Рішення
від 14.03.2024 по справі 149/4146/23
ХМІЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 149/4146/23

Провадження №2/149/213/24

Номер рядка звіту 61

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

14.03.2024 р. Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючої судді Робак М. В.,

при секретарі Поліщук Л. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Хмільнику цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнаня права на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Хмільницького міськрайонного суду з позовом до Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнаня права на спадкове майно.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 55 років, в с.Торчин Хмільницького району Вінницької області помер спадкодавець - брат позивача ОСОБА_2 . Першочерговий спадкоємець за законом після смерті ОСОБА_2 син спадкодавця ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто до часу відкриття спадщини . ОСОБА_2 проживав і був зареєстрований у будинку АДРЕСА_1 . Позивач ОСОБА_1 , зареєстрований по АДРЕСА_1 , у зв"язку зі станом здоров"я брата, постійно проживав з останнім та здійснював за ним догляд, а також провіа обряд поховання. На момент подання даної позовної заяви ніяких правовстановлюючих документів, після смерті спадкодавця ОСОБА_2 не збереглося. Проте, позивачу стало відомо, що за спадкодавцем зареєстровано видачу сертифікату серії ВН №0067477 на ім`я ОСОБА_2 , розмір загальної частки (паю) 3,30 га., підстава для реєстрації розпорядження Хмільницької районної адміністрації №260 від 23.10. 1996 року та наявний підтверджуючий підпис отримання сертифіката ОСОБА_2 . Оскільки позивач являється спадкоємцем другої черги, першочергові спадкоємці відсутні,

Від прийняття спадщини після смерті брата позивач не відмовлявся. При зверненні до нотаріуса йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність відповідного сертифікату, також повідомлено, що спадкова справа після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 нотаріусом не заводилась.

Враховуючи викладені обставини, позивач просить задовільнити його позовні вимоги.

Ухвалою суду від 25.12.2023 відкрито загальне провадження, призначено підготовче судове засідання та надано відповідачу строк для подання відзиву на позов.

26.02.2024 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судове засідання позивач та його представник - адвокат Зарічнюк О.П. не з`явилися, подали клопотання про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги підтримують та просять задоволити.

Представник відповідача - Війтівецької сільської ради в судове засідання не з`явився, подав заяву про визнання позову.

Суд, дослідивши надані докази, встановив наступні обставини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданим виконавчим комітетом Сулківськоїсільської ради Хмільницького району Вінницької област і(а.с. 6)

Син спадкодавця ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Хмільнику Хмільницького міськрайонного управління юстиції Вінницької області( а.с. 7).

Згідно довідки виданої виконкомом Сулківської сільської ради від 03.07.2017 № 11 ОСОБА_1 на день смерті брата ОСОБА_2 проживав разом із ним та вели спільне господарство ( а.с. 10,21,22).

ОСОБА_2 проживав і був зареєстрований у будинку АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою Війтівецької сільської ради Хмільницького району Вінницької області №828 від 12.10.2023 року( а.с.11).

Відповідно Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Хмільницькою районною державною адміністрацією Вінницької області по колективному сільськогосподарському підприємству ім. Горького с. Торчин Сулківської сільської Ради народних депутатів, за №140 від 27.12.1996 року, зареєстровано видачу сертифікату серії ВН №0067477 на ім`я ОСОБА_2 , проживаючого с.Торчин, Хмільницького району, Вінницької області, розмір загальної частки (паю) в умовних кадастрових гектарах 3,30 га., підстава для реєстрації розпорядження Хмільницької районної адміністрації № 260 від 23.10. 1996 року ( а.с. 15-16).

Згідно довідки про оціночну вартість об`єкта нерухомості від 27.11.2023 земельна ділянка площею 3,30 га в с.Торчин Сулківської сільської ради, кадастровий номер : 0524887000:0:000:0000 складає 81369,13 грн.( а.с.17).

Згідно роз`яснення приватного нотаріуса Хмільницького районного нотаріального округу Вінницької області Дем`янюк Л.А. від 29.11.2023 року № 240/01-16, для захисту прав особи необхідно звернутись до суду, оскільки за відсутності правоустановчого документу нотаріус не може видати свідоцтво про право на спадщину.( а.с. 18).

Згідно відповіді від Першої вінницької державої нотаріальної контори спадкова справа після смерті ОСОБА_2 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 не заводилась( а.с. 42).

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно ч.3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до п.2, п.23 ПостановиПленуму ВерховногоСуду України №7 від 30.05.2008 року «Просудову практикуу справахпро спадкування» якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Пунктом 9 Листа Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 16 травня 2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» також визначено, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин зі спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживанняразом зіспадкодавцем на час відкриття спадщини».

Надані позивачем докази доводять, що позивач ОСОБА_1 на час відкриття спадщини, тобто на день смерті брата, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживав разом з останнім в одному будинку по АДРЕСА_1 та вели спільне господарство.

Враховуючи викладене, зважаючи на те, що позивач у інший спосіб не може довести факт постійного проживання з померлим ОСОБА_2 , оцінюючи всі досліджені докази в їх сукупності, суд вважає, що факт спільного проживання позивача з спадкодавцем є доведеним.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.3, ч.5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до п.23постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 «Про судову практику у справах про спадкування» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

В оформленні права на спадщину на спадкове майно та видачі відповідного свідоцтва позивачу нотаріусом було відмовлено у зв`язку з відсутністю документу, що посвідчує право спадкодавця на земельну частку (пай).

Згідно з п.11постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 «Про судову практику у справах про спадкування`при вирішені спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Статтею 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)»передбачено, що основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до п.16, 17Перехідних положень ЗК України громадянам - власникам земельних часток (паїв) за їх бажанням виділяються в натурі (на місцевості) земельні ділянки з видачею державних актів на право власності на землю.

Сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Згідно з п. 3.5 Інформаційного листа ВССУ з розгляду кримінальних та цивільних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) аналогічного порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

З огляду на те, що в судовому засіданні доведено факт спільного проживання ОСОБА_1 з померлим ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, належність спадкового майна померлому, відсутність інших спадкоємців першої черги, а також визнання позову відповідачем, тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 12, 13,81, 89,141, 229, 259, 263-265, 268, 293, 315,319 ЦПК України суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 разом з спадкодавцем - ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в будинку АДРЕСА_1 на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право на земельну частку (пай), розміром 3,30 умовних кадастрових гектари, вартістю 81369 грн, на території Сулківської сільської ради Хмільницького району Вінницької області, згідно сертифікату серії ВН №0067477, виданого на ім`я ОСОБА_2 , зареєстрованого у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Хмільницькою районною державною адміністрацією Вінницької області по колективному сільськогосподарському підприємству імені Горького с. Торчин Сулківської сільської Ради народних депутатів, за №140.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду на протязі 30-ти днів з дня його проголошення.

Рішення набираєзаконної силипісля закінченнястроку дляподання апеляційноїскарги,якщо апеляційнускаргу небуло подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Марина РОБАК

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117698377
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнаня права на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —149/4146/23

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Робак М. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Робак М. В.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Робак М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні