Рішення
від 14.03.2024 по справі 274/260/24
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/260/24 Провадження № 2-о/0274/39/24

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.03.24 р.м. Бердичів

Бердичівський міськрайонний суду Житомирської області у складі судді - Корбута В.В. (головуючого), присяжних Заводяної О.Б., Мельник О.М. (далі - Суд), за участю секретаря судового засідання Жмурко В.І.,

розглянувши у порядку окремого провадження цивільну справу за заявоюОСОБА_1 ,про усиновлення ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,заінтересовані особи:1) ОСОБА_4 , 2) Бердичівська районна військова адміністрація Житомирської області,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся з заявою, у якій просить оголосити його усиновлючвачем ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , записати його батьком дітей, змінити прізвище та по батькові дітей на ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , і внести ці зміни актового запису про їх народження.

Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_1 з 22.07.2022 р. перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_4 , остання є матір`ю дітей - ОСОБА_2 , та ОСОБА_3 . Вони усі проживають разом, діти вважають ОСОБА_1 батьком та не заперечують, щоб він їх усиновив. Батько дітей позбавлений щодо них батьківських прав. Мати дітей не заперечує щодо їх усиновлення ОСОБА_1 , останній виковує дітей як рідних, займає посаду військовослужбовця, є здоровим, раніше не судимий, усиновлення ним дітей відповідатиме їхнім інтересам.

ОСОБА_4 просить заяву задовольнити.

Орган опіки та піклування - Бердичівська районна військова адміністрація Житомирської області, надав висновок від 15.12.2023 р. про доцільність усиновлення ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянином України ОСОБА_7 , та його відповідність інтересам дітей (далі - Висновок від 15.12.2023 р.), у якому вважає, що таке усиновлення є доцільним та відповідає інтересам дітей.

Розглядаючи заяву, Суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 207 Сімейного кодексу України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно з частиною першою статті 208 Сімейного кодексу України усиновленою може бути дитина (стаття 6 цього Кодексу).

Статтею 6 Сімейного кодексу України передбачено, що правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Бердичеві Житомирської області (актовий запис № 814 від 21.10.2015 р. складений Бердичівським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області), її батьками є (записані) ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження від 06.11.2018 р. та рішенням Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області від 26.10.2023 р. у справі № 274/6603/23, яке набрало законної сили 04.12.2023 р.

ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Райки Бердичівського району Житомирської області (актовий запис № 2 від 17.12.2012 р. складений Виконавчим комітетом Райківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області), її батьками є (записані) ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження від 03.10.2018 р. та рішенням Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області 26.10.2023 р. у справі № 274/6603/23, яке набрало законної сили 04.12.2023 р.

Таким чином ОСОБА_2 та ОСОБА_3 можуть бути усиновленими.

ОСОБА_4 22.07.2022 р. зареєструвала шлюб з ОСОБА_7 , після реєстрації шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб від 22.07.2022 р.

Статтею 211 Сімейного кодексу України встановлено, що усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж вісімнадцять років. Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, зазначені у частинах п`ятій та шостій цієї статті. Усиновлювачами не можуть бути особи однієї статі. Особи, які не перебувають у шлюбі між собою, не можуть усиновити одну і ту ж дитину. Якщо такі особи проживають однією сім`єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини. Якщо дитина має лише матір, вона не може бути усиновлена чоловіком, з яким її мати не перебуває у шлюбі. Якщо дитина має лише батька, вона не може бути усиновлена жінкою, з якою він не перебуває у шлюбі. Якщо такі особи проживають однією сім`єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини. Якщо дитина має лише матір або лише батька, які у зв`язку з усиновленням втрачають правовий зв`язок з нею, усиновлювачем дитини може бути один чоловік або одна жінка. Кількість дітей, яку може усиновити один усиновлювач, не обмежується.

Статтею 212 Сімейного кодексу України визначено, що не можуть бути усиновлювачами особи, які:

1) обмежені у дієздатності;

2) визнані недієздатними;

3) позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;

4) були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім`ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини;

5) перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;

6) зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;

7) не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);

8) страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я;

9) є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;

10) були засуджені за злочини проти життя і здоров`я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів;

11) за станом здоров`я потребують постійного стороннього догляду;

12) є особами без громадянства;

13) перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3 - 6, 8 і 10 цієї статті не може бути усиновлювачем.

Крім осіб, зазначених у частині першій цієї статті, не можуть бути усиновлювачами інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

Судом при розгляді справи не виявлено обставин, які б у відповідності до вказаних вище положень статей 211 та 212 Сімейного кодексу України забороняли (перешкоджали) ОСОБА_7 бути усиновлювачем ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

При цьому Судом встановлено, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , є громадянином України, що підтверджується його паспортом громадянина України від 02.05.2019 р., тобто він не молодше двадцяти одного року та старше за дітей, яких бажає усиновити, більше як на п`ятнадцять років.

ОСОБА_1 з 22.07.2022 р. перебуває у шлюбі з ОСОБА_4 , ОСОБА_1 має постійне місце проживання, у якому проживає разом з дружиною та дітьми - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , де створені належні умови для виховання та розвитку дітей, ОСОБА_1 перебуває на військовій службі у Збройних Силах України і проходить службу у військовій частині НОМЕР_1 , де отримує регулярний та стабільний дохід, є соматично здоровим, на диспансерних обліках у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, на території України станом на 14.11.2023 р., незнятої чи непогашеної судимості не має, що підтверджується, свідоцтвом про шлюб від 22.07.2022 р., довідкою від 04.09.2023 р. Райківського старостинського округу Швайківської сісльської ради Бердичівського району Житомирської області, актом обстеження умов проживання від 07.09.2023 р., довідкою від 15.09.2023 р. про доходи, виданою Військовою частиною НОМЕР_1 , висновком про стан здоров`я особи від 29.11.2023 р., витягом з інформаційно-аналітичної системи "Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості", Висновком від 15.12.2023 р.

Таким чином ОСОБА_1 може бути усиновлювачем ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Відповідно до статей 217 та 220 Сімейного кодексу України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Угода про надання усиновлювачем плати за згоду на усиновлення дитини батькам, опікунам чи іншим особам, з якими вона проживає, є нікчемною. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Якщо мати чи батько дитини є неповнолітніми, крім їхньої згоди на усиновлення потрібна згода їхніх батьків. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення. На усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально. Усиновлення дитини може бути проведене без згоди другого з подружжя, якщо він визнаний безвісно відсутнім, недієздатним, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

Згідно зі статтею 219 Сімейного кодексу України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони:

1) невідомі;

2) визнані безвісно відсутніми;

3) визнані недієздатними;

4) позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється;

5) протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім`ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до статті 135 цього Кодексу.

Усиновлення дитини може бути проведено без згоди повнолітніх батьків, якщо судом буде встановлено, що вони, не проживаючи з дитиною понад шість місяців без поважних причин, не проявляють щодо неї батьківської турботи та піклування, не виховують та не утримують її.

ОСОБА_4 , яка, як було встановлено раніше, є дружиною ОСОБА_1 та матір`ю ОСОБА_2 і ОСОБА_3 , надала письмову згоду на усиновлення цих дітей ОСОБА_7 , що підтверджується її нотаріально посвідченою заявою від 27.11.2023 р.

Рішенням Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області 26.10.2023 р. у справі № 274/6603/23, яке набрало законної сили 04.12.2023 р., ОСОБА_8 позбавлено батьківських прав щодо дітей: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Таким чином вимоги щодо згоди подружжя та батьків дітей на усиновлення останніх дотримані.

Статтею 218 Сімейного кодексу України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не заперечили бути усиновленими ОСОБА_7 , що підтверджується їхніми заявам від 14.03.2024 р.

Частинами першою та другою статті 224 Сімейного кодексу України встановлено, що суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема:

1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини;

2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину;

3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення;

4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною;

5) особу дитини та стан її здоров`я;

6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Як зазначалось вище, орган опіки та піклування - Бердичівська районна військова адміністрація Житомирської області, надав Висновок від 15.12.2023 р., у якому вважає, що усиновлення ОСОБА_7 ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є доцільним та відповідає інтересам дітей.

Суд, зважаючи на наявні матеріали справи та встановлені вище обставини, погоджується з вказаним висновком.

Беручи до уваги наведене, Суд вважає, що ОСОБА_1 здатен забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дітей - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , а тому його заява в частині вимоги про оголошення його усиновлювачем цих дітей підлягає задоволенню.

Статтею 229 Сімейного кодексу України визначено, що особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не заперечили щодо запису ОСОБА_1 їх батьком у Книзі реєстрації народжень, що підтверджується їхніми заявами від 14.03.2024 р.

Відповідно статті 231 Сімейного кодексу України якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини. За заявою усиновлювачів може бути змінено ім`я дитини. Для такої зміни потрібна згода дитини. Така згода не вимагається, якщо дитина живе в сім`ї усиновлювачів і звикла до нового імені. Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Якщо усиновлюється повнолітня особа, її прізвище, ім`я та по батькові можуть бути змінені у зв`язку з усиновленням за заявою усиновлювача та усиновленої особи. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Оскільки ОСОБА_1 записується батьком дітей, а матір`ю дітей є його дружина, то змінюється прізвище та по батькові дітей, проти чого ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не заперечили, що підтверджується їхніми заявами від 14.03.2024 р.

Зважаючи на вказане, Суд задовольняє заяву ОСОБА_1 в частині вимоги про запис його у Книзі реєстрації народжень батьком дітей та зміни прізвища та по батькові дітей.

Керуючись статтями 258, 259, 263 - 265, 293, 294, 310 - 314 Цивільного процесуального кодексу України,

У Х В А Л И В:

1. Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), заінтересовані особи: ОСОБА_4 , ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ), Бердичівська районна військова адміністрація Житомирської області (Житомирська область, м. Бердичів, пл. Соборна, 23, код ЄДРПОУ 04053619), задовольнити

2. Оголосити ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянин України, усиновлювачем дітей: ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 .

3. Записати ОСОБА_1 батьком дитини - ОСОБА_2 , та внести ці зміни до актового запису про народження № 814 від 21.10.2015 р., складеного Бердичівським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області.

4. Записати ОСОБА_1 батьком дитини - ОСОБА_3 , та внести ці зміни до актового запису про народження № 2 від 17.12.2012 р., складеного Виконавчим комітетом Райківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області.

5. Змінити прізвище дитини - ОСОБА_2 , на ОСОБА_5 , та внести ці зміни до актового запису про народження № 814 від 21.10.2015 р., складеного Бердичівським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області.

6. Змінити прізвище дитини - ОСОБА_3 , на ОСОБА_5 , та внести ці зміни до актового запису про народження № 2 від 17.12.2012 р., складеного Виконавчим комітетом Райківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області.

7. Змінити по батькові дитини - ОСОБА_2 , на ОСОБА_6 , та внести ці зміни до актового запису про народження № 814 від 21.10.2015 р., складеного Бердичівським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області.

8. Змінити по батькові дитини - ОСОБА_3 , на ОСОБА_6 , та внести ці зміни до актового запису про народження № 2 від 17.12.2012 р., складеного Виконавчим комітетом Райківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення у письмовій формі до Житомирського апеляційного суду через Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя (головуючий) В.В. Корбут

Присяжні: О.Б. Заводяна

О.М. Мельник

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117671921
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,заінтересовані особи:1) ОСОБА_4 , 2) Бердичівська районна військова адміністрація Житомирської області

Судовий реєстр по справі —274/260/24

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Корбут В. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Корбут В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні