Ухвала
від 14.03.2024 по справі 699/456/24
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/456/24

Номер провадження 2-о/699/42/24

УХВАЛА

про прийняття клопотання до розгляду та відкриття провадження

14.03.2024 м. Корсунь-Шевченківський

Суддя Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області Літвінова Г.М., розглянувши матеріали клопотання ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: Органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Набутівської сільської ради Черкаського району Черкаської області (адреса місцезнаходження: вул. Центральна, 190/1, с. Набутів Черкаського району Черкаської області, 19425), ОСОБА_2 (адреса зареєстрованого місця проживання: - АДРЕСА_2 )

про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною,

УСТАНОВИВ:

До Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області 08.03.2024 надійшло клопотання ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Набутівської сільської ради Черкаського району Черкаської області, ОСОБА_2 , про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над ним опіки і призначення опікуна.

Заявник зазначає, що її син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає тяжким психічним захворюванням та є особою з інвалідністю І групи «А» безтерміново.

Рішенням Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області від 05.03.2018 по справі № 699/436/17 ОСОБА_2 визнано недієздатним, над ним встановлено опіку та призначено ОСОБА_1 його опікуном. Визначено строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною - два роки з дати набрання рішенням законної сили. Рішення суду набрало законної сили 04.04.2018.

У подальшому ухвалами Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області від 07.07.2021 та від 27.02.2924 строк дії указаного рішення Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області продовжувався на два роки відповідно до 04.04.2022 та до 04.04.2024.

ОСОБА_2 продовжує страждати стійким хронічним психічним розладом, що позбавляє його можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, на підтвердження чого заявник надає висновок судово-психіатричної експертизи від 22.12.2023. Тому існує необхідність у продовженні строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

З огляду на вищевикладене заявник просить продовжити на два роки строк дії рішення Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області від 05.03.2018 про визнання недієздатним ОСОБА_2 встановлення опіки і призначення опікуна.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справу передано на розгляд судді Літвіновій Г.М.

Вирішуючи питання про прийняття клопотання до розгляду суд встановив наступне.

Згідно із ч.6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до ч. 7 ст. 300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Заявник звернулася до суду з даним клопотанням у межах строку, передбаченого ч.3 ст. 300 ЦПК України.

Заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 175, 177, 318 ЦПК України, відповідно до положень ст. 295 ЦПК України підсудна Корсунь-Шевченківському районному суду Черкаської області.

Підстав для повернення клопотання, відмови у відкритті провадження у справі та залишення клопотання без розгляду не встановлено.

Ураховуючи, що розгляд справ про визнання фізичної особи недієздатною відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, та відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_2 адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно ОСОБА_2 у справі про продовження строку дії рішення суду про визнання його недієздатним, суд вважає за необхідне залучити адвоката через Смілянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Керуючись ч. 5 ст. 293, ст. 299 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до провадження клопотання ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Набутівської сільської ради Черкаського району Черкаської області, ОСОБА_2 , про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над ним опіки і призначення опікуна.

Розглянути справу в судовому засіданні судом у складі одного судді і двох присяжних.

Розгляд справи здійснювати за правилами окремого провадження.

Судове засідання призначити на 01.04.2024 на 08.50 год в залі судових засідань №1 Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області за адресою: вул.О. Веділіна, 61/4, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаська область.

Залучити до участі у справі адвоката особи, стосовно якої розглядається справа - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , уродженця с. Нетеребка Корсунь-Шевченківського району черкаської області, жителя та зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , паспорт громадянина України № НОМЕР_2 з безконтактним електронним носієм, виданий 01.09.2021, орган видачі 7122.

Смілянському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, у судових засіданнях по справі.

Копію ухвали надіслати учасникам справи, а також Смілянському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (місцезнаходження - 20700, Україна, Черкаська область, м. Сміла, вул. Соборна, 96-А, електронна адреса - smila.cherkasy @l egalaid.ck.ua).

Заінтересованим особам - одночасно з копією ухвали надіслати копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Роз`яснити заінтересованим особам про необхідність їх участі в судовому засіданні.

У разі неможливості участі у розгляді справи заінтересованим особам завчасно надати письмову заяву про слухання справи без їх участі із зазначенням своєї позиції щодо задоволення вимог заяви.

Роз`яснити, що згідно зі ст. 212 ЦПК України учасники справи, у тому числі особа, щодо якої розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Учасники справи, які зареєстрували електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Учасники справи мають можливість отримати інформацію щодо руху справи на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою сторінки: http://court.gov.ua/sud2310/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

СуддяЛітвінова Г. М.

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117687201
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —699/456/24

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні