Рішення
від 14.03.2024 по справі 235/1255/24
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

14.03.24

Провадження № 2-о/235/52/24

Справа № 235/1255/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2024 року м.Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

в складі: головуючого судді Філь О.Є.

за участю секретаря судового засідання Тищенко І.Ф.

за участю свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Покровську цивільну справу за заявою ОСОБА_3 , в інтересах якої діє представник ОСОБА_4 , заінтересована особа: Удачненська селищна рада Покровського району Донецької області,

про встановлення факту родинних відносин, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_3 через представника ОСОБА_4 13лютого 2024року звернулася досуду іззаявою провстановлення фактуродинних відносин,вказавши напідтвердження своїхвимог,що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Сергіївка Покровського району Донецької області померла її матір, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка за життя склала на її ім`я заповіт, посвідчений секретарем виконкому Сергіївської сільської ради Красноармійського (Покровського) району Донецької області 23.11.2020 року реєстр № 123, заповівши їй все своє майно, де б воно не було, і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті.

Вона являється спадкоємицею за заповітом та єдиною першочерговою спадкоємицею за законом.

Спадщину вона прийняла, яка була відкрита приватним нотаріуса Покровського районного нотаріального округу Райххольд М.И.

На теперішній час заявник звернулася до нотаріуса для видачі їй свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

Нотаріус запропонувала їй надати докази родинних відносин, для можливості оподаткувати свій дохід отриманий в спадок за нульовою ставкою.

Підтвердити родинні стосунки належними доказами не вбачається можливим.

Заявник просить встановити факт, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 являється її матір`ю.

13 лютого 2024 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вищезазначену справу було передано до провадження головуючому судді Філь О.Є.

14 лютого 2024 року ухвалою судді зазначену справу прийнято до свого провадження та призначено судове засідання на 14 березня 2024 року.

Заявник ОСОБА_3 , представник заявника ОСОБА_4 у судове засідання не з`явилися, надали суду заяву про розгляд справи у їх відсутності.

Представник заінтересованої особи Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву про розгляд справи у відсутності представника, проти задоволення заявлених вимог не заперечує.

Свідки ОСОБА_1 , ОСОБА_2 у судовому засідання підтвердили, що ОСОБА_3 є донькою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вислухавши пояснення свідків, дослідивши матеріали справи, суд встановив, що вимоги заявника законні, обґрунтовані та підлягають задоволенню з наступних підстав:

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 , виданого Покровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (а.с.4).

Відповідно свідоцтва про народження НОМЕР_2 , яке видано 16.06.1967 року, ОСОБА_6 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в селі Сергіївка Красноармійського району Донецької області; батько: ОСОБА_7 , матір: ОСОБА_5 (а.с.4 зворотна сторона).

02.10.1986 року заявник уклала шлюб з ОСОБА_8 та змінила прізвище на « ОСОБА_9 » на підставі свідоцтва про шлюб НОМЕР_3 від 2.10.1986. Шлюб було зареєстровано виконкомом Шилівської сільської ради Добропільського району Донецької області. Свідоцтво про шлюб з ОСОБА_9 мною було втрачено.

07.01.1989 року заявник уклала шлюб з ОСОБА_10 , який було зареєстровано бюро ЗАГС Бежаницького району Псковської області РФ. Післяшлюбне прізвище « ОСОБА_11 ». Доказами укладення шлюбу є довідка про укладення шлюбу А-00249, яка видана 07.09.2023 відділом ЗАЦС Бежанського району комітету юстиції Псковської області РФ (а.с.5).

08.10.1993 року шлюб між заявником ОСОБА_12 та ОСОБА_10 було розірвано, про що свідчить свідоцтво про розірвання шлюбу, виданого бюро ЗАГС адміністрації Бежаницького району Псковської області. Після розірвання шлюбу залишене шлюбне прізвище « ОСОБА_11 » (а.с.5 зворотна сторона).

Письмовими доказами укладення шлюбу з ОСОБА_9 та ОСОБА_11 є лише трудова книжка НОМЕР_4 від 24.07.1986 року, на титульній сторінці якої міститься відмітки про зміну прізвищ за ОСОБА_13 на ОСОБА_9 , з ОСОБА_9 на ОСОБА_11 на підставі свідоцтв про шлюб (а.с.7).

У відповідності до ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами:

Пунктом 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» N 5 від 31.03.95, передбачено, що відповідно до п.1 ст.273 ( 1502-06 ) ЦПК суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Пунктом 2 Постанови Пленуму Верхового суду України від 30.05.2008 N 7 «Про судову практику у справах про спадкування» справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Відповідно до ч. 1 ст.. 318 ЦПК України, у заяві повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт.

Таким чином, судом встановлено, що вимоги ОСОБА_3 обґрунтовані, законні та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 3, 15, 16 ЦК України. 13, 19, 81, 293, 294, 315-319 ЦПК України, суд:

ВИРІШИВ:

Вимоги ОСОБА_3 задовольнити в повному обсязі.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 являється матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законно сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, повністю або частково безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Представник заявника ОСОБА_4 , адреса: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Удачненська селищна рада Покровського району Донецької області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04341956, місцезнаходження: 85343, Донецька область, Покровський район, смт. Удачне, вул. Залізнична, 53.

Дата складання повного тексту рішення 14 березня 2024 року.

Суддя О.Є. Філь

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117666823
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —235/1255/24

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні