Рішення
від 15.03.2024 по справі 610/64/24
БАЛАКЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 610/64/24

провадження № 2-о/610/24/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.03.2024 Балаклійський районний суд Харківської області у складі:

головуючого: судді Тімонової В.М.,

за участю: секретаря судового засідання Кучеренко Ю.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Балаклія Харківської області в порядку окремого провадження цивільну справу № 610/64/24 (провадження № 2-о/610/24/2024) за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Балаклійський відділ Державної реєстрації актів цивільного стану в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції, про встановлення факту родинних відносин,-

ВСТАНОВИВ:

11.01.2024 адвокат Литовченко Сергій Іванович звернувся до Балаклійського районного суду Харківської області в інтересах ОСОБА_1 із заявою, у якій просить встановити факт родинних відносин, а саме, що вона є донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Чугуїв Харківської області.

Обґрунтовуючи заяву вказав, що ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно. На теперішній час заявник має намір оформити спадщину після смерті батька, але у зв`язку з тим, що відсутній оригінал про укладення нею шлюбу, який підтверджує її дошлюбне прізвище « ОСОБА_3 », а сам орган, який видав вказане свідоцтво про шлюб знаходиться на території Російської Федерації, тому факт родинних відносин з батьком не має можливості підтвердити документально.

Ухвалою від 16.04.2024 прийнято заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду в порядку окремого провадження.

Заявник та її представник у судове засідання не з`явилися, від представника заявника надійшло до суду клопотання про розгляд справи без нього, просив заяву задовольнити.

Представник Балаклійського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції надав заяву про розгляд справи за їх відсутності.

Неявка сторін не перешкоджає розгляду справи.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Частиною 1 статті 5 ЦПК України передбачено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно зі ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів) що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Згідно ч.7 цієї ж статті доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з ч.1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах встановлення фактів, що мають юридичне значення» із змінами та доповненнями від 25.05.1998, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Щурівка Балаклійського району Харківської області, її дошлюбне прізвище « ОСОБА_3 », що підтверджується копією її паспорта та свідоцтвом про народження, серії НОМЕР_1 , згідно з яким батьками заявника є ОСОБА_2 та ОСОБА_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Чугуїв Харківської області помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_2 .

Згідно копії свідоцтва про реєстрацію шлюбу, серії НОМЕР_3 , виданого 10.08.1990 відділом РАГС Павлово-Посадського району Московської області, було зареєстровано шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , після реєстрації шлюбу присвоєно прізвище « ОСОБА_7 ».

27.05.1992 шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_1 розірвано, що підтверджується копією свідоцтва про розірвання шлюбу, серії НОМЕР_4 .

На запит суду Балаклійським відділом Державної реєстрації актів цивільного стану в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції надано копію актового запису про розірвання шлюбу № 192 від 27.05.1992 між ОСОБА_5 та ОСОБА_1 , з якого вбачається, що вказаний запис зроблений на підставі рішення Балаклійського районного суду Харківської області від 19.03.1992.

З копії рішення Балаклійського районного суду Харківської області від 19.03.1992 вбачається, що між ОСОБА_5 , 1961 р.н., та ОСОБА_8 , 1969 р.н., розірвано шлюб, зареєстрований відділом РАГС Павлово-Посадського району Московської області 10.08.1990, актовий запис № 334.

Через відсутність оригіналу свідоцтва про реєстрацію шлюбу, заявник не має можливості прийняти спадщину, яка відкрилась після смерті батька.

Отримати вказане свідоцтво про реєстрацію шлюбу, заявник на цей час немає можливості, оскільки орган який видав його знаходиться на території Російської Федерації.

Таким чином, встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як доньки та батька, має для заявника юридичне значення для прийняття спадщини після смерті останнього.

Сукупністю досліджених під час судового розгляду доказів, підтверджено факт, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Керуючись ст.ст. 3, 4, 258, 259, 263-265, 315, 319 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Балаклійський відділ Державної реєстрації актів цивільного стану в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції, про встановлення факту родинних відносин, - задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Чугуїв Харківської області, є батьком ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Щурівка Балаклійського району Харківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Заінтересована особа: Балаклійський відділ Державної реєстрації актів цивільного стану в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції, місцезнаходження: 64207, Харківська область, Ізюмський район, м. Балаклія, м. Ростовцева, буд. 5.

Головуючий: В. М.Тімонова

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117677863
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —610/64/24

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні