Ухвала
від 14.03.2024 по справі 758/2949/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/2949/24

У Х В А Л А

14 березня 2024 року м. Київ

Слідчий суддя Подільського районногосудум.Києва ОСОБА_1 ,заучастюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,прокурора ОСОБА_3 , розглянувши увідкритомусудовомузасіданні взалісудув містіКиєвіклопотанняпро арештмайна укримінальномупровадженні№ 12023100120000038від 01.03.2023,

ВСТАНОВИВ:

прокурор Подільськоїокружної прокуратурим.Києва ОСОБА_3 звернувся доПодільськогорайонногосуду м.Києвазклопотанням про арешт майна в межах кримінального провадження № 12023100120000038 від 01.03.2023.

В обґрунтування клопотання його автор зазначив, що вказане кримінальне провадження розслідується слідчими УП в метрополітені ГУНП у м. Києві за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 367, ч. 4 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження, 29.02.2024 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, тобто кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 5 ст. 191 КК України, за наступних обставин.

Досудовим розслідуванням у даному кримінальному провадженні встановлено, що у відповідності до установчих зборів засновників 29 квітня 1993 року (протокол № 1) створений АКЦІОНЕРНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «АРКАДА» у формі закритого акціонерного товариства та зареєстрований Національним банком України 23 червня 1993 року, реєстраційний номер 177.

Надалі, рішенням Загальних зборів акціонерів від 25 квітня 2018 року Банк змінив найменування, ставши АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ АКЦІОНЕРНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «АРКАДА».

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб кінцевим бенефіціарним власником АТ АКБ «АРКАДА» через ТОВ «КОМПАНІЯ РОЗВИТКУ БУДІВНИЦТВА» (код ЄДРПОУ 32250868), через ТОВ "ФІРМА «ДЕВЕЛОПЕР» (код ЄДРПОУ 25413476), через ТОВ «НОВІ БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ» (код ЄДРПОУ 32843212), через ТОВ «ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ІННОВАЦІЇ» (код ЄДРПОУ 40071139), є ОСОБА_4 , тип бенефіціарного володіння - опосередковане, відсоток частки статутного капіталу 74,80%.

Відповідно до протоколу № 5 загальних зборів акціонерів АКБ «АРКАДА» від 08.06.1995 ОСОБА_4 обрано Головою правління зазначеного банку.

Згідно рішення Наглядової ради АТ АКБ «АРКАДА» від 30.09.2019 повноваження Голови правління ОСОБА_4 припинені.

Наказом Голови правління АТ АКБ «АРКАДА» від 01.10.2019 № 365-К ОСОБА_4 призначено на посаду президента АТ АКБ «АРКАДА».

Відповідно до п.5.4. ст. 5 Положення про Правління АТ АКБ «АРКАДА» Голова правління:

- здійснює керівництво діяльністю правління і несе персональну відповідальність за виконання покладених на правління завдань;

- без довіреності діє від імені Банку, представляє інтереси Банку в усіх організаціях як в Україні. Так і за її межами;

- в межах своєї компетенції розпоряджається майном та коштами Банку;

- вносить Спостережній раді пропозиції щодо персонального складу правління;

- розподіляє обов?язки між заступниками Голови правління та іншими членами правління;

- підписує (укладає) договори (угоди, контракти, тощо) на виконання прийнятих компетентним органом рішень про вчинення будь-яких правочинів та/або уповноважує на їх виконання (підписання) свого заступника (-ів);

- видає довіреності від імені Банку, підписує договори (угоди, контракти, тощо), в тому числі зовнішньоекономічні договори (угоди, контракти, тощо);

- видає накази та розпорядження з питань діяльності Банку;

- затверджує штатний розпис Банку (з урахуванням вимог, передбачених чинним законодавством України, Статутом та цим Положенням);

- призначає на посади та звільняє з посад працівників Банку, застосовує заходи матеріального заохочення працівників, притягує до дисциплінарної та матеріальної відповідальності (крім випадків, передбачених чинним законодавством України, Статутом та цим Положенням);

- здійснює інші повноваження від імені Банку.

З огляду на викладене, ОСОБА_4 обіймаючи посаду пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України має статус службової особи.

Протоколом № 12 правління АКБ «АРКАДА» від 26.03.2002 АТ АКБ «АРКАДА» створено три Фонди банківського управління, а саме: Пенсійний фонд банківського управління пайового типу; Дитячий фонд банківського управління; Пенсійний фонд банківського управління з фіксованою винагородою.

Згідно Положення про залучення коштів у довірче управління (про управління фондами банківського управління), затвердженого рішенням Правління АКБ «АРКАДА» № 12 від 26.03.2002, останнє розроблено відповідно до Закону України «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд» та регулює порядок створення, функціонування та припинення фондів банківського управління в ПАТ АКБ «АРКАДА».

Фонд банківського управління (далі ФБУ) створюється Банком з грошових коштів учасників ФБУ, які передані у довірче управління Банку. ФБУ не є юридичною особою. ФБУ можуть бути пенсійні або дитячі. Пенсійні ФБУ можуть бути з фіксованою винагородою та пайового типу.

Довірче управління активами ФБУ це юридичні й фактичні дії Банку щодо розпорядження активами ФБУ від свого імені, в інтересах учасника ФБУ та за його рахунок.

Кошти ФБУ спрямовуються виключно на придбання фінансових інструментів, визначених Законом, сплату винагороди Банку та особам, які надають Банку послуги, пов`язані з виконанням Банком завдань та реалізації цілей, передбачених Законом, інших обов`язкових платежів, визначених чинним законодавством України, та формування оперативного резерву.

З метою зниження інвестиційних ризиків учасників ФБУ Банк застосовує систему гарантій щодо забезпечення мінімального росту вартості чистих активів в розрахунку на один пай за підсумками звітного року.

Так, відповідно до Правил пенсійного фонду банківського управління пайового типу, затверджених протоколом № 12 правління АКБ «АРКАДА» від 26.03.2002 року пенсійний фонд банківського управління пайового типу створюється з метою посилення соціального захисту учасників ФБУ та отримання ними додаткового пенсійного забезпечення. ФБУ створюється Банком з грошових коштів учасників ФБУ, які передані у довірче управління Банку.

Згідно Правил дитячого фонду банківського управління, затверджених протоколом № 12 правління АКБ «АРКАДА» від 26.03.2002 року Дитячий фонд банківського управління (далі ФБУ) створюється з метою посилення соціального захисту неповнолітніх учасників ФБУ, забезпечення їм більш сприятливих стартових умов самостійного життя у суспільстві. ФБУ створюється Банком з грошових коштів, що вносяться на користь учасників ФБУ та передаються у довірче управління Банку.

Відповідно до Правил пенсійного фонду банківського управління з фіксованою винагородою, затверджених протоколом № 12 правління АКБ «АРКАДА» від 26.03.2002 пенсійний фонд банківського управління з фіксованою винагородою (далі ФБУ) створюється з метою посилення соціального захисту учасників ФБУ та отримання ними додаткового пенсійного забезпечення. ФБУ створюється за рахунок коштів залучених Банком на підставі договорів пенсійного вкладу.

Протоколом № 1 установчих зборів товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма «Постачальник»» від 23.03.1998, у присутності ТОВ «Мелос» в особі директора ОСОБА_5 , ТОВ «Слітон» в особі директора ОСОБА_6 та АКБ «АРКАДА» в особі голови правління ОСОБА_4 , вирішено створити ТОВ «Фірма «Постачальник»». 25.03.1998 між вищевказаними особами укладено установчий договір про створення ТОВ «Фірма «Постачальник»».

Надалі згідно договорів купівлі-продажу корпоративних прав від 16.05.2001 укладених ТОВ «Фінлекс Консалтинг» з учасниками ТОВ «Фірма «Постачальник»» - ТОВ «Солітон» та ТОВ «Фірма «Мелос»», останні за плату передали у власність ТОВ «Фінлекс Консалтинг» корпоративні права ТОВ «Фірма «Постачальник»».

Також 16.05.2001 між ТОВ «Фінлекс Консалтинг» та АКБ «АРКАДА» в особі голови правління ОСОБА_4 укладено установчий договір про створення ТОВ «АРКАДА-ФОНД», згідно якого у зв`язку зі зміною назви та затвердженням установчих документів створили ТОВ «АРКАДА-ФОНД», яке є правонаступником ТОВ «Фірма «Постачальник»».

Протоколом № 2 загальних зборів ТОВ «АРКАДА-ФОНД» від 27.12.2001 надано згоду засновників на відчуження частки ТОВ «Фінлекс Консалтинг» в статутному фонді ТОВ «АРКАДА-ФОНД» на користь АКБ «АРКАДА»; виключено зі складу засновників ТОВ «Фінлекс Консалтинг»; прийнято до складу засновників ОСОБА_4 ; затверджено розподіл часток між засновниками в співвідношення АКБ «АРКАДА» - 99,96%, ОСОБА_4 0,04%.

Відповідно до протоколу № 2/12 загальних зборів ТОВ «АРАДА-ФОНД» від 26.12.2003 змінено назву товариства на ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД».

Надалі у період 2003-2020 роки, учасники вказаного товариства неодноразово змінювались, однак являлись пов`язаними (афілійованими) з ОСОБА_4 або АКБ «АРКАДА», в тому числі через ТОВ «ФІРМА «ДЕВЕЛОПЕР»» (код ЄДРПОУ 25413476), ТОВ «КОМПАНІЯ РОЗВИТКУ БУДІВНИЦТВА» (код ЄДРПОУ 32250868), ТОВ «НМТ ІНВЕСТМЕНТС» (код ЄДРПОУ 33234889).

Згідно протоколу № 22/08 загальних зборів учасників ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД»» від 22.08.2017 змінено назву товариства на ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ».

Так, у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 23.09.2014 у ОСОБА_4 , який обіймав посаду Голови правління АТ АКБ «АРКАДА», а також являвся кінцевим беніфіціарним власником ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД» (змінено назву товариства на ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ»), виник злочинний умисел спрямований на заволодіння грошовими коштами вкладників Фондів фінансування будівництва (Пенсійний фонд банківського управління пайового типу; Дитячий фонд банківського управління; Пенсійний фонд банківського управління з фіксованою винагородою), управителем яких є АТ АКБ «АРКАДА», шляхом виведення грошових коштів вкладників на рахунки пов`язаного (афілійованого) з ним та підконтрольного йому ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД» під виглядом купівлі цінних паперів відсоткових облігацій, без реального наміру зворотного викупу (погашення).

З цією метою, у 2014 році підконтрольне ОСОБА_4 та АТ АКБ «АРКАДА» ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД»» здійснено випуск відсоткових облігацій серії AF, на загальну суму 100 млн. грн., номінальною вартістю 100 грн., забезпечених, кількістю 1 млн. штук, про що Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку видано свідоцтво № 126/2/2014 від 23.09.2014. Дата закінчення обігу облігацій 24.09.2018 яку змінами до проспекту емісій продовжено до 18.10.2021, з датою закінчення погашення облігацій до 17.11.2021.

Відповідно до Проспекту емісії облігацій ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД»» серії AF, облігації зазначеної серії забезпечені порукою, згідно договору поруки № 1/2014 від 21.08.2014, укладеного між ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД»» та ТОВ «КОМПАНІЯ РОЗВИТКУ БУДІВНИЦТВА», 25,885% в статутному капіталі, якого напряму належить ОСОБА_4 , а 21,124% - ТОВ «ФІРМА «ДЕВЕЛОПЕР» 20,0296% в статутному капіталі якого належить також ОСОБА_4 . Крім того, ТОВ «КОМПАНІЯ РОЗВИТКУ БУДІВНИЦТВА» є власником істотної частки в АТ АКБ «АРКАДА» (49,3870%).

Згідно ч. 3 ст. 8 Закону України «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд»» (у редакції від 12.12.2012) уповноважені банки до випуску в обіг іпотечних сертифікатів мають право спрямовувати кошти, залучені у ФБУ, на придбання цінних паперів, кредитний рейтинг яких відповідає інвестиційному рівню за національною шкалою, визначеною законодавством України, випущених емітентом з метою придбання (набуття) права вимоги за кредитами, забезпеченими заставою нерухомості з подальшою обов`язковою конвертацією таких цінних паперів в іпотечні сертифікати.

Разом з тим, в порушення вищевказаної норми закону, облігації серії AF забезпечені порукою, а не заставою нерухомості.

Надалі, продовжуючи реалізацію своїх злочинних намірів, у 2016 році підконтрольне ОСОБА_4 та АТ АКБ «АРКАДА» ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД»» здійснено випуск відсоткових облігацій серії AH, на загальну суму 200 млн. грн., номінальною вартістю 100 грн., звичайних (незабезпечених), кількістю 2 млн. штук, про що Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку видано свідоцтво № 118/2/2016-Т від 01.12.2016. Дата закінчення обігу облігацій 21.09.2020, з датою закінчення погашення облігацій до 21.10.2020.

Також, продовжуючи реалізацію своїх злочинних намірів, у 2017 році підконтрольне ОСОБА_4 та АТ АКБ «АРКАДА» ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД»» здійснено випуск відсоткових облігацій серії AІ, на загальну суму 130 млн. грн., номінальною вартістю 100 грн., звичайних (незабезпечених), кількістю 1,3 млн. штук, про що Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку видано свідоцтво № 7/2/2017-Т від 06.04.2017. Дата закінчення обігу облігацій 20.09.2021, з датою закінчення погашення облігацій до 20.10.2021.

Крім того, продовжуючи реалізацію своїх злочинних намірів, у 2018 році підконтрольне ОСОБА_4 та АТ АКБ «АРКАДА» ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ»» здійснено випуск відсоткових облігацій серії AК, на загальну суму 115 млн. грн., номінальною вартістю 100 грн., звичайних (незабезпечених), кількістю 1,15 млн. штук, про що Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку видано свідоцтво № 14/2/2018-Т від 01.02.2018. Дата закінчення обігу облігацій 24.10.2022, з датою закінчення погашення облігацій до 24.11.2022.

Згідно ст. 7 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» облігація - цінний папір, що посвідчує внесення його першим власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації та емітентом, підтверджує зобов`язання емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений проспектом емісії (для державних облігацій України - умовами їх розміщення) строк та виплатити доход за облігацією, якщо інше не передбачено проспектом емісії (для державних облігацій України - умовами їх розміщення). Відсоткові облігації - облігації, за якими передбачається виплата відсоткових доходів.

Надалі, з метою подальшого виконання заздалегідь розробленого злочинного плану, у період часу з 27.10.2014 по 31.07.2017 між ТОВ «БК ПАРУС» (далі Повірений) в особі директора ОСОБА_7 та ПАТ АКБ «АРКАДА» (далі Довіритель) в особі Голови правління ОСОБА_4 та підконтрольного йому заступника ОСОБА_8 укладено договори доручення, згідно яких Повірений зобов`язується від імені та за рахунок Довірителя придбати цінні папери відсоткові облігації серії AF, AH, AІ емітованих ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД», через електронну торговельну систему ПАТ «Фондова біржа ПФТС». З цією метою Довірителем у вказаний період видавались довіреності Повіреному на виконання зазначених дій.

В подальшому, з метою реалізації заздалегідь розроблено плану у період часу з 27.10.2014 по 26.01.2017 між АТ АКБ «АРКАДА» (далі Покупець) з однієї сторони, що діяло від свого імені, в інтересах та за рахунок учасників Фондів банківського управління (Пенсійний фонд банківського управління пайового типу, Дитячий фонд банківського управління, Пенсійний фонд банківського управління з фіксованою винагородою) в особі Уповноваженої особи ОСОБА_7 (Повірений), та ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД» (далі Продавець) з іншої сторони, укладено договори купівлі продажу цінних паперів відсоткових облігацій серії AF, AH, емітованих останнім.

Крім того, у період часу з 26.05.2017 по 31.07.2017 між ПАТ АКБ «АРКАДА», що діяв від імені продавця ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД» (на підставі договору андерайтингу № 3/2017-АА від 27.02.2017) в особі заступника Голови правління банку ОСОБА_8 та ТОВ «БК ПАРУС» який діяв на підставі вищевказаних договорів доручення та довіреностей від покупця ПАТ АКБ «АРКАДА» від свого імені, в інтересах та за рахунок учасників Фондів банківського управління (Пенсійний фонд банківського управління пайового типу, Дитячий фонд банківського управління) уклали договори на придбання цінних паперів відсоткових облігацій серії АІ, емітованих ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД».

В подальшому, з метою маскування протиправної діяльності, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу спрямованого на заволодіння грошовими коштами учасників Фондів банківського управління, ОСОБА_4 залучено невстановлених слідством службових осіб ТОВ «КОРПОРАЦІЯ РОЗВИТКУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» (код ЄДРПОУ 33123854), ТОВ «СТАЛЬБУДПРОЕКТ» (код ЄДРПОУ 34047497), ТОВ «НОВІТНІ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ» (код ЄДРПОУ 38450909), ТОВ «УПРАВСЕРВІС-ГОЛОСІЇВ» (код ЄДРПОУ 36998602), ТОВ «ІНВЕСТ МЕНЕДЖМЕНТ Україна» (код ЄДРПОУ 38450893), ТОВ «БОРИСПІЛЬ ДОМОБУД» (код ЄДРПОУ 34284380), ТОВ «НМТ ІНВЕСТМЕНТС» (код ЄДРПОУ 33234889), ТОВ «ПОЛІТЕХНОЛОДЖІ» (код ЄДРПОУ 41485011), які є пов?язаними (афілійованими) з ОСОБА_4 та АТ АКБ «АРКАДА», що також підтверджується протоколом № 79 засідання Правління АТ АКБ «АРКАДА» від 09.09.2019 та відомостей про остаточних ключових учасників у структурі власності банку, офіційно опублікованих на веб-сайті Національного банку України.

З метою надання зовнішнього вигляду законності протиправним діям, у період часу з 17.04.2019 по 23.06.2020 між ТОВ «КОРПОРАЦІЯ РОЗВИТКУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» (код ЄДРПОУ 33123854), ТОВ «СТАЛЬБУДПРОЕКТ» (код ЄДРПОУ 34047497), ТОВ «НОВІТНІ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ» (код ЄДРПОУ 38450909), ТОВ «УПРАВСЕРВІС-ГОЛОСІЇВ» (код ЄДРПОУ 36998602), ТОВ «ІНВЕСТ МЕНЕДЖМЕНТ Україна» (код ЄДРПОУ 38450893), ТОВ «БОРИСПІЛЬ ДОМОБУД» (код ЄДРПОУ 34284380), ТОВ «НМТ ІНВЕСТМЕНТС» (код ЄДРПОУ 33234889), ТОВ «ПОЛІТЕХНОЛОДЖІ» (код ЄДРПОУ 41485011) (Продавці) та АТ АКБ «АРКАДА» (Покупець), що діє від свого імені, в інтересах та за рахунок учасників Фондів банківського управління (Пенсійний фонд банківського управління пайового типу, Дитячий фонд банківського управління) в особі Голови правління ОСОБА_4 , підконтрольної йому заступника/виконувача обов`язків Голови правління ОСОБА_8 та у період часу з 19.12.2019 по 23.06.2020 в особі підконтрольної йому Голови правління ОСОБА_9 , укладались договори купівлі-продажу цінних паперів відсоткових облігацій серії АК, емітованих ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД».

На виконання всіх вищевказаних договорів купівлі продажу цінних паперів відсоткових облігацій серії AF, AH, АІ, АК, у період 2014-2020 роки, з рахунків Фондів банківського управління (Пенсійний фонд банківського управління пайового типу, Дитячий фонд банківського управління, Пенсійний фонд банківського управління з фіксованою винагородою) управителем яких виступав АТ АКБ «АРКАДА», перераховано грошові кошти учасників Фондів, в тому числі через транзитні рахунки пов?язаних (афілійованих) з ОСОБА_4 та АТ АКБ «АРКАДА» юридичних осіб, а саме: ТОВ «КОРПОРАЦІЯ РОЗВИТКУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» (код ЄДРПОУ 33123854), ТОВ «СТАЛЬБУДПРОЕКТ» (код ЄДРПОУ 34047497), ТОВ «НОВІТНІ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ» (код ЄДРПОУ 38450909), ТОВ «УПРАВСЕРВІС-ГОЛОСІЇВ» (код ЄДРПОУ 36998602), ТОВ «ІНВЕСТ МЕНЕДЖМЕНТ Україна» (код ЄДРПОУ 38450893), ТОВ «БОРИСПІЛЬ ДОМОБУД» (код ЄДРПОУ 34284380), ТОВ «НМТ ІНВЕСТМЕНТС» (код ЄДРПОУ 33234889), ТОВ «ПОЛІТЕХНОЛОДЖІ» (код ЄДРПОУ 41485011) на рахунки ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «АРКАДА-ФОНД» (пізніше ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ») в загальній номінальній вартості цінних паперів в сумі 481 640 600 грн.

Разом з тим, відповідно до договору купівлі-продажу цінних паперів від 14.05.2019 № 442/2019-БВ, укладеного між АТ АКБ «АРКАДА» та ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ» останнє викупило цінні папери серії AI загальною номінальною вартістю 2 000000 грн., а також 17.09.2019 № 442/2019-БВ серії AH загальною номінальною вартістю 396000 грн.

Таким чином, номінальна вартість зворотно не викуплених емітентом (ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ») відсоткових облігацій складає 479244600 грн. Строк погашення облігацій серії AF сплинув 17.11.2021, серії AH 21.10.2020, серії АІ 20.10.2021, серії АК 24.11.2022.

Відповідно до рішення Правління Національного банку України від 25.08.2020 № 541-рш/БТ «Про віднесення АТ АКБ «АРКАДА» до категорії неплатоспроможних» та рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 25.08.2020 № 1583 «Про запровадження тимчасової адміністрації в АТ АКБ «АРКАДА» та делегування повноважень тимчасового адміністратора банку» у АТ АКБ «АРКАДА» запроваджено тимчасову адміністрацію.

За результатами інвентаризації станом на 25.09.2020 сума коштів учасників Фондів банківського управління використаних на придбання цінних паперів відсоткових облігацій, зворотно не викуплених емітентом (ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ») складає 479244600 грн.

Згідно висновку про вартість майнових прав (цінних паперів), виконаного на виконання договору № 149/2020 від 24.12.2020, укладеного ЗАТ «Консалтингюрсервіс» з АТ АКБ «АРКАДА» та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, ринкова вартість майнових прав цінних паперів, емітованих ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ» за період 2014 2018 роки, а саме відсоткових облігацій серії AF, AH, АІ, АК, станом на 10.12.2020 становить (без урахування ПДВ з округленням): 9,00 грн. 00 коп.

Відповідно до ст. 52 Закону України банк зобов`язаний з`ясовувати пов`язаність особи до встановлення договірних відносин та/або проведення з такою особою операції, яка може змінити обсяг операцій банку з пов`язаними особами та/або може бути здійснена не на поточних ринкових умовах. Банк зобов`язаний здійснювати постійний моніторинг проведених банком операцій, що можуть змінити обсяг операцій банку з пов`язаними особами.

Угоди, що здійснюються з пов`язаними з банком особами, не можуть передбачати умови, що не є поточними ринковими умовами. Угоди, укладені банком із пов`язаними з банком особами на умовах, що не є поточними ринковими умовами, визнаються недійсними з моменту їх укладення.

Поточними ринковими умовами не вважаються, зокрема: прийняття меншого забезпечення виконання зобов`язань, ніж вимагається від інших клієнтів; придбання у пов`язаної з банком особи майна низької якості чи за завищеною ціною; здійснення інвестиції в цінні папери пов`язаної з банком особи, яку банк не здійснив би в інше підприємство; оплата товарів і послуг пов`язаної з банком особи за цінами вищими, ніж звичайні, або за таких обставин, коли такі самі товари і послуги іншої особи взагалі не були б придбані; продаж пов`язаній з банком особі майна за вартістю, що є нижчою, ніж та, яку банк отримав би від продажу такого майна іншій особі; нарахування відсотків та комісійних за послугами, наданими банком пов`язаним із банком особам, які є меншими, ніж звичайні; нарахування відсотків за вкладами (депозитами), залученими банком від пов`язаних із банком осіб, які є більшими, ніж звичайні; передача у користування пов`язаній з банком особі майна, плата за яке є нижчою, ніж та, яку банк отримав би від особи, яка не є пов`язаною, або отримання від пов`язаної з банком особи майна у користування за завищеною платою.

Відповідно до Статуту АТ АКБ «АРКАДА» (код ЄДРПОУ 19361386) пов`язана з Банком особа за порушення вимог законодавства, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України, здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів Банку, або доведення Банку до неплатоспроможності несе цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 08.12.2020 № 766 ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ» з 09.12.2020 заборонено здійснювати торгівлю цінними паперами, а саме: вчинення торговцями цінними паперами правочинів з цінними паперами цих емітентів, пов`язаних з переходом прав на цінні папери і прав за цінними паперами.

Згідно довідки спеціаліста у банківській сфері № 07/12-1 від 07.12.2023 АТ АКБ «АРКАДА», як уповноваженому банку, що здійснює довірче управління коштами Фондів банківського управління (Пенсійний фонд банківського управління пайового типу, Дитячий фонд банківського управління, Пенсійний фонд банківського управління з фіксованою винагородою) нанесено матеріальну шкоду (збиток) у сумі 479244600,00 грн.

Вказана сума матеріальної шкоди (збиток) підтверджується висновком судово-економічної експертизи № 1-26/02/2024-сее від 26.02.2024 у сумі 479244600,00 грн.

Враховуючи викладене, ОСОБА_4 , обіймаючи посади Голови правління та президента АТ АКБ «АРКАДА», будучі бенефіціарним власником останнього та ТОВ «АРКАДА-ФОНД» (пізніше ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ»), за попередньою змовою зі службовими особами та учасниками органу управління пов`язаного (афілійованого) з ним та підконтрольного йому ТОВ «АРКАДА-ФОНД» (пізніше ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ»), умисно, з корисливих мотивів, шляхом купівлі, начеб то в інтересах Фондів банківського управління, цінних паперів - відсоткових облігацій серії AF, AH, АІ, АК, емітованих ТОВ «АРКАДА-ФОНД» (пізніше ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ»), зловживаючи своїм службовим становищем, заволодів грошовими коштами учасників Фондів банківського управління в сумі 479244600,00 грн., тобто в особливо великих розмірах.

Разом з тим, згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_4 є кінцевим бенефіціарним власником: ТОВ «ХАУЗІНГ БЮРО 2020» (код ЄДРПОУ 43948974), розмір внеску до статутного фонду: 10000 грн., частка (%): 100%; ТОВ «ПРОМІНЬ С» (код ЄДРПОУ 43967625), розмір внеску до статутного фонду: 5000 грн., частка (%): 100%; ТОВ «ІНТЕРНЕШИНАЛ ФАЙНЕНСЕЗ» (код ЄДРПОУ 38927863), розмір внеску до статутного фонду: 78996000 грн., частка (%): 100%; ТОВ «УПРАВСЕРВІС-ОСОКОРКИ» (код ЄДРПОУ 41176256), розмір внеску до статутного фонду: 100000 грн., частка (%): 100%; ТОВ «КОРПОРАЦІЯ РОЗВИТКУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» (код ЄДРПОУ 33123854), розмір внеску до статутного фонду: 20285895 грн., частка (%): 90,3%; ТОВ «АРКАДА-ЖИТЛОСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 35758649), розмір внеску до статутного фонду: 16320000 грн., частка (%): 90,02%.

Крім того, у даному кримінальному провадженні Пенсійним фондом банківського управління з фіксованою винагородою, Пенсійним фондом банківського управління пайового типу та Дитячим фондом банківського управління від імені яких діє АТАКБ «АРКАДА» заявлено 3 цивільні позови про відшкодування майнової шкоди на загальну суму 479244600 грн.

Просить розглядати клопотання без виклику володільця майна.

Прокурор у судовому засіданні подане клопотання підтримав та просив клопотання задовольнити.

Слідчий суддя вважає актуальними ризики відчуження майна, а тому розгляд клопотання проводиться без виклику його власника.

Дослідивши доводи та матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Арешт майна є одним заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується на підставі ухвали слідчого судді або суду (ч. 2 ст. 131, ч. 1 ст. 132 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК).

За приписами ч. 3 ст. 132 КПК застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна (ч. 1 ст. 170 КПК).

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження (ч. 2 ст. 170 КПК).

Метою арешту, згідно з положеннями ч. 2 ст. 170 КПК, є забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна (ч. 10 ст. 170 КПК).

Відповідно до положень ч. 3 ст. 170 КПК з метою забезпечення збереження речових доказів арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу, тобто є речовими доказами, зокрема: матеріальними об`єктами, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна (ч. 11 ст. 170 КПК).

Згідно приписів ч. 5 ст. 170 КПК з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна.

Слідчим суддею з`ясовано, що 29 лютого 2024 в межах кримінального провадження №12023100120000038 від 01.03.2023 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_4 є кінцевим бенефіціарним власником: ТОВ «ХАУЗІНГ БЮРО 2020» (код ЄДРПОУ 43948974), розмір внеску до статутного фонду: 10000 грн., частка (%): 100%; ТОВ «ПРОМІНЬ С» (код ЄДРПОУ 43967625), розмір внеску до статутного фонду: 5000 грн., частка (%): 100%; ТОВ «ІНТЕРНЕШИНАЛ ФАЙНЕНСЕЗ» (код ЄДРПОУ 38927863), розмір внеску до статутного фонду: 78996000 грн., частка (%): 100%; ТОВ «УПРАВСЕРВІС-ОСОКОРКИ» (код ЄДРПОУ 41176256), розмір внеску до статутного фонду: 100000 грн., частка (%): 100%; ТОВ «КОРПОРАЦІЯ РОЗВИТКУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» (код ЄДРПОУ 33123854), розмір внеску до статутного фонду: 20285895 грн., частка (%): 90,3%; ТОВ «АРКАДА-ЖИТЛОСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 35758649), розмір внеску до статутного фонду: 16320000 грн., частка (%): 90,02%.

Оскільки санкцією ч. 5 ст. 191 КК України передбачена конфіскація майна, та достатніми є підстави вважати, що суд може призначити таке покарання, слідчий суддя приходить до висновку, що є правові підстави для арешту зазначених корпоративних прав.

Крім того,відповідно доп.4ч.2ст.170КПК Україниарешт майнадопускається зметою забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У даному кримінальному провадженні Пенсійним фондом банківського управління з фіксованою винагородою, Пенсійним фондом банківського управління пайового типу та Дитячим фондом банківського управління від імені яких діє АТАКБ «АРКАДА» заявлено 3 цивільні позови про відшкодування майнової шкоди на загальну суму 479 244 600 грн.

Згідно положень ч. 1 ст. 116 Цивільного кодексу України учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом: 1) брати участь в управлінні товариством у порядку, визначеному в установчому документі, крім випадків, встановлених законом; 2) брати участь у розподілі прибутку товариства і одержувати його частину (дивіденди); 3) вийти у встановленому порядку з товариства; 4) здійснити відчуження частки (її частини) у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві, у порядку, встановленому законом.

Ризиком, для запобігання якого необхідне накладення арешту, є можливість відчуження цього майна власником (підозрюваним). З накладенням арешту втрачається можливість особи відчужити цей актив на користь третіх осіб. Отже, може бути виконане завдання арешту майна, а саме запобігання можливості його відчуження.

Слідчий суддя зазначає, що арешт майна у цьому випадку необхідний для забезпечення ефективності кримінального провадження, а таке втручання у право на власність є пропорційним, оскільки встановлює лише заборону розпоряджатися майном та відчужувати його (тобто, не забороняє користування), а також підлягає оскарженню, відповідно до норм процесуального законодавства щодо оскарження рішень слідчої судді, та скасуванню у порядку, передбаченому ч. 1 ст. 174 КПК.

Арешт майна, про який просить сторона обвинувачення, не обмежує права підозрюваного та інших осіб користуватися майном. З урахуванням цих обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що арешт майна у цьому випадку є достатнім для забезпечення конфіскації як виду покарання, а також з метою забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), та є пропорційним втручанням у права підозрюваного та інших осіб, та не матиме надмірних наслідків для таких осіб.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст.170-173, 309 КПК, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про накладенняарешту намайно укримінальному провадженні№ 12023100120000038 від 01.03.2023 задовольнити.

Накласти арешт на: 100% корпоративних прав ТОВ «ХАУЗІНГ БЮРО 2020» (код ЄДРПОУ 43948974) у вигляді статутного капіталу в розмірі 10000 грн.; 100% корпоративних прав ТОВ «ПРОМІНЬ С» (код ЄДРПОУ 43967625) у вигляді статутного капіталу в розмірі 5000 грн.; 100% корпоративних прав ТОВ «ІНТЕРНЕШИНАЛ ФАЙНЕНСЕЗ» (код ЄДРПОУ 38927863) у вигляді статутного капіталу в розмірі 78996000 грн.; 100% корпоративних прав ТОВ «УПРАВСЕРВІС-ОСОКОРКИ» (код ЄДРПОУ 41176256) у вигляді статутного капіталу в розмірі 100000 грн.; 90,3% корпоративних прав ТОВ «КОРПОРАЦІЯ РОЗВИТКУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» (код ЄДРПОУ 33123854) у вигляді статутного капіталу в розмірі 20285895 грн.; 90,02% корпоративних прав ТОВ «АРКАДА-ЖИТЛОСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 35758649) у вигляді статутного капіталу в розмірі 16320000 грн, кінцевим бенефіціарним власником яких є ОСОБА_4 , із забороною розпоряджатися ними будь-яким чином, у тому числі здійснювати їх відчуження у будь-який спосіб та вчиняти з ним будь-які правочини.

Заборонити державним реєстраторам, нотаріусам, акредитованим суб`єктам здійснення будь-якихреєстраційних дій щодостатутного капіталу (корпоративних прав ТОВ «ХАУЗІНГ БЮРО 2020» (код ЄДРПОУ 43948974), ТОВ «ПРОМІНЬ С» (код ЄДРПОУ 43967625), ТОВ «ІНТЕРНЕШИНАЛ ФАЙНЕНСЕЗ» (код ЄДРПОУ 38927863), ТОВ «УПРАВСЕРВІС-ОСОКОРКИ» (код ЄДРПОУ 41176256), ТОВ «КОРПОРАЦІЯ РОЗВИТКУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» (код ЄДРПОУ 33123854), ТОВ «АРКАДА-ЖИТЛОСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 35758649), вт.ч.державну реєстрацію змін довідомостей проюридичну особу, зазначених вЄдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців тагромадських формувань, якіпов`язані зізміною розміру статутного капіталу його перетворення та відчуження.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням власника або володільця майна у порядку, передбаченому частиною 1 статті 174 КПК.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення п`ятиденного строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала слідчого судді, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Ухвала про арешт майна підлягає негайному виконанню. Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117688174
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —758/2949/24

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Якимець О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні