Ухвала
від 14.03.2024 по справі 753/3574/24
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/3574/24

провадження № 2/753/4225/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" березня 2024 р. Дарницький районний суд м. Києві в складі

головуючого судді Колесника О.М.

при секретарі Дядейко К.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного агенства України з управління зоною відчуження про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі.

В судовому засіданні представник відповідача Тарасенко Н.В. заявила клопотання про закриття провадження по справі, яке надійшло до Дарницького районного суду м. Києва 19.02.2024 року, оскільки даний спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, так як позивач ОСОБА_1 був звільнений з посади голови Державного агенства України з управління зоною відчуження 17.01.2024 року з поширенням на нього дії Закону України „Про державну службу". Таким чином позивач був державним службовцем 3 рангу категорії „А". Оскільки даний предмет спору виник у зв`язку зі звільненням особи з публічної служби, тому дана справа повинна розглядатись у адміністративному провадженні в Київському окружному адміністративному суді.

Заслухавши заявлене клопотання представником відповідача, думку позивача та його представника, суд вважає, що заявлене клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ч.1, ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно п.2, ч.1, ст.19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема: спорах з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби.

Як наголошує п.2, ч.1, ст.4 КАС України публічно-правовий спір - спір, у якому: хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв`язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій; або хоча б одна сторона надає адміністративні послуги на підставі законодавства, яке уповноважує або зобов`язує надавати такі послуги виключно суб`єкта владних повноважень, і спір виник у зв`язку із наданням або ненаданням такою стороною зазначених послуг.

За правилами п.17, ч.1, ст.4 КАС України публічна служба - діяльність на державних політичних посадах, у державних колегіальних органах, професійна діяльність суддів, прокурорів, військова служба, альтернативна (невійськова) служба, інша державна служба, патронатна служба в державних органах, служба в органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування.

Як рекомендує п.30 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України №3 від 1.03.2013 року „Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ" за змістом частини першої статті 2, пункту 2 частини першої статті 17 КАС компетенція адміністративних судів поширюється на спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження та звільнення з публічної служби.

Пункт 13.1 Постанови Пленуму Вищого адміністративного Суду України №8 від 20.05.2013 року „Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів" зазначає, що згідно з пунктом 2 частини другої статті 17 КАС України компетенція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби.

Як встановлено у судовому засіданні, позивач ОСОБА_1 17.01.2024 року був звільнений з посади голови Державного агенства України з управління зоною відчуження на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.08.2023 року №754-р та наказу Державного агенства України з управління зоною відчуження від 17.01.2024 року №08-с, виданого на підставі вказаного розпорядження. 19.02.2024 року він звернувся до Дарницького районного суду м. Києва з позовом до відповідача Державного агенства України з управління зоною відчуження про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі. Предметом даного спору є визнання незаконним наказу про звільнення позивача з публічної служби, так як на вказаній посаді на нього поширювалась дія Закону України „Про державну службу" і він був державним службовцем 3 рангу категорії „А".

Згідно п.1, ч.1, ст.255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження в справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Оскільки в ході розгляду даної цивільній справі було встановлено, що спір про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі виник у зв`язку зі звільненням позивача з публічної служби, на якого поширювалась дія Закону України „Про державну службу", заявлений до суб`єкта владних повноважень, тому суд приходить до висновку, що дана справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, і провадження по ній необхідно закрити, та роз`яснити позивачу в порядку ч.1, ст.256 ЦПК України, що розгляд даної справи відноситься до юрисдикції Київського окружного адміністративного суду.

Керуючись ст.4; 19 КАС України, на підставі ст.19; п.1, ч.1, ст.255; ч.1, ст.256 ЦПК України, п.30 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України №3 від 1.03.2013 року „Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ", п.13.1 Постанови Пленуму Вищого адміністративного Суду України №8 від 20.05.2013 року „Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів", суд

У Х В А Л И В :

Провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державного агенства України з управління зоною відчуження про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі закрити в зв`язку з неможливістю розгляду в порядку цивільного судочинства.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя :

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117654590
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —753/3574/24

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні