Рішення
від 28.02.2024 по справі 755/16179/23
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/16179/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" лютого 2024 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючої судді Яровенко Н.О.

при секретарі Локотковій І.С.

з участю сторін:

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , Служба у справах дітей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області про позбавлення батьківських прав,-,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 та просить суд позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позовну заяву мотивує тим, що між позивачем ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_3 з восени 2008 року по лютий 2010 рік перебували у цивільному шлюбі без державної реєстрації шлюбу у органі державної реєстрації актів цивільного стану. За час спільного проживання народився спільний син: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Дитина проживає з позивачем. Також позивач зазначає, що дитина перебуває на його утриманні. Відповідач з лютого 2010 року без поважних на те причин залишила свого сина на батька та перестала спілкуватися з ним, у вихованні дитини ніякої участі не приймає, повністю самоусунулась від виконання батьківських обов`язків, матеріальної допомоги на утримання дитини не надає, не проявляє турботи, свідомо ухиляється від виконання свого юридичного обов`язку по вихованню дитини .

Ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 26 жовтня 2023 року відкрито провадження розгляд справи проводити у порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання. Сторонам роз`яснено їх процесуальні права подати заяви по суті справи та встановлено відповідні строки.

Ухвалою Дніпровського районного суду міста Києва від 19 грудня 2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, наполягала на позбавлені батьківських прав та розгляд справи проводити без його участі.

Відповідач в судові засідання жодного разу не з`явилася, про причини своєї неявки суд не повідомляла, відзив на позов не подала. Поштова кореспонденція (ухвала про відкриття провадження та копія позовної заяви з додатками, а також судові повістки, що направлялися за останньою відомою адресою проживання відповідача) повернулась до суду не врученою з відміткою «Укрпошти» про причини повернення - «За закінченням терміну зберігання».

Таким чином, відповідач, враховуючи положення статей 128, 130 ЦПК України, вважається таким, що повідомлений належним чином про дату, час та місце судового засідання.

Третя особа - Служба у справах дітей та сім`ї Самгородцької сільської ради Хмільницького району Віницької області, подала до суду заяву про розгляд справи за відсутності їхнього представника. Також направила до суду висновок про доцільність позбавлення батьківських прав.

Суд, вислухавши пояснення позивача, його представника, допитавши свідків, дослідивши письмові докази у справі, приходить до наступного висновку.

Перевіряючи обставини справи судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_4 , батьками якого записані ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 14 липня 2009 року, (а.с. 22).

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 проживали однією сім`єю з восени 2008 року за місцем реєстрації відповідача: АДРЕСА_1 , а після народження сина орендували житловий будинок в с. Велика Димерка Броварського району.

Позивач та відповідач не проживають однією сім`єю чотирнадцять років. За весь час відповідач не цікавилася долею дитини, її вихованням та утриманням. З лютого 2010 року позивач сам займається доглядом, вихованням, утриманням сина.

Відповідно до довідки №189 від 11.07.2023 року виданої Йосипівським старостинським округом Самгородоцької сільської ради Вінницької області ОСОБА_5 про те, що його син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 з 2013 року фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 (без реєстрації місця проживання) з батьком ОСОБА_1 . ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 з 25 вересня 2009 року зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с. 28)

Відповідно до довідки Самгородоцької сільської ради Вінницької області № 194 від 12.07.2023 року видана Йосипівським старостинським округом Самгородоцької сільської ради Вінницької області про те, що в будинку АДРЕСА_2 проживають ОСОБА_6 , 1959 р.н., ОСОБА_1 , 1979 р.н. та ОСОБА_4 , 2009 р.н. без реєстрації проживає з 2010 року. ОСОБА_1 самостійно виховує сина ОСОБА_4 , опікується ним та знаходиться на його повному утриманні. (а.с.29)

Відповідно до довідки - характеристики № 77 від 11 липня 2023 року видана Йосипівським старостинським округом Самгородоцької сільської ради, Хмільницького району, Вінницької області, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_1 за час проживання в с. Йосипівка, зарекомендував себе з позитивної сторони, скарг від сусідів та односельчан ОСОБА_1 в Старостинський округ не надходило. ОСОБА_1 з лютого 2010 року самостійно займається вихованням та матеріальним утриманням сина ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який постійно проживає з ним за адресою: АДРЕСА_2 . З 2013 року. позивач піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, створив належні умови для розвитку здібностей дитини, забезпечує здобуття сином середньої освіти, між батьком та сином склалися дружні стосунки. Мати ОСОБА_8 участі у вихованні сина не приймає. (а.с. 26)

Відповідно до довідки Йосипівської амбулаторії загальної практики - сімейної медицини вбачається, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з 2013 року знаходиться під постійним наглядом у Йосипівський АЗПСМ і на амбулаторний прийом з приводу захворювання та профілактичні щеплення приходив з батьком ОСОБА_1 (а.с. 27)

Згідно характеристики відділу освіти, культури, молоді та спорту Самгородоцької сільської ради Вінницької області КЗ «Йосипівська гімназія» Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області» від 12.07.2023 р. № 85 вбачається, що ОСОБА_4 навчається в КЗ ««Йосипівська гімназія» з першого класу. Володіє навчальним матеріалом на достатньому та високому рівні навчальних досягнень. Батько ОСОБА_1 займається вихованням сина, цікавиться його шкільним життям, відвідує школу, радіє його успіхам, приділяє належну увагу духовному і всебічному розвитку дитини. Створює належні умови для навчання свого сина. Протягом 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021 років ОСОБА_7 відпочивав і оздоровлювався в дитячому таборі « Пролісок », а в 2020 році відпочивав на морі за кошти батька ОСОБА_9 .

Відповідно до довідки Йосипівського старостинського округу Самгородоцької сільської ради Вінницької області за № 223 від 16 серпня 2023 року ОСОБА_10 в період з січня 2013 року по серпень 2015 рік відвідував дошкільний навчальний заклад села Йосипівка. (а.с.36)

Також ОСОБА_4 навчається у Комунальному закладі «Йосипівська гімназія» Самгородоської сільської ради Хмільницького району Вінницької області з першого класу, тобто з 2015 року. В школі харакретизується як чемна, вихована, доброзичлива, старанна дитина.

Згідно даних Комунального закладу «Йосипівська гімназія» відповідач не відвідувала школу жодного разу, не піклувалася про духовний і фізичний розвиток дитини, її навчанням, не цікавилася успішністю сина, його вподобаннями, захопленнями, не виявила інтересу до його внутрішнього світу, не цікавилася здоров`ям сина.

Також відповідно до характеристики,виданої на учня 9-го класу ОСОБА_11 , 12 липня 2023 року за № 85, за підписом директора та класного керівника, вихованням сина займається батько та його мати ОСОБА_6 (бабуся дитини), які приділяють належну увагу вихованню ОСОБА_7 , його всебічному розвитку; батько створив належні умови для навчання сина, відпочинку та оздоровлення дитини з 2015 року по 2021 роки; приділяє належну увагу духовному і всебічному розвитку сина; цікавиться шкільним життям сина, його успіхами; між батьком та сином склалися дружні, відкриті стосунки, батько поважає та враховує думку дитини з будь-яких питань. (а.с. 30)

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_12 , яка є знайомою позивача зі школи, повідомила, що коли дитині не було і року, мати її покинула на батька. Більше жодного разу до дитини не приїздила, не цікавилась дитиною. Ніколи не була свідком сварок з приводу створення перешкод позивачем у спілкуванні відповідачу з дитиною. Також ніколи від інших не чула про сварки.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_13 , який є сусідом з 1993 року, повідомив, що вихованням дитини займається позивача та його мати, бабуся дитини. Рідну мати дитини жодного разу не бачив.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_14 , який є другом з дитинства, повідомив, що позивач виховує, утримує дитину з 2010 року самостійно. Йому допомагає його мати. Матері дитини жодного разу з 2010 року не бачив.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_15 , яка є рідною сестрою позивача пояснила, що в лютому 2010 року мати дитини її покинула, та більше жодного разу не приїздила до дитини. З цього часу позивач сам виховує та утримує дитину, відповідача жодного разу не бачила. Позивачеві допомагає бабуся.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_6 , яка є матір`ю позивача, пояснила, що позивач та відповідач проживав разом до початку 2010 року. Приблизно з 7 місячного віку дитини відповідач покинула дитину та жодного разу не приїжджала до дитини. Батько займається вихованням та утриманням дитини. Вона йому допомагає.

Статтею 11 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено, що кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Відповідно до ст. 150 СК України, ч.1 ст.12 Закону України «Про охорону дитинства» батьки зобов`язані виховувати свою дитини, піклуватися про здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток дитини, забезпечити одержання ним повної загальної середньої освіти, готувати дитину до самостійного життя.

Згідно з п. 2 ч.1 ст. 164 СК України, якщо батьки ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, то вони можуть бути позбавленні батьківських прав.

Як встановлено в судовому засіданні, відповідач самоусунулась від виховання дитини, стосунків із сином не підтримує, не піклується, не цікавиться станом здоров`я, не піклується про фізичний, духовний і моральний розвиток, будь-якої матеріальної допомоги на утримання, лікування та розвиток не надає, не виконує своїх батьківських обов`язків.

Ухилення від покладених на батьків обов`язків щодо виховання дитини є підставою для позбавлення батьків батьківських прав як це передбачено ст. 164 СК України.

Пленум Верховного Суду України в пунктах 15, 16 Постанови № 3 від 30.03.2007 р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто, прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Відповідно до ч. 3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ЦПК України.

В ході розгляду справи судом встановлено, що відповідач вихованням дитини не займається, необхідних умов для розвитку сина не створила, долею та здоров`ям дитини не цікавиться, не виявляє інтересу до його внутрішнього світу, наміру приймати участь у житті дитини не виявляє.

Статтею 8 ч.2 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 р. (з останніми змінами), яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789-ХІІ від 27.09.1991 р., передбачено, що Україна, як держава-учасниця, зобов`язана поважати право дитини на збереження індивідуальності, включаючи сімейні зв`язки.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватись про стан здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до сімейного життя.

В силу ч.1 ст.3 Конвенції про права дитини в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питанням соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється як найкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно з наданим Службою у справах дітей та сім`ї Самгородоцької сільської ради висновком про доцільність позбавлення батьківських прав громадянки ОСОБА_3 відносно її сина, ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 , з метою соціально-правового захисту дітей на засіданні комісії з питань захисту прав дитини Самгородоцької сільської ради затверджено рішення виконавчого комітету Самгородоцької сільської ради від 19.07.2023 року № 138 про доцільність позбавлення батьківських прав громадянки ОСОБА_3 по відношенню до її дитини, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Декларацією прав дитини проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості.

Відповідно до вимог ст. 164 СК України позбавлення батьківських прав є правовим способом захисту прав і інтересів дитини.

Враховуючи те, що матеріалами справи підтверджується відсутність належної уваги до дітей з боку матері, небажання відповідача та її свідоме ухилення займатися вихованням дитини та матеріально забезпечувати її, спілкуватися з нею, суд приходить до висновку про доцільність позбавлення батьківських прав відповідача, оскільки це буде відповідати інтересам дитини.

Вказані обставини дають суду підстави дійти висновку, що позовні вимоги щодо позбавлення батьківських прав є обґрунтованими та заснованими на законі, знайшли своє підтвердження в ході судового розгляду, в зв`язку з чим підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 133, 141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню судовий збір на користь держави у розмірі 1073,60 грн.

На підставі викладеного, керуючись Конституцією України, ст. 3 , 150, 155, 157, 164, 166, 180-182, 184, 191 СК України, ст.11, 12 Закону України «Про охорону дитинства», Декларацією прав дитини, Конвенцією про права дитини, ст. 4, 10, 12, 13, 76, 81, 89, 141, 258-260, 263, 264, 265, 268, 273, 280-283, 430 ЦПК України, -

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , Служба у справах дітей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області про позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_3 відносно малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 1073,60 грн. судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Дані сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса проживання: АДРЕСА_2 ;

Відповідач: ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 ;

Третя особа: Служба у справах дітей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області, адреса місцезнаходження: Вінницька область, с.Самгородок, вул.. Миру, 48.

Суддя Н.О.Яровенко

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117654727
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —755/16179/23

Рішення від 28.02.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Яровенко Н. О.

Рішення від 28.02.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Яровенко Н. О.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Яровенко Н. О.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Яровенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні