Ухвала
від 14.03.2024 по справі 695/953/24
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Справа № 695/953/24

номер провадження 1-кс/695/256/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 березня 2024 рокум. Золотоноша

Слідчий суддя Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 , за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

представника скаржника ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Золотоноша провадження за скаргою директора ВСП «Золотоніські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» на бездіяльність Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області щодо невнесення відомостей до ЄРДР за заявою про вчинення кримінального правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

Директор ВСП «Золотоніськіенергетичні мережі»ПАТ «Черкасиобленерго» ОСОБА_4 звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою (повідомленням) від 01.03.2024р. про за фактом крадіжки трансформатора.

Скарга мотивована тим, що 29.02.2024 року у с. Привітне Золотоніського району Черкаської області працівниками ВСП «Золотоніські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» було виявлено крадіжку невідомими особами трансформатора ТМ-63/10 з ТП-449 ПЛ-10кВ Л-10 «Каневщина», чим завдано збитків на суду 44674.19 грн. Того ж дня 29.02.2024 року за телефоном «102»було повідомлено про факт крадіжки. 01.03.2924 року було направлено заяву (повідомлення) до Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області (вих. № 141 від 01.03.2024 року). протягом п`яти днів жодної відповіді скаржник не отримав.

Такі дії представників Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області скаржник вважає протиправними, а тому звернувся до суду із вказаною заявою.

У судовому засіданні представник скаржника ОСОБА_3 наполягав на задоволенні скарги з підстав, які наведені у ній.

Представник Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області в судове засідання не з`явився з невідомих суду причин, хоча про розгляд справи повідомлявся належним чином, надав матеріали перевірки за заявою (повідомленням) ОСОБА_4 , зареєстровані ЄО ІКС ІПНП № 2984 від 01.03.2024 року.

Дослідивши матеріали скарги та матеріали, надані Золотоніським РВП ГУНП в Черкаській області на запит суду щодо розгляду заяви ОСОБА_4 від 01.03.2024 про вчинення кримінального правопорушення, слідчий суддя встановив наступні обставини.

Частиною 1 статті 303 КПК України передбачений перелік рішень, дій, бездіяльності слідчого або прокурора, які підлягають оскарженню під час досудового розслідування, який є вичерпним.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Згідно з ч. 1 ст. 304 КПК України скарга на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені ч. 1 ст. 303 КПК України, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Скарга повертається якщо вона подана після закінчення строку, передбаченого частиною першою цієї статті, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення. (п. 3 ч. 2 ст. 304 КПК України).

Судом встановлено, що скаржник звертався до Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, додавши до неї копію Інвентаризаційного опису від 01.03.2024 року, Довідку про балансову вартість викраденого майна від 01.03.2024 року, Акт оцінки збитків, які завдані суб`єкту господарювання ВСП «Золотоніські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» від 01.03.2024 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотання про закриття кримінального провадження (п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК України).

Законом передбачено обов`язок слідчого, прокурора, іншої службової особи, уповноваженої на прийняття заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, прийняти і зареєструвати їх.

Слідчий, дізнавач, прокурор здійснюють свої повноваження відповідно до вимог КПК України, починаючи з моменту надходження інформації про кримінальне правопорушення від заявника до правоохоронного органу, що фактично і є передумовою для початку досудового розслідування.

Ця інформація подається у вигляді заяви чи повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення як в усній формі, викладена фізичною особою і оформлена в письмовій формі посадовою особою, так і письмово надіслана поштою або передана фізичною особою до відповідного органу, установи особисто.

Досудове розслідування здійснюється слідчим того органу досудового розслідування, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення (ч. 1 ст.218 КПК України).

Реєстраторами ЄРДР є: прокурори, дізнавачі, слідчі органів прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства та органів державного бюро розслідувань з моменту створення.

Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до Реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою передбачену законом юридичну відповідальність.

Таким чином, відповідальні особи, передбачені КПК України здійснюють первинну юридичну оцінку цих заяв та повідомлень на предмет встановлення чи не встановлення в цих матеріалах ознак кримінального правопорушення.

Водночас нормами КПК України не передбачено іншого процесуального реагування на повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, окрім як внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань у строки, визначені ч. 1 ст. 214 КПК України.

При цьому відомості, які підлягають внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань та їх перелік визначені в частині 5 статті 214 КПК України, відповідно до якої до Єдиного реєстру досудових розслідувань, серед інших відомостей, підлягає внесенню короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

З матеріалів ЄО № 2984 від 01.03.2024 року, наданих Золотоніським РВП ГУНП в Черкаській області вбачається, що відомості за заявою (повідомленням) директора ВСП «Золотоніські енергетичні мережі» про вчинене кримінальне правопорушення не були внесені до ЄРДР, а були розглянуті відповідно до Закону України «Про звернення громадян». За результатами перевірки жодного рішення не прийнято.

Однак такі дії нормами КПК України не передбачені. Таким чином, під час розгляду скарги встановлено, що скаржником було подано до органу досудового розслідування повідомлення про кримінальне правопорушення, але по ньому не було внесено уповноваженими особами Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що свідчить про порушення ст.214 КПК України.

Відповідно до положень п.18 ст.3 КПК України до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому КПК України судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Таким чином слідчий суддя вважає доводи скаржника щодо порушення норм ст. 214 КПК України обґрунтованими.

Матеріали, надані Золотоніським РВП ГУНП в Черкаській області на запит суду щодо розгляду заяви (повідомлення) директора ВСП «Золотоніські енергетичні мережі» ОСОБА_4 про вчинення кримінального правопорушення не містять доказів, відомостей про дату отримання скаржником листа-відповіді.

Відповідно до ч. 2 ст. 307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про:

1) скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора;

1-1) скасування повідомлення про підозру;

2) зобов`язання припинити дію;

3) зобов`язання вчинити певну дію;

4) відмову в задоволенні скарги.

Враховуючи, що заява про кримінальне правопорушення була подана до органу досудового розслідування, але по ній не було внесено відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчий суддя вважає, що наявні підстави для задоволення скарги в частині зобов`язання службових осіб Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У зв`язку з вище викладеним, слідчий суддя дійшов висновку, що скарга підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 9, 22, 24, 214, 303-307 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Скаргу директора ВСП «Золотоніські енергетичні мережі» ОСОБА_4 на бездіяльність Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області щодо невнесення відомостей до ЄРДР за заявою про вчинення кримінального правопорушення задовольнити.

Зобов`язатиуповноважених осібЗолотоніського РВПГУНП уЧеркаській областівнести відомостідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань зазаявою (повідомленням) директора ВСП «Золотоніські енергетичні мережі» ОСОБА_4 від 01.03.2024 року, яка зареєстрована в ЄО ІКС «Інформаційний портал Національної поліції України» за № 2984 від 01.03.2024 року, про вчинення кримінального правопорушення, відповідно до вимог статті 214 КПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`яти днів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЗолотоніський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117674798
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —695/953/24

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні