Рішення
від 13.03.2024 по справі 352/627/24
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/627/24

Провадження № 2/352/288/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 березня 2024 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

у складі: головуючого судді Струтинського Р. Р.

з участю секретаря Гребінника В. М.

розглянувши впідготовчому засіданніза правиламизагального позовногопровадження взалі судуцивільну справуза позовом ОСОБА_1 доЛисецької селищноїради про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,

у с т а н о в и в:

Позивач звернувся в суд з позовом до відповідача про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом.

Заявлений позов обґрунтовував тим, що його баба ОСОБА_2 була власником земельної ділянки розміром 0,1300 га для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Старолисецької сільської ради, Івано-Франківського району Івано-Франківської області. 06.11.1997 баба склала заповіт, посвідчений у Старолисецькій селищній раді, згідно якого все належне їй на день смерті майно заповіла позивачу. Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 баби позивач як спадкоємець майна за заповітом, прийняв спадщину в порядку ст. 1269 ЦК України, звернувшись до нотаріуса з відповідною заявою. У зв`язку з відсутністю правовстановлючого документу на спірну земельну ділянку нотаріус відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину. Просив визнати за ним право власності на вказану земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом.

Позивач у підготовче засідання не з`явився, в поданій суду заяві просив справу розглянути в його відсутності, позов підтримав і просив його задоволити.

Представник відповідача- Лисецької селищної ради в підготовче засідання не з`явився, від відповідача надійшла заява, у якій він не заперечував щодо задоволення позову, просив справу розглядати у відсутності свого представника.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

У відповідності з вимогами ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Установлено, що баба позивача ОСОБА_2 була власником земельної ділянки розміром 0,1300 га для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Старолисецької сільської ради, Івано-Франківського району Івано-Франківської області, нормативна вартість якої згідно витягу № НВ-2600104262024 із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок складає 8019,43 грн. Право власності ОСОБА_2 на вказану земельну ділянку підтверджується копією державного акту на право приватної власності на землю № 197115, виданого 09.03.2002 Старолисецькою сільською радою. Однак, оригінал правовстановлюючого документу відсутній.

Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 позивач як спадкоємець за заповітом, посвідченим 06.11.1997 секретарем виконкому Старолисецької сільської ради, прийняв спадщину відповідно до вимог ст. 1269 ЦК України, оскільки у встановлені строки подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Вказані обставини, які відповідачем не заперечувались, підтверджуються наявними у матеріалах справи письмовими доказами.

З урахуванням викладеного, з огляду на те, що відсутність правовстановлюючого документу на спірне будинковолодіння та відмова нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину позбавляють позивача можливості оформити належне йому право на спадщину в нотаріальному порядку, суд дійшов висновку про обґрунтованість позову та визнання за позивачем права власності на спірну земельну ділянку у порядку спадкування за заповітом після померлої баби.

На підставі наведеного, відповідно до ст. 1223, 1269 ЦК України, керуючись ст. 200, 263-265 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до Лисецькоїселищної ради провизнання прававласності впорядку спадкуванняза заповітомзадоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку розміром 0,1300 га для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Старолисецької сільської ради, Івано-Франківського району Івано-Франківської області вартістю 8012,43 грн у порядку спадкування за заповітом, посвідченим 06.11.1997 секретарем виконкому Старолисецької сільської ради, після померлої ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Лисецька селищна рада, с-ще.Лисець,вул.Січових Стрільців,55,Івано-ФранківськогорайонуІвано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04356159.

Повне судове рішення складено 13.03.2024.

Суддя Руслан СТРУТИНСЬКИЙ

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117672468
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —352/627/24

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні