Вирок
від 08.03.2024 по справі 760/2421/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/2421/23

Провадження №1-кп/761/1964/2024

В И Р О К

іменем України

08 березня 2024 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

при секретарях ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

за участю прокурора ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_7 ,

захисників ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження за обвинуваченням

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Херсона, українця, громадянина України, не одруженого, офіційно не працюючого, зі слів, маючого на утриманні малолітню дитину, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого:

-04 жовтня 2022 року вироком Оболонського районного суду м. Києва за ч. 1 ст. 309 КК України до покарання у виді 6 місяців арешту,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України,

У С Т А Н О В И В :

24 лютого 2022 року о 05 годині Президент Російської Федерації оголосив про рішення розпочати військову операцію в Україні.

У подальшому Збройними Силами РФ, які діяли за наказом керівництва РФ і ЗС РФ, здійснено пуск крилатих та балістичних ракет по аеродромам, військовим штабам і складам ЗС України, а також підрозділами ЗС та інших військових формувань РФ здійснено вторгнення на територію суверенної держави Україна.

24 лютого 2022 року указом Президента України № 64/2022, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» введено воєнний стан на всій території України, який діє на даний час.

Так, громадянин України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , маючи негативне ставлення до чинної влади держави Україна, будучи прихильником проросійських поглядів та ідей, підтримуючи злочинні плани вищого керівництва РФ щодо здійснення збройної агресії проти України та щодо встановлення і утвердження тимчасової окупації частини території України, в умовах воєнного стану вступив в злочинну змову з невстановленим представником іноземної держави країни агресора російської федерації, та здійснював протиправну діяльність на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності та державній безпеці України.

Зокрема, у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 02.08.2022 та у невстановленому досудовим розслідуванням місці у м. Києві, ОСОБА_7 за допомогою мобільного додатку «Telegram» вступив в злочинну змову з зазначеним невстановленим представником іноземної держави - країни агресора російської федерації щодо вчинення дій на школу суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності та державній безпеці України: надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Так, за попередньою злочинною домовленістю із невстановленим представником іноземної держави - країни агресора російської федерації, ОСОБА_7 повинен був за грошову винагороду здійснювати збір необхідної інформації, фото та відео фіксацію об`єктів критичної інфраструктури м. Києва, а також вчиняти інші дії спрямовані на надання представникам країни агресора допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, та в подальшому за допомогою мобільного додатку «Telegram» передавати зібрану інформацію невстановленому представнику іноземної держави.

При цьому. ОСОБА_7 усвідомлюючи протиправність своїх дій та їх подальші негативні наслідки, будучи обізнаним, що отримує завдання від представників спеціальних служб країни агресора російської федерації, з корисливих мотивів, за грошову винагороду, погодився здійснювати фото та відео фіксацію об`єктів критичної інфраструктури в м. Києві, а також вчиняти інші дії спрямовані на надання представникам країни агресора допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

В той же час, з метою отримання грошової винагороди від представників іноземної держави країни агресора російської федерації, за надання допомоги їх представникам у проведенні підривної діяльності проти України, ОСОБА_7 надав номер власної банківської картки, відкритої в АТ КБ «ПриватБанк» за номером НОМЕР_1 .

Надалі, у період часу з 02.08.2022 по 12.09.2022, у невстановленому досудовим розслідуванням місці у м. Києві, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, ОСОБА_7 , за допомогою власного мобільного телефону Samsung Galaxy A10s (IMEI 1: НОМЕР_2 IMEI 2: НОМЕР_3 ), з використанням мобільного додатку «Telegram» під унікальним ідентифікатором облікового запису « НОМЕР_4 », який з метою конспірації не відображав прив`язаний до нього номер мобільного телефону, отримував завдання від невстановленого представника іноземної держави країни агресора російської федерації, який здійснював листування під обліковим записом із назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та зареєстрованим номером мобільного телефону « НОМЕР_5 », щодо збору та надання детальної інформації про розташування об`єктів критичної інфраструктури м. Києва, в тому числі військових об`єктів, наявності там блок постів та спостережних пунктів, укріплень, входів та виходів з території, перебування там військовослужбовців ЗС України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, тощо.

Так, приблизно у період часу з 03.08.2022 по 12.09.2022, перебуваючи на території м. Києва ОСОБА_7 , усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи на виконання злочинного умислу, з метою виконання завдань невстановленого представника іноземної держави країни агресора російської федерації, спрямованих на надання допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, використовуючи власний мобільний телефон Samsung Galaxy A10s (IMEI 1: НОМЕР_2 IMEI 2: НОМЕР_3 ), із дотриманням заходів конспірації, здійснював фото та відео зйомку об`єктів критичної інфраструктури м. Києва, в тому числі військових об`єктів, а також збирав та фіксував інформацію щодо наявності там блок постів, спостережних пунктів, укріплень, в`їзду та виїзду автомобілів, наявних входів та виходів з території, перебування там військовослужбовців ЗС України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а саме:

03.08.2022 здійснив фото та відео фіксацію адміністративної будівлі ГУ СБ України у м. Києві та Київській області, за адресою: АДРЕСА_9, а також збір та фіксацію інформації щодо прилеглої території (розташованих поряд будівель, в`їздів та виїздів з території, укріплень та розташування паркувального майданчику для автомобілів співробітників);

04.08.2022 здійснив фото та відео фіксацію адміністративної будівлі КНП «Київська Міська Клінічна Лікарня Швидкої Медичної допомоги», за адресою: АДРЕСА_8, а також збір та фіксацію інформації щодо прилеглої території (розташованих поряд будівель, в`їздів та виїздів з території, блокпостів та наявності там військовослужбовців ЗС України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань);

08.08.2022 здійснив фото та відео фіксацію адміністративної будівлі Центральний Будинок Офіцерів Збройних Сил України, за адресою: АДРЕСА_3 , a також збір та фіксацію інформації щодо прилеглої території (розташованих поряд будівель, в`їздів та виїздів з території. блокпостів та наявності там військовослужбовців ЗС України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань);

29.08.2022 здійснив фото та відео фіксацію адміністративної в/ч НОМЕР_6 НГ України, за адресою: АДРЕСА_4 , а також збір та фіксацію інформації щодо прилеглої території (розташованих поряд будівель, в`їздів та виїздів з території, блокпостів та наявності там військовослужбовців ЗС України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань);

12.09.2022 здійснив фото та відео фіксацію будівлі Спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови № НОМЕР_7 , за адресою: АДРЕСА_5 , а також збір та фіксацію інформації щодо прилеглої території (розташованих поряд будівель, в`їздів та виїздів з території, блокпостів та наявності там військовослужбовців ЗС України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань).

В подальшому, у період часу з 03.08.2022 по 12.09.2022, після виконання вказаних завдань невстановленого представника іноземної держави - країни агресора російської федерації, знаходячись у невстановлених досудовим розслідуванням місцях у м. Києві, у невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_7 , використовуючи власний мобільний телефон Samsung Galaxy A10s (IMЕЙ 1: НОМЕР_2 IMEI 2: НОМЕР_3 ), за допомогою мобільного додатку «Telegram» під унікальним ідентифікатором облікового запису « НОМЕР_4 », усвідомлюючи протиправність своїх дій, надсилав зазначеному невстановленому представнику іноземної держави - країни агресора російської федерації, на обліковий запис із назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 » із зареєстрованим номером мобільного телефону « НОМЕР_5 », вказану вище зібрану інформацію, фото та відео файли щодо об`єктів критичної інфраструктури м. Києва, в тому числі військових об`єктів, із деталізацією розташування в`їздів та виїздів з території, наявності блок постів та укріплень, знаходження там військовослужбовців ЗС України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань тощо.

Таким чином, збір та передача ОСОБА_7 інформації вищевказаного характеру представнику іноземної держави-агресора могло спричинити тяжкі наслідки у вигляді завдання шкоди обороноздатності України, оскільки:

- відомості про порядок організації системи охорони та оборони позицій (об`єктів), сили і засоби, які виділяються для цього, підпадають під дію ст. 16.2 Переліку відомостей Збройних Сил України, що становлять службову інформацію, затвердженого наказом Генерального штабу Збройних Сил України від 22.11.2017 № 408;

- відомості, що розкривають інформацію про дислокацію постів візуального спостереження, підпадають під дію ст. 2.4 Переліку відомостей Збройних Сил України, що становлять службову інформацію, затвердженого наказом Генерального штабу Збройних Сил України від 22.11.2017 № 408;

- відомості про вплив суспільно-політичної обстановки в регіонах дислокації військових частин на їх бойову готовність або морально-психологічний стан особового складу підпадають під дію ст. 1.2.2 Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, затвердженого наказом Служби безпеки України від 23.2.2020 № 383;

- відомості про дислокацію, систему охорони, оборони, організаційно-штатну структуру, чисельність особового складу військових частин (установ) в особливий період (на воєнний час) підпадають під дію ст. 1.4.3 Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, затвердженого наказом Служби безпеки України від 23.2.2020 № 383.

Таким чином, зібравши та передавши вказану інформацію представнику іноземної держави, ОСОБА_7 своїми умисними діями надав йому допомогу в проведенні підривної діяльності проти України.

12.09.2022 об 20 год. 01 хв., знаходячись біля будівлі Спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови НОМЕР_19, за адресою: АДРЕСА_5, безпосередньо під час вчинення злочину, а саме збору та фіксації інформації щодо означеного об`єкту на завдання невстановленого представника іноземної держави-країни агресора російської федерації, ОСОБА_7 було затримано у порядку ст. 208 КПК України, у зв`язку з чим його протиправна діяльність була припинена.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_7 свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення визнав частково. Показав, суду, що після початку повномасштабного вторгнення, він виїхав із міста Херсон, де раніше постійно проживав до ОСОБА_10 , де влаштувався на сезонну роботу кухарем. Влітку 2022 року він приїхав до міста Києва та не маючи можливості знайти постійну роботу, займався пошуком підробіток в інтернеті. На телеграм-каналі « ІНФОРМАЦІЯ_4 », він знайшов оголошення, де пропонували за винагороду здійснювати фотографування будівлі та входів до них. Він не знав з ким спілкується, але вважав, що це журналіст та, оскільки подібних фотографій було багато в мережі інтернет і він не розумів можливих негативних наслідків, він погодився виконувати дану роботу. Чи була особа, яка давала йому завдання громадянином рф він не знає, оскільки чіткої відповіді на це питання вона не дала. За весь час своєї роботи, він фотографував будівлі СБ України, будинку Офіцерів, якоїсь лікарні, невідомої йому будівлі, як пізніше виявилось будівлі військової частини, а також будівлі, де його затримали. Коли потрібно було знімати, йому надходило повідомлення з адресою будівлі та найближчою станцією метро. Жодних заходів конспірації при здійсненні фотографування він не вживав: знімав у світлий час доби, коли навколо було багато людей, а коли фотографував будинок Офіцерів, навіть спитав дозволу у військових, які там знаходились. Вцілому, за свою роботу він отримав приблизно 10 000 грн., при чому за фото будівлі СБ України йому заплатили 4 000 грн. ОСОБА_7 відмітив, що задав своєму роботодавцю питання чи можна отримати за те, що він робить 10 років позбавлення волі для того, щоб підняти на неї ціну. Відмітив, що переосмисливши свої дії, зараз ставиться до них негативно. Вказав, що антиукраїнських настроїв немає, а також зауважив, що до затримання влаштувався на роботу кухарем у кіоск з продажу шаурми та планував зробити ще декілька знімків та покинути це заняття.

Разом з цим, сторонами під час судового розгляду справи надані докази на підставі системного аналізу яких судом встановлено наведені вище обставини інкримінованого ОСОБА_7 діяння та які суд сприймає такими, що доводять наявність в діях останнього складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, з наступних підстав.

Так, судом у відкритому судовому засіданні за участі сторін кримінального провадження, досліджено докази, що мають значення для встановлення обставин інкримінованого діяння, а саме:

- клопотання старшого слідчого СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_11 від 10.08.2022 року, яким останнім просив постановити ухвалу про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а саме: зняття інформації з електронних інформаційних систем або їх частин, що містяться в електронних інформаційних системах на яких обробляється або зберігається інформація з використанням програмного забезпечення для обміну повідомленнями (месенджерів): «Viber», «WhatsApp», «Telegram» з абонентських номерів НОМЕР_8 , НОМЕР_5 , які знаходяться у постійному користуванні громадянина рф ОСОБА_12

- ухвалу Київського апеляційного суду від 16.08.2022 р., якою клопотання старшого слідчого СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_11 від 10.08.2022 р. було задоволено.

- клопотання старшого слідчого СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_11 від 10.08.2022 року, яким останнім просив постановити ухвалу про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а саме: спостереження за особою у публічно доступних місцях (візуальне спостереження з метою отримання відомостей про особу та її поведінку або тих, з ким ця особа контактує, з використанням відеозапису, фотографувания, спеціальних технічних засобів для спостереження) стосовно громадянина України ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком на 2 (два) місяці, з моменту винесення ухвали Київським апеляційним судом, аудіо-відео контролю щодо особи громадянина України ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком на 2 (два) місяці, з моменту винесення ухвали Київським апеляційним судом.

- ухвалу Київського апеляційного суду від 16.08.2022, якою клопотання старшого слідчого СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_11 від 10.08.2022 р. було задоволено.

- протокол від 07.09.2022 року, яким старший оперуповноважений в ОВС 3 сектору ГВ КІБ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_13 оглянув диск з відомостями, отриманими у ході НСРД - зняття інформації з каналів зв`язку. Також вказаним протоколом зафіксовано зміст переписки ОСОБА_7 з куратором, отримання першим завдань, хід їх виконання, а також відомості з приводу оплати його дій.

- клопотання старшого слідчого СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_11 від 25.08.2022 року, яким останнім просив постановити ухвалу про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а саме: спостереження за громадянином ОСОБА_7 у публічно доступних місцях з використанням відеозапису фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження, строком до 2-х місяців, з моменту винесення ухвали Київським апеляційним судом; аудіо-, відео контролю стосовно громадянина України ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком на 2 (два) місяці, Київським апеляційним судом; з моменту винесення ухвали зняття інформації з електронних комунікаційних мереж стосовно телефонного номеру мобільного телефону НОМЕР_9 , яким користується громадянин України ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , із застосуванням відповідних технічних засобів спостереження, відбору та фіксації змісту інформації, яка передається та приймається зазначеним користувачем вказаного телефонного номеру, строком до 2-х місяців, з моменту винесення ухвали Київським апеляційним судом; установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу, користувачем якого є громадянин України ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , який користується телефонним номером мобільного телефону НОМЕР_9 , із застосуванням технічних засобів для локалізації місцезнаходження радіоелектронного засобу в режимі реального часу, що дає змогу отримати інформацію про те, де перебуває відповідний засіб на момент спостереження за ним та визначити маршрут його перебування, строком до 2-х місяців, з моменту винесення ухвали Київським апеляційним судом; зняття інформації з електронних інформаційних систем або їх частин, що містяться в електронних інформаційних системах на яких обробляється або зберігається інформація з використанням програмного забезпечення для обміну повідомленнями (месенджерів): «Viber», «WhatsApp», «Telegram» 3 абонентських номерів НОМЕР_8 , НОМЕР_5 , які знаходяться у постійному користуванні громадянина України ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком до 2-х місяців, з моменту винесення ухвали Київським апеляційним судом.

- ухвалу Київського апеляційного суду від 30.08.2022 р., якою клопотання старшого слідчого СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_11 від 25.08.2022 р. було задоволено.

- лист начальника відділу ГВ КІБ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_14 від 23.08.2022 р. №51/12-189/23, яким встановлено особу-виконавця, який, відповідно до відпрацьованих завдань, здійснює фото-, відеозйомку об`єктів критичної інфраструктури в м. Київ громадянин України ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН: НОМЕР_10 , зареєстрований: АДРЕСА_6 ). Для спілкування зі своїм «куратором» ОСОБА_7 використовує аккаунт з ідентифікатором « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в закритому каналі зв`язку месенджера «Телеграм», де надсилає матеріали виконаного завдання, а також вказав резервний канал зв`язку за номером мобільного телефону НОМЕР_9 . Для отримання оплати за виконану роботу ОСОБА_7 надав номер банківської карти АТ КБ «ПриватБанк» « НОМЕР_1 ». Для отримання оплати за виконану роботу ОСОБА_7 надав номер банківської карти АТ "ПУМБ" « НОМЕР_11 ».

- лист начальника відділу ГВ КІБ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_14 від 30.08.2022 р. №51/3/1-2774, яким встановлено додаткові відомості стосовно особи-виконавця, що причетний до діяльності агентурної мережі, громадянина України ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН: НОМЕР_10 , зареєстрований: АДРЕСА_6 ). Так, з`ясовано, що ОСОБА_7 нещодавно прибув до м. Київ з м. Херсон (не виключно за завданням свого куратора) та на даний час проживає в хостелі «ІНФОРМАЦІЯ_8», що знаходиться за адресою: АДРЕСА_10.

- рапорт слідчого в ОВС СУ ГУСБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_15 від 31.08.2022 р., відповідно до якого, в ході виконання доручення оперативним підрозділом було встановлено громадянина України ОСОБА_7 , який може бути причетними до вчинення злочину, а саме у наданні іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану. Аналізом наявних даних отримано інформацію, щодо інтересу співробітника ФСБ РФ до місць скупчення військових та військової техніки, а також портів, об`єктів критичної інфраструктури та життєзабезпечення міст. Наразі, встановлено особу-виконавця, який, відповідно до відпрацьованих завдань, здійснює фото-, відеозйомку об`єктів критичної інфраструктури в м. Київ громадянин України ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН: НОМЕР_10 , зареєстрований: АДРЕСА_6 ). Під час спілкування зі своїм «куратором» ОСОБА_7 використовує аккаунт з ідентифікатором « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в закритому каналі зв`язку месенджера «Телеграм», де надсилає матеріали виконаного завдання, а також вказав резервний канал зв`язку за номером мобільного телефону НОМЕР_9 . Для отримання оплати за виконану роботу ОСОБА_7 надав номер банківської карти АТ КБ «ПриватБанк» « НОМЕР_1 » для отримання винагороди за виконану роботу.

- протокол огляду місця події від 12.09.2022 року, яким старший слідчий СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_11 оглянув відкриту ділянку місцевості - пішохідний тротуар по вул. М.Шпака, поблизу гаражного кооперативу, який розташований за адресою: АДРЕСА_12, та виявив ОСОБА_7 , який повідомив, що за грошову винагороду здійснює фото та відео зйомку школи за адресою: м. Київ, вул. М.Шпака, 4. Також вказаним протоколом зафіксовано вилучення в ОСОБА_7 мобільного телефону марки «SAMSUNG», модель Galaxy A10s, номер моделі SM-A107F/DS, серійний номер НОМЕР_12 , ІМЕІ (гніздо 1) НОМЕР_2 з сім карткою Київстар № НОМЕР_13 , двох банківських карток «Універсальна», АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 ; та картки «monobank» № НОМЕР_14 . Також вказаним протоколом зафіксовано спілкування ОСОБА_7 з невідомою особою, за завданням якої останній здійснював зйомку, а також наявність на вилученому телефоні фотознімків школи за адресою: м. Київ, вул. М.Шпака, 4 та будинку Офіцерів.

- протокол затримання від 12.09.2022 року, яким зафіксовано затримання ОСОБА_7 у порядку, визначеному ст. 208 КПК України, під час вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

- протокол огляду від 13.09.2022, яким старший слідчий СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_11 за участі підозрюваного ОСОБА_7 та його захисника ОСОБА_8 оглянув речі, вилучені у ході огляду місця події за адресою: АДРЕСА_12, поблизу гаражного кооперативу, який розташований за адресою: АДРЕСА_12, зокрема мобільний телефон «SAMSUNG», модель Galaxy A10s, номер моделі SM-A107F/DS, серійний номер НОМЕР_12 , ІМЕІ (гніздо 1) НОМЕР_2 з сім карткою Київстар № НОМЕР_13 , на якому виявлено фотознімки школи, за адресою: АДРЕСА_5 , а також будинку Офіцерів, зроблені 12.09.2022 та 08.08.2022 року відповідно. Крім того, виявлено переписку в Telegram із контактом « ОСОБА_16 », номер телефону НОМЕР_5 наступного змісту «Давай еще видео периметра; ?; Все ок?; Скинь видео; Ты тут??».

- лист начальника 2 відділу СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_17 від 16.09.2022 №51/12-2189, яким у командувача управління сил і ІНФОРМАЦІЯ_6 витребувано інформацію з приводу того, чи можуть нести загрозу національній безпеці, обороноздатності України передача представникам силових відомств рф в умовах воєнного стану відомостей щодо об`єктів, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_7 ( АДРЕСА_7 ), ЖД станція «Київ-Деміївський» (АДРЕСА_13), Станція теплопостачання № НОМЕР_15 (СТ-1, раніше ТЕЦ-3) (АДРЕСА_11), адміністративна будівля Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області (АДРЕСА_14).

- лист начальника угрупування сил і засобів оборони м. Києва №116/2/1/18253 від 16.06.2022, яким повідомлено, що зазначені у листі від 16.09.2022 №51/12-2189 об`єкти можуть розглядатися як цілі для нанесення ракетних ударів по органах прийняття управлінських рішень, або місця розміщення сил і засобів оборони, передача відомостей про котрі представникам силових структур російської федерації в умовах воєнного стану, може нести загрозу обороноздатності України.

- постанова прокурора відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_6 від 19.09.2022 р., якою зобов`язано посадових осіб АТ КБ «Приватбанк» (код МФО - 305299, код ЄДРПОУ 14360570), що розташовано за адресою: 01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1д, надати старшому слідчому 2 відділу ілу СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області лейтенанту юстиціїОСОБА_21 , або за його дорученням слідчим групи слідчих доступ до речей та документів, з можливістю вилучення інформації в електронному та/або друкованому вигляді, відносно банківського рахунку № НОМЕР_1 , відкритого в АТ КБ "Приватбанк" у валюті українська гривня.

- протокол тимчасового доступу до речей і документів від 12.10.2022, яким інформацію банківського рахунку № НОМЕР_1 , відкритого в АТ КБ "Приватбанк" у валюті українська гривня поміщено на CD-R диск, що має пояснювальний напис: 445210.ВБ.

- доручення оперативному підрозділу на проведення слідчих (розшукових) дій (у порядку ст.ст. 40 та 41 КПК України) №51/12-189/23 від 12.10.2022 р., яким старший слідчий СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_11 доручив здійснити огляд CD-R диску, що має пояснювальний напис: 445210.ВБ, отриманий 12.10.2022 за результатами тимчасового доступу до речей та документів.

- протокол огляду від 14.10.2022, яким старший оперуповноважений ГУ СБ України у м. Києві ОСОБА_19 на виконання доручення №51/12-189/23 від 12.10.2022 р. оглянув CD-R диску, що має пояснювальний напис: 445210.ВБ та встановив, що на вказаному диску розташована папка «4452510-ВБ», де зазначена інформація щодо руху коштів за банківським рахунком. Так, на скріншоті №1 міститься інформація щодо переказу коштів 03.08.2022 року о 14:51:52 у суммі 1998.66 грн. з картки ПАТ «Укргазбанк» (код ЄДРПОУ: 23697280), мерчант «$5710029» та інформація щодо переказу коштів 03.08.2022 року о 19:47:24 у суммі 4,022.80 грн. з картки АТ «АЛЬФА-БАНК» (код ЄДРПОУ: 23494714). На скріншоті №2 міститься інформація щодо переказу коштів 04.08.2022 року 0 21:47:22 у суммі 1,494.37 грн. з картки ПАТ «Укргазбанк» (код ЄДРПОУ: 23697280), мерчант «S5710029». На скріншоті №3 міститься інформація щодо переказу коштів 12.08.2022 року о 12:55:45 у суммі 2,500.00 грн. з картки ПАТ «АЙБОКС БАНК» (код ЄДРПОУ: 21570492), мерчант «13002606». На скріншоті №4 міститься інформація щодо переказу коштів 01.09.2022 року 0 20:04:31 у суммі 2,662.52 грн. з картки ПАТ «АЙБОКС БАНК» (код ЄДРПОУ: 21570492), мерчант «13002606». На скріншоті №5 міститься інформація щодо переказу коштів 11.09.2022 року о 23:35:10 у суммі 4,925.00 грн. з картки ПАТ «Укргазбанк» (код ЄДРПОУ: 23697280), мерчант «ЕСМ00029». На скріншоті №6 міститься інформація щодо переказу коштів 12.09.2022 року 0 09:52:54 у суммі 3,875.58 грн. з картки ПАТ «АЙБОКС БАНК» (код ЄДРПОУ: 21570492), мерчант «13002606» та інформація щодо переказу коштів 12.09.2022 року о 11:15:43 у суммі 985.00 грн. з картки ПАТ «ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ БАНК» (код ЄДРПОУ: 14282829), мерчант «КН000001».

- лист начальника 1 відділу ГВ КІБ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_20 від 14.10.2022 р. №51/3/1-2774, яким на виконання доручення №51/12-189/23 від 12.10.2022 р. оглянуто CD-R диску, що має пояснювальний напис: 445210.ВБ та встановлено наявність банківських транзакцій: 1) 03.08.2022 року о 14:51:52 у сумі 2,998.66 грн., мерчант «$5710029» на банківську картку АТ КБ «Приват Банк» (код ЄДРПОУ: 14360570) за № НОМЕР_1 ; 2) 04.08.2022 року о 21:47:22 у сумі 1,494.37 грн., мерчант «S5710029» на банківську картку АТ КБ «Приват Банк» (код ЄДРПОУ: 14360570) за № НОМЕР_1 ; 3) 11.09.2022 року о 23:35:10 у сумі 4,925.00 грн., мерчант «ЕСМ00029» на банківську картку АТ КБ «Приват Банк» (код ЄДРПОУ: 14360570) за № НОМЕР_1 . 4) 03.08.2022 року о 19:47:24 у суммі 4,022.80 грн. на банківську картку АТ КБ «Приват Банк» (код ЄДРПОУ: 14360570) за № НОМЕР_1 . 5) 12.08.2022 року о 12:55:45 у суммі 2,500.00 грн., мерчант « НОМЕР_16 » на банківську картку АТ КБ «Приват Банк» (код ЄДРПОУ: 14360570) за № НОМЕР_1 ; 6) 01.09.2022 року о 20:04:31 у суммі 2,662.52 грн., мерчант " НОМЕР_16 " на банківську картку АТ КБ «Приват Банк» (код ЄДРПОУ: 14360570) за № НОМЕР_1 ; 7) 11.09.2022 року о 23:35:10 у суммі 4,925.00 грн., мерчант « НОМЕР_16 » на банківську картку АТ КБ «Приват Банк» (код ЄДРПОУ: 14360570) за № НОМЕР_17 ) 12.09.2022 року о 11:15:43 у суммі 985.00 грн., мерчант «КН000001» на банківську картку АТ КБ «Приват Банк» (код ЄДРПОУ: 14360570) за № НОМЕР_1 .

- ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 28.12.2022 р., якою уповноваженим слідчим СУ ГУ СБ України у м. Києві надано тимчасовий доступ до речей і документів, що знаходяться у володінні ПрАТ «Київстар», а саме до інформації в електронному вигляді, відносно мобільного телефону НОМЕР_18 , яким користувався ОСОБА_7 у період часу з 00:00 год. 24.02.2022 року по 14.09.2022.

- опис речей та документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді від 19.01.2023 яким ПрАТ «Київстар» на виконання ухвали слідчого судді надано інформацію відносно мобільного телефону НОМЕР_18 , яким користувався ОСОБА_7 у період часу з 00:00 год. 24.02.2022 року по 14.09.2022, записану на диск CD-R 70 МВ, «Axent» з написом «вх. 858 вих. 580/3/КТ».

- протокол огляду від 19.01.2023, яким старший слідчий СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_11 оглянув диск CD-R 70 МВ, «Axent» з написом «вх. 858 вих. 580/3/КТ» та встановлено факт перебування абонента телефону НОМЕР_18 04.08.2022 в зоні дії базових станцій, розташованих поблизу адміністративної будівлі КНП «Київська Міська Клінічна Лікарня Швидкої Медичної допомоги», за адресою: АДРЕСА_8, 08.08.2022 в зоні дії базових станцій, розташованих поблизу адміністративної будівлі Центральний Будинок Офіцерів Збройних Сил України, за адресою: АДРЕСА_3, 29.08.2022 в зоні дії базових станцій, розташованих поблизу адміністративної в/ч НОМЕР_6 НГ України, за адресою: АДРЕСА_4, 12.09.2022 в зоні дії базових станцій, розташованих поблизу будівлі Спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови НОМЕР_19, за адресою: АДРЕСА_5.

Суд, проаналізувавши та оцінивши кожен доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку, перевіривши та оцінивши усі доводи учасників судового провадження, дійшов до наступного висновку.

Так, суд критично ставиться до показів ОСОБА_7 даних ним у судовому засіданні, в частині того, що останній не усвідомлював факту співпраці з представником іноземної держави - країни-агресора російської федерації, оскільки така його позиція спростовується змістом дослідженої у судовому засіданні його переписки у ході виконання завдань, зокрема тим фактом, що ОСОБА_7 обговорював з куратором можливість повернення до м. Херсону, який на той час був окупований країною агресором при цьому останній очевидно виявляв своє схавлення діям окупантів та будував свій діалог так, щоб у його співрозмовника склалось уявлення про його приналежність до силових структур держави-агресора. Крім того, суд також критично ставиться і до тверджень ОСОБА_7 з приводу того, що він не розумів шкоди, яка могла бути спричинена його діями, оскільки останній при початку співпраці з представником країни агресора повідомив йому про те, що йому відомо про відповідальність за вчинювані дії, а отже розумів і їх потенційну шкоду. Також суд звертає окрему увагу на той факт, що, судячи із досліджених повідомлень, ОСОБА_7 не просто виконував поставлені завдання, а проявляв очевидну ініціативу, бажаючи надати представнику країни-агресора найбільш повну та якісну інформацію, звертаючи окрему увагу на переміщення саме військовослужбовців та військової техніки, пропонуючи в ініціативному порядку надавати інформацію про їх переміщення, а також пропонував залучити до даної діяльності осіб з числа знайомих.

Крім того, суд критично ставиться до повідомлених ОСОБА_7 відомостей з приводу того, що ним не вживались заходів до конспірації своїх дій, оскільки такі відомості також спростовуються змістом його переписки з куратором, у ході якої останній надавав йому поради, як замаскувати свою діяльність, здійснюючи зйомку під виглядом розмови по телефону.

Також суд критично ставиться до позиції сторони захисту з приводу необхідності кваліфікації дій ОСОБА_7 за ст. 114-2 КК України, як несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення та розміщення Збройних сил України, з огляду на те, що за своєю суттю дії ОСОБА_7 містять ознаки саме державної зради, вчиненої у формі надання іноземній державі допомоги у ведені підривної діяльності проти України. Такий висновок суд робить на основі змісту повідомлень, якими ОСОБА_7 обмінювався зі своїм куратором, в яких проявляється ініціативність та різноплановість його дій, об`єднаних єдиною метою - наданням допомоги представнику іноземної держави у ведені підривної діяльності проти України. При цьому, як було встановлено вище, ОСОБА_7 , не зважаючи на озвучену ним позицію, чітко розумів з ким він співпрацює та наслідки такої співпраці у випадку свого викриття, а отже проявлена ним ініціатива при виконанні поставлених завдань у даному випадку свідчить саме про бажання допомогти своїми діями у підривній діяльності проти України.

Враховуючи вищевикладене, суд, проаналізувавши та оцінивши кожен визнаний належним та допустимим доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку, перевіривши та оцінивши усі доводи учасників судового провадження, дійшов до висновку про доведеність винуватості ОСОБА_7 , та про вірність кваліфікації його дій за ч. 2 ст. 111 КК України, як державної зради, тобто діяння, умисно вчиненого громадянином України на шкоду суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України у формі надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчиненої в умовах воєнного стану.

Суд, відповідно до ст. 65 КК України, при призначенні обвинуваченому виду і міри покарання, приймає до уваги характер та ступінь суспільної небезпеки вчиненого ним кримінального правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України, є особливо тяжким злочином, конкретні обставини кримінального провадження, дані про особу ОСОБА_7 , а саме те, що останній не перебуває під наглядом лікарів психіатра та нарколога, зі слів має на утриманні малолітню доньку, а також те, що ОСОБА_7 є раніше судимою особою.

Обставин, які б згідно зі ст.ст. 66, 67 КК України пом`якшували або обтяжували покарання судом не встановлено.

На підставі викладеного, суд вважає, що ОСОБА_7 необхідно призначити покарання в межах санкції частини 2 статті 111 Кримінального кодексу України у виді позбавлення волі строком на 15 років з конфіскацією всього належному йому на праві приватної власності майна.

На погляд суду, зазначене покарання буде необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів.

З огляду на те, що до постановлення даного вироку ОСОБА_7 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 309 КК України, за яке був засуджений вироком Оболонського районного суду м. Києва від 04.10.2022 р. до покарання у виді арешту на строк 6 місяців, суд вважає за необхідне, за правилами, передбаченими в ч. 1 - 4 ст. 70 КК України, поглинути покаранням визначеним цим вироком покарання, призначене Оболонського районного суду м. Києва від 04.10.2022 р. та зарахувавши до остаточно визначеного строку покарання, покарання відбуте ОСОБА_7 за вироком Оболонського районного суду м. Києва від 04.10.2022 р. за правилами, передбаченими в ст. 72 КК України.

Цивільний позов, в рамках кримінального провадження не заявлено.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, застосований до ОСОБА_7 , до вступу вироку слід залишити застосований.

Арешт накладений ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 14.12.2022 (справа №760/12256/22) на майно, що було було вилучене 12.09.2022 під час огляду місця події, за адресою: АДРЕСА_12, поблизу гаражного кооперативу, який розташований за адресою: АДРЕСА_12, а саме на: мобільний телефон марки «SAMSUNG», модель Galaxy A10s, номер моделі SM-A107F/DS, серійний номер НОМЕР_12 , ІМЕІ (гніздо 1) НОМЕР_2 з сім карткою Київстар № НОМЕР_13 , дві банківські картки «Універсальна», АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 ; та картку «monobank» № НОМЕР_14 , що належать ОСОБА_7 , після вступу вироку в законну силу слід скасувати.

Інші заходи забезпечення у кримінальному провадженні, під час судового провадження не застосовувались.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Речовими доказами у кримінальному провадженні слід розпорядитись у відповідності до вимог ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. 66, 67, 70, 72, 111 КК України, ст. ст. 368-371, 373-374, 376 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, та призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 15 (п`ятнадцять) років з повною конфіскацією належного засудженому на праві власності майна.

На підставі ч. 3, ч. 4 ст. 70 КК України, за правилами, передбаченими ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, поглинути покаранням призначеним даним вироком, покарання, призначене вироком Оболонського районного суду м. Києва від 04.10.2022 р., остаточно призначивши для ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 покарання у виді позбавлення волі на строк 15 (п`ятнадцять) років з повною конфіскацією належного засудженому на праві власності майна.

На підставі п.п. а) п. 1 ч. 1 ст. 72 КК України, зарахувати у строк відбування покарання, призначеного за даним вироком, строк покарання відбутого ОСОБА_7 за вироком Оболонського районного суду м. Києва від 04.10.2022 р. з розрахунку один день арешту за один день позбавлення волі.

Строк відбування покарання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 рахувати з 12 вересня 2022 року, зарахувавши на підставі ч. 5 ст. 72 КК України строк попереднього ув`язнення з 12 вересня 2022 року до дня набрання вироком законної сили за правилами, визначеними ч. 5 ст. 72 КК України, з розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 залишити без змін до набрання вироком законної сили.

Арешт накладений ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 14.12.2022 (справа №760/12256/22) на майно, що було було вилучене 12.09.2022 під час огляду місця події, за адресою: АДРЕСА_12, поблизу гаражного кооперативу, який розташований за адресою: АДРЕСА_12, а саме на: мобільний телефон марки «SAMSUNG», модель Galaxy A10s, номер моделі SM-A107F/DS, серійний номер НОМЕР_12 , ІМЕІ (гніздо 1) НОМЕР_2 з сім карткою Київстар № НОМЕР_13 , дві банківські картки «Універсальна», АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 ; та картку «monobank» № НОМЕР_14 , що належать ОСОБА_7 , після вступу вироку в законну силу - скасувати.

Речові докази, а саме: мобільний телефон марки «SAMSUNG», модель Galaxy A10s, номер моделі SM-A107F/DS, серійний номер НОМЕР_12 , ІМЕІ (гніздо 1) НОМЕР_2 з сім карткою Київстар № НОМЕР_13 , дві банківські картки «Універсальна», АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 ; та картку «monobank» № НОМЕР_14 , що належать ОСОБА_7 , які зберігаються у кімнаті зберігання речових доказів СВ ГУ СБ України в м. Києві та Київській області, після вступу вироку в законну силу, - знищити.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117695263
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/2421/23

Вирок від 08.03.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

Ухвала від 12.12.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

Ухвала від 17.10.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

Ухвала від 14.07.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

Ухвала від 24.05.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 24.05.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 24.05.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні