними.

При розгляді даної справи судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 ухиляється від виконання батьківських обов`язків свідомо, тобто, що вона систематично, незважаючи на всі заходи попередження та впливу, продовжує не виконувати свої батьківські обов`язки, оскільки такі обставини підтверджені належними та допустимими доказами.

Умовою по ухиленню від обов`язків по вихованню дитини, як підстава позбавлення батьківських прав, передбачена п.2. ч.1 ст. 164 СК України, може бути лише винна поведінка особи, свідоме нехтування нею своїми батьківськими обов`язками. Відповідні докази умисного ухилення від виконання батьківських обов`язків відповідача відносно дітей в матеріалах справи наявні.

Позивачем доведено, що поведінка відповідачки є свідомим нехтуванням нею своїми батьківськими обов`язками, а не збіг життєвих обставин, які склалися навколо неї.

Відповідно до ст. 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Декларацією прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року (далі - Декларація), у принципі 6 проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, бути розлучена зі своєю матір`ю (батьком).

Також, ВССУ у справі №211/559/16-ц від 01.11.2017 року зауважив, що позбавлення батьківський прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини та допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків.

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі справа № 753/2025/19 вказав, що позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини у діях батьків. Факт заперечення проти позову про позбавлення батьківських прав свідчить про інтерес батька до дитини.

Позивачем доведено, що поведінка відповідачки є свідомим нехтуванням нею своїми батьківськими обов`язками та наявністю в її діях вини.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що позбавлення батьківських прав у даному випадку є доцільним, а тому суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог.

Витрати по сплаті судового збору підлягають стягненню з відповідача на користь держави, згідно ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. ст.ст. 3-15, 76, 82, 206, 211, 247,258, 259, 263, 265, 268,273, 281-285 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов Виконавчого комітету Градизької селищної ради Полтавської області як орган опіки та піклування (служба у справах дітей) в інтересах дитини, яка залишилися без батьківського піклування ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити батьківських прав громадянку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт НОМЕР_2 , виданий Автозаводським РВ КМУ УМВС України в Полтавській області 16 березня 2000 року, уродженку м. Кременчук Полтавської області, зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , стосовно дитини: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_1 , видане Градизькою селищною радою Глобинського району Полтавської області 07 вересня 2006 р.).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , рнокпп: НОМЕР_3 на користь держави судовий збір у сумі 1073,60 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного тексту заочного рішення суду. Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому Цивільно-процесуальним законодавством.

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне найменування учасників справи:

Позивач - виконком Градизької селищної ради, як орган опіки та піклування (служба у справах дітей) (місце знаходження: 39071, Полтавська область, Кременчуцький район, смт. Градизьк, вул. Київська, 51) в інтересах дитини, позбавленої батьківського піклування, ОСОБА_2 ;

Відповідач: ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , рнокпп: НОМЕР_3 ).

Суддя Ю. М. Свістєльнік

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117653101
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —527/2359/23

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні