Рішення
від 15.03.2024 по справі 527/22/24
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/22/24

провадження 2/527/219/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2024 року

Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючогосудді - Свістєльнік Ю.М.,

за участю секретаря Тюлюбаєвої К.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в м. Глобине цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької об`єднаної філії АТ «Полтаваобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення правил роздрібного ринку електричної енергії,-

В С Т А Н О В И В:

03 січня 2024 року представник позивача звернувся до суду з вищевказаним позовом.

На обґрунтування своїх вимог зазначив, що Акціонерним товариством «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької об`єднаної філії було виявлено порушення в електроенергетиці у помешканні за адресою: АДРЕСА_1 . Особовий рахунок № НОМЕР_1 , відкритий на ім`я ОСОБА_1 на підставі укладеного 25.05.2004 договору про користування електричною енергією. Також вказав, що 29.08.2023 року уповноваженими представниками АТ «Полтаваобленерго» у помешканні споживача за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено порушення п.1.2.1, п.2.3.1., п.5.5.5., п.8.2.4, п.п.6 п.8.4.2 ПРРЕЕ, п.11.9.1, п.11.9.2 КСР, а саме: самовільне підключення електропроводки до електричної мережі оператора системи розподілу поза розрахунковим засобом обліку електричної енергії з порушенням схеми обліку. Самовільне підключення виконано кабелем від ввідного провода СІП-16 кв мм та улаштування відгалуження на внутрішньобудинкову електромережу, що призвело до несанкціонованого відбору електричної енергії. При включенні навантаження лічильний механізм засобу обліку не враховує спожиту електроенергію, покази лічильника не змінюються. Виявити дане порушення при контрольному огляді можливості не було.

За фактом виявленого порушення в присутності особи, яка допустила до проведення перевірки дружини споживача ОСОБА_2 , складено акт про порушення №0010991.

На підставі вказаного акту та відповідно до правил роздрібного ринку електричної енергії виконано розрахунок обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, яка склала 18500 кВт/год на суму 114977,22 грн. Таким чином,прохає стягнутиз ОСОБА_1 грошові кошти за вартість недоврахованої електричної енергії в сумі 114977,22грнта судові витрати.

В судове засідання представник позивача не з`явилася, просила проводити розгляд справи без участі представника АТ «Полтаваобленерго», позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву, в якій прохав суд проводити розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані сторонами докази та давши їм належну оцінку, суд встановив наступне.

Судом встановлено, що відповідно до акту про порушення від 29.08.2023 року № 0010991 під час перевірки, проведеної представниками Глобинської дільниці Кременчуцької об`єднаної філії АТ «Полтаваобленерго» на об`єкті споживача за адресою АДРЕСА_1 , виявлений та зафіксований факт порушення ОСОБА_3 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 312 (далі ПРРЕЕ), шляхом самовільного підключенняелектропроводки доелектричної мережіоператора системирозподілу позарозрахунковим засобомобліку електричноїенергії зпорушенням схемиобліку,самовільне підключеннявиконано кабелемвід ввідногопровода СІП-16кв ммта улаштуваннявідгалуження навнутрішньобудинкову електромережу,що призвелодо несанкціонованоговідбору електричноїенергії.При включеннінавантаження лічильниймеханізм засобуобліку невраховує спожитуелектроенергію,покази лічильникане змінюються.Виявити данепорушення приконтрольному оглядіможливості небуло(а.с.16-17).

З копії акту тимчасового збереження речового доказу від 29.08.2023 року вбачається, що при проведенні контрольного огляду засобу обліку, встановленому на житловому будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , було вилучено кабель алюмінієвий в синій ізоляції (основна) чотирьохжильний в ізоляції червоного, синього та білих кольорів з перерізом 4 кв.мм та довжиною 33 см. Речовий доказ порушення споживачем правил роздрібного ринку електричної енергії запаковано та опломбовано пломбою оператора системи 0383740 (а.с.19).

Згідно Протоколу №0010991 від 19.09.2023 року засідання комісії по розгляду акта про порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії та/або умов договору,- комісією було розглянуто АКТ № 0010991 від 29.08.2023 року (а.с.27).

З копії розрахунку обсягу та вартості електроенергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії по акту №0010991 від 29.08.2023 року вбачається, що заборгованість відповідача складає 114977,22 грн (а.с.16).

Вартість не облікованої електричної енергії розрахована відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 312 (далі Методика).

Відповідно до ч. 3 ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії», споживач зобов`язаний, зокрема, дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів.

Як встановлено ч. 1 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії», учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку є правопорушеннями на ринку електричної енергії (п. 4 ч. 2 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії»).

Згідно п.1.2.1 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 312, на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку.

Як зазначено в п. 2.3.1 Правил роздрібного ринку електричної енергії, на роздрібному ринку виробництво, передача, розподіл, постачання та споживання електричної енергії без розрахункових засобів комерційного обліку не допускається, крім випадків, передбачених цими Правилами та Кодексом комерційного обліку.

Згідно п.п.1 п.5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, споживач електричної енергії зобов`язаний: користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів).

Відповідно до п. 8.2.4. Правил роздрібного ринку електричної енергії, у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу.

Відповідно до п. 11.9.1. Кодексу систем розподілу, затвердженого Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310(далі-КСР) безобліковий відбір електричної енергії з системи розподілу, а також від технологічних мереж основного споживача не допускається.

Користувач повинен оперативно повідомляти ОСР про виявлення несанкціонованого відбору електричної енергії від мереж системи розподілу, у тому числі від технологічних електричних мереж основного споживача (п.11.9.2. КСР).

Як зазначено в ч.1ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Суд вважає доведеними факти порушення Правил побутовим споживачем ОСОБА_3 , заподіяння ним енергопостачальній компанії збитків та вбачає існування причинного зв`язку між цими фактами.

На підставі викладеного, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають до задоволення, а тому з відповідача ОСОБА_3 стягнути на користь АТ «Полтаваобленерго»кошти за вартість не облікованої електричної енергії в сумі 114977,22 грн.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Оскільки відповідач позовні вимоги, які оплачені позивачем судовим збором при зверненні з позовом до суду, до початку розгляду справи по суті визнав, то відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України позивачу необхідно повернути з державного бюджету 50% судового збору, сплаченого ним при поданні позову згідно платіжної інструкції №1009891 від 11.09.2023 у розмірі 1342 грн (2684 грн 00 коп/100 х 50 = 1342 грн 00 коп).

Крім того, у зв`язку з задоволенням позову з відповідача на користь позивача згідно ч. 1 ст. 141 ЦПК України необхідно стягнути 1342 грн на відшкодування понесених ним судових витрат.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-81, 141, 259, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Акціонерного товариства«Полтаваобленерго» вособі Кременчуцькоїоб`єднаної філіїАТ «Полтаваобленерго»до ОСОБА_1 про стягненнявартості необлікованоїелектричної енергіївнаслідок порушенняправил роздрібногоринку електричноїенергії задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рнокпп: НОМЕР_2 , на користь АТ «Полтаваобленерго», код ЄДРПОУ: 00131819, грошові кошти за вартість недоврахованої електричної енергії в сумі 114977,22 грн на розрахунковий рахунок (р/р НОМЕР_3 в АТ «Кредит Дніпро», МФО 305749, ЄДРПОУ 00131819).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рнокпп: НОМЕР_2 , на користь АТ «Полтаваобленерго», код ЄДРПОУ: 00131819, судовий збір в розмірі 1342 грн 00 коп на розрахунковий рахунок (р/р НОМЕР_4 в АТ «БАНК АЛЬЯНС», МФО 300119, ЄДРПОУ 44285663).

Зобов`язати Головне Управління Державної казначейської служби України у Полтавській області повернути АТ «Полтаваобленерго», (код ЄДРПОУ: 00131819), 50% сплаченої ним суми судового збору у розмірі 1342 грн за платіжною інструкцією №1009891 від 11.09.2023 про сплату судового збору у розмірі 2684 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Повне найменування сторін:

Позивач: Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької об`єднаної філії АТ «Полтаваобленерго» (адреса: 39600, Полтавська область, м. Кременчук, пр-т. Свободи, буд.8, код ЄДРПОУ: 0131819);

Відповідач: ОСОБА_1 (зареєстрованемісце проживання: АДРЕСА_1 , рнокпп: НОМЕР_2 ).

Суддя Ю. М. Свістєльнік

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117686341
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення правил роздрібного ринку електричної енергії

Судовий реєстр по справі —527/22/24

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Мицик С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні