Ухвала
від 14.03.2024 по справі 208/1043/24
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА 

справа № 208/1043/24

№ провадження 2-з/208/59/24

УХВАЛА

Іменем України

14 березня 2024 р. м. Кам`янське

Суддя Заводського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області Івченко Т.П розглянув клопотання позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 «про витребування доказів» суд,-

встановив:

14 лютого 2024 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 подали до Заводського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області матеріали позовної заяви до ОСОБА_3 , третя особа: ОСОБА_4 , Приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Кір`як Катерина Анатоліївна, Придніпровська Товарна біржа «про визнання договору куплі-продажу дійсним та зняття обтяження».

До судовогозасідання,призначеного на14березня 2024року позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 подали клопотання про витребування доказів в порядку статті 81 ЦПК України.

Згідно до заявлених вимог просить:

-Витребувати від Приватного нотаріуса Кам`янського районного нотаріального округу Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Кір`як Катерини Анатоліївни (51931, м. Кам`янське Дніпропетровської області, пр. Тараса Шевченка, буд. 16, прим. 10) копію спадкової справи ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Суд керує ходом процесу, спрямовує дії осіб, що беруть участь у процесі, забезпечує виконання та здійснення ними прав і обов`язків, виносить рішення, які мають владний характер, вирішує матеріально-правовий спір, чим і здійснює захист порушеного або оскарженого суб`єктивного права. Також, суд виступає як учасник процесуальних відносин, як владний орган, наділений повноваженням вирішувати правові питання, які можуть виникнути у зв`язку з розглядом конкретної справи. Та те, що наділяючи суд правом вимагати від учасників процесу в рамках наданих їм процесуальним законодавством повноважень, належної поведінки, держава одночасно з цим встановлює і для самого суд у рамки дозволеної поведінки. З метою встановлення справедливого та ефективного захисту прав відповідно до частини 1 статті 10 ЦПК України, суд при розгляді справи керуючись принципом верховенства права та у відповідності до пункту 11 частини 2 статті 1 ЦПК України неприпустимості зловживання процесуальними правами, за власною ініціативою поставив питання про витребування доказів.

За нормою ч. 1ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно дост.84 ЦПК Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до статті 83 ЦПК України:

1. Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

2. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

3. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

4. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

5. У випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів.

6. У випадку прийняття судом відмови сторони від визнання обставин суд може встановити строк для подання доказів щодо таких обставин.

Вивчивши письмові матеріали справи, та врахувавши те, що необхідність витребування обґрунтована неможливістю самостійного зібрання зазначених доказів для доведення обставин справи, що підтверджено копіями наданих документів, суд приходить до висновку про необхідність витребування:

- від Приватного нотаріуса Кам`янського районного нотаріального округу Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Кір`як Катерини Анатоліївни (51931, м. Кам`янське Дніпропетровської області, пр. Тараса Шевченка, буд. 16, прим. 10) належним чином завірену копію спадкової справи ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи те, що витребування зазначених доказів та інформації при розгляді цивільної справи є обов`язковим, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.81-84, 258-260 ЦПК України, суд -

постановив:

Клопотання позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 «про витребування доказів» - задовольнити повністю.

Витребувати від Приватного нотаріуса Кам`янського районного нотаріального округу Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Кір`як Катерини Анатоліївни (51931, м. Кам`янське Дніпропетровської області, пр. Тараса Шевченка, буд. 16, прим. 10) належним чином завірену копію спадкової справи ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду через Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Докази витребувані судом направити на адресу Заводського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області (51925, область Дніпропетровська місто Кам`янське вулиця Ігнатія Ясюковича, будинок №5, у строк 5 днів, з дня отримання ухвали суду.

Інформацію стосовносправи,що розглядається,можна отриматиза адресою:51900,місто Кам`янськеДніпропетровської області,вул.І.Ясюковича,5,та наофіційному веб-порталісудової владиУкраїни вмережі Інтернетза веб-адресоюhttp://zv.dp.court.gov.ua

Суддя Івченко Т. П.

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117676932
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування доказів» суд

Судовий реєстр по справі —208/1043/24

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні