Ухвала
від 13.03.2024 по справі 447/515/24
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2-с/447/16/24 Справа №447/515/24

У Х В А Л А

щодо скасування судового наказу

13.03.2024 Суддя Миколаївсько го районного суду Львівської області Головатий А.П.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 про скасування судового наказу від 04.03.2024 у справі №447/515/24, який було видано за заявою Миколаївського комунального підприємства «Житлово-комунальне управління» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надані житлово-комунальні послуги,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про скасування судового наказу, виданого 04.03.2024 Миколаївським районним судом Львівської області у справі №447/515/24. В обґрунтування заяви боржник покликається на те, що вказаним судовим наказом із неї наказано стягнути заборгованість за надані житлово-комунальні послуги, а саме з вивезення побутових відходів. Просить такий скасувати, оскільки заборгованість не є безспірною, а обставини, викладені у заяві про видачу судового наказу не відповідають фактичним обставинам справи. Вважає, що у даному випадку має місце спір про право.

Дослідивши матеріали справи та заяви про скасування судового наказу, встановлено наступне.

04.03.2024 Миколаївським районним судом Львівської області видано судовий наказ про стягнення з ОСОБА_1 на користь Миколаївського комунального підприємства «Житлово-комунальне управління» заборгованість за надані житлово-комунальніпослуги у розмірі 2977 (дві тисячі дев`ятсот сімдесят сім) гривень 32 копійок та 302,80 грн. суми сплаченого судового збору.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 ЦПК України, боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав, крім випадків видачі судового наказу відповідно до пунктів 4, 5 ч. 1 ст. 161 цього Кодексу.

Боржник звернувся із заявою про скасування судового наказу 13.03.2024, відтак, строки звернення із заявою про скасування судового наказу, боржником не порущені.

Підстав для повернення заяви про скасування судового наказу, не вбачається.

Відповідно до ч. 3ст. 171 ЦПК Україниу разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу, суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз`яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження» №14 від 23.12.2011, наказне провадження є самостійним і спрощеним видом судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення.

Отже, у порядку наказного провадження задовольняються тільки ті вимоги заявника, що мають безспірний характер, заперечення боржника проти вимог стягувача означає наявність спору про право, тому відповідна заява боржника є підставою для скасування судового наказу.

Таким чином, враховуючи, що ОСОБА_1 заперечує проти вимог стягувача і на час розгляду даної заяви відсутні підстави для її повернення, приходжу висновку, що правовідносини між сторонами є спірними, а вимоги стягувача підлягають доказуванню, відтак, заявлену вимогу про скасування судового наказу слід задоволити, та роз`яснити стягувачу його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно ч. 2 ст. 164 ЦПК України у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Керуючисьст. 164, 170, 171 ЦПК України, суддя,

п о с т а н о в и в:

Заяву боржника ОСОБА_1 задоволити.

Судовий наказ про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги з вивезення побутових відходів та сплаченої суми судового збору, виданий 04.03.2024 Миколаївським районним судом Львівської області у справі №447/515/24 скасувати.

Роз`яснити Миколаївському комунальному підприємству «Житлово-комунальне управління» право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Головатий А. П.

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117667667
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надані житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —447/515/24

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Головатий А. П.

Судовий наказ від 04.03.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні