Ухвала
від 11.03.2024 по справі 910/18447/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

11.03.2024 Справа № 910/18447/23За заявою Головного управління Державної податкової служби у м. Києві, як відокремленого підрозділу Державної податкової служби (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кастана" (04112, м. Київ, вул. Т. Шамрила, 1; ідентифікаційний код 41727977)

про відкриття провадження у справі про банкрутство

Суддя Чеберяк П.П.

Представники сторін: не викликались

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Головне управління Державної податкової служби у м. Києві, як відокремлений підрозділ Державної податкової служби звернулося до суду з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Кастана" у зв`язку з неможливістю останнього погасити заборгованість у розмірі 4 409 860,63 грн.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 08.12.2023 заяву Головного управління Державної податкової служби у м. Києві, як відокремленого підрозділу Державної податкової служби про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Кастана" залишено без руху.

22.12.2023 до Господарського суду м. Києва надійшла заяви арбітражного керуючого Реверука П.К. про участь у справі.

25.12.2023 до Господарського суду м. Києва надійшла заява заявника про усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 27.12.2023 заяву Головного управління ДПС у місті Києві, як відокремлений підрозділ ДПС про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Кастана" прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 24.01.2024.

21.12.2023 та 25.12.2023 до Господарського суду м. Києва надійшли заяви арбітражного керуючого Загороднього О.М. про участь у справі.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 24.01.2024 відкрито провадження у справі № 910/118447/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Кастана", визнано грошові вимоги Головного управління ДПС у м. Києві, як відокремленого підрозділу ДПС України до боржника в розмірі 4 409 860,63 грн., введено процедуру розпорядження майном та розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Реверука Петра Костянтиновича. Попереднє засідання призначено на 01.04.2024.

Оголошення про відкриття провадження у справі № 910/18447/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Кастана" було опубліковано на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 05.02.2024 за № 72438.

05.03.2024 до Господарського суду м. Києва надійшла заява Головного управління ДПС у м. Києві, як відокремленого підрозділу ДПС України з кредиторськими вимогами до боржника на суму 1 193 963, 99 грн.

У поданій заяві кредитор просив суд у тому числі відстрочити сплату судового збору.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Отже, звільнення (відстрочення) від сплати судового збору є правом суду, а відповідне клопотання сторони розглядається виходячи із визначених нею обставин, що унеможливлюють сплату судового збору на момент звернення до господарського суду та підтвердження цих обставин належними та достатніми доказами.

Оцінивши доводи кредитора, наведені в обґрунтування поважності підстав для відстрочення сплати судового збору за подання заяви з кредиторськими вимогами до боржника, суд не знаходить правових підстав для задоволення заяви органу податкової служби про відстрочення сплати судового збору, оскільки зазначення органом державної податкової служби про його поетапне фінансування з Державного бюджету України та відсутністю коштів для сплати судового збору не є безумовною підставою для відстрочення сплати судового збору. При цьому, будь яких доказів складного фінансового становища станом на момент подання заяви кредитором не додано.

Верховний Суд у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у постанові від 04.10.2023 у справі № 910/8316/20 висловив такий висновок про застосування норм права. Подання позову про стягнення податкового боргу та подання кредитором заяви з кредиторськими вимогами є різними способами захисту порушених прав. Законодавець розділяє поняття "заява кредитора з грошовими вимогами у справі про банкрутство" та "позовна заява майнового характеру", як і розділяє розміри ставок за подання цих заяв до господарського суду. Оскільки положення ст. 4 Закону України "Про судовий збір" розділяють ставки судового збору за подання позовної заяви та заяви кредитора із грошовими вимогами до боржника, то такі заяви не можуть вважатися тотожними, а тому, пільга, передбачена п. 27 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" не застосовується до заяви податкового органу із грошовими вимогами до боржника у справі про банкрутство або неплатоспроможність. Податковий орган, звертаючись з заявою із грошовими вимогами до боржника у справі про банкрутство або неплатоспроможність, сплачує судовий збір на підставі пп. 10 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір".

Відповідно до ч. 3 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, заява кредитора має містити: найменування господарського суду, до якого подається заява; найменування боржника, його місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); ім`я або найменування кредитора, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи, або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); розмір вимог кредитора до боржника з окремим зазначенням суми неустойки (штрафу, пені); виклад обставин, які підтверджують вимоги до боржника, та їх обґрунтування; відомості про наявність заставного майна боржника, яке є забезпеченням вимог; перелік документів, які додаються до заяви.

До заяви в обов`язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, що підтверджують грошові вимоги до боржника.

Відповідно до ч.1 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам цього Кодексу. У разі якщо заяву конкурсного кредитора подано без дотримання вимог цього Кодексу, господарський суд постановляє ухвалу про залишення заяви без руху. В ухвалі про залишення заяви без руху суд повідомляє заявнику про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов`язаний їх усунути, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Подана кредитором заява не відповідає вимогам ст. 45, 46 Кодексу України з процедур банкрутства, а саме не містить доказів сплати судового збору.

Враховуючи викладене вище, керуючись ст. 45, 46 Кодексу України з процедур банкрутства, Господарський суд м. Києва

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні заяви Головного управління Державної податкової служби у м. Києві про відстрочення сплати судового збору відмовити.

2. Зобов`язати Головне управління Державної податкової служи у м. Києві, як відокремленого підрозділу ДПС протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху усунути допущені недоліки заяви про визнання кредиторських вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кастана".

Ухвала набрала законної сили 11.03.2024 та оскарженню не підлягає.

СуддяП.П. Чеберяк

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117656278
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —910/18447/23

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 27.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 08.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні