Рішення
від 14.03.2024 по справі 911/132/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" березня 2024 р. м. Київ Справа № 911/132/24

Суддя Конюх О.В., при секретарі судового засідання Лівандовському О.О., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовомФізичної особи-підприємця Карпенко Оксани Олексіївни, м. Київ

до відповідачаТовариства з обмеженою відповідальністю «МБ Фуді», с. Русанів Київської області

про стягнення 12 200,00 грн.,

без виклику представників сторін;

СУТЬ СПОРУ:

позивач Фізична особа-підприємець Карпенко Оксана Олексіївна, м. Київ (далі за текстом ФОП Карпенко О.О.) звернулась до Господарського суду Київської області з позовом від 16.01.2024 до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «МБ Фуді» с. Русанів Київської області (далі за текстом ТОВ «МБ Фуді»), в якому просить суд стягнути з відповідача на користь позивача вартість транспортно-експедиційних послуг, наданих за договором про надання транспортно-експедиторських послуг №33 від 05.07.2023, прийнятих за підписаними обома сторонами Актами надання послуг від 31.07.2023 №54 та від 14.08.2023 №6, в загальному розмірі 12 200,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що 05.07.2023 між ФОП Карпенко О.О. (експедитор) та ТОВ «МБ Фуді» (замовник) був укладений договір №33 про надання транспортно-експедиторських послуг. Експедитором були надані транспортно-експедиційні послуги, що підтверджується підписаними сторонами актами наданих послуг №54 від 31.07.2023 та №6 від 14.08.2023 на загальну суму 12 200,00 грн., які не були оплачені замовником, у зв`язку з чим позивач просить стягнути з відповідача наявну заборгованість в судовому порядку.

Крім того, позивач просить суд стягнути з відповідача судовий збір та витрати на правову допомогу, що разом становить 6 028,00 грн.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 18.01.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №911/3709/23 у порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання.

Цією ж ухвалою суд зобов`язав позивача подати суду належним чином завірені копії замовлень, на підставі яких надавались транспортно-експедиторські послуги (п.2.1 Договору) та належним чином завірені копії товарно-транспортних накладних до актів наданих послуг №54 від 31.07.2023 та №6 від 14.08.2023.

Також, суд зобов`язав відповідача у строк п`ятнадцять днів з дати отримання цієї ухвали подати суду докази оплати прийнятих транспортно-експедиторських послуг за актами за №54 від 31.07.2023 та №6 від 14.08.2023 (частина 2 ст. 74 ГПК України).

Відповідно до ч.7 ст. 6 ГПК України особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Ухвалу від 18.01.2024 про відкриття провадження було надіслано та доставлено 18.01.2024 відповідача ТОВ «МБ Фуді» до його електронного кабінету, про що складено та долучено до матеріалів справи Довідку Господарського суду Київської області про доставку електронного листа.

01.02.2024 на виконання вимог ухвали від 18.01.2024 представник позивача через систему «Електронний суд» подав клопотання про долучення доказів.

Розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи у порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у главі 10 розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України.

Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться (ч. ч. 1-2 ст. 252 ГПК України).

Суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі (ст. 248 Господарського процесуального кодексу України).

Суд розглядає справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше (ч. 5 ст. 252 ГПК України).

Згідно з частиною 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Станом на 14.03.2024 відповідач відзив на позов та докази на його підтвердження не подав.

Згідно з ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши позов ФОП Карпенко О.О. до ТОВ «МБ Фуді» про стягнення 12 200,00 грн., дослідивши наявні у матеріалах справи докази та оцінивши їх у сукупності, суд

УСТАНОВИВ:

відповідно до частини 1 статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, зокрема, з правочинів.

Згідно із частиною 1 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Майново-господарські зобов`язання між суб`єктами господарювання виникають на підставі договорів (ст. 179 Господарського кодексу України) й сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору (ст. 627 Цивільного кодексу України).

05.07.2023 між ФОП Карпенко О.О. (експедитор) та ТОВ «МБ Фуді» (замовник) був укладений Договір №33 про надання транспортно-експедиторських послуг (далі Договір). За умовами Договору:

- замовник надає для перевезення вантаж або Замовник приймає доставлений на його адресу вантаж, а експедитор організовує та забезпечує перевезення і супроводження вантажів, на умовах, обумовлених цим договором, Правилами перевезень вантажів автотранспортом, затверджених наказом М ГУ від 14.10.1997 №363. Експедитор за замовленням Вантажовідправника організовує перевезення вантажів транспортом і за маршрутом, затвердженим Експедитором, забезпечує супроводження вантажів при перевезенні (п. 1.1., 1.2 Договору);

- вартість транспортно-експедиторських послуг за цим договором визначається на підставі тарифів, затверджених Експедитором. В залежності від обсягів замовлених послуг їх вартість визначається та узгоджується Сторонами шляхом укладання відповідної додаткової угоди до цього договору. Експедитор розраховує вартість послуг, виходячи з параметрів вантажу (п. 1.5 Договору);

- надання транспортно-експедиторських послуг здійснюється експедитором на підставі замовлення замовника. Замовлення на перевезення вантажу заповнюється Замовником (п. 2.1 Договору);

- розрахунки за цим Договором здійснюються в національній валюті України (гривні) в безготівковій формі шляхом перерахування Замовником грошових коштів на поточний рахунок Експедитора на підставі підписаних уповноваженими представниками Сторін Актів наданих послуг. Договірна вартість Послуг Експедитора узгоджується та підтверджується Сторонами Актами наданих послуг (п.3.2, 3.3 Договору);

- замовник здійснює оплату Послуг протягом 2 календарних днів з дати підписання Сторонами відповідного Акту наданих послуг (п. 3.4 Договору).

Укладений між сторонами договір за своєю правовою природою є договором транспортного експедирування.

Відповідно до ст. 929 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов`язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організовувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажу.

Договором транспортного експедирування може бути встановлено обов`язок експедитора організувати перевезення вантажу транспортом і за маршрутом, вибраним експедитором або клієнтом, зобов`язання експедитора укласти від свого імені або від імені клієнта договір перевезення вантажу, забезпечити відправку і одержання вантажу, а також інші зобов`язання, пов`язані з перевезенням.

Договором транспортного експедирування може бути передбачено надання додаткових послуг, необхідних для доставки вантажу (перевірка кількості та стану вантажу, його завантаження та вивантаження, сплата мита, зборів і витрат, покладених на клієнта, зберігання вантажу до його одержання у пункті призначення, одержання необхідних для експорту та імпорту документів, виконання митних формальностей тощо).

Положення цієї глави поширюються також на випадки, коли обов`язки експедитора виконуються перевізником.

Умови договору транспортного експедирування визначаються за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом, іншими нормативно-правовими актами.

Згідно зі ст. 931 ЦК України розмір плати експедиторові встановлюється договором транспортного експедирування, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про транспортно-експедиторську діяльність» за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов`язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажу.

Згідно з ч. 2 ст. 12 Закону України «Про транспортно-експедиторську діяльність» клієнт зобов`язаний у порядку, передбаченому договором транспортного експедирування, сплатити належну плату експедитору, а також відшкодувати документально підтверджені витрати, понесені експедитором в інтересах клієнта в цілях виконання договору транспортного експедирування.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 Цивільного кодексу України).

На виконання п. 2.1 Договору сторони підписали заявку №1 від 28.07.2023 до Договору. Відповідно до вказаної заявки, послуги повинні були надаватись за маршрутом с. Русанів, Київська обл. с. Мартусівка, Київська обл.; вантаж: продукти харчування; вага: до 500 кг, до 10м3; дата завантаження 31.07.2023; Адреса завантаження: Київська обл., Русанів, вул. Жовтнева, 39А, адреса розвантаження: згідно ТТН; сума оплати 6 700,00 грн. без ПДВ. Також, 11.08.2023 сторони уклали заявки №2 на суму 2 750,00 грн. без ПДВ та №3 на суму 2 750,00 грн. без ПДВ.

Вказані перевезення були виконані, а вантаж вручений вантажоодержувачу, що підтверджується залученими до матеріалів справи копіями ТТН з відмітками вантажоодержувачів ТОВ «Фудком» та ТОВ «Метро Кеш Енд Кері Україна» про отримання вантажу, а саме №49 від 31.07.2023; №64 від 12.08.2023; №71 від 14.08.2023; №72 від 12.08.2023.

Відтак, транспортно-експедиторські послуги були надані позивачем та прийняті відповідачем за підписаними між сторонами актами надання послуг №54 від 31.07.2023 на суму 6 700,00 грн. та № №6 від 14.08.2023 на суму 5 500,00 грн.

Відповідно до п. 3.2 Договору на підставі вказаних актів замовником мав перерахувати грошові кошти на поточний рахунок Експедитора. згідно із п. 3.4 Договору замовник здійснює оплату Послуг протягом 2 календарних днів з дати підписання Сторонами відповідного Акту наданих послуг.

За таких обставин, суд встановив, що акт надання послуг №54 від 31.07.2023 мав бути оплачений до 02.08.2023, а з 03.08.2023 настало прострочення; акт надання послуг №6 від 14.08.2023 мав бути оплачений до 16.08.2023, а з 17.08.2023 настало прострочення.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частиною 2 статті 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

ТОВ «МБ Фуді» доказів оплати спірної заборгованості за актами наданих послуг №54 від 31.07.2023 та №6 від 14.08.2023 на загальну суму 12 200,00 грн. не подало, у тому числі на вимогу пункту 4 ухвали від 18.01.2024 про відкриття провадження, яка набрала законної сили та є обов`язковою для виконання на всій території України.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості в сумі 12 200,00 грн. за надані транспортно-експедиторські послуги є обґрунтованою, доведеною належними письмовими доказами та належить до задоволення повністю.

За таких обставин, повно та ґрунтовно дослідивши матеріали справи, перевіривши на відповідність закону та дійсним обставинам справи розрахунки заборгованості, суд задовольняє позов ФОП Карпенко О.О. та ухвалює рішення про стягнення з ТОВ «МБ Фуді» 12 200,00 грн. основного боргу.

У зв`язку із задоволенням позову суд, відповідно до ст. 129 ГПК України, покладає на відповідача відшкодування позивачу судового збору у мінімальному встановленому законом розмірі 3 028,00 грн. повністю.

Щодо доданого до справи попереднього розрахунку судових витрат який включає 3000,00 грн. витрат на правову допомогу, суд зазначає таке.

Відповідно до ст. 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Згідно ч. 8 ст. 129 ГПК України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Оскільки у процедурі спрощеного провадження стадія судових дебатів відсутня, то вимога ч. 8 ст. 129 ГПК України про подання доказів щодо розміру понесених судових витрат до закінчення судових дебатів не може розповсюджуватися на сторін у справі, яка розглядається у спрощеному провадженні.

Водночас в даному випадку до правовідносин сторін підлягає застосуванню інша норма ч. 8 ст. 129 ГПК України про подання доказів щодо розміру понесених судових витрат протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду.

Вказані висновки щодо застосування ч. 8 ст.129 ГПК України містяться у постанові Верховного Суду від 06.10.2020 у справі №922/376/20.

У розумінні розділу 5 укладеного між ФОП Карпенко О.О. та адвокатом Семенюком О.В. договору про надання послуг адвоката від 12.01.2024, (якій має характер рамкового і не містить умов про обсяг та вартість надання послуг у спорі із ТОВ «МБ Фуді» про стягнення заборгованості), розмір гонорару адвоката визначається за згодою сторін та фіксується в акті про надання послуг.

Ані вказаного акту, ані детального опису наданих адвокатом послуг та здійснених ним витрат матеріали справи не містять. Разом із тим, у попередньому розрахунку судових витрат вказано, що по завершенню розгляду справи позивачем буде надано остаточний розрахунок судових витрат.

Отже питання щодо розподілу витрат позивача на професійну правничу допомогу може бути вирішено судом за умови подання позивачем відповідних доказів протягом п`яти днів після ухвалення рішення.

Керуючись статтями 4, 12, 73-92, 129, 233, 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Фізичної особи-підприємця Карпенко Оксани Олексіївни задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «МБ Фуді» (07453, Київська обл., Броварський район, с. Русанів, вул. Жовтнева, буд. 39а, ідентифікаційний код 44797683) на користь Фізичної особи-підприємця Карпенко Оксани Олексіївни ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) 12 200,00 грн. (дванадцять тисяч двісті гривень нуль копійок) основного боргу, 3 028,00 грн. (три тисячі двадцять вісім гривень нуль копійок) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Конюх

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117656511
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань перевезення, транспортного експедирування

Судовий реєстр по справі —911/132/24

Рішення від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 15.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Рішення від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні