Рішення
від 11.03.2024 по справі 372/3395/23
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/3395/23

Провадження № 2-193/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

11 березня 2024 року Обухівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Кравченка М.В.

при секретарі Сікорській М.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у спрощеному позовному провадженні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лермонтова 28» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості по сплаті внесків,

В С Т А Н О В И В:

25.07.2023 року позивачОСББ «Лермонтова 28» звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 заборгованість зі сплати щомісячних внесків, які спрямовувалися на забезпечення утримання та експлуатацію багатоквартирного будинку, включаючи поточний ремонт, утримання прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів. Обгартовуючи позовні вимоги зазначив, що ОСОБА_1 , є власником 3/4 частки квартири АДРЕСА_1 , та ОСОБА_2 , є власником 1/4 квартири АДРЕСА_1 , відповідачам щомісячно надсилався рахунок повідомлення про суму боргу, але відповідачі не виконують обов`язок про сплату належних внесків, внаслідок чого в них виникла заборгованість, позивач не одноразово намагався врегулювати спір в позасудовому порядку шляхом направлення претензій-попередження, однак відповідачі борг в добровільному порядку не сплатили, а тому вони вимушені звернутися до суду з даним позовом. Також просив стягнути з відповідачів на користь позивача суму сплаченого судового збору.

Ухвалою Обухівського районного суду Київської області від 07.09.2023 року відкрито спрощене позовне провадження, та призначено до розгляду по суті.

Представник позивача в судовому засіданні 19.01.2024 року позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити, посилаючись на обставини викладені в позовні заяві. В судове засідання 11.03.2024 року не з`явився.

Відповідачі в судове засідання не з`явилась, причини неявки суду не повідомили, хоч про день, час та місце слухання справи повідомлявся судом належним чином. Заяв, клопотань чи заперечень суду не подали.

Відповідно до ч. 2ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України(даліЦПК України), у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положеньЦПК Українирозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Положеннямист. 280 ЦПК Українипередбачається, що суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи. Суд визнав можливим провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, враховуючи те, що відповідач, будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, не з`явився в судове засідання без поважних причин.

Відповідно до ч. 5, 6ст. 263 ЦПК Україниобґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження, перевіривши та дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу,в межахзаявлених неювимог іна підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру, 22.10.2012 ОСББ «Лермонтова 28» було зареєстрованого як юридичну особу з організаційно-правою формою об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, код ЄДРПОУ 38274156.

Відповідно до п. 1.1 Статуту ОСББ «Лермонтова 28», Об`єднання створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , відповідно до Законів України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» і «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Відповідно до ст. 2.1 Статуту, метою створення Об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників та дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна, своєчасного надходження коштів від співвласників багатоквартирного та мешканців багатоквартирного будинку для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом. Завданням і предметом діяльності Об`єднання є, серед іншого, забезпечення належного утримання будинків та прибудинкової території, а також сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами. Виконання вищевказаних завдань здійснюється за рахунок коштів Об`єднання.

Згідно ст. 6 Статуту, джерелами фінансування є кошти об`єднання, які складаються, в тому числі, з внесків і платежів співвласників, коштів та майна, що надходять для забезпечення потреб основної діяльності об`єднання.

При цьому, співвласники Об`єднання зобов`язані своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі (п. 11.2.8 Статуту).

Як встановлено в судовому засіданні, Статут ОСББ «Лермонтова 28» на час розгляду справи є чинним.

Відповідно до статей 10 та 16 «ЗУ Про ОСББ» загальними зборами Об`єднання приймалися рішення щодо визначення порядку стати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, які спрямовувалися на забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, включаючи поточний ремонт, утримання прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, про що свідчать витяги з протоколів від 22.12.2019 року, 03.01.2021 року, 25.12.2021 року, (Додаток № 5 на 3 аркушах).

Відповідачі, ОСОБА_1 ,є власником3/4частки квартири АДРЕСА_1 ,та ОСОБА_2 , є власником 1/4 квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується інформаційною довідкою про об`єкт нерухомого майна (Додаток №2, №8, №9). 22 жовтня 2010 року співвласниками цього будинку згідно Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків» №2866-111 від 29.11.2001 року (надалі «ЗУ Про ОСББ») було створене об`єднання для забезпечення і захисту прав співвласників та належного утримання та використання спільного майна, а саме: «Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лєрмонтова 28» (надалі Об`єднання). ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є співвласниками Об`єднання оскільки є власниками вищезгаданої квартири.

Згідно ст.15«ЗУ ПроОСББ» співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Як співвласник Об`єднання, відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 несе обов`язок зі сплати внесків відповідно до прийнятих Загальними зборами рішень.

Відповідачу щомісяця надсилався розрахунок - повідомлення про суму боргу, але Відповідачі не виконують власний обов`язок про сплату належних внесків.

В результаті чого з 01.07.2020 року станом на 01 липня 2023 року сума заборгованості становить:

У відповідача ОСОБА_2 5 520 грн. 00 коп., у відповідача ОСОБА_3 15825 грн. 00 коп., що підтверджується розрахунком заборгованості.

Суму боргу відповідачі не оспорювали, із заявою про реструктуризацію боргу не зверталися.

Статтею 14ЗаконуУкраїни«Прооб`єднанняспіввласниківбагатоквартирногобудинку» та п. 11.2.8 Статуту встановлено, що співвласник зобов`язаний, серед іншого: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до п. 3.1 Статуту, рішення загальних зборів є обов`язковим для всіх співвласників.

Відповідно до ч. 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За положенням ст.ст. 525, 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до закону та умов договору. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно ч. 1 ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 612 ЦК України встановлюється, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Пунктом 5 частини другої статті 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», житловими послугами є послуги з управління багатоквартирним будинком; комунальними послугами є послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Суду не надано жодних доказів, що розрахунок за наданий позивачем є невірними та помилковими.

Також, рішенням Обухівського районного суду Київської області від 25.02.2015 року, справа №372/6226/4-ц стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСББ «Лєрмонтова 28» заборгованість в сумі 5 034,58 грн. по утриманню будинків і споруд та прибудинкової території та судовий збір 243,60 грн.

Крім того, рішенням Обухівського районного суду від 21.10.2020 року, справа №372/2298/20 стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСББ «Лєрмонтова 28» заборгованість в сумі 24 669,44грн. по утриманню будинків і споруд та прибудинкової території, 3% річних у розмірі 1 206,78грн., та судовий збір 2 102,00грн.

Позивач неодноразово намагався вирішити питання в досудовому порядку та направляв претензії - попередження ОСОБА_3 та ОСОБА_2 щодо боргу та обов`язок проведення розрахунків із відповідачами

Таким чином, відповідачі порушили свої обов`язки співвласників

ОСББ «Лермонтова 28», внаслідок чого у них утворилась заборгованість перед Об`єднанням, зі плати внесків, а саме: у відповідача ОСОБА_2 5 520 грн. 00 коп., у відповідача ОСОБА_3 15825 грн. 00 коп.

Також позивач просить стягнути з відповідача за неналежне виконання грошового зобов`язання 3 % річних.

За умовами ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

Відповідно до наданого позивачем розрахунку, який стороною відповідачів не спростований за період прострочення ОСОБА_1 оплати внесків, було додатково нараховано 677 грн. 58 коп. 3% річних, за період прострочення ОСОБА_2 оплати внесків, було додатково нараховано 211 грн. 28 коп. 3% річних, які також повинні бути стягненні з відповідачів на користь позивача.

Згідно статті 17 «ЗУ Про ОСББ» Об`єднання має право: 1. вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених Об`єднанням внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; 2 звертатися до суду в разі відмови співвласника своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені статутом Об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

З оглядуна зазначеніправовідносини виниклоцивільне правопозивача напримусове виконання грошового зобов`язання.

Таким чином, суд вважає, що позивачем доведено факт наявності у відповідачів заборгованості, яка становить : у відповідача ОСОБА_2 5 520 грн. 00 коп., у відповідача ОСОБА_3 15825 грн. 00 коп.

Згідно зі ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оскільки відповідачі в добровільному порядку наявну заборгованість не сплачують, суд вважає за необхідне позов задовольнити

Відповідно дост. 141 ЦПК Україниз відповідача на користь позивача необхідно стягнути 2 684,00грн. сплаченого судового збору.

Керуючисьст. ст. 525, 526, 530, 590, 610, 625, 1166 ЦК України, ст.ст.12,13,77-82,141,263,264-265,268, 280 ЦПК України суд,

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лєрмонтова 28», ЄДРПОУ 38274156, р/р НОМЕР_2 в Райффайзен Банк «Аваль», МФО 380805, суму боргу в розмірі 15825 грн. 00 коп., пеню за прострочення фінансових зобов`язань у розмірі 3% річних у сумі 677 грн. 58 коп.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лєрмонтова 28», ЄДРПОУ 38274156, р/р НОМЕР_2 в Райффайзен Банк «Аваль», МФО 380805, суму боргу в розмірі 5520 грн. 00 коп., пеню за прострочення фінансових зобов`язань у розмірі 3% річних у сумі 211 грн. 28 коп.

Стягнути ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лєрмонтова 28», ЄДРПОУ 38274156 судовий збір в розмірі по 1342 грн. 00 коп. з кожного.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Обухівський районний суд Київської області шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а в разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення також може бути переглянуто Обухівським районним судом Київської області у випадку подання відповідачем відповідної письмової заяви протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Суддя М.В. Кравченко

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117686231
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —372/3395/23

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні