Ухвала
від 11.03.2024 по справі 916/454/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про закриття провадження у справі

"11" березня 2024 р.м. Одеса Справа №916/4932/15 (№ 916/454/24)Господарський суд Одеської області у складі судді Грабован Л.І.,

за участі секретаря судового засідання Большакова В.А.

дослідивши матеріали справи

за позовною заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Гроувей» (04073, м. Київ, вул. Кирилівська, буд. 160, корп. А, оф. 804)

до відповідачів: 1) Акціонерного товариства "Прозорро.Продажі" (01601, м. Київ, вул.

Бульварно-Кудрявська, буд. 22)

2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична

біржа" (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 44, 4 поверх)

3) Товариства з обмеженою відповідальністю "Смарттендер" (03037, м.

Київ, вул. Петра Радченка, буд. 27, офіс 102)

4) Публічного акціонерного товариства "Одеський олійножировий

комбінат" (65039, м. Одеса, вул. Середньофонтанська, буд. 16)

5) Товариства з обмеженою відповідальністю "Санолта Корм" (26500,

Кіровогорадська обл., Голованськівський район, смт. Голованівськ, вул.

Матросова, буд. 40 В)

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів: 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Гренаділ"

(03150, м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 55 Г, офіс 77)

2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія

"СКАЙ" (01001, м. Київ, провул. Шевченка Тараса, буд. 3, кабінет 104)

про визнання недійсними результатів аукціону

у відкритому судовому засіданні

представники сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідачів: 1) не з`явився;

2) не з`явився;

3) не з`явився;

4) не з`явився;

5) не з`явився.

від третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів: 1) не з`явився;

2) не з`явився.

СУТЬ СПОРУ: про визнання недійсними результатів аукціону

Встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Гроувей» звернулося із позовною заявою, сформованою в системі "Електронний суд" 06.02.2024р. (вх. №476/24 від 07.02.2024р.), про:

визнання недійсними результатів електронного аукціону з продажу майна банкрута Публічного акціонерного товариства "Одеський олійножировий комбінат", викладені у вигляді протоколу про проведення аукціону №BRE001-UA-20231229-68804 від 19.01.2024р.;

визнання недійсним протоколу №BRE001-UA-20231229-68804 про проведення аукціону з продажу нерухомого майна банкрута Публічного акціонерного товариства "Одеський олійножировий комбінат", складений 19.01.2024р. Товариством з обмеженою відповідальністю "Смарттендер".

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 12.02.2024р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №916/454/24; ухвалено розглядати справу №916/454/24 за правилами Господарського процесуального кодексу України в порядку спрощеного позовного провадження в межах справи про банкрутство №916/4932/15 з повідомленням сторін; призначено судове засідання на 11.03.2024р. о 10:30.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Гроувей», посилаючись на ст.ст. 42, 46, 191 ГПК України, звернулося із заявою, сформованою в системі «Електронний суд» 20.02.2024р. (вх. №7062/24 від 20.02.2024р.), в якій просить прийняти та задовольнити заяву про відмову від позову у справі №916/4932/15 (916/454/24), за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Гроувей» до Акціонерного товариства «Прозорро.Продажі», Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська енергетична біржа», Товариства з обмеженою відповідальністю «Смарттендер», Публічного акціонерного товариства «Одеський олійножировий комбінат», Товариства з обмеженою відповідальністю «Санолта Корм», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів: Товариство з обмеженою відповідальністю «Гренаділ», Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «СКАЙ» про визнання недійсними результатів аукціону в межах справи №916/4932/15 про банкрутство Публічного акціонерного товариства «Одеський олійножировий комбінат»; винести ухвалу про закриття провадження у справі №916/4932/15 (916/454/24) у зв`язку з відмовою позивача від позову.

Згідно заяви Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Гроувей» звернулося із заявою про відмову від позову у справі №916/4932/15 (916/454/24), у зв`язку з відсутністю порушеного у позивача права. Позивачем повідомлено, що директор, який діє в його інтересах, володіючи достатніми повноваженнями для вчинення відповідних процесуальних дій, усвідомлює всі наслідки відмови від даного позову, які визначені ч. 3 ст. 231 ГПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ГПК України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Ч. 6 ст. 12 ГПК України передбачено, що господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

З 21.10.2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ч. 1 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Згідно ч. 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч.ч.1, 4 ст. 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Ст. 14 ГПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 46 ГПК України крім прав та обов`язків, визначених у статті 42 цього Кодексу, позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до ст. 191 ГПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. У разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

П. 4 ст. 231 ГПК України передбачено, що господарський суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Згідно ст.14 ГПК України одним із принципів господарського судочинства є диспозитивність, який полягає в тому, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Складовою зазначеного принципу є можливість суб`єкта відмовитися від свого права чи інтересу. Тобто право особи на звернення до суду з позовом рівною мірою стосується й права такої особи на відмову від такого позову або частини позовних вимог [ухвали Верховного Суду від 18.08.2021 у справі №916/3844/19, від 01.09.2021 у справі № 910/13034/20).

Відмова від позову є формою реалізації принципу диспозитивності господарського судочинства (ухвали Верховного Суду від 12.08.2021 у справі №927/739/17, від 01.09.2021 у справі №910/13034/20).

Водночас, принцип диспозитивності не є беззастережним, оскільки ця норма передбачає активну роль суду, який зобов`язаний перешкоджати діям сторін щодо порушення законодавства і прав інших осіб. Перевірка відповідності дій сторін закону та відсутності порушення прав інших осіб є не правом, а обов`язком суду, тобто суд зобов`язаний відмовити в задоволенні відповідних заяв і клопотань сторін. Якщо суд установить, що реалізація права позивача на відмову від позову призводить до порушення закону та прав інших осіб, він зобов`язаний відмовити в реалізації цих прав і розглянути справу по суті.

З наведеного вбачається, що позивач наділений правом відмовитися від позову подавши до суду відповідну заяву, яка повинна відповідати вимогами ст.191 ГПК України, зокрема повинна бути підписана повноважним представником і не суперечити інтересам особи, яку представляє цей представник (аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 03.09.2019 у справі №921/309/18, від 13.04.2021 у справі №918/99/19(918/925/20)).

У цій справі позивач звернувся із позовом до відповідачів Акціонерного товариства "Прозорро.Продажі", Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична

біржа", Товариства з обмеженою відповідальністю "Смарттендер", Публічного акціонерного товариства "Одеський олійножировий комбінат", Товариства з обмеженою відповідальністю "Санолта Корм" за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів: Товариства з обмеженою відповідальністю "Гренаділ", Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "СКАЙ" про визнання недійсними результатів аукціону та в подальшому із заявою про відмову від позову.

За наслідками дослідження заяви позивача про відмову від позову у справі судом встановлено, що остання підписана Горбик К.В., яка згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є керівником Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Гроувей».

Таким чином, заява про відмову від позову підписана уповноваженою стороною.

Суд не вбачає підстав для висновку, що відмова від позову, вчинена керівником суперечить інтересам позивача, а відтак підстави для неприйняття судом відмови від позову на підставі ч. 5 ст. 191 ГПК України відсутні.

Таким чином, оскільки наслідки відмови від позову позивачу відомі і зрозумілі, відмова позивача від позову не порушує права та охоронювані законом інтереси інших осіб, відмова від позову є формою реалізації прав позивача, заява про відмову від позову підписана уповноваженою стороною, а відтак підлягає прийняттю судом.

У зв`язку з тим, що позивач з власної ініціативи письмовою заявою відмовився від позову і відмова прийнята господарським судом, провадження у справі підлягає закриттю на підставі ч. 1 ст. 191 та п. 4 ч. 1 ст. 231 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 191, 231, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Прийняти відмову Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Гроувей» від позову.

2.Закрити провадження у справі №916/4932/15 (916/454/24) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Гроувей» до відповідачів: Акціонерного товариства "Прозорро.Продажі", Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа", Товариства з обмеженою відповідальністю "Смарттендер", Публічного акціонерного товариства "Одеський олійножировий комбінат", Товариства з обмеженою відповідальністю "Санолта Корм" за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів: Товариства з обмеженою відповідальністю "Гренаділ", Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "СКАЙ" про визнання недійсними результатів аукціону.

Ухвала набирає законної сили 11 березня 2024р. та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Південно-західного апеляційного господарського суду.

Повну ухвалу складено та підписано 14 березня 2024р.

Копію ухвали надіслати на електронну адресу: ТОВ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "ГРОУВЕЙ" (grouway.fk@ukr.net), АТ "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ" (info@prozorro.sale), ТОВ "УКРАЇНСЬКА ЕНЕРГЕТИЧНА БІРЖА" (info@ueex.com.ua), ТОВ "СМАРТТЕНДЕР" (info@smarttender.biz), ПАТ „Одеський олійножировий комбінат" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Селезньова О.В. ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Копію ухвали надіслати: ТОВ "САНОЛТА КОРМ" (26500, Кіровоградська обл., Голованівський р-н, смт. Голованівськ, вул. Матросова, буд. 40 В), ТОВ "ГРЕНАДІЛ" (м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 55г, оф. 77), ТОВ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "СКАЙ" (01001, м. Київ, провул. Шевченка Тараса, 3, каб. 104).

Суддя Л.І. Грабован

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117656557
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/454/24

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні