Ухвала
від 15.03.2024 по справі 621/4646/23
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №621/4646/23

Провадження №1-р/621/2/24

УХВАЛА

Іменем України

15 березня 2024 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області у складі:

головуючий суддя - ОСОБА_1 ,

за участі секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву начальника Державної установи "Диканівська виправна колонія (№12)" ОСОБА_4 про роз`яснення вироку Зміївського районного суду Харківської області від 08 січня 2024 року

у с т а н о в и в :

Вироком Зміївського районного суду Харківської області від 08 січня 2024 року ОСОБА_5 визнано винуватим у кримінальному правопорушенні, передбаченому частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років. На підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнено ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням на строк 3 (три) роки, з покладенням обов`язків відповідно до частини 1 статті 76 Кримінального кодексу України покласти

ОСОБА_6 визнано винуватим у кримінальному правопорушенні, передбаченому частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років. На підставі статті 71 Кримінального кодексу України, за сукупністю вироків, до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років, призначеного за даним вироком, частково приєднано 1 (один) місяць не відбутого покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років без конфіскації майна, призначеного за вироком Зміївського районного суду Харківської області від 19 липня 2022 року за сукупністю злочинів передбачених частиною 1 статті 191, частиною 2 статті 289 Кримінального кодексу України, і остаточно призначено ОСОБА_6 покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років 1 (один) місяць. До набрання даним вироком законної сили ОСОБА_6 тимчасово залишено в ДУ "Харківський слідчий ізолятор". Строк відбуття покарання визначено рахувати з 08.01.2024. У строк вітбутого покарання ОСОБА_6 зараховано період перебування в ДУ "Харківський слідчий ізолятор" за вироком Зміївського районного суду Харківської області від 19 липня 2022 року, починаючи з 16 листопада 2023 року до набрання даним вироком законної сили.

11 березня 2024 року до суду надійшла заява начальника ДУ "Диканівська виправна колонія (№12)" ОСОБА_4 про роз`яснення вироку Зміївського районного суду Харківської області від 08 січня 2024 року відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В заяві начальник ДУ "Диканівська виправна колонія (№12)" ОСОБА_4 , просить роз`яснити вирок в частині початку строку та періоду зарахування ОСОБА_6 у вигляді конкретних дат, та як саме слід зараховувати період, а саме з розрахунку день за день, чи день за два.

Прокурор у судовому засіданні не заперечувала проти задоволення заяви та роз`яснення вироку в частині зарахування періоду відбуття покарання ОСОБА_7 строку перебування в ДУ ДУ "Харківський слідчий ізолятор" за вироком Зміївського районного суду Харківської області від 19 липня 2022 року та його розрахунку.

Засуджений ОСОБА_6 та представник ДУ "Диканівська виправна колонія (№12)" в судове засідання не з`явилися.

Відповідно до частини 2 статті 380 Кримінального процесуального кодексу України, суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення протягом десяти днів з повідомленням особи, яка звернулася із заявою про роз`яснення судового рішення, та учасників судового провадження. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду заяви про роз`яснення рішення.

Ознайомившись із поданням та матеріалами кримінального провадження, суд дійшов наступного:

Відповідно до частини 1 статті 380 Кримінального процесуального кодексу України, якщо судове рішення є не зрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання рішення, приватного виконавця ухвалою роз`яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст.

Роз`яснення рішення - це викладення рішення у більш ясній і зрозумілій формі. Здійснюючи роз`яснення судового рішення, суд викладає більш повно і зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викладає труднощі, не вносячи змін до рішення по суті і не торкаючись тих питань, які не були предметом судового розгляду. Якщо фактично порушуються питання про зміну рішення, або про внесення до нього нових даних, або про роз`яснення мотивів прийняття рішення, суд відмовляє в роз`ясненні рішення.

Таким чином, роз`яснення судового рішення є одним із способів усунення його недоліків, які стосуються недотримання його ясності та визначеності, а тому судове рішення не може містити положень, що викликають суперечки під час його виконання.

Відповідно до положень статті 71 Кримінального кодексу України, визначено, що при призначенні покарання за сукупністю вироків: якщо засуджений після постановлення вироку, але до повного відбуття покарання вчинив нове кримінальне правопорушення, суд до покарання, призначеного за новим вироком, повністю або частково приєднує невідбуту частину покарання за попереднім вироком;

При складанні покарань за сукупністю вироків загальний строк покарання не може перевищувати максимального строку, встановленого для даного виду покарання в Загальній частині цього Кодексу. При складанні покарань у виді позбавлення волі загальний строк покарання, остаточно призначеного за сукупністю вироків, не повинен перевищувати п`ятнадцяти років, а у випадку, якщо хоча б одне із кримінальних правопорушень є особливо тяжким злочином, загальний строк позбавлення волі може бути більшим п`ятнадцяти років, але не повинен перевищувати двадцяти п`яти років. При складанні покарань у виді довічного позбавлення волі та будь-яких менш суворих покарань загальний строк покарання, остаточно призначеного за сукупністю вироків, визначається шляхом поглинення менш суворих покарань довічним позбавленням волі;

Призначене хоча б за одним із вироків додаткове покарання або невідбута його частина за попереднім вироком підлягає приєднанню до основного покарання, остаточно призначеного за сукупністю вироків;

Остаточне покарання за сукупністю вироків, крім випадків, коли воно визначається шляхом поглинення одного покарання іншим, призначеним у максимальному розмірі, має бути більшим від покарання, призначеного за нове кримінальне правопорушення, а також від невідбутої частини покарання за попереднім вироком;

Якщо засуджений після постановлення вироку, але до повного відбуття покарання вчинив два або більше кримінальних правопорушень, суд призначає покарання за ці нові кримінальні правопорушення за правилами, передбаченими у статті 70 цього Кодексу, а потім до остаточного покарання, призначеного за сукупністю кримінальних правопорушень, повністю чи частково приєднує невідбуту частину покарання за попереднім вироком у межах, встановлених у частині другій цієї статті.

Так, ОСОБА_6 засуджений вироком Зміївського районного суду Харківської області від 19 липня 2022 року за сукупністю злочинів, передбачених частиною 1 статті 191, частиною 2 статті 289 Кримінального кодексу України до позбавлення волі на строк 5 років без конфіскації майна; звільнений від покарання з випробуванням відповідно до положень статті 75 Кримінального кодексу України на строк 3 роки.

Ухвалою від 16 листопада 2023 року звільнення від покарання з випробуванням скасовано, ОСОБА_6 направлено для відбуття покарання за вироком суду від 19 липня 2022 року. Строк відбуття покарання рахувати з 16 листопада 2023 року.

На підставі частини 1 статті 71 Кримінального кодексу України, за сукупністю вироків, до покараня, призначеного вироком суду від 08.01.2024, частково приєднано не відбуте покарання за вироком Зміївського районного суду від 19 липня 2022 року, та остаточно призначено ОСОБА_6 покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років 1 (один) місяць.

У строк вітбутого покарання ОСОБА_6 зараховано період перебування в ДУ "Харківський слідчий ізолятор" за вироком Зміївського районного суду Харківської області від 19 липня 2022 року, починаючи з 16 листопада 2023 по 08.01.2023.

Разом із тим, як вбачається із змісту поставленого у заяві питання, її суть зводиться до роз`яснення порядку виконання судового рішення, тому, з метою належного виконання вироку та проведення зарахування періоду відбутого покарання, суд вважає за можливе роз`яснити вирок суду, таким чином задовольнивши заяву начальника Державної установи "Диканівська виправна колонія (№12)" ОСОБА_4 про роз`яснення вироку Зміївського районного суду Харківської області від 08 січня 2024 року.

На підставі статті 374, 380 Кримінального процесуального кодексу України, суд ,-

п о с т а н о в и в:

Заяву начальника начальника Державної установи "Диканівська виправна колонія (№12)" ОСОБА_4 про роз`яснення вироку Зміївського районного суду Харківської області від 08 січня 2024 року - задовольнити.

Роз`яснити, що строк відбування покарання, призначеного вироком Зміївського районного суду Харківської області від 08 січня 2021 року, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років 1 (один) місяць, обчислювати з дня постановлення вироку, тобто з 08 січня 2024 року.

У строк вітбутого покарання ОСОБА_6 зарахувати, з розрахунку день за день, період перебування в ДУ "Харківський слідчий ізолятор" за вироком Зміївського районного суду Харківської області від 19 липня 2022 року, починаючи з 16 листопада 2023 до 08 січня 2024 року.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Зміївський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в семиденний строк з дня оголошення ухвали.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117666015
СудочинствоКримінальне
Сутьроз`яснення вироку Зміївського районного суду Харківської області від 08 січня 2024 року

Судовий реєстр по справі —621/4646/23

Ухвала від 15.03.2024

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Вирок від 08.01.2024

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 25.12.2023

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 06.12.2023

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні