Ухвала
від 14.03.2024 по справі 910/3038/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

14.03.2024Справа № 910/3038/24Суддя Господарського суду міста Києва Павленко Є.В., розглянувши матеріали за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю - Фірми "МТВ" до Акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк" та Акціонерного товариства "А-Банк" про визнання дій протиправними, визнання транзакції нечинною та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2024 року Товариство з обмеженою відповідальністю - Фірма "МТВ" (далі - Фірма) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк" (далі - Товариство) та Акціонерного товариства "А-Банк" (далі - Банк) про: визнання протиправними дій Товариства щодо проведення 7 вересня 2023 року неналежної платіжної операції з розрахункового банківського рахунку № НОМЕР_1 , який відкритий на ім`я Фірми, на рахунок неналежного отримувача; визнання протиправними дій Банку щодо невжиття заходів для встановлення належного отримувача коштів за платіжною інструкцією від 7 березня 2023 року № 333; визнання нечинною транзакції за вказаною платіжною інструкцією; зобов`язання відповідачів повернути Фірмі грошові кошти в розмірі 991 192,87 грн шляхом відновлення їх на банківському рахунку № НОМЕР_1 , який відкритий на ім`я позивача в Товаристві.

Судом встановлено, що позовна заява Фірми подана через підсистему "Електронний суд" з електронного кабінета його представника - Брусніка Івана Анатолійовича та підписана його кваліфікованим електронним підписом.

Відповідно до пункту 5 частини 5 статті 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

За приписами частини 1 статті 58 ГПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Статтею 60 ГПК України встановлено, що повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: довіреністю фізичної або юридичної особи; свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна. Повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: довіреністю; ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (далі - Закон); дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України "Про безоплатну правничу допомогу". Оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи. У разі подання представником заяви по суті справи в електронній формі, він може додати до неї довіреність або ордер в електронній формі, підписані електронним підписом відповідно до Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). У разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Відповідно до частини 2 статті 26 Закону ордером є письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката.

Разом із цим, до позовної заяви не додано жодних належних та допустимих доказів на підтвердження повноважень Брусніка І.А. діяти від імені та в інтересах Фірми. Зокрема, доданий до позовної заяви, поданої через підсистему "Електронний суд", файл з назвою: "ордер ТОВ - фірма МТВ.pdf" недоступний для перегляду, у зв`язку з чим суд позбавлений можливості встановити його зміст. Вказана обставина підтверджується складеним відповідальними працівниками канцелярії суду актом про втрату документів або перепідшивання справи, відсутність вкладень або порушень цілісності, пошкодження конверта (паковання) від 13 березня 2024 року № 146/24.

Інші документи на підтвердження повноважень Брусніка І.А. на представництво інтересів Фірми в суді матеріали даної позовної заяви не містять.

У зв`язку з цим суд дійшов висновку про те, що дана позовна заява Фірми підписана особою, яка не має права на її підписання.

За таких обставин вказана позовна заява підлягає поверненню.

У той же час відповідно до частини 8 статті 174 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Враховуючи викладене, керуючись пунктом 5 частини 5 статті 174, статтею 234 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю - Фірми "МТВ" до Акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк" та Акціонерного товариства "А-Банк" про визнання дій протиправними, визнання транзакції нечинною та зобов`язання вчинити дії з доданими до неї документами повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 254-257 ГПК України.

Дата підписання: 14 березня 2024 року.

СуддяЄ.В. Павленко

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117683456
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання дій протиправними, визнання транзакції нечинною та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/3038/24

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Павленко Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні