Рішення
від 11.03.2024 по справі 277/257/24
ЄМІЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 277/257/24

Номер рядка звіту 59

РІШЕННЯ

іменем України

"11" березня 2024 р. смт Ємільчине

Ємільчинський районний суд Житомирської області

в складі: головуючого судді Заполовського В.В.

за участю секретаря с/з Лук`янчук Т.В.

розглянувши, відповідно до вимог ст.247 ч.2 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Барашівської сільської ради Звягельського району Житомирської області, третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна сторонівідповідача державний нотаріусЗвягельської державноїнотаріальної конториЖитомирської області,виконуючий обов`язкидержавного нотаріусаЄмільчинської державноїнотаріальної конториЖитомирської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом

в с т а н о в и в:

Позивач звернулась до суду з позовом до Барашівської сільської ради Звягельського району Житомирської області, в якому просить визначити їй додатковий строк для подання заяви до уповноваженого нотаріального органу про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті його баби ОСОБА_2 , терміном два місяці.

Позовні вимогимотивує тим,що ІНФОРМАЦІЯ_1 вс.Зелениця Ємільчинського(ниніЗвягельського)району Житомирськоїобласті померлайого бабуся ОСОБА_2 .Після її смерті відкрилась спадщина за заповітом, до складу якої входить право на житловий будинок з надвірними будівлями та присадибну ділянку розміром 1 га, для обслуговування будинку розміром 0,25 га, для ведення підсобного господарства 0,75 га та право на земельну ділянку площею 5,2887 га на території Зеленицької сільської ради.

На час відкриття спадщини, про існування заповіту йому відомо не було, та про це виконавець заповіту його не повідомляв.

Звернувшись 07.02.2024 року до державного нотаріуса Звягельської державної нотаріальної Житомирської області, виконуючого обов`язки державного нотаріуса Ємільчинської державної нотаріальної контори Житомирської області Ружицького О.Д. для отримання свідоцтва про право на спадщину за заповітом, він отримав відмову, оскільки не прийняв спадщину після померлої в порядку та в строки, встановлені чинним законодавством.

Вважає, що вказаний строк він пропустив з поважної причини, оскільки не знав, що померла залишила заповіт. Лише в січні 2024 року коли розбирав речі померлої у її будинку, натрапив на заповіт посвідчений 24.04.2001 року виконкомом Зеленицької сільської ради.

Як спадкоємець померлої за заповітом, він бажає прийняти спадщину, однак не мав можливості з об`єктивних причин своєчасно звернутись до нотаріальної контори, у зв`язку з тим, що не знав про існування заповіту, складеного на його ім`я.

В підготовче судове засідання позивач не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій вказав, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в підготовче судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій вказав, що позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст.206 ч.4 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно ст.1272 ч.3 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно ксерокопії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , яке видане 19.06.2002 року виконкомом Зеленицької сільської ради Ємільчинського району Житомирської області ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с. 5)

Відповідно до ксерокопії заповіту, який посвідчений 24.04.2001 року секретарем Зеленицької сільської ради Пригоцька Ц.Т. житловий будинок з надвірними будівлями присадибну ділянку площею 1 га заповіла своєму внуку ОСОБА_1 (а.с. 6).

З ксерокопії державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЖТ №033381 від 10.06.2002 року слідує, що ОСОБА_2 передавалась у приватну власність земельна ділянка площею 5,2887. (а.с. 7-8).

Як вбачається з довідки Рясненського старостинського округу Барашівської сільської ради Звягельського району Житомирської області №24від 19.01.2024 року ОСОБА_1 доглядав свою бабусю ОСОБА_2 до дня її смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с. 9).

Згідно довідки Рясненського старостинського округу Барашівської сільської ради Звягельського району Житомирської області №25 від 19.01.2024 року ОСОБА_2 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована та проживала одна за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с. 10).

Згідно постанови державного нотаріуса Звягельської державної нотаріальної контори Житомирської області, виконуючого обов`язки державного нотаріуса Ємільчинської державної нотаріальної контори Ружицького О.Д. №282 від 07.02.2024 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з відсутністю факту прийняття спадщини. (а.с. 11).

Отже, матеріалами справи встановлено, що позивач після смерті баби ОСОБА_2 не прийняв спадщину у встановлений законом строк з поважних причин, а також суд вважає, що визнання представником відповідача позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.12, 13, 75, 206, 247, 258, 259, 263-265, 354, 355 ЦПК України, ст.1272 ч.3 ЦК України, суд

у х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Барашівської сільської ради Звягельського району Житомирської області, третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна сторонівідповідача державний нотаріусЗвягельської державноїнотаріальної конториЖитомирської області,виконуючий обов`язкидержавного нотаріусаЄмільчинської державноїнотаріальної конториЖитомирської області провизначення додатковогостроку дляподання заявипро прийняттяспадщини зазаповітом задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 додатковий строк терміном два місяці з моменту вступу рішення в законну силу для подання заяви про прийняття спадщини після смерті бабусі ОСОБА_2 .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Житомирського апеляційного суду через Ємільчинський районний суд Житомирської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: В. В. Заполовський

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117685328
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини за заповітом

Судовий реєстр по справі —277/257/24

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Ємільчинський районний суд Житомирської області

Заполовський В. В.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Ємільчинський районний суд Житомирської області

Заполовський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні