Рішення
від 14.03.2024 по справі 158/504/24
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/504/24

Провадження № 2/0158/227/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 березня 2024 року м. Ківерці

Ківерцівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді - Сіліч Ю.Л.,

за участю секретаря - Оніщук Н.Є.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м. Ківерці, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Цуманської селищної ради Луцького району Волинської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Цуманської селищної ради Луцького району Волинської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_2 . Після її смерті залишилось спадкове майно, що складається із права на земельну частку (пай) розміром 1,60 в умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у колективній власності КСП «ім. Шевченка» Липненської сільської ради Ківерцівського району Волинської області.

Вказує, що він є спадкоємцем майна померлої за заповітом. При зверненні в нотаріальну контору для оформлення спадщини йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність у спадкодавця оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно, а тому просить в судовому порядку визнати за ним право на вищевказане спадкове майно в порядку спадкування за заповітом після смерті баби ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Ківерцівського районного суду Волинської області від 20.02.2024 року відкрито загальне позовне провадження у даній цивільний справі та призначено підготовче засідання.

Позивач ОСОБА_1 в підготовче засідання не з`явився. До суду подав заяву про підтримання позову та розгляд справи у його відсутності.

Представник відповідача Цуманської селищної ради Луцького району Волинської області в судове засідання не з`явився. До суду подано заяву про визнання позову та розгляд справи у відсутності їх представника.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження, суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв`язку з цим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

У разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд (ч. 4 ст. 206 ЦПК України). Визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону та не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб, а тому суд приймає визнання позову у даній справі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 25.01.2017 року (а.с.5).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої увійшло право на земельну частку (пай) розміром 1,60 в умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у колективній власності КСП «ім. Шевченка» Липненської сільської ради Ківерцівського району Волинської області (а.с. 9).

Як вбачається із заповіту, посвідченого 14.04.2014 року Цуманською селищною радою Ківерцівського району Волинської області за реєстровим № 11, ОСОБА_2 розпорядилась належним їй майном на користь ОСОБА_1 (а.с.12).

Відповідно до змісту ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Постановою № 196/02-31 від 16.02.2024 року державний нотаріус Ківерцівської державної нотаріальної контори Єрмолай Л.В. відмовила ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом через відсутність у спадкодавця оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове нерухоме майно (а.с.16).

Як вбачається з копії спадкової справи № 84а/2024 року, заведеної після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом звернувся ОСОБА_1 . Інших спадкоємців не встановлено.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, особи вправі набути право власності на підставах, що не заборонені законом і згідно зі ст. 392 ЦК України, можуть звертатись до суду з позовом про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи, що право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації і виникає з моменту державної реєстрації, відсутність належно оформлених правовстановлюючих документів на нерухоме майно у померлого спадкодавця унеможливлює спадкоємцеві - позивачу по справі оформити свідоцтво про право на спадщину, суд дійшов висновку про задоволення позову у відповідності до заявлених вимог.

Керуючись ст. ст. 12, 81, 141, 200, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 182, 328, 392, 1217, 1222, 1223, 1268, 1269 ЦК України, суд

У Х В А Л И В

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) розміром 1,60 в умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у колективній власності КСП «ім Шевченка» Липненської сільської ради Ківерцівського району Волинської області, відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 0149083 та свідоцтва про право на спадщину за законом від 18.06.2012 року, в порядку спадкування за заповітом після баби ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

На виконання п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України, суд зазначає повне найменування сторін та інших учасників справи:

Позивач ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_2 .

Відповідач Цуманська селищна рада Луцького району Волинської області, адреса: вул. Грушевського, 2, смт. Цумань, Луцького району Волинської області, код ЄДРПОУ - 04333885.

Суддя Ківерцівського районного суду Ю.Л. Сіліч

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117670747
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —158/504/24

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Сіліч Ю. Л.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Сіліч Ю. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні