Рішення
від 07.03.2024 по справі 636/4645/23
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/4645/23 Провадження № 2/636/755/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024 Чугуївський міський суд Харківської області у складі головуючого судді Гніздилова Ю.М., за участю секретаря судового засідання Кисловської О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Чугуївського міського суду Харківської області цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Трайгон Фармінг Харків», інтереси якого представляє адвокат Тетеря С.І. до Вовчанської міської територіальної громади в особі Вовчанської міської ради Чугуївського району Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом,

встановив:

Представник позивача звернулась до суду з позовом до відповідача та просить визначити ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» додатковий строк тривалістю три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначила, що в червні цього року позивачу стало відомо, що 03 липня 2019 року ОСОБА_1 склав заповіт, яким розпорядився на випадок своєї смерті передати належну йому земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,4115 га, кадастровий номер 6321687200:01:002:0067, що розташована в межах Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області, у спадщину позивачу, яке є правокористувачем цієї ділянки на підставі договору про встановлення права користування земельною ділянкою (емфітевзис). При зверненні до нотаріуса ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» отримало лист-відмову у вчиненні нотаріальних дій у зв`язку з пропуском звернення до нотаріальної контори. Враховуючи вищевикладене, в передбачений законом строк товариство не звернулося до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини з поважних причин, у зв`язку з тим, що не знало про наявність заповіту, що завадило йому вчасно подати заяву про прийняття спадщини.

Ухвалою судді від 18 вересня 2023 року справа прийнята до розгляду та провадження у ній відкрито.

Ухвалою суду від 20 грудня 2023 року закрито підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду.

Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з`явились, заяв та клопотань не надходило.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню, яктакий, що знайшов своє повне підтвердження з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_1 що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 22.06.2023.

За життя ОСОБА_1 склав заповіт, яким розпорядилася на випадок своєї смерті передати належну йому земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,4115 га, кадастровий номер 6321687200:01:002:0067, що розташована в межах Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області, у спадщину позивачу ТОВ «Трайгон Фармінг Харків», що підтверджується копією заповіту від 03 липня 2019, посвідченого ПН Вовчанського РНО Харківської області Корнєвою І.Ю., реєстровий № 798, та Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 03 липня 2019 року.

Позивач звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 , однак в оформленні спадкових прав йому відмовлено, у зв`язку з пропущенням строку для прийняття спадщини та запропоновано звернутися до суду для вирішення питання щодо визначення додаткового строку для прийняття спадщини, що підтверджується листом-відмовою приватного нотаріуса Чугуївського РНО Харківської області Гуменної Л.П. від 06 червня 2023 року.

Частиною першоюстатті 1270ЦК Українивизначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина другастатті 1220 ЦК України).

Згідно з пунктами 1.2, 1.3, 1.5 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженогонаказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, при зверненні спадкоємця у зв`язку з відкриттям спадщини нотаріус з`ясовує відомості стосовно факту смерті спадкодавця, часу і місця відкриття спадщини, кола спадкоємців, наявності заповіту, спадкового майна, його складу та місцезнаходження, необхідність вжиття заходів щодо охорони спадкового майна.

Факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно з частиною третьоюстатті 1272ЦК Україниза позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Правила частини третьоїстатті 1272ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

При вирішенні справ про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини слід також враховувати, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними. У зазначеній категорії справ є обов`язковим обґрунтування в мотивувальній частині судового рішення поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини.

У пункті 24постанови ПленумуВерховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року №7роз`яснив, що, вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Звертаючись до суду з позовом, представник позивача як на поважність причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини посилалась на необізнаність про наявність заповіту, у зв`язку з чим позивач не встиг вчасно подати заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

З огляду на зазначене, враховуючи те, що у спадкоємець не знав про наявність заповіту, а тому своєчасно не міг звернутися із заявою про прийняття спадщини, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положеньст. 80 ЦПК Українидокази в їх сукупності, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку прийняття спадщини спадкоємцем поважними і визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4,5,13,76-81,128,223,263,265,268,293 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Позов товариства з обмеженою відповідальністю «Трайгон Фармінг Харків» до Вовчанської міської територіальної громади у особі Вовчанської міської ради Чугуївського району Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом - задовольнити.

Визначити товариству з обмеженою відповідальністю «Трайгон Фармінг Харків» додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 , терміном у три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Гніздилов Ю.М.

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117696665
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —636/4645/23

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні