Ухвала
від 15.03.2024 по справі 214/2132/24
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/2132/24

2/214/2457/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2024 року м. Кривий Ріг

Суддя Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області Чернова Н.В. дослідивши матеріали цивільної справи за позовною заявою представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Гудима Тетяни Володимирівни, до ОСОБА_2 , Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БИЗОВА ЗМАА», Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКОСПЕЦТРАНС», Комунального підприємства теплових мереж «КРИВОРІЖТЕПЛОМЕРЕЖА» про встановлення порядку користування квартирою та розподіл особових рахунків, -

ВСТАНОВИВ:

05.03.2024 року представник позивача, адвокат Гудима Т.В., звернулась до суду з позовною заявою, в якій просить суд встановити порядок користування квартирою, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 шляхом розподілу особових рахунків у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 : у ОСББ «БИЗОВА ЗМАА», ТОВ «ЕКОСПЕЦТРАНС», КПТМ «КРИВОРІЖТЕПЛОМЕРЕЖА» на два окремих рахунка, на ОСОБА_1 , яка є власником частини квартири та ОСОБА_2 , яка є власником частини квартири; судові втрати покласти на відповідачів.

За результатами автоматизованого розподілу судової справи між суддями на підставі протоколу матеріали позову передано в провадження судді Чернової Н.В. 05.03.2024 року.

Відповідно до ч. 8 ст. 187 ЦПК України 07.03.2024 року судом направлено запити до Єдиного державного демографічного реєстру, з яких слідує, що відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 з 15.12.2016 року; ТОВ «ЕКОСПЕЦТРАНС» знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Гетьманська, буд. 2Г, а ОСББ «БИЗОВА ЗМАА» знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, вул. Володимира Бизова, буд. 3.

Суд, дослідивши матеріали позовної заяви, дійшов до наступного висновку.

Відповідно до визначеногост. 8 Закону України «Про судоустрій та статус суддів»права на повноважний суд, ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом. Вказана норма кореспондується з положеннями ст.6 Конвенції, відповідно до якої в поняття «суд, встановлений законом», входить лише той суд, до підсудності якого віднесений розгляд тієї чи іншої справи.

Підсудність визначає коло цивільних справ у спорах, вирішення яких належить до повноважень конкретного суду першої інстанції (ст.ст. 26-30 ЦПК України).

Відповідно до ст. 27 ч.1 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідач ОСОБА_2 значиться зареєстрованою на території Металургійного району м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, що відноситься до територіальної підсудності Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

За загальним правилом ч.2 ст.27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (з урахуванням положень ст.93 ЦК України).

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань місцезнаходження відповідача ТОВ «ЕКОСПЕЦТРАНС» (Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Гетьманська, буд. 2Г), а місцезнаходження відповідача ОСББ «БИЗОВА ЗМАА» (Дніпропетровська область, вул. Володимира Бизова, буд. 3), що територіально відноситься до Металургійного району м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, на який розповсюджується територіальна юрисдикція Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про непідсудність даної позовної заяви Саксаганському районному суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, у зв`язку з чим в порядку п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України вона підлягає передачі на розгляд за територіальною підсудністю до Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області.

У відповідності до ч. 9ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу.

Згідно з п.1 ч.1, ч.3 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Окремо суд звертає увагу на неприпустимість спорів про підсудність між судами та обов`язковості прийняття справи до провадження судом, якому вона надіслана (передана) в порядку ст.31 ЦПК України, що регламентовано ст.32 ЦПК України.

Суд зауважує, що дотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) розгляду справи є однією зі складових законності судового рішення. Розгляд справ з порушенням правил підсудності є грубим порушенням процесуального закону і підставою для скасування судового рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ст.378 ч.1 ЦПК України).

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 27, 31, 32, 187, 258-261, 351-353 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Матеріали цивільної справи за позовною заявою представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Гудима Тетяни Володимирівни, до ОСОБА_2 , Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БИЗОВА ЗМАА», Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКОСПЕЦТРАНС», Комунального підприємства теплових мереж «КРИВОРІЖТЕПЛОМЕРЕЖА» про встановлення порядку користування квартирою та розподіл особових рахунків передати на розгляд за територіальною підсудністю до Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Передачу справи здійснити не пізніше 5 днів після закінчення строку на оскарження ухвали, а в разі подання апеляційної скарги після залишення її без задоволення.

Ухвала набирає законної сили через п`ятнадцять днів з дня її підписання, але може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Ухвалу складено та підписано 15 березня 2024 року

Суддя Н.В. Чернова

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117696306
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення порядку користування квартирою та розподіл особових рахунків

Судовий реєстр по справі —214/2132/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Чернова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні