Рішення
від 05.03.2024 по справі 205/14303/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

05.03.2024 Єдиний унікальний номер 205/14303/23

єдиний унікальний номер № 205/14303/23

провадження № 2/205/79/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2024 року м. Дніпро

Ленінський районнийсуд м.Дніпропетровська вскладі:головуючого судді БасовоїН.В.,за участюсекретаря судовогозасідання Саруханової К.А.,розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Дніпрі цивільнусправу запозовною заявоюЗапорізького обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягненню коштів по безробіттю,

ВСТАНОВИВ:

Позивач 28.12.2023 року звернувся до Ленінського районного суду міста Дніпропетровська з вищезазначеним позовом, у якому просив стягнути з відповідача на користь позивача кошти в сумі 9479,99 грн., виплачені як допомога по безробіттю.

Позов мотивований тим, що 20.06.2022 року відповідач звернулась до Приазовської районної філії Запорізького обласного центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні. Їй надано статус безробітної та призначено виплату допомоги по безробіттю з 20.06.2022 року по 14.06.2023 року. Спеціалістами Приазовської районної філії Запорізького обласного центру зайнятості проведено розслідування страхового випадку, в результаті якого виявлено, що відповідач на момент реєстрації та перебуваючи в статусі безробітної особи, працювала та отримувала дохід в ДНЗ «Маріупольський центр професійно-технічної освіти», була звільнена 26.10.2022 року за угодою сторін. Таким чином, відповідач під час реєстрації в Приазовській районній філії Запорізького обласного центру зайнятості 20.06.2022 року надала неправдиві відомості та повідомила про факт перебування у трудових відносинах, незаконно знаходилась у статусі безробітного та отримувала допомогу по безробіттю. Тобто допомога по безробіттю у сумі 9 479,99 грн. отримана відповідачем незаконно та підлягає поверненню.

Ухвалою Ленінського районного суду міста Дніпропетровська від 08 січня 2024 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 ЦПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Ухвалою судді Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 30.09.2022 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження.

Представник позивача письмово просила розглядати справу без її участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялась належним чином. Про причини неявки суд не повідомила. Письмових заяв та/або відзиву від неї не надходило.

На підставі ч. 4 ст. 223, ч. 1 ст. 280 ЦПК України суд вважає можливим розглядати справу за відсутності відповідача.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Ч. 1 ст. 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані та зібрані у справі докази, дійшов висновку про задоволення позову з огляду на наступне.

Судом встановлено, що 20.06.2022 року ОСОБА_1 звернулась до Приазовської районної філії Запорізького обласного центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні (а.с. 19).

Наказом Центру зайнятості Приазовської районної філії Запорізького обласного центру зайнятості від 18.07.2023 року ОСОБА_1 надано статус безробітного та призначено допомогу по безробіттю застрахованим особам без урахування страхового стажу відповідно до частин 2, 4 ст. 22, частини 3 ст. 23 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» протягом 360 к.д. з 20.06.2022 по 14.06.2023 (а.с. 20-21).

Спеціалістами Приазовської районної філії Запорізького обласного центру зайнятості проведено розслідування страхового випадку, в результаті якого виявлено, що відповідач на момент реєстрації та перебуваючи в статусі безробітної особи, працювала та отримувала дохід в ДНЗ «Маріупольський центр професійно-технічної освіти», була звільнена 26.10.2022 року за угодою сторін, що підтверджується актом № 4 розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» у ДНЗ «Маріупольський центр професійно-технічної освіти» від 28.04.2023 року (а.с. 22-23).

Згідно з відповіддю ДНЗ «Маріупольський центр професійно-технічної освіти» № 31 від 08.05.2023 року, ОСОБА_1 працювала в ДНЗ «Маріупольський центр професійно-технічної освіти» до 25.10.2022 року, звільнена на підставі заяви від 25.10.2022 року. Можливості відмінити запис у трудовій книжці щодо звільнення працівника «у зв`язку з ліквідацією підприємства від 28.02.2022», зроблений ОСОБА_2 та зробити запис щодо звільнення 26.10.2022 року, який відповідає дійсності, у період з березня 2022 року до теперішнього часу неможливо, у зв`язку з тим, що ОСОБА_1 перебуває на тимчасово окупованій території України (а.с. 24).

У відповіді Департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації віл 26.07.2023 року зазначено, що трудові відносини з викладачем суспільних дисциплін ОСОБА_1 припинено за угодою сторін з ініціативи працівника (наказ ДНЗ «Маріупольський центр професійно-технічної освіти» від 26.10.2022 № 62-К «Про звільнення за угодою сторін») (а.с. 28).

Спеціалістами управління було визначено обсяг надміру виплачених коштів за період з 20.06.2022 року по 27.11.2022 року у розмірі 9479,99 грн. (а.с. 36-37).

18.09.2023 року позивачем на адресу відповідача направлено претензію на суму 9 479,99 грн. (а.с. 32-33).

Відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення», статус безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення», статус безробітного надається особам за їх особистою заявою (у тому числі поданою засобами електронної ідентифікації) у разі відсутності підходящої роботи з першого дня реєстрації у територіальних органах центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування.

Правові, фінансові та організаційні засади загальнообов`язкового державного соціального страхування на випадок безробіття визначені у Законі України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Приписами ч. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» визначено, що право на допомогу по безробіттю залежно від страхового стажу мають застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж шість місяців за даними Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Нормами ст. 45 Закону України «Про зайнятість населення» встановлено, що реєстрація безробітного в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, припиняється у разі зайнятості особи.

Частиною 2 статті 36 «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» визначено, що застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов`язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», виплата допомоги по безробіттю припиняється у разі працевлаштування безробітного.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов`язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1212 ЦК України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

За змістом частини першої статті 1212 ЦК України, безпідставно набутим майном є майно, набуте особою або збережене нею у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави.

Тобто, зобов`язання з повернення безпідставного набуття, збереження майна виникають за наявності трьох умов: а) набуття або збереження майна; б) набуття або збереження за рахунок іншої особи; в) вiдсутнiсть правової підстави для набуття або збереження майна.

Під відсутністю правової підстави розуміється такий перехід майна від однієї особи до іншої, який або не ґрунтується на прямій вказівці закону, або суперечить меті правовідношення i його юридичному змісту. Тобто відсутність правової підстави означає, що набувач збагатився за рахунок потерпілого поза підставою, передбаченою законом, іншими правовими актами чи правочином.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

За змістом ст. 141 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 22, 31, 36 «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», ст. ст. 43, 45 Закону України «Про зайнятість населення», ст. ст. 15-16, 1212-1215 ЦК України, ст. ст. 2-5, 7, 10-13, 76-82, 89, 141, 247, 258, 259, 263-265, 280, 282-284, 289 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Запорізького обласного центру зайнятості (код ЄДРПОУ: 03491412, місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, буд. 56а) до ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) про стягненню коштів по безробіттю задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Запорізького обласного центру зайнятості виплачену допомогу по безробіттю в розмірі в сумі 9 479,99 грн. (дев`ять тисяч чотириста сімдесят дев`ять гривень 99 копійок).

Стягнути зОСОБА_1 на користь Запорізького обласного центру зайнятості судовий збір у розмірі 2 684,00 грн. (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивачем може бути подана апеляційна скарга на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

СуддяН.В. Басова

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117677089
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —205/14303/23

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Басова Н. В.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Басова Н. В.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Басова Н. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Басова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні