Рішення
від 07.03.2024 по справі 527/133/24
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/133/24

провадження 2/527/244/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024 року

Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Свістєльнік Ю.М.,

за участю секретаря судового засідання - Бородіної Д.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Глобине цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Мелітопольської міської ради Запорізької області про визначення додаткового строку на прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

15 січня 2024 року позивач звернулася до суду з позовом до відповідача про визначення додаткового строку на прийняття спадщини.

У позовній заяві зазначила, що вона ОСОБА_2 , дівоче прізвище ОСОБА_3 , є рідною дочкою ОСОБА_4 . Після одруження її прізвище змінено на ОСОБА_5 . Мама позивача, ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позивачка є її єдиною спадкоємицею, так як її бабуся померла ще раніше, а братів та сестер у неї немає, батько в шлюбі з матір`ю не перебував. Після смерті ОСОБА_4 залишилося нерухоме майно, а саме: житловий будинок в АДРЕСА_1 , земельна ділянка під вказаним будинком кадастровий номер 2310700000:02:021:0190 та 1/2 частина квартири за адресою: АДРЕСА_2 . На момент відкриття спадщини вона не встигла подати заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини, оскільки 24.02.2022 року відбулася збройна агресія російської федерації проти України. Указом Президента України 24 лютого 2022 року №64 «Про введення воєнного стану в Україні» в країні було запроваджено воєнний стан. Як відомо, одним із напрямів, якими просувалися російські війська було місто Мелітополь. З 24 лютого 2022 року відбувалися бойові дії у Запорізькій області і вона змушена була вже 27 лютого виїхати з місця свого проживання до своїх кумів в с. Бориси Глобинського району Полтавської області, щоб уникнути окупації. Позивачка мешкає в с. Бориси до цього часу та ще 28 березня 2022 року отримала статус внутрішньо переміщеної особи. Перед виїздом з постійного місця проживання в м. Мелітополі, вона звернулася до нотаріуса Мелітопольського міського округу, який оформляв всі договори, з запитанням щодо того, як позивачу поступити зі спадщиною, на що отримала відповідь, що реєстри не працюють, тому зареєструвати її заяву про прийняття спадщини після смерті матері наразі немає можливості. Однак, в зв`язку з воєнним станом, строки прийняття спадщини зупиняються та будуть поновлятися після його закінчення, тому вона може виїжджати з ОСОБА_6 та не хвилюватися з цього питання. ЇЇ рідне місто окуповане до цього часу. Вже два роки позивачка постійно проживає в с. Бориси, де немає нотаріальної контори, немає сільської ради, тому отримати будь-яку консультацію щодо питання спадкування вона не могла. Наразі, від інших переміщених осіб їй стало відомо, що можна вирішувати питання щодо реєстрації проживання, власності на майно, спадкування тощо, за місцем реєстрації як ВПО. З метою подати заяву на прийняття спадщини після смерті матері та будучи впевненою, що строки зупинені, оскільки воєнний стан на даний час продовжено, вона звернулася до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Скляр Е.А. з заявою про оформлення спадкових прав на майно своєї померлої матері та видачу свідоцтв про право власності на це майно. Однак, 09.01.2024 року нотаріусом було видано постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії з оформлення спадкових прав, оскільки виявилося, що позивачем пропущений 10 місячний строк на прийняття спадщини у воєнний час.

Вважає, що причина пропущення нею строку на прийняття спадщини є поважною, оскільки, по-перше, віришити це питання в ОСОБА_6 вона могла, так як була загроза не тільки окупації, але життю та здоров`ю її сім`ї, пов`язаних з щоденними обстрілами, тим більше що ОСОБА_6 до цих пір перебуває в окупації. По - друге, нотаріусом позивачку було запевнено, що строки зупинені і вона зможе все оформити в будь який час після значення воєнного стану. Вказала, не маю відповідної освіти, проживає в селі, де відсутні органи, що оформляють спадщину, внаслідок складного матеріального стану, оскільки спішно виїжджаючи з Мелітополя, вони не мали можливості забрати всі речі, а роботи в селі немає, вона не мала коштів виїжджати з села для отримання консультацій. Таким чином, єдиним способом захисту своїх прав на прийняття спадщини є звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на прийняття спадщини.

Враховуючи вищевикладене, позивачка просила суд, визнати, що строк для прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 пропущено нею з поважної причини. Визначити додатковий строк для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , а саме три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

У підготовче засідання позивачка не з`явилася, у наданій суду заяві просила суд справу розглядати за її відсутності.

Представник відповідача в підготовче засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій просив справу розглядати за їх відсутності за наявними матеріалами у справі.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч. 1 ст. 198 ЦПК України підготовче судове засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 цього розділу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цим Кодексом.

Згідно із ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши матеріали справи, всебічно, повно, об`єктивно оцінивши надані докази та давши їм належну оцінку, суд встановив наступне.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 29.05.1984, ОСОБА_7 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Мелітопаль Запорізької області. Батьки: ОСОБА_8 та ОСОБА_4 (а.с.10).

Як вбачається з свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 виданого 18.09.2004 відділом реєстрації актів цивільного стану Великоновосілківського районного управління юстиції Донецької області, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 одружилася 18 вересня 2004 з ОСОБА_9 . Прізвище дружини після одруження ОСОБА_5 (а.с.13).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 виданого 04 січня 2022 року Мелітопольським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Мелітопольському районі Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) (а.с.11).

Позивач ОСОБА_2 являється рідною донькою ОСОБА_4 (а.с.10).

Як вбачається зі свідоцтва про право власності на житло від 09.03.1994, квартира за адресою: АДРЕСА_2 , належить на праві власності ОСОБА_4 та ОСОБА_10 (а.с.13).

ОСОБА_2 звернулася до нотаріальної контори з метою отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, однак приватним нотаріусом Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Скляр Е.А. 09.01.2022 року відмовлено у вчиненні нотаріальної дії оскільки нею пропущений строк для прийняття спадщини (а.с.15).

Відповідно до витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №75330187 від 04.01.2024 року, після померлої ОСОБА_4 відкрита спадкова справа №1/2024 (а.с.14).

Згідно довідки від 28.03.2022 №1607-7000110208 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка зареєстрована в АДРЕСА_2 , фактично проживає в АДРЕСА_3 (а.с.12).

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

Відповідно до Перехідних положень Цивільного кодексу України та Закону України «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини» у період дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX, та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування у випадку, якщо місцем відкриття спадщини є населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, територія, на якій ведуться активні бойові дії, або тимчасово окупована Російською Федерацією територія, щодо яких не визначено дату завершення бойових дій або тимчасової окупації, дату відновлення здійснення своїх повноважень органами державної влади у повному обсязі, заява про прийняття спадщини, заява про відмову від прийняття спадщини, заява про відмову від заповідального відказу, вимога кредитора спадкодавця до спадкоємців, заява про охорону спадкового майна, заява про згоду бути виконавцем заповіту після відкриття спадщини, інші заяви щодо спадщини, спільного майна подружжя (колишнього подружжя) в межах спадкової справи подаються нотаріусу незалежно від місця відкриття спадщини.

В роз`ясненні Верховного Суду України щодо підсудності цивільних справ за участі внутрішньо переміщених осіб (ВПО), зазначається, що з позовами до судів за місцем фактичного проживання/перебування можуть звертатися особи, які залишили або покинули своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації та стали на облік як ВПО.

Згідно зст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з дня відкриття спадщини і протягом якого відповідно дост. 1269 ЦК Україниспадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 3ст. 1272 ЦК Україниза позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно з п. 24постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьоїстатті 1272 ЦК.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Згідно п. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено, що позивачка є донькою та спадкоємцем за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_4 , вона пропустила шестимісячний строк, встановлений для подання заяви про прийняття спадщини, оскільки існували об`єктивні обставини. За таких обставин, суд визнає зазначену позивачем причину пропуску строку для прийняття спадщини поважною.

Приймаючи до уваги викладене, суд дійшов висновку, що позов є законним та обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 13,76, 81,82, 258,259, 206, 263, 265, 268, 273ЦПК Українисуд,-

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 до Мелітопольської міської ради Запорізької області про визначення додаткового строку на прийняття спадщини - задовольнити.

Визнати, що строк для прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_3 , виданого Мелітопольським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Мелітопольському районі Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) пропущено ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , рнокпп: НОМЕР_4 - з поважної причини.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , рнокпп: НОМЕР_4 , додатковий строк для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_3 , виданого Мелітопольським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Мелітопольському районі Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро)), а саме три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування учасників справи:

Заявник: ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_3 , рнокпп: НОМЕР_4 );

Відповідач: Мелітопольська міська рада Запорізької області (місце знаходження: 69107, Запорізька область, м. Запоріжжя, просп. Соборний, буд.164).

Повний текст рішення складено та підписано 15.03.2024 року.

Суддя Ю. М. Свістєльнік

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117673404
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку на прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —527/133/24

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні