Рішення
від 15.03.2024 по справі 703/6055/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/6055/23

2/703/360/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2024 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого-судді Прилуцького В.О.

секретаря судовогозасідання Дегтярь Л.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Сміла цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ротмістрівської сільської ради про визнання права на спадкове майно,

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Ротмістрівської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її троюрідна тітка ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки площею 1,65 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в адміністративних межах Санжариської сільської рад Смілянського району Черкаської області. Позивач є спадкоємцем четвертої черги після смерті ОСОБА_2 , оскільки більше п`яти років і до дня її смерті проживала з нею. Оскільки відсутні оригінали правовстановлюючих документів на майно, що залишилося після смерті ОСОБА_2 , тому в позасудовому порядку вирішити неможливо, а тому просить визнати за нею право власності на вказане спадкове майно.

Позивач в судове засідання не з`явився, але від нього до суду надійшла заява, в якій він просить розглядати справу у його відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, від нього до суду надійшла заява про визнання позову та про розгляд справи у його відсутність.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Оскільки учасники справи в судове засідання не з`явились то фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно з ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Сміла Черкаської області померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 видане 10 листопада 2023 року Смілянським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки площею 1,65 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в адміністративних межах Санжариської сільської рад Смілянського району Черкаської області, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЧР №092090 від 05 лютого 2004 року.

Згідно довідки від 17 листопада 2023 року №171/17-20/6 виданої Санжариським старостинським округом Ротмістрівської сільської ради Черкаського району Черкаської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживала з 2010 року в домоволодінні за адресою АДРЕСА_1 , разом з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

У відповідності до ст. 1264 ЦК України позивач є спадкоємцем четвертої черги по закону після смерті ОСОБА_2 , що підтверджується довідкою від 17 листопада 2023 року №171/17-20/6 виданої Санжариським старостинським округом Ротмістрівської сільської ради Черкаського району Черкаської області.

З повідомлення нотаріуса Смілянської державної нотаріальної контори від 31 січня 2024 року №49/01-16 вбачається, що після смерті ОСОБА_2 інші спадкоємці окрім позиіачки відсутні .

Згідно із ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно із ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, а право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає з закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч.1 ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З метою усунення обставини, яка перешкоджає оформленню права власності на спадкове майно, суд вважає, що за позивачем належить визнати право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 1,65 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в адміністративних межах Санжариської сільської рад Смілянського району Черкаської області.

На підставі ст.328, 1261, 1268 ЦК України, керуючись ст.200, 259, 263 - 265, 273 ЦПК України, суд,

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Ротмістрівської сільської ради про визнання права на спадкове майно задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , проживаючої в АДРЕСА_1 , право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 1,65 га, кадастровий номер 7123787700:02:000:0224, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в адміністративних межах Санжариської сільської рад Смілянського району Черкаської області, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення (з дня складання повного тексту).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий: В. О. Прилуцький

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117674913
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —703/6055/23

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні