Ухвала
від 29.02.2024 по справі 915/177/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

29 лютого 2024 року Справа № 915/177/24

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Ткаченка О. В., розглянувши матеріали

за позовом: керівника Баштанської окружної прокуратури Миколаївської області (код ЄДРПОУ 02910048, 56101, м. Баштанка, пров. Пожежний, 3)

в інтересах держави в особі: Південного офісу Держаудитслужби в особі Управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області (код ЄДРПОУ 41168670, 54001, м. Миколаїв, вул. Спаська, 42-а)

до відповідача-1: Фізичної особи підприємця Гурей Андрія Ігоровича (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

до відповідача-2: Баштанської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 04056687, м.Баштанка, вул. Героїв Небесної Сотні, 37)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів:

Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (код ЄДРПОУ 20992104, 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83

про: визнання недійсним договору поставки та застосування наслідків недійсності,-

в с т а н о в и в:

Керівник Баштанської окружної прокуратури Миколаївської області в інтересах держави в особі Південного офісу Держаудитслужби в особі Управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, звернувся до Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою до Фізичної особи підприємця Гурей Андрія Ігоровича та Баштанської районної державної адміністрації з такими вимогами:

- визнати недійсним договір поставки товару від 10.12.2018 № 47/18, укладений між відділом культури, молоді і спорту Березнегуватської районної державної адміністрації та Фізичною особою підприємцем Гурей Андрієм Ігоровичем;

- стягнути з Фізичної особи підприємця Гурей Андрія Ігоровича на користь Баштанської районної державної адміністрації 39 950,00 грн., а з Баштанської районної державної адміністрації одержані ним за рішенням суду 39 950,00 грн. стягнути в дохід держави;

- стягнути з відповідачів на користь Миколаївської обласної прокуратури сплачений судовий збір за подачу позовної заяви;

- про дату, час і місце розгляду справи повідомити Миколаївську обласну прокуратуру;

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.02.2024 автоматизованою системою документообігу суду визначено головуючого суддю у справі Ткаченка О. В.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 176 ГПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються, зокрема, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Відповідно до ст. 12 ГПК України (в редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VІІІ, чинної з 15.12.2017) господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного або позовного провадження (загального або спрощеного). Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Приймаючи до уваги складність справи та її категорію, справу № 915/177/24 слід розглядати в порядку загального позовного провадження.

Також, у позовній заяві прокурор просить залучити до розгляду даної справи у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

У відповідності до ст. 50 ГПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу.

Предметом спору у даній справі є визнання недійсним укладеного між відповідачами за результатами проведеної процедури відкритих торгів договору постачання товару як такого, що суперечить інтересам держави й суспільства, та застосування наслідків його недійсності.

За приписами Закону України «Про захист економічної конкуренції» та Закону України «Про Антимонопольний комітет України», до виключних повноважень органів антимонопольного комітету належить встановлення фактів порушення законодавства про захист економічної конкуренції, що підтверджується відповідним рішенням.

З огляду на викладене та враховуючи, що рішенням тимчасової адміністративної колегії Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 14.11.2023 № 65/74-р/к у справі № 2-26.206/2-2019 дії ФОП Гурей А. І під час проведення відділом культури, молоді і спорту Березнегуватської районної державної адміністрації публічної закупівлі кваліфіковано як антиконкурентні узгоджені дії, що стосуються спотворення результати торгів із закупівлі товарів, і на нього накладено штраф за таке порушення, рішення суду, ухвалене за результатами розгляду позову у даній справі, може вплинути на права та обов`язки Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України як органу, уповноваженого державою на забезпечення дотримання законодавства про захист економічної конкуренції, а тому суд вважає за необхідне залучити Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів.

У зв`язку з перебуванням головуючого у даній справі судді Ткаченка О. В. у відпустці, ухвалу підписано 11.03.2024.

Керуючись ст. 12, 20, 29, 50, 164-167, 176, 177, 181, 234, 235 ГПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Провести розгляд справи поза межами встановленого ГПК України строку у розумний строк, тривалість якого обумовлюється введенням в Україні за указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-ІХ, воєнного стану через військову агресію російської федерації проти України.

4. Призначити підготовче засідання у справі на 08 квітня 2024 року об 11:00 год. у Господарському суді Миколаївської області за адресою: 54614, м. Миколаїв, вул. Фалєєвська, 14.

5. Запропонувати відповідачам, в 15-денний строк від дня отримання цієї ухвали, надати суду відзив на позов, оформлений згідно вимог ст. 165 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів на адресу позивача.

6. Запропонувати позивачу, в 5-денний строк від дня отримання відзиву на позов, надати суду відповідь на відзив, оформлену згідно вимог ст. 166 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується відповідь позивача, якщо такі докази не надані відповідачем, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

7. Запропонувати відповідачам подати до суду заперечення на відповідь на відзив, які мають відповідати вимогам ст.167 ГПК України, протягом 5 днів з дня одержання відповіді на відзив.

8. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

9. Запропонувати третій особі надати суду письмові пояснення щодо позову, оформлені згідно до вимог ст. 165, 168 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються такі пояснення.

10. Суд звертає увагу учасників справи, що за приписами ч. 6 ст. 6 ГПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, в обов`язковому порядку мають зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі) для забезпечення обміну документами.

11. Роз`яснити учасникам справи, що заяви і клопотання по справі необхідно оформлювати згідно вимог ст. 170 ГПК України і надавати їх суду лише у письмовій формі та завчасно до засідань (підготовчих або слухання по суті). Звернути увагу учасників справи на те, що подання документів до суду можливо здійснювати за допомогою електронних чи поштових засобів зв`язку.

12. Роз`яснити учасникам справи, що у відповідності до ч. 9 ст. 80 ГПК України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

13. На веб-сторінці Господарського суду Миколаївської області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://mk.arbitr.gov.ua/sud5016/ учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається.

14. Ухвалу направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 235 ГПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Ткаченко

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117684126
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Визнання договорів (правочинів) недійсними купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —915/177/24

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні