Рішення
від 14.03.2024 по справі 621/5043/23
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

іменем України

(заочне)

Справа № 621/5043/23

Провадження № 2/621/298/24

14 березня 2024 року м. Зміїв Харківська область

Зміївський районний суд Харківської області в складі:

головуючого суддя В.Філіп`єва,

за участю секретаря судового засідання А. Бабич,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження за відсутності учасників цивільну справу за позовною заявою Комунального підприємства "Комунальник" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Від КП "Комунальник" до суду надійшла позовна заява до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги за період з 01.01.2013 року по 30.11.2023 року, станом на 01.12.2023року в розмірі 16 944 грн 69 коп., з них: 13 161 грн 73 коп. - заборгованості за послуги з утримання будинком; 3782грн 96 коп. - заборгованості за послуги з вивезення побутових відходів.

На обґрунтування позовної заяви представник позивача ОСОБА_3 зазначив, що Комунальне підприємство "Комунальник" є балансоутримувачем багатоквартирного будинку та прибудинкової території за адресою: АДРЕСА_1 . Споживач ОСОБА_4 є власником квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 . Відповідачу надаються послуги з управління житлового будинку та послуги з вивезення побутових відходів. Відповідач та інші співвласники цієї квартири мають солідарний обов`язок по оплаті наданих позивачем послуг. Частиною 1 ст. 543 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь -якого з них окремо. Оскільки ОСОБА_5 фактично мешкає та зареєстрований за вказаною адресою та фактично користується житлово-комунальними послугами, які надає КП "Комунальник", тому підприємство вимагає виконання обов`язку оплати в повному обсязі з ОСОБА_2 . Заборгованість перед КП "Комунальник" станом на 01.12.2023 року становить 16 944 грн 69коп. із них: 13 161 грн 73 коп. заборгованість за послуги управління будинком; 3 782 грн 96 коп. заборгованість за послуги вивезення побутових відходів (а. с. 1-3).

Ухвалою Зміївського районного суду Харківської області від 08.01.2024року відкрито провадження по справі та призначено справу до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи про дату, час та місце розгляду справи.

Учасники справи в судове засідання не з`явились.

Представник позивача ОСОБА_6 подала до суду письмову заяву, в якій просила судовий розгляд проводити без участі представника позивача, підтримала позовні вимоги в повному обсязі та не заперечувала проти ухвалення по справі заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_4 , який належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи, в тому числі шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-сайті Судової влади України, повторно в судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив, заяв про відкладення розгляду справи, відзиву на позов не подавав.

Ухвалою Зміївського районного суду Харківської області від 14.03.2024 року в зв`язку з повторною неявкою відповідача постановлено провести заочний розгляд справи.

В зв`язку з неподанням відповідачем відзиву на позовну заяву, суд вирішує спір згідно положень ч. 8 статті 178 ЦПК України за матеріалами, наявними в цивільній справі.

В зв`язку з тим, що всі учасники справи в судове засідання не з`явилися, відповідно до положень ч. 2 статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши доводи позовної заяви та докази, надані в обґрунтування позову, суд встановив наступне:

Видами господарської діяльності позивача КП "Комунальник" є: управління нерухомим майном; здавання в оренду власного нерухомого майна; прибирання сміття, боротьба з забрудненням та подібні види діяльності, що підтверджується відомостями з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань підтверджується, що (а. с. 5-8).

Згідно довідки Слобожанської селищної ради Зміївського району Харківської області № 01-21/1772 від 19.12.2023 року, відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 (а. с. 17).

З копії особового рахунку № НОМЕР_1 вбачається, що за відповідачем ОСОБА_7 рахується житлове приміщення (квартира), розташована за адресою: АДРЕСА_2 (а. с. 9).

З наданогопозивачем розрахункуплатежів зажитлово-комунальніпослуги поособовому рахунку№ НОМЕР_1 ,відкритому наім`я ОСОБА_2 ,вбачається,що зсічня 2013року ОСОБА_4 лише угрудні 2018році,у листопаді2019році,у листопаді2023року,здійснював оплатунаданих послуг,та станомна 01.12.2023року розмірзаборгованості занадані послугискладає 16944 грн69коп.,яка складаєтьсяз наступного:13161 грн 73 коп. - заборгованості за послуги з утримання будинком; 3 782грн 96 коп. - заборгованості за послуги вивезення побутових відходів (а. с. 10-12, 13-14).

Відповідачем не подано будь-яких заяв, у яких заперечувалася б правильність зазначеного розрахунку, а також ті обставини, що він проживає в АДРЕСА_2 , де йому надавалися позивачем послуги з утримання будинком та за послуги вивезення побутових відходів.

Відповідно до частин 1, 2 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно зі статтею 11 Цивільного кодексу України, цивільні права і обов`язки виникають з дій осіб, передбачених актами цивільного законодавства. Підставами для виникнення цивільних прав і обов`язків, крім договору, можуть бути і інші юридичні факти (наприклад, фактичне надання житлово-комунальних послуг). Цивільні права і обов`язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства, органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Відповідно до частини 1 статті 14 Цивільного кодексу України цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Згідно статті 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов на допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Також, відповідно до ст.526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 67 Житлового кодексу України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

За нормами статті 5 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" до житлово-комунальних послуг належать, комунальні послуги, зокрема житлова послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, знаходиться у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" учасниками правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг є, зокрема споживачі (індивідуальні та колективні); виконавці комунальних послуг. Згідно із п. 7 ч. 2 цієї статті - виконавцями комунальних послуг з управління побутовими відходами є - адміністратор послуги з управління побутовими відходами, а у разі його відсутності - визначений у встановленому законодавством порядку суб`єкт господарювання, який здійснює збирання та перевезення побутових відходів.

За змістом пункту 5 частини 2 статті 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" - індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

Відсутність договору про надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Аналогічний висновок викладений у постановах Верховного Суду від 26 вересня 2018 року в справі №750/12850/16-ц і від 06 листопада 2019 року в справі № 642/2858/16.

Відповідно до пункту 5 частини 3 статті 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Позивачем надано докази виникнення між сторонами правовідносин у зв`язку з наданням позивачем комунальних послуг та наявності з боку відповідача невиконаних зобов`язань щодо оплати спожитих житлово-комунальних послуг.

Доказів, які б спростовували зазначену позивачем суму заборгованості або обов`язок щодо її погашення, відповідачем не надані.

Таким чином, позовні вимоги КП "Комунальник", є обґрунтованими й підлягають задоволенню в повному обсязі.

За змістом статей 264, 265 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує питання розподілу судових витрат між сторонами.

Згідно з положеннями ч. 1, ч. 2 статті 141 ЦПК України, в зв`язку з задоволенням позову, з відповідача на користь позивача належить стягнути суму сплаченого судового збору в розмірі 2684 грн 00 коп.

На підставі викладеного, керуючись Законом України "Про житлово-комунальні послуги", статтями 319, 322, 509, 526 ЦК України, статтями 12, 13, 19, 76, 81, 141, 247, 258, 259, 263-265, 273, 280-284, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь Комунального підприємства "Комунальник" 16 944 (шістнадцять тисяч дев`ятсот сорок чотири) грн 69 коп. заборгованості за житлово-комунальні послуги станом на 01.12.2023 року, які зарахувати на р/р НОМЕР_2 в АТ "Креді Агріколь Банк" м. Київ, МФО 300614.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Комунального підприємства "Комунальник" 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп. на відшкодування витрат по сплаті судового збору, які зарахувати на р/р НОМЕР_2 в АТ "Креді Агріколь Банк" м. Київ, МФО 300614.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте Зміївським районним судом Харківської області за письмовою заявою відповідача, яка може бути ним подана протягом тридцяти днів з дня його складення.

Відповідач, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду через Зміївський районний суд Харківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Комунальне підприємство "Комунальник", місцезнаходження: вул.Дружби, буд.7, смт Слобожанське, Чугуївський район, Харківська область, 63460, код ЄДРПОУ:32572536.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 .

Повне рішення складено та підписано 14.03.2024 року.

Суддя В. Філіп`єва

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117674138
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —621/5043/23

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Філіп'єва В. В.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Філіп'єва В. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Філіп'єва В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні