Ухвала
від 18.03.2024 по справі 303/1165/24
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№303/1165/24

2-о/303/37/24

У Х В А ЛА

І м е н е м У к р а ї н и

18березня 2024 року м.Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

в особі: головуючого судді Монич В.О.

присяжних Бутусов О.Д.

Фущіч С.В.

при секретарі Добош О.Ю.

за участю представника заявника ОСОБА_1

представника заінтересованої особи Баняс В.В.

розглянувши у судовому засіданні в м. Мукачево цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,Орган опіки та піклування виконавчого комітету Великолучківської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою, про визнання недієздатною ОСОБА_3 , яка з дитинства є інвалідом другої групи внаслідок психічного розладу. ОСОБА_3 є рідною сестрою ОСОБА_6 , яка є дружиною ОСОБА_2 .

Представник заявника ОСОБА_1 та представник заінтересованої особи ОСОБА_5 - ОСОБА_7 надіслали до суду клопотання про призначення експертизи, просили задоволити.

Представник заінтересованої особи, виконавчого комітету Великолучківської сільської ради в судове засідання не з`явилися надіслали до суду заяву в якій просили розгляд справи проводити у їх відсутності, щодо вирішення питання про призначення експертизи залишили на розсуд суду.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Під час проведення судового засідання вивчено матеріали справи та вирішено клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що для з`ясування обставин, які мають значення для справи необхідні спеціальні знання, тому по справі слід призначити судово-психіатричну експертизу.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст. ст.252, 298 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Призначити по справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , Орган опіки та піклування виконавчого комітету Великолучківської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

На вирішення експерта поставити наступні питання:

-Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на психічну хворобу?

-Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення експертизи доручити спеціалістам Закарпатській філіїсудових експертиздержавної установи«Інститут судовоїпсихіатрії Міністерстваохорони здоров`яУкраїни» (90202,Закарпатська область,м.Берегово,вул.Мужайська,41),надіслати їмкопію ухвалита матеріалисправи.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Провадження по справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази (ч.ч.7-9 ст. 84 ЦПК України).

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Закарпатської області через суд першої інстанції шляхом подачі в п`ятнадцяти денний строк з дня проголошення ухвали.

Головуючий Володимир МОНИЧ

Присяжні: Бутусов О.Д.

Фущіч С.В.

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117698652
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —303/1165/24

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні