Рішення
від 15.03.2024 по справі 475/1251/23
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Вознесенський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/1251/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

15.03.2024смт. Доманівка

Доманівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючої судді Кривенко О.В.,

за участю секретаря Маташнюк О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Мостівської сільської ради Вознесенського району про визнання права власності на 1/2 частину житлового будинку в порядку спадкування за законом

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визнання право власності в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 на 1/2 частину житлового будинку розташованого за адресою АДРЕСА_1 .

Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивачки ОСОБА_2 .

Після його смерті відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки та 1/2 частини житлового будинку. Свідоцтво про право на земельну ділянку у порядку спадкування за заповітом позивачка отримала 10.08.2010 року та отримала державний акт на право власності на земельну ділянку.

Батько позивачки на день смерті перебував у шлюбі із матір`ю позивачки ОСОБА_3 і вона набула права власності на 1/2 частину вищевказаного житлового будинку згідно рішення Доманівського районного суду від 19.04.2010 року.

ІНФОРМАЦІЯ_2 мати позивачки померла і позивачка успадкувала належну їй 1/2 частину житлового будинку.

При зверненні до державного нотаріуса Доманівської державної нотаріальної контори позивачці було відмовлено в отримані свідоцтва на право на житловий будинок у зв`язку із тим, що наданий договір купівлі-продажу житлового будинку, згідно якого батько позивачки набув право власності на вказаний будинок, відсутня відмітка про реєстрацію у Вознесенському міжміському бюро технічної реєстрації.

Таким чином, на даний час позивач не може оформити спадщину у нотаріуса на нерухоме майно шляхом отримання свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з відсутністю реєстрації нерухомого майна спадкодавця.

Враховуючи зазначене, позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 на 1/2 частину житлового будинку розташованого за адресою АДРЕСА_1 .

У судове засідання позивачка ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_4 яка діє на підставі ордера, не з`явилися.

Представник ОСОБА_4 надала письмову заяву про розгляд справи без її та позивача участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Представник відповідач в судове засідання не з`явився, надав на адресу суду заяву про розгляд справи без участі представника відповідача, позовні вимоги визнає, не заперечує

проти їх задоволення.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в селі Мостове Доманівського району Миколаївської області помер ОСОБА_2 , що підтверджене копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина та залишилося спадкове майно, до складу якого входить житловий будинок, розташований за адресою АДРЕСА_1 , який належав спадкодавцю на підставі договору купівлі-продажу від 05.10.1981 року посвідченого Мостівською сільською радою Доманівського району Миколаївської області.

Згідно копії рішення Доманівського районного суду Миколаївської області від 19.04.2010 року за ОСОБА_3 дружиною спадкодавця визнано право власності на 1/2 частину житлового будинку розташованого по АДРЕСА_1 .

З дослідженої копії свідоцтва про право на спадщину за законом від 23.01.2023 року виданого державним нотаріусом Другої Первомайської державної нотаріальної контори Миколаївської області встановлено, що відповідно до договору про розподіл спадкового майна посвідченого Доманівською державною нотаріальною конторою Миколаївської області 23.01.2023 р. за №1-19, спадкоємцем зазначеного у цьому свідоцтві майна ОСОБА_3 , 1941 р.народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 є її дочка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , тобто 1/2 частини житлового будинку з господарчими та побутовими будівлями та спорудженнями за адресою АДРЕСА_1 від 19 квітня 2010 року та зареєстрованого комунальним підприємством Вознесенським міжміським бюро технічної інвентаризації в реєстрі книзі №58 під реєстровим номером №610, згідно спадкової справи №9/2020.

Згідно технічного паспорта на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами від 07.06.2023 року, інвентаризаційна справа №712 за адресою АДРЕСА_1 виготовлений на ОСОБА_1 , яка має 1/2 частку та ОСОБА_2 , який має 1/2 частку.

З довідки виданої Мостівською сільською радою Вознесенського району Миколаївської області №28 від 20.10.2023 р., встановлено, що ОСОБА_2 , 1935 р.народження, проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_1 з 1980 року та знятий з реєстраційного обліку в зв`язку зі смертю ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На день смерті з померлим були зареєстровані та проживали донька ОСОБА_1 , 1974 р.народження.

З копій документів, що містяться у спадковій справі №171/2009, заведеній після смерті ОСОБА_2 , вбачається, що спадщину після його смерті прийняла позивачка ОСОБА_5 , шляхом подання заяви до нотаріальної контори від 07.07.2009 року.

Згідно матеріалів спадкової справи спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_2 є його дружина ОСОБА_3 , діти: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , які відмовилися від прийняття спадщини, яка залишилась після смерті спадкодавця з чого б вона не складалась, за будь-яких підстав, без будь яких застережень та умов, про що свідчить їх заяви, які знаходяться в матеріалах спадкової справи №171/2009.

Родинні стосунки між спадкодавцем та спадкоємцем підтверджується матеріалами спадкової справи №171/2009 а саме: копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 ,

встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_6 народилась ОСОБА_8 , батьками записані ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Відповідно до копії свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_3 10.09.2001 року розірвано шлюб між ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

Згідно копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 10.11.2009 року зареєстровано шлюб між ОСОБА_11 та ОСОБА_10 , прізвище після реєстрації

ОСОБА_12 наведеного слідує, що позивачка ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_2 .

Згідно свідоцтва про одруження № НОМЕР_5 від 17.03.1998 рроку, ОСОБА_9 уклав шлюб з ОСОБА_8 17.03.1998 року, прізвище після одруження присвоєно ОСОБА_13 .,

Відповідно до ч.1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно зіст. 1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ч. 3ст. 1268 ЦК Україниспадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно зіст. 1273 ЦК Україниспадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом шестимісячного строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу.

Відповідно дост. 1261 ЦК Україниу першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно дост. 1265 ЦК Україниу п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

На даний час у провадженні Доманівської державної нотаріальної контори заведено спадкову справу № 171/2009 на майно ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , і ОСОБА_1 являється єдиною спадкоємицею після його смерті.

10 серпня 2010 року за реєстровим № 1-637 на ім`я ОСОБА_1 було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 5,98 га, кадастровий номер 4822783500:06:000:0057 яка розташована на території Мостівської сільської ради, цільове призначеннядля ведення товарного сільськогосподарського виробництва, після смерті спадкодавця ОСОБА_2 .

Відповідно дост. 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Спадкове майно, після смерті ОСОБА_2 , яке залишилося неоформленим, складається з : житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до копії договору купівлі продажу від 05.10.1981 року посвідченого Мостівською сільською радою Доманівського району Миколаївської області Паламарчук Микола Данилович придбав житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 , проте даний договір купівлі продажу не був зареєстрований у Вознесенському міжміському бюро технічної інвентаризації.

Саме відсутність зареєстрованого у Вознесенському міжміському бюро технічної інвентаризації договору купівлі-продажу житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 є підставою для відмови у вчиненні нотаріальної дії - видачі позивачеві свідоцтва про право на спадщину на житловий

будинок за законом, про що зазначено у постанові в.о.завідувача Доманівської державної нотаріальної контори Грушанської І.В. від 27.10.2023 р.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За ч.3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Для оформлення спадщини в нотаріальній конторі нотаріусу необхідно надати договір купівлі-продажу на житловий будинок з відміткою про реєстрацію у Вознесенському міжміському бюро технічної інвентаризації.

У позивача такий договір відсутні.

Як роз`яснив Пленум ВСУ у пункті 23 своєї постанови № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, так як існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ч. 1 ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ст.ст.1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Враховуючи те, що позивач довів своє право на спадщину та неможливість отримання свідоцтва про право на її отримання у позасудовому порядку, суд вважає за можливе визнати за позивачем право власності на 1/2 житлового будинку в порядку спадкування за законом.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 141, 200, 258,259,263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги задовольнити .

Визнати за ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_6 ) право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 житлового будинку, що розташований по АДРЕСА_1 , після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя : О. В. Кривенко

СудДоманівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117666514
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —475/1251/23

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні