Рішення
від 15.03.2024 по справі 344/8286/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/8286/23

Провадження № 2/344/445/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2024 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого судді Антоняка Т.М.,

секретаря Мрічко Н.І.,

за участю сторін:

позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Івано-Франківськ цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до АТ «Прикарпаттяобленерго», ТОВ «Прикарпатенерготрейд» про зобов`язання вчинити дії, визнання договору недійсним, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до АТ «Прикарпаттяобленерго», ТОВ «Прикарпатенерготрейд» про зобов`язання вчинити дії, визнання договору недійсним, в обґрунтування якого покликалася на те, що неодноразово зверталася до відповідачів з питаннями, на які хотіла отримати відповіді, однак коректної відповіді від відповідачів, які би відповідали дійсним фактам, не отримувала. Позивачка має сумніви у правильності оформлення документів на послуги з постачання електроенергії на об`єкт за адресою: АДРЕСА_1 , де вона є власником житла, а також проживає за вказаною адресою, зазначаючи, що такі неправильно оформлені. З відповідачами вона не може прийти до спільних рішень.

Зазначає, що на об`єкт за адресою: АДРЕСА_1 постачанням електроенергії з 2014 року по 31.12.2018 року займався АТ «Прикарпаттяобленерго» (Відповідач № 1) на основі договору від 24.12.2014 року, про що свідчить відповідь Відповідача №1 від 20.01.2023 року на її листи, у якій йдеться про те, що на сьогоднішній день вона користується договором про постачання електроенергії від 24.12.2014 року із зазначенням в ньому особового рахунку № НОМЕР_1 . Однак, про її персональні дані, як Споживача, які були б зазначені у цьому договорі, у листі вказано не було. Рахунки за спожиту електроенергію вона отримувала без вказання її прізвища у них, із зазначенням особового рахунку № НОМЕР_1 на фірмовому бланку Відповідача № 1, але постачальником у цих рахунках була філія Івано-Франківський РЕМ, з кодом ЗКПО 25683081. Вона не звертала на це уваги, тому що всі оплати за відповідні послуги для побутових споживачів здійснювалися по шаблону, на один і той же рахунок і власність на квартиру не змінювалася. Оплата за використану електроенергію, починаючи з 2014 року, була оплачена на рахунок Відповідача № НОМЕР_2 , з кодом НОМЕР_3 . Оплату вона здійснювала на рахунок компанії, як власник квартири, де і проживає і послуги за спожиту електроенергію за вказаною адресою вона оплачувала сама, згідно даних показників лічильника, які були зазначені у даних рахунках і які відповідали її показникам, знятих власноручно.

З жовтня 2018 року по 31.12.2018 року в рахунках на оплату за постачання електроенергії відбулася зміна постачальника і замість старої назви в рахунках стоїть вже інша компанія - Івано-Франківське комерційне відділення, з кодом 00131564 АТ «Прикарпаттяобленерго». Ці місяці теж виписувалися без її даних. Але для того, щоб поміняти назву постачальника в платіжних рахунках, повинен бути договір. Тому позивачу незрозуміло на основі якого договору все це робилось. У довідці за спожиту електроенергію з 01.01.2019 - 01.04.2023, в якій відображено показники лічильника та яка була видана їй, як зареєстрованій особі, не зазначено навіть номер квартири і постачальником згідно даної довідки була записана філія АТ «Прикарпаттяобленерго». Оплату за спожиту електроенергію вона здійснювала на своє прізвище, з особовим рахунком № НОМЕР_1 . Відповідно до Постанови КМУ від 24.01.2006 № 45 оплачувати за комунальні послуги має власник квартири, то і особовий рахунок повинен бути закріплений за власником квартири. І рахунки за комунальні послуги повинні виписуватися тільки на власника квартири.

На її звернення від 20.04.2023 Відповідачем № 1 надано копію договору, як вважавє відповідач. Позивач зазначає, що не підписувала цей договір і не вважає його правильним. У попередньому отриманому від відповідача листі було сказано, що договір від 24.12.2014 року є договір про постачання електроенергії, з вказаним в ньому особовим рахунком № НОМЕР_1 , а вона отримала договір про користування електричною енергією за номером 24091644 від 24.12.2014 року. З цього договору видно, що незважаючи, що там вказане її прізвище, яке ні до чого не прив`язане, споживачем є тільки об`єкт за адресою: АДРЕСА_1 . У цьому договорі не вказаний ЕІС-код об`єкта, вимірювальний прилад для визначення показників спожитої електроенергії, а також особовий рахунок Споживача. У пункті договору - Умови та порядок оплати повинна бути вказана повна назва постачальника електроенергії та банківські реквізити, на які повинні оплачуватися дані послуги. У кінці цього договору, у пункті «Юридичні адреси сторін та їхні рахунки» банківські реквізити відрізняються від реквізитів, які позначені в платіжних рахунках на оплату даних послуг. І неможливо, щоб для надання послуг з постачання електроенергії побутовому споживачу в особі директора ПАТ «Прикарпапяобленерго» виступав директор філії. Такий договір не відповідає нормам типового договору про надання даних послуг.

Позивачка вказує, що відповідно до листа відповідача, вона стала чомусь співвласником квартири, а тому договір з ними міг укласти хтось інший, якщо вони різними шляхами стараються вийти з цієї ситуації. І щоб укласти договір з розподілу електричної енергії з нею, вони придумали неіснуючий договір про користування електричною енергією і тим самим нав`язали їй обов`язки сплати рахунків. Вона і так сплачувала рахунки за спожиту електроенергію, бо вважає це своїм обов`язком, однак такий договір не є правильний, який би відповідав нормам закону про типові договори. З огляду на вищезазначене, позивачка вважає, що такий договір потрібно визнати недійсним і усунути всі порушення, які мали місце при оформленні договорів на постачанні електроенергії.

У позовній заяві зазначається, що з 01.01.2019 року АТ «Прикарпаттяобленерго» припинило діяльність з постачання електричної енергії, а стало здійснювати діяльність з розподілу електричної енергії. З цієї ж дати послугу з постачання електроенергії почало надавати ТОВ «Прикарпатенерготрейд», але ніякого повідомлення ні від однієї компанії вона не отримала про причини таких змін. А як виявилося, з 11.06.2017 року набрав чинності Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 року № 2019-VІІІ. Відповідно до цього Закону були встановлені різні правові акти, які регулюють відносини у сфері електропостачання між учасниками роздрібного ринку електричної енергії та Споживачами. Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 312 «Про затвердження правил роздрібного ринку електричної енергії» було запроваджено новий тип договорів, укладення яких здійснювалося до 01.12.2018 року. Згідно Закону України «Про ринок електричної енергії» укладення договорів після 01.01.2019 року базуються на умовах чинних договорів про постачання електроенергії та про користування електроенергією. Укладення договорів між Споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії здійснюється шляхом приєднання Споживачів до публічного договору приєднання на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідним постачальником електричної енергії за регульованим тарифом. І на роздрібному ринку не допускається споживання електроенергії без укладення договорів, відповідно до правил договору з електропостачання та інших договорів, передбаченими цими Правилами роздрібного ринку електроенергії.

Позивачка зазначає, що вона є діючий Споживач, так як з 2014 року передавала показники лічильника та оплачувала послуги за отриману електроенергію. Згідно Закону діючі Споживачі приєднуються до договору Споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах діючих договорів про користування електроенергією або договорів про постачання електричної енергії. З огляду на цей факт додатки до договору Споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії не потребують оформлення, якщо ці умови були врегульовані договорами про користування електричною енергією або договором про постачання електроенергії. Судячи з цієї ситуації, ніхто з відповідачів не має укладеного договору з нею на відповідні послуги. Але у заяві-приєднання Відповідача № 2 був пункт - обрана комерційна пропозиція, так і в рахунках на оплату, постачальником було Івано-Франківське комерційне відділення, то незрозуміло на основі яких договорів все це оформляється. Вона є побутовий Споживач і яке до цього має відношення комерція. Так як побутовий Споживач вона повинна отримати і оплатити послуги по постачанню електроенергії згідно діючих тарифів. А беручи до уваги всю цю ситуацію, позивачка хоче бачити укладені з договори, які мають пряме відношення до неї та до квартири за адресою: АДРЕСА_1 .

Також позивачка покликається на те, що з Відповідачем № 2 вона не укладала жодного договору. Листами від 22.12.2022, 06.04.2023, 31.03.2023 вона зверталася до відповідачів з проханням надати документи, на основі яких вони виписували на неї рахунки. Відповіді від Відповідача № 2 вона отримала листами від 26.12.2022 та 03.04.2023. Кожного разу вона отримувала різні відповіді, у яких вказувалось, що то користуються договором від 24.12.2014, який був укладений з Відповідачем № 1, то договором від 01.01.2019 за № 24091644 про постачання електроенергії постачальником універсальних послуг.

З 01.01.2019 по 01.06.2022 послуги по постачанню електроенергії вона оплачувала згідно виставлених рахунків, з особовим рахунком НОМЕР_1 і просила Відповідача № 2 надати їй довідку про сплату даних послуг за цей період. У довідці вказаний номер договору № 24091644, а особовий рахунок № НОМЕР_4 , який не відповідає особовому рахунку № НОМЕР_1 , що зазначений у платіжних рахунках на оплату за дані послуги. Між цією довідкою є невідповідність в особових рахунках по сплаті послуг.

23.12.2022 року вона отримала акт звірки з номером особового рахунка НОМЕР_4 і не розуміє, на основі чого в них робляться зміни особових рахунків. Особовий рахунок змінюється при зміні власника, але при цьому необхідно укласти договори, у той час як вона не укладала з ними договори, які б на це вказували. З 01.08.2022 року вона отримала рахунки нового зразка, у яких був вказаний особовий рахунок № НОМЕР_1 та її прізвище, ім`я та по-батькові. У цьому рахунку вона не була позначена ні як платник, ні як Споживач, але Відповідач № 2 поміняв свої функції з постачальника послуг на отримувач платежу. А також в цих рахунках були вказані денні та нічні зміни, але для такого розділу електроенергії потрібно мати в наявності відповідний лічильник, якого у них немає. Такі рахунки є неправильними.

Позивачка зазначає, що послуги, про які йдеться у даній позовній заяві, вона оплачувати не буде, поки не будуть усунуті всі порушення, які пов`язані з укладанням договорів, а також поки вона не отримає відповідні документи, які підтвердять її право не тільки оплачувати дані послуги, а бути власником даних отриманих послуг. А всі раніше отримані послуги на об`єкт за адресом: АДРЕСА_1 , які були нею сплачені, повинні бути зараховані не тільки за цією адресою, але і за нею, як власником даного житла і як платником за дані спожиті послуги.

З урахуванням заяви про уточнення позовних вимог від 14.07.2023 позивач просить:

зобов`язати Відповідача № 1 надати копію договору про постачання електроенергії від 24.12.2014 року на об`єкт за адресою: АДРЕСА_1 ;

зобов`язати Відповідача № 1 надати копії інших договорів з послуг про постачання електроенергії чи інших послуг, якщо такі існують, на об`єкт за адресою: АДРЕСА_1 ;

зобов`язати Відповідача № 1 укласти договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, з особовим рахунком № НОМЕР_1 ;

визнати договір за № 24091644 від 24.12.2014 року про користування електричною енергією недійсним;

зобов`язати Відповідача № 1 надати довідку про те, що суми, сплачені за спожиту електроенергію АТ «Прикарпаттяобленерго» за період з 24.12.2014 року по 31.12.2018 року зараховані не тільки за об`єктом за адресою: АДРЕСА_1 , а і за ОСОБА_1 , як за власником квартири, і як за платником даних послуг;

зобов`язати Відповідача № 2 надати копію договору про постачання електроенергії, на основі яких, таким чином, виписувалися на неї платіжні рахунки на оплату за спожиту електроенергію на об`єкт за адресою: АДРЕСА_1 та на її прізвище;

зобов`язати Відповідача № 2 надати документи, на основі чого з`явився новий рахунок за № НОМЕР_4 ;

зобов`язати Відповідача № 2 укласти типовий договір на постачання електроенергії з двостороннім підписанням сторін, з вказанням у ньому особового рахунку № НОМЕР_1 ;

зобов`язати Відповідача № 2 підтвердити довідкою зарахування оплачених сум позивачем за спожиту електроенергію за період з 01.01.2019 року по 01.06.2022 року за ОСОБА_1 і за об`єктом за адресою: АДРЕСА_1 , а і за особовим рахунком № НОМЕР_1 ;

стягнути з відповідачів судові витрати.

Представник відповідача - АТ «Прикарпаттяобленерго» подав відзив на позовну заяву, у якому заперечує позовні вимоги. Зазначає, що АТ «Прикарпаттяобленерго», відповідно до п. 56 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про ринок електричної енергії», за своїм правовим статусом на ринку електричної енергії є оператором систем розподілу. Вказаний вид господарської діяльності провадиться АТ «Прикарпаттяобленерго» на підставі ліцензії на право господарської діяльності з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності, а саме на території Івано-Франківської області, виданої на підставі постанови НКРЕКП від 16 листопада 2018 року № 1443 «Про видачу АТ «Прикарпаттяобленерго» ліцензії з розподілу електричної енергії та анулювання ліцензій з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами і постачання електричної енергії за регульованим тарифом. Таким чином, АТ «Прикарпаттяобленерго» є операторам систем розподілу та здійснює розподіл електричної енергії для споживачів електричної енергії на території - Івано-Франківської області. До позовної заяви долучено копію Договору про користування електричною енергією від 24.12.2014. Оскільки ПКЕЕН не передбачено укладення будь-яких інших договорів з побутовими споживачами, тому вимога про надання «копії договору про постачання електричної енергії» безпідставна та необґрунтована. Позивачем не вказано, які саме договори вона вимагає, оскільки укладення будь-якого договору передбачає волевиявлення сторони, тобто позивач має знати який саме договір їй потрібно, а також надати докази, що підтверджують укладення договору, факт звернення до відповідача за отриманням дублікату такого договору та відмову у наданні такого. Отже, у цій частині позов також є необґрунтованим.

У відзиві вказується, що позивачем не надано жодних доказів існування неузгодженостей як при укладенні договору, так і під час його дії. При цьому, позивачка зазначає, що вона є діючим Споживачем, так як з 2014 року передавала показники лічильника та оплачувала послуги за отриману електроенергію, що спростовує доводи позивачки щодо недоліків договору. Укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, відповідно до вимог ПРРЕЕ, здійснювалося до 01 грудня 2018 року шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови. Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії за ініціативою споживача або оператора системи, відповідно до визначених ПРРЕЕ випадків, як правило, укладається шляхом приєднання споживача за заявою-приєднанням до розробленого оператором системи розподілу договору на умовах складеного оператором системи розподілу паспорта точки розподілу. Фактом приєднання споживача до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, зокрема повернення (надання) підписаної заяви-приєднання, сплата рахунку оператора системи розподілу та/або документально підтверджене споживання електричної енергії. Підтвердженням факту приєднання позивачки до Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є документальне підтвердження споживання електричної енергії, а саме довідка про споживання електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 . Уклавши договір, позивачка погодилася зі строком його дії та строком реалізації прав. На даний час договір про користування електричною енергією від 24.12.2014 втратив свою чинність, отже будь-яких прав з предмету договору сторони не мають. Чинність прав з договору припинилась, тому правових підстав для звернення до суду з вимогою про визнання договору нечинним всупереч умовам цього договору позивач не має. Просить відмовити у задоволенні позовних вимог.

Представник ТОВ «Прикарпатенерготрейд» подав відзив на позовну заяву, у якому не погоджується із доводами позову, покликаючись на те, що згідно із Законом України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019-VІІІ відбулось відокремлення функції розподілу електричної енергії від функції постачання, тобто створення відповідних суб`єктів господарювання. АТ «Прикарпаттяобленерго» залишило за собою функцію розподілу. ТОВ «Прикарпатенерготрейд» з 01.01.2019 здійснює ліцензовану діяльність з постачання електричної енергії споживачам (згідно з постановою НКРЕКП від 14.06.2018 № 429) та виконує функцію постачальника універсальних послуг на території Івано-Франківської області (згідно з постановою НКРЕКП від 26.10.2018 № 1268). ОСОБА_1 являється споживачем електричної енергії, з якою укладено Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг № 24091644 від 01.01.2019, шляхом приєднання до публічного договору, розміщеного на офіційному веб-сайті ТОВ «Прикарпатенерготрейд» за посиланням https://pret.com.ua, оскільки за адресою: АДРЕСА_1 здійснюється фактичне споживання електроенергії та оплата рахунків за електричну енергію. Факт споживання електричної енергії за вказаною адресою та оплата рахунків за електричну енергію підтверджуються як самою позивачкою, так і рахунками за електричну енергію, а також довідкою про оплату за спожиту електричну енергію № 1343 від 03.04.2023, які долучені до позовної заяви.

Зазначається, що на звернення ОСОБА_1 до ТОВ «Прикарпатенерготрейд» від 22.12.2022, від 31.03.2023 та від 06.04.2023, зміст яких є аналогічним змісту позовної заяви, ТОВ «Прикарпатенерготрейд» надало обґрунтовані відповіді від 26.12.2022 вих. № 4258, від 03.04.2023 вих № 1343 та від 07.04.2023 вих. № 1397, які позивачкою долучено до позовної заяви, з яких чітко вбачається, що ОСОБА_1 являється споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 , з якою укладено Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. Також позивачці повідомлено, що форму договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (публічний договір приєднання) та комерційні пропозиції розміщено на вебсайті електропостачальника за посиланням: https://pret.com.ua/ у розділі Для дому - Договори. Водночас, за зверненням споживача 12.12.2022 їй було видано паперовий примірник договору. Позивачку було також повідомлено, що інформація щодо кількості осіб, зареєстрованих на житловій площі, дані приладу обліку електроенергії, у договір про постачання електричної енергії не вноситься, а нарахування за спожиту електроенергію проводяться незалежно від кількості зареєстрованих у приміщенні мешканців за показами приладу обліку електричної енергії. Споживачу електроенергії ОСОБА_1 присвоєно особовий рахунок № НОМЕР_4 .

14.07.2023 позивачем подано відповідь на відзив на позовну заяву відповідача № 1.

17.07.2023 позивачем подано відповідь на відзив на позовну заяву відповідача № 2.

У судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 підтримала заявлені позовні вимоги, з урахуванням заяви про їх уточнення. Просить позов задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача АТ «Прикарпаттяобленерго» адвокат Дмитрук О.І. заперечував позовні вимоги, покликаючись на підстави, що викладені ним у відзиві на позовну заяву. Просить відмовити у задоволенні позовних вимог.

Представник відповідача ТОВ «Прикарпатенерготрейд» - адвокат Іванишин В.І. у судовому засіданні заперечив позовні вимоги, покликаючись на позицію, викладену у відзиві на позовну заяву. Просить відмовити у задоволенні позовних вимог.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази у справі, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов та заперечення, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Відповідно до статті 2 Цивільного процесуального кодексу України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Стаття 4 ЦПК України визначає, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до статті 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно статті 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребування судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до статті 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів в їх сукупності.

Як слідує з матеріалів справи, АТ «Прикарпаттяобленерго», за своїм правовим статусом на ринку електричної енергії, є оператором систем розподілу.

Відповідно до п. 56 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» оператор системи розподілу - юридична особа, відповідальна за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію, технічне обслуговування та розвиток системи розподілу і забезпечення довгострокової спроможності системи розподілу щодо задоволення обґрунтованого попиту на розподіл електричної енергії з урахуванням вимог щодо охорони навколишнього природного явища та забезпечення енергоефективності.

Вказаний вид господарської діяльності провадиться АТ «Прикарпаттяобленерго» на підставі ліцензії на право господарської діяльності з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності, а саме на території Івано-Франківської області, виданої на підставі постанови НКРЕКП від 16 листопада 2018 року № 1443 «Про видачу АТ «Прикарпаттяобленерго» ліцензії з розподілу електричної енергії та анулювання ліцензій з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами і постачання електричної енергії за регульованим тарифом.

Таким чином, АТ «Прикарпаттяобленерго» є операторам систем розподілу та здійснює розподіл електричної енергії для споживачів електричної енергії на території Івано-Франківської області.

ТОВ «Прикарпатенерготрейд» з 01.01.2019 здійснює ліцензовану діяльність з постачання електричної енергії споживачам (згідно з постановою НКРЕКП від 14.06.2018 № 429) та виконує функцію постачальника універсальних послуг на території Івано-Франківської області (згідно з постановою НКРЕКП від 26.10.2018 № 1268).

Позивачка ОСОБА_1 є споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 .

Факт споживання електричної енергії за вказаною адресою та оплата рахунків за електричну енергію підтверджуються як самою позивачкою, так і рахунками за електричну енергію, а також довідкою про оплату за спожиту електричну енергію № 1343 від 03.04.2023, які долучені до позовної заяви.

Відповідно до звернень ОСОБА_1 до АТ «Прикарпаттяобленерго» та ТОВ «Прикарпатенерготрейд» їй надано відповіді.

Так, у листі АТ «Прикарпаттяобленерго» від 20.01.2023 № 12390167 зазначено, що на момент звернення ОСОБА_1 користується договором про постачання електричної енергії, особовий рахунок № НОМЕР_1 від 24.12.2014, однак на виконання п. 2.1.2 розділу ІІ ПРРЕЕ позивачці необхідно укласти договір про надання послуг з розподілу електричної енергії. Відповідно до п. 2.1.6 розділу ІІ ПРРЕЕ у разі незгоди споживача приєднуватися до умов договору з розподілу електричної енергії, споживач не має права використовувати електричну енергію із системи розподілу та має подати оператору системи розподілу письмову заяву про припинення розподілу електричної енергії на його об`єкт.

У листі АТ «Прикарпаттяобленерго» від 01.05.2023 № 134358/35 зазначено про укладення договору про користування електричною енергією № 24091644 від 24.12.2014 з АТ «Прикарпаттяобленерго» згідно наданого Свідоцтва про право власності на житло за адресою: АДРЕСА_1 .

ТОВ «Прикарпатенерготрейд» надало позивачці відповіді на її звернення від 26.12.2022 вих. № 4258, від 03.04.2023 вих. № 1343, з яких вбачається, що ОСОБА_1 являється споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 , з якою укладено Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. Позивачку повідомлено, що форму договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (публічний договір приєднання) та комерційні проп розміщено на вебсайті електропостачальника за посиланням: https://pret.com.ua/ у розділі Для дому - Договори. Водночас, за зверненням споживача 12.12.2022 їй було видано паперовий примірник договору.

Також позивачку повідомлено, що інформація щодо кількості осіб, зареєстрованих на житловій площі, дані приладу обліку електроенергії, - у договір про постачання електричної енергії не вноситься, а нарахування за спожиту електроенергію проводяться незалежно кількості зареєстрованих у приміщенні мешканців за показами приладу обліку електричної енергії.

Як слідує з матеріалів справи, 24.12.2014 між ПАТ «Прикарпаттяобленерго» та ОСОБА_1 укладено Договір про користування електричною енергією.

Також, з ТОВ «Прикарпатенерготрейд», як постачальником універсальних послуг, шляхом приєднання до публічного договору, розміщеного на офіційному веб-сайті ТОВ «Прикарпатенерготрейд» за посиланням https://pret.com.ua, укладено Договір № 24091644 про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Положеннями ч.ч. 4, 5 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що обов`язки енергопостачальників або інших суб`єктів, визначених законом щодо постачання та розподілу електричної енергії, встановлюються законом, що регулює відносини у сфері постачання та розподілу електричної енергії. Послуга з постачання електричної енергії надається згідно з умовами договору та вимогами правил, затверджених Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про ринок електричної енергії» (надалі Закон), учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладаються такі види договорів: про надання послуг з розподілу, про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, тощо.

Згідно ч. 4 ст. 46 Закону, оператор системи розподілу надає послуги з розподілу електричної енергії на підставі договорів про надання послуг з розподілу. Договори про надання послуг з розподілу є публічними договорами приєднання та укладаються на основі типових договорів, форма яких затверджується Регулятором .

Постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником (ч.ч. 1, 2 ст. 56 цього Закону).

Як визначено ч.ч. 2, 3 ст. 58 Закону, побутові споживачі та малі непобутові споживачі мають право на отримання універсальних послуг відповідно до цього Закону. Споживач з-поміж іншого зобов`язаний: сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; надавати постачальникам послуг комерційного обліку, з якими він уклав договір, доступ до своїх електроустановок для здійснення монтажу, технічного обслуговування та зняття показників з приладів обліку споживання електричної енергії.

Постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії у порядку, визначеному правилами роздрібного ринку та на умовах договору постачання універсальних послуг. Договір про постачання універсальних послуг є публічним договором приєднання та розробляється постачальником універсальної послуги на підставі типового договору, форма якого затверджується Регулятором. Постачальник універсальних послуг розміщує договір постачання універсальних послуг на своєму офіційному веб-сайті (ч. 4 ст. 63 Закону).

Фактом приєднання споживача до умов договору постачання універсальних послуг (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, що засвідчують його бажання укласти договір, зокрема надання підписаної заяви про приєднання, оплата рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії (абз. 4, 5 ч. 13 Розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону).

Відповідно до п. 2 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП № 312 від 14.03.2018, укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

Операторам систем розподілу (далі - ОСР) укласти договори про надання послуг з розподілу електричної енергії, які укладаються зі споживачем, з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані на території діяльності ОСР. Договір розробляється ОСР на основі істотних умов, визначених Кодексом систем розподілу, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 310 та типової форми, встановленої Правилами, і розміщується на сайті ОСР, у засобах масової інформації і в пунктах обслуговування споживачів ОСР. ОСР шляхом безпосереднього вручення персоналом ОСР або з рахунком, або поштовим відправленням надає споживачу заяву-приєднання до зазначеного договору, яка формується за базами даних вертикально інтегрованого суб`єкта господарювання та містить ЕІС-коди точок комерційного обліку об`єкта споживача. Надання такої заяви-приєднання є пропозицією споживачу про приєднання до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах діючого договору про користування або постачання електричної енергії (індивідуальні характеристики об`єкта, потужність, клас надійності, ідентифікаційні коди, особливості обліку тощо). Договір вважається укладеним з дати підписання споживачем заяви-приєднання до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, яка повертається споживачем на адресу ОСР, та/або сплати за рахунком (квитанцією), який надсилається (надається) одночасно з договором споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, та/або з дати, указаної у заяві-приєднанні, якщо споживач протягом указаного в заяві-приєднанні терміну не звернувся до ОСР із запереченнями щодо укладення договору в цілому або щодо окремих умов договору та спожив будь-який обсяг електричної енергії (п. 4 Постанови).

Згідно п. 6 Постанови НКРЕКП № 312 від 14.03.2018, до укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, який укладається зі споживачем, договірні відносини між споживачем та суб`єктом господарювання, що провадить діяльність з розподілу електричної енергії на підставі ліцензії з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами (або ОСР як правонаступником за договорами про користування електричною енергією та договорами про постачання електричної енергії), урегульовуються окремими положеннями діючих договорів про користування електричною енергією або договорів про постачання електричної енергії (у частині взаємовідносин споживача і електророзподільної організації), які не суперечать вимогам чинного законодавства у сфері електроенергетики. Зокрема сторони керуються вимогами діючих договорів про користування електричною енергією (про постачання електричної енергії) з питань потужності, якості електроенергії, окремих процедурних питань тощо. У разі виникнення суперечності між нормами діючих договорів про користування електричною енергією (про постачання електричної енергії) та нормами законодавства про електроенергетику сторони керуються вимогами чинного законодавства.

Після укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії договори про користування електричною енергією та договори про постачання електричної енергії продовжують свою дію в частині регулювання відносин щодо заборгованості/переплати за цими договорами з відповідними правами та обов`язками, пов`язаними з такою заборгованістю/переплатою, а також щодо нарахування пені, неустойки, обмеження та припинення постачання електричної енергії тощо.

До укладення договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії відповідно до Правил відносини між ОСР/ОСП та споживачем щодо розрахунків за перетікання реактивної електричної енергії регулюються договорами про постачання електричної енергії та договорами про технічне забезпечення електропостачання споживача між основним споживачем та субспоживачем.

В іншій частині договори про користування електричною енергією та договори про постачання електричної енергії припиняють свою дію.

Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії (за умови надання рахунка постачальником універсальної послуги), або підписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (п. 7 Постанови).

Відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП № 312 від 14.03.2018, точка розподілу електричної енергії встановлюється на межі балансової належності (п. 2.2. Правил).

На роздрібному ринку виробництво, передача, розподіл, постачання та споживання електричної енергії без розрахункових засобів комерційного обліку не допускається, крім випадків, передбачених цими Правилами та Кодексом комерційного обліку.

Для вимірювання з метою комерційних розрахунків за електричну енергію мають використовуватися розрахункові засоби вимірювальної техніки, які відповідають вимогам Кодексу комерційного обліку, Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та іншим нормативно-правовим актам, що містять вимоги до таких засобів вимірювальної техніки.

Електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими засобами вимірювальної техніки для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, а також (за бажанням споживача) суміщеними з лічильником електричної енергії або окремими засобами вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії.

Підключення електроустановки споживача, яка не забезпечена розрахунковими засобами (засобом) вимірювальної техніки, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, забороняється, за винятком випадків, передбачених цими Правилами.

Розрахункові засоби вимірювальної техніки електричної енергії, технічні засоби контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, засоби вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії встановлюються відповідно до вимог Кодексу комерційного обліку, цих Правил та проектних рішень.

Планова заміна, у тому числі на виконання вимог нормативно-правових актів, технічна підтримка та обслуговування розрахункових засобів вимірювальної техніки електричної енергії здійснюються їх власником господарським або підрядним способом або постачальником послуг комерційного обліку відповідно до договору про надання послуг комерційного обліку, який укладається між споживачем та постачальником послуг комерційного обліку відповідно до Кодексу комерційного обліку.

Непланова заміна, ремонт розрахункових засобів вимірювальної техніки здійснюється постачальником послуг комерційного обліку за рахунок учасника роздрібного ринку, на вимогу (за ініціативою) якого здійснюється непланова заміна, ремонт розрахункового засобу вимірювальної техніки.

Статтею 633 ЦК України визначено, що публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги. Підприємець не має права надавати переваги одному споживачеві перед іншим щодо укладення публічного договору, якщо інше не встановлено законом. Підприємець не має права відмовитися від укладення публічного договору за наявності у нього можливостей надання споживачеві відповідних товарів (робіт, послуг). У разі необґрунтованої відмови підприємця від укладення публічного договору він має відшкодувати збитки, завдані споживачеві такою відмовою. Актами цивільного законодавства можуть бути встановлені правила, обов`язкові для сторін при укладенні і виконанні публічного договору. Умови публічного договору, які суперечать частині другій цієї статті та правилам, обов`язковим для сторін при укладенні і виконанні публічного договору, є нікчемними.

Відповідно до статті 634 ЦК України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору. Договір приєднання може бути змінений або розірваний на вимогу сторони, яка приєдналася, якщо вона позбавляється прав, які звичайно мала, а також якщо договір виключає чи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов`язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналася. Сторона, яка приєдналася, має довести, що вона, виходячи зі своїх інтересів, не прийняла б цих умов за наявності у неї можливості брати участь у визначенні умов договору. Якщо вимога про зміну або розірвання договору пред`явлена стороною, яка приєдналася до нього у зв`язку зі здійсненням нею підприємницької діяльності, сторона, що надала договір для приєднання, може відмовити у задоволенні цих вимог, якщо доведе, що сторона, яка приєдналася, знала або могла знати, на яких умовах вона приєдналася до договору.

Положеннями ст.ст. 641, 642 ЦК України визначено, що пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття.

Відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною. Якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом. Особа, яка прийняла пропозицію, може відкликати свою відповідь про її прийняття, повідомивши про це особу, яка зробила пропозицію укласти договір, до моменту або в момент одержання нею відповіді про прийняття пропозиції.

Так, відповідно до вищенаведених норм вбачається, що договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії за ініціативою споживача або оператора системи, відповідно до визначених ПРРЕЕ випадків, як правило, укладається шляхом приєднання споживача за заявою-приєднанням до розробленого оператором системи розподілу договору на умовах складеного оператором системи розподілу паспорта точки розподілу.

Фактом приєднання споживача до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, зокрема повернення (надання) підписаної заяви-приєднання, сплата рахунку оператора системи розподілу та/або документально підтверджене споживання електричної енергії.

Як слідує з матеріалів справи, ОСОБА_1 користувалася послугами з розподілу та постачання електричної енергії.

Підтвердженням факту приєднання позивачки до Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є документальне підтвердження споживання електричної енергії, про що вказує сама позивачка.

Факт споживання ОСОБА_1 електричної енергії підтверджує і довідка про споживання електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 .

Уклавши договір, позивачка погодилася зі строком його дії та строком реалізації прав. На даний час договір про користування електричною енергією від 24.12.2014 втратив свою чинність, отже будь-яких прав з предмету договору сторони не мають. Чинність прав з договору припинилась, тому правових підстав для звернення до суду з вимогою про визнання договору нечинним всупереч умовам цього договору позивач не має.

Отже, здійснюючи фактичне споживання електричної енергії та оплату за неї, ОСОБА_1 у належній формі приєдналася до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Факт наявності між сторонами вказаних договірних відносин також підтверджується вищенаведеним.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З урахуванням встановлених у справі обставин та наведених вище норм права, суд вважає, що при зверненні до суду позивачка не обґрунтувала належним чином порушення її прав як споживача та не надала достатніх, допустимих та належних доказів, які б підтверджували таке порушення, з огляду на що доводи позивачки є необґрунтованими.

Суд, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів приходить до висновку, що заявлені вимоги не підлягають задоволенню, оскільки спростосовуються вищенаведеним в сукупності.

Відтак, у задоволенні позову слід відмовити.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 81, 89, 263-265, 273, 354-355 Цивільного процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

У задоволенні позову ОСОБА_1 до АТ «Прикарпаттяобленерго», ТОВ «Прикарпатенерготрейд» про зобов`язання вчинити дії, визнання договору недійсним відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Антоняк Т.М.

Повний текст рішення складено та підписано 15.03.2024 року.

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117677518
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити дії, визнання договору недійсним

Судовий реєстр по справі —344/8286/23

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні