Рішення
від 01.03.2024 по справі 229/566/22
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/229/373/2024

ЄУН 229/566/22

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

(заочне)

01 березня 2024 року м. Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Грубника О.М.,

за участю секретаря судового засідання Варламової О.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , третя особа ОСОБА_2 до Олексієво-Дружківської селищної ради м.Дружківки, Краматорського району Донецької області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

02 лютого 2022 року позивачка ОСОБА_1 звернулась до суду з вказаним позовом. Вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після його смерті залишилось спадкове майно у вигляді житлового будинку з відповідними надвірними побудовами та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Позивачка, як спадкоємець першої черги, подала заяву до Дружківської державної нотаріальної контори про прийняття спадщини. Донька позивачки та померлого ОСОБА_3 . ОСОБА_2 не бажає реалізовувати своє право на спадкування зазначеного майна. Інших спадкоємців немає. Тобто, позивачка має право на спадкове майно, у вигляді житлового будинку, який залишився після смерті її чоловіка.

Ухвалою суду від 07.02.2022 року прийнято позову заяву до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у цивільній справі.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 31.07.2023 року підготовче провадження закрито, справу призначено до судового розгляду по суті.

У відкрите судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з`явилась, про час та місце розгляду справи сповіщена належним чином. Надала до суду заяву про розгляд справи без її участі, на позові наполягає.

Третя особа ОСОБА_2 у відкрите судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи сповіщена належним чином. Надала до суду заяву про розгляд справи без її участі, не заперечує проти задоволення позову.

Представник відповідача Олексієво-Дружківська селищна рада м.Дружківка, Донецької області у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи сповіщений належним чином, відзив не надав, клопотань та заяв від нього не надходило.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, всебічно й повно з`ясувавши обставини, які мають юридичне значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Відповідно дост. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюванних прав, свобод чи інтересів.

Так, судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим 25 травня 2021 року Дружківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), серія НОМЕР_1 (а.с.11).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на майно, а саме: на житловий будинок АДРЕСА_1 , що розташований на відповідній земельній ділянці.

Померлий ОСОБА_3 був чоловіком позивачки ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб від 22.10.1981 року серія НОМЕР_2 (а.с.10).

ОСОБА_1 в передбачений законом строк подала до виконуючого обов`язки державного нотаріуса Дружківської державної нотаріальної контори, державний нотаріус Лиманської державної контори Алексєєвої В.Є., заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті її чоловіка - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У видачі свідоцтва про право на спадщину за законом ОСОБА_1 було відмовлено з підстав, що у неї відсутні будь-які документи, якими можна підтвердити право власності померлого ОСОБА_3 на вказаний житловий будинок.

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, відомості про вказаний житловий будинок та права на нього у реєстру відсутні.

В матеріалах справи міститься копія рішення Олексієво-Дружківської селищної ради від 11.12.91 №62, в якому зазначено про дозвіл ОСОБА_4 на побудування утепленої прибудови, а також реконструкцію житлового будинку зі збільшенням житлової площі на 8,10 кв. м. в домі АДРЕСА_1 (а.с. 24).

Згідно копії Плану земельної ділянки АДРЕСА_1 , на якому зазначено житловий будинок з прибудовою та гараж, виданого на ім`я ОСОБА_3 .

З копії податкового повідомлення-рішення від 25.05.2016 року № 4233785-1301 ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 , було визначено суму податкового зобов`язання за земельний податок з фізичних осіб у сумі 11,43 грн (а.с.26).

Відповідно до копії домової книги будинку АДРЕСА_1 , ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 , був зареєстрований за вищевказаною адресою з 08.09 1976 року, знято з місця реєстрації 27.05.2021 року, ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_5 зареєстрована за тією ж адресою з 27.11.1981 року по теперішній час.

Проаналізувавши обставини справи, оцінивши представлені сторонами в порядкуст. 76 ЦПК Українидокази в їхні сукупності, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України упостанові від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування»свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч. 2ст. 16 ЦК Україниспособом захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Гарантії здійснення права власності та його захисту закріплені вКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод1950 р., зокрема, в ст.1 Першого протоколу до неї (ратифікованозаконом України від 17.07.1997р. №475/97-ВР), яка є складовою правової системи відповідно дост. 9 Конституції України.

Так, відповідно до ч.4ст.41 Конституції України, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого майнового права та інтересу (ст.16 Цивільного кодексу України).

Об`єктами права власності є будь-які речі (майно).

Річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов`язки (ст.179 ЦК України).

Статтею 1218 ЦКвстановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Відповідно до п. 3.3 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4/13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» зазначено, що «у випадках відсутності правовстановлюючих документів у зв`язку з їх втратою та відсутності реєстрації об`єкта нерухомості за спадкодавцем (на ім`я спадкодавця) суди, в основному, задовольняють вимоги спадкоємців про визнання права власності на нерухоме майно».

Також, у даному Листі, зазначено, що «найпоширенішою причиною звернення особи в справах про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування є неможливість спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем».

Судом встановлено, що спадкодавець за життя набуву власність житловий будинок АДРЕСА_1 , однак не встиг за життя здійснити державну реєстрацію будинку у відповідних органах.

Відповідно дост. 392 ЦК Українивласник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Тобто, передумовою для застосуванняст. 392 ЦК Україниє відсутність іншого, окрім судового, шляху для відновлення порушеного права.

Стаття 328 ЦК Українивстановлює, щоправо власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Суд вважає доведеним, що позивачка є спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_3 , фактично вступила в управління та володіння спадковим майном, тому набула право спадкування, але в зв`язку з відсутністю державної реєстрації правовстановлюючих документів на спадкове нерухоме майно, немає можливості переоформити на своє ім`я спадщину, саме тому у суду є всі підстави для визнання за нею права власності в порядку спадкування за законом, оскільки іншого порядку визнання права власності в порядку спадкування при відсутності державної реєстрації правовстановлюючих документів на спадкове нерухоме майно не існує

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.328,392,1218,1225,1233 ЦК Українита статтями4,10-12,76-81,197-200,263-265 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 ,третя особа ОСОБА_2 доОлексієво-Дружківськоїселищної радим.Дружківки,Краматорського районуДонецької областіпро визнанняправа власностів порядкуспадкування зазаконом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , що розташований на відповідній земельній ділянці, в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Дніпровського апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи - з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складано 01 березня 2024 року.

Суддя О.М. Грубник.

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117666768
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —229/566/22

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 01.12.2022

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 06.02.2022

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні