Ухвала
від 06.03.2024 по справі 906/1097/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

"06" березня 2024 р. м. Житомир Справа № 906/1097/23

Господарський суд Житомирської області у складі судді Сікорської Н.А.,

розглядаючи справу

за позовом Акціонерного товариства "АСВІО БАНК"

до Приватного підприємства "4К-СОФТ ЛТД"

про розірвання договору та стягнення 195827,70 грн.,

за участю представників:

від позивача:

Шуліка С.О. - адвокат, діє на підставі довіреності №11 від 13.01.2023;

Дубров Д.Г. - адвокат, діє на підставі довіреності №10 від 13.01.2023,

Коломієць Т.М. - адвокат (в режимі відеоконференції), ордер серія АІ №1460752 від 15.09.2023;

від відповідача: Сіра А.В. - діє згідно ордеру серія АМ №1063503 від 08.09.2023;

Конопліцький О.І. - керівник,

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство "АСВІО БАНК" звернулося до Господарського суду Житомирської області з позовом до Приватного підприємства "4К-СОФТ ЛТД" про розірвання договору ІІІ-2021-АВ від 03.09.2021 та стягнення 195827,70 грн., з яких: 191064,63 грн. авансовий платіж, 1884,47 грн. 3% річних, 2878,60 грн. інфляційні втрати.

Ухвалою від 21.08.2023 р. суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначив на 21.09.2023 р.

24.10.2023р. від відповідача надійшло клопотання про призначення по справі судової комп`ютерно-технічної експертизи, проведення якої просить доручити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (т.1, а.с.93-96).

На вирішення експертизи просить поставити наступні питання:

1) Чи розроблявся ПП "4К-СОФТ ЛТД" веб-додаток https://asvp.asviobank.ua/ та дороблялася система 4К-Банк у відповідності до технічного завдання на інтеграцію з системою виконавчого провадження (АСВП), що є додатком до договору № ІІІ- 2021 - АВ від 03.09.2021 та встановити дату його розробки.

2) Чи впроваджувалося в систему 4К-Банк, яка була встановлена на сервері АТ "АСВІО-БАНК" додаток https://asvp.asviobank.ua/ та доробка системи 4К- Банк у відповідності до технічного завдання на інтеграцію з системою виконавчого провадження (АСВП), що є додатком до договору № ІІІ- 2021 - АВ від 03.09.2021 та встановити дату такого впровадження ( інтегрування).

Клопотання мотивоване тим, що відповідачем було виконано зобов`язання за договором та розроблено і запроваджено у сервер АТ "АСВІО БАНК" підсистему інтеграції з системою виконавчого провадження (АСВП) відповідно до технічного завдання, що заперечує позивач.

Довести факт розроблення та впровадження у системі позивача підсистеми інтеграції з системою виконавчого провадження (АСВП) відповідно до технічного завдання можливо лише шляхом проведення судової комп`ютерно-технічної експертизи.

В запереченнях від 14.11.2023р. позивач вказав про відсутність підстав для призначення експертизи та заперечив проти запропонованих відповідачем запитань (т.1, а.с.126-128).

21.02.2024р. позивачем подано клопотання (т.2, а.с.1-5), в якому останній просить долучити до визначеного відповідачем переліку питань на експертизу свої питання чи замінити їх, а саме:

1) Коли саме (встановити дату) був розроблений ПП "4К-СОФТ ЛТД" веб-додаток https://asvp.asviobank.ua/?

2) Чи була допрацьована система 4К-Банк у відповідності до технічного завдання, що є додатком до договору №ІІІ-2021-АВ від 03.09.2021р., якщо так зазначити дату такого доопрацювання?

3) Чи були виконані інтегрування з системою. виконавчого провадження (АСВП) веб-додатку https://asvp.asviobank.ua/ та встановити дату такого інтегрування?

4) Яким чином передавались АТ "АСВІО БАНК" коди доступу та паролі з метою використання веб-додатку https://asvp.asviobank.ua/ та встановити дату передачі ПП "4К-СОФТ ЛТД" та дату отримання АТ "АСВІО БАНК" працездатної операційної системи. Чим саме це підтверджується відповідно до умов Договору №ІІІ-2021-АВ від 03.09.2021р.?

Заслухавши пояснення учасників справи, розглянувши клопотання про призначення у справісудової комп`ютерно-технічної експертизи, а також питання запропоновані сторонами, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно дост.73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Експертиза призначається у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування .

Статтею 1 Закону України "Про судову експертизу" встановлено, що судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

За ч.ч. 1, 2ст. 98 ГПК України, висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством.

Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань.

Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Відповідно дост.99 ГПК України, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності, або за клопотанням учасника справи, мотивованим неможливістю надати експертний висновок у строки, встановлені для подання доказів, з причин, визнаних судом поважними, зокрема через неможливість отримання необхідних для проведення експертизи матеріалів.

У разі необхідності суд може призначити декілька експертиз, додаткову чи повторну експертизу.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. З урахуванням обставин справи суд має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Водночас, судом враховується, що висновок експерта не має заздалегідь встановленої сили і оцінюється судом разом із іншими доказами за правилами, встановленими ст. 86 Кодексу ( ст. 104 ГПК України).

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Дульський проти України" від 01.06.2006, яке відповідно до положень ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" застосовується судом як джерело права, зазначено, що експертиза, призначена судом, є одним із засобів встановлення або оцінки фактичних обставин справи і тому складає невід`ємну частину судової процедури. Більше того, суд вирішує питання щодо отримання додаткових доказів та встановлює строки для їх отримання.

Судова експертиза призначається лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування. Якщо наявні у справі докази є взаємно суперечливими, їх оцінку в разі необхідності може бути здійснено господарським судом з призначенням відповідної судової експертизи. Питання про призначення судової експертизи повинно вирішуватися лише після ґрунтовного вивчення обставин справи і доводів сторін щодо необхідності такого призначення.

Дана правова позиція висловлена, зокрема, в постановах Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 24.01.2018 у справі №907/425/16 та від 24.01.2018 у справі №917/50/17.

Згідно матеріалів справи 03 вересня 2021 року між AT "АСВІО БАНК" та ПП "4К- СОФТ ЛТД" був укладений договір №111-2021-АВ на розробку та впровадження підсистеми інтеграції з системою виконавчого провадження (АСВЛ), відповідно до технічного завдання, яке є невід`ємною частиною договору.

Позивач зазначає, що на виконання умов договору сплатив 191064,63 грн., однак відповідач роботи не виконав, що і стало підставою для звернення до суду з даним позовом.

Відповідач в свою чергу вказує, що ним було розроблено веб-додаток https://asvp.asviobank.ua/ та розгорнуто на продуктивних сайтах банку, а також передано позивачу коди доступу до розроблених додатків.

Зазначає, що розробка та передача програмного продукту для позивача була здійснена наступним чином:

- всі зміни для бази даних ідуть загальними SQL-файлами без якої-небудь прив`язки до договору, оскільки ці зміни накопичуються від різних програмістів та інших розробників;

- поставка спеціалізованих продуктів типу ВЕБ-сервіс, ЕХЕ-модулі формуються під конкретний функціонал бази даних;

- всі зміни завжди знаходяться на FTP-сервері 4К-СОФТ ftp://4k.com.ua;

- про готовність змін команда 4К повідомляє адміністраторів Асвіобанк і вони самостійно встановлювали всі програмні продукти на свої сервера.

Позивач заперечує факт передачі веб-додатку та його встановлення, а також передачу кодів доступу.

Фактично між сторонами існують суперечності щодо фактів встановлення/невстановлення веб-додатку https://asvp.asviobank.ua в систему 4К-Банк, інтеграції системи 4К-Банк з системою виконавчого провадження (АСВП).

Виходячи з викладеного та з огляду на зміст позовних вимог, суду необхідно підтвердити або спростувати факт щодо встановлення відповідачем веб-додатку в систему 4К-Банк позивача, що є визначальною обставиною для вирішення спору.===

Зазначений факт неможливо встановити без спеціальних знань, якими суд не володіє.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне призначити судову комп`ютерно-технічну експертизу для з`ясування обставин, що мають значення для справи та для з`ясування яких необхідні спеціальні знання.

Комп`ютерно-технічна експертиза експертиза, що належить до виду інженерно-технічних експертиз, та об`єктом дослідження якої є комп`ютерна техніка та (або) комп`ютерні носії інформації.

Вказана експертиза проводиться з метою визначення статусу об`єкта як комп`ютерного засобу, а також отримання доступу до інформації на електронних носіях з подальшим всебічним її дослідженням.

До основних завдань комп`ютерно-технічної експертизи належать:

установлення обставин, пов`язаних з використанням комп`ютерно-технічних засобів, інформації та програмного забезпечення;

виявлення інформації та програмного забезпечення, що містяться на комп`ютерних носіях;

установлення відповідності програмних продуктів певним версіям чи вимогам на їх розробку.

Сторони в судовому засіданні дійшли згоди щодо проведення судової експертизи експертами Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Відносно переліку питань, з яких має бути проведена експертиза, суд дослідивши запропоновані сторонами питання дійшов наступних висновків.

Запропоновані позивачем питання №№1-3, фактично тотожні за суттю питанням, запропонованим відповідачем, а тому суд, виходячи з умов підписаного сторонами договору та технічного завдання, виносить їх на експертизу, однак формулює більш інформативніше та зрозуміліше.

Щодо запропонованого позивачем питання: "Яким чином передавались коди доступу та паролі", суд вважає, що для дослідження обставин встановлення/невстановлення та впровадження веб-додатку в систему банку, порядок та шляхи передачі кодів доступу та паролів не мають визначального значення.

Разом з тим, суд вбачає за доцільне запропонувати судовому експерту реалізувати надане йому статтею 13 Закону України "Про судову експертизу" право щодо зазначення в експертному висновку фактів, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання.

Керуючись ст.ст. 98 - 100, 233-235 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Призначити у справі судову комп`ютерно-технічну експертизу

2. Доручити проведення судової експертизи Київському науково-дослідному інституту судових експертиз ( 03057, місто Київ, вулиця Бродських Сім`ї, будинок 6)

3. На вирішення експертів поставити наступні питання:

- Чи розроблявся ПП "4К-Софт ЛТД веб-додаток https://asvp.asviobank.ua у відповідності до технічного завдання на інтеграцію з системою виконавчого провадження (АСВП), що є додатком до договору № ІІІ-2021-АВ від 03.09.2021 (додається). Встановити дату його розробки.

- Чи доопрацьовувалась система 4К-Банк у відповідності до технічного завдання на інтеграцію з системою виконавчого провадження (АСВП), що є додатком до договору № ІІІ-2021-АВ від 03.09.2021. Зазначити дату доопрацювання.

- Чи впроваджувались в систему 4К-Банк, яка була встановлена на сервері АТ "Асвіо-Банк"(14000, м. Чернігів, вул. Преображенська, 2), веб додаток https://asvp.asviobank.ua та доопрацьована система 4К-Банк у відповідності до технічного завдання на інтеграцію з системою виконавчого провадження (АСВП), що є додатком до договору № ІІІ-2021-АВ від 03.09.2021. Встановити дату його впровадження.

4. Попередити судового експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз про відповідальність, передбачену ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України за дачу завідомо неправильного висновку або відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

5. Попередню оплату вартості експертного дослідження покласти на відповідача - Приватне підприємство "4К-СОФТ ЛТД"

6. По закінченню експертизи, висновок надати Господарському суду Житомирської області.

7. Провадження у справі № 906/1097/23 зупинити на час проведення судової експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена.

Повний текст ухвали складено: 15.03.2024 р.

Суддя Сікорська Н.А.

1 - до справи

2 - Київському науково-дослідному інституту судових експертиз зі справою ( 03057, м.Київ, вул.Бродських Сім`ї, 6) рек. з повід.

- сторонам - через систему Електронний суд

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117683115
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору та стягнення 195827,70 грн.,

Судовий реєстр по справі —906/1097/23

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 21.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 21.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні