Ухвала
від 14.03.2024 по справі 914/344/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 34/40/24

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

14.03.2024 Справа № 914/344/24

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О., розглянувши матеріали

за позовом: Акціонерного товариства «БАНК СІЧ», ідентифікаційний код юридичної особи 37716841 (пров. Несторівський, буд. 6, м. Київ, 04053)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Експертний Центр Еко Технологій», ідентифікаційний код юридичної особи 43155353 (пр. Соборний, буд. 151-А, м. Запоріжжя, 69035)

про стягнення 800 000 грн 00 коп.

Без виклику учасників справи.

УСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Акціонерного товариства «Банк Січ» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Експертний Центр Еко Технологій» про стягнення заборгованості за Кредитним договором № 379/21 від 23.09.2021 в розмірі 800 000,00 грн.

Ухвалою суду від 06.02.2024 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи ухвалено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Позовні вимоги мотивовані невиконанням відповідачем своїх обов`язків за Кредитним договором №379/21 на умовах кредитної лінії від 23.09.2021, що призвело до виникненням заборгованості у розмірі 800 000,00 грн.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно відповіді з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань №439245 від 07.02.2024 місцем реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю «Експертний Центр Еко Технологій» є: 69035, Запорізька область, місто Запоріжжя, пр. Соборний, будинок 151-А.

Разом з цим, в позовній заяві позивачем жодним чином не обґрунтовано та судом не встановлено, що статтями 29 та 30 ГПК України визначена інша підсудність справи за позовом Акціонерного товариства «Банк Січ» ніж визначена за загальним правилом відповідно до ст.27 ГПК України.

Відтак, поданий позивачем позов, про стягнення заборгованості за кредитним договором в розмірі 800 000,00 грн, повинен розглядатись в суді за місцезнаходженням відповідача, тобто у Господарському суді Запорізької області.

Суд звертає увагу, що з матеріалів позовної заяви не вбачається, що спірні правовідносини сторін мають особливості щодо виконання зобов`язань у чітко визначеному місці.

У відповідності до вимог статті 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи наведене, Господарський суд Львівської області в ухвалі від 07.02.2024 у даній справі дійшов висновку про передачу позовної заяви Акціонерного товариства «Банк Січ» разом з доданими до неї документами за підсудністю до Господарського суду Запорізької області.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.02.2024 справу № 914/344/24 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Враховуючи предмет спору, суд визнав справу малозначною та ухвалив розгляд справи здійснювати у спрощеному провадженні без виклику сторін.

13.03.2024 до суду від позивача надійшла заява про заміну сторони.

Однак, як встановлено судом, у провадженні Господарського суду Запорізької області перебуває справа № 908/334/24 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Експертний центр ЕКО технологій» (43155353).

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 05.03.2024 відкрито провадження у справі № 908/334/24 про банкрутство про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Експертний центр ЕКО технологій», 69035, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 151-А, код ЄДРПОУ 43155353.

Вказана ухвала набрала законної сили 06.03.2024.

Відповідне оголошення 07.03.2024 опубліковане на вебпорталі Вищого господарського суду України (номер публікації: 72701).

Відповідно до ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства «Порядок розгляду спорів, стороною в яких є боржник»:

1. Спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

2. Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач має право в позовній заяві заявити мотивоване клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

У разі якщо відповідачем у такому спорі є суб`єкт владних повноважень, суд керується принципом офіційного з`ясування всіх обставин у справі та вживає визначених законом заходів, необхідних для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів, з власної ініціативи.

3. Матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо спорів, зазначених у частині другій цієї статті, провадження в якій відкрито до або після відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), за ініціативою учасника справи або суду невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів, надсилаються до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

4. У разі якщо господарський суд, розглядаючи в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) спір про стягнення з боржника грошових коштів, встановить, що позивачем у такому спорі подано у справі про банкрутство (неплатоспроможність) боржника заяву з грошовими вимогами до боржника, господарський суд залишає такий позов без розгляду.

Отже, відповідно до вказаної статті господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник.

З моменту порушення стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, і спеціальні норми Кодексу України з процедур банкрутства мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України.

Норми Кодексу України з процедур банкрутства передбачають концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

Отже, порушення провадження у справі про банкрутство боржника обумовлює особливість вирішення таких спорів і полягає в тому, що вони розглядаються та вирішуються по суті саме у межах справи про банкрутство.

Аналогічні висновки зазначені у постанові Верховного Суду від 13.03.2018 у справі № 922/928/17.

Захист таких осіб полягає у тому, що інші суди, незалежно від юрисдикції, які розглядали справи за позовами до відповідача, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство, не закривають таке провадження, а передають справу до належного суду для розгляду по суті. При цьому таким належним судом є виключно суд господарської юрисдикції, який відкрив справу про банкрутство відповідача. Таке урегулювання процедури розгляду спорів до відповідача, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство, встановлює зрозумілу і справедливу процедуру закінчення розгляду справи належним судом, дотримання принципу визначення юрисдикції справи та підсудності спорів одному господарському суду, який акумулює усі вимоги до відповідача, щодо якого порушено процедуру банкрутства.

Враховуючи, що стороною у справі № 914/334/24, відповідачем є - Товариство з обмеженою відповідальністю «Експертний Центр Еко Технологій», ідентифікаційний код юридичної особи 43155353 (пр. Соборний, буд. 151-А, м. Запоріжжя, 69035) боржник, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство, справу № 908/334/24 слід передати до Господарського суду Запорізької області для розгляду в межах справи № 908/334/24 про банкрутство боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «Експертний центр ЕКО технологій», 69035, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 151-А, код ЄДРПОУ 43155353.

Враховуючи вищевикладене, судом не розглядалась заява позивача про заміну сторони.

Керуючись ст. ст. 31, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, суд

УХВАЛИВ:

Передати матеріали справи № 914/344/24 за позовом Акціонерного товариства «Банк Січ» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Експертний Центр Еко Технологій» про стягнення заборгованості за Кредитним договором № 379/21 від 23.09.2021 в розмірі 800 000,00 грн. до Господарського суду Запорізької області для розгляду в межах справи № 908/334/24 про банкрутство боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «Експертний центр ЕКО технологій», 69035, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 151-А, код ЄДРПОУ 43155353.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею 14.03.2024 та підлягає оскарженню відповідно до ст.ст. 255, 256, 257 ГПК України в апеляційному порядку до Центрального апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її складання.

Повний текст ухвали складено та підписано 14.03.2024.

Суддя А.О. Науменко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117683243
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування

Судовий реєстр по справі —914/344/24

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні